Jump to content

Статия: За мишките с опашки


Dr. Epstein

Препоръчан пост

Изпитвам удоволствие да гледам хакерите от филмите.Щракат без да поглеждат пръстите си като развълнувани пианисти.Учудващо не посягат към мишка дори и след като са проникнали в сайта на MOСАД.Мишката е рожба на Xerox и даде възможност на редовия потребител да се наслаждава на графичния интрефейс, като се разхожда по Desktop-a и разцъква отделни опции с ляв или десен бутон.Мишките също се развиват и предоставят необходимия комфорт на нас "акерите".Двубутонни първоначално, днес са три, че дори с нечет обсипани бутони.Някои в конкуретна надпредвара предлагат учудващо до 4 USB порта.Ще бъде непривично да подключим четири кабела и да ги разхождаме по бюрото си.Аз деля мишките по "жица".Безпроводните се крепят на радиовръзка, инфрачервени вълни или поевтиняваща с всеки ден гъзария "син зъб", която си е на практика тип радиовръзка поддържаща съответен протокол.Като заклет консерватор, плод на работническо-селска фамилия все още се уповавам на жичните мишки.Неудобството да ни ограничават в пространството заради дължината на кабела се компенсира от надежността за мигновено сработвене след като са подключени в "мишия" порт.Целта на тази словестна еквилибристика е не да ви затормозявам с история и лични предпочитания, а да споделя нещо на база личен опит, с което рано или късно всеки се сблъсква неподозиращ отговора.

Никой и нищо не е вечно.Това в пълна сила важи и за мишките.Идва момент, когато мишката с проводник започва да проявява характер.Тя замръзва, подскача, или отказва.Умното дете веднага прави рестарт на Windows с надежда, че щом виси ще се наместят нещата.Мишката живва до следващото непресказуемо състояние на кома.Тръгнал по тъмната пътека на познанието, аз разглобих поредната своя мишка.Без значение дали е с "топче" или "лазер", те се държаха като братя по оръжие.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2059/mymousewx3.jpg

 

Това е поглед отвътре след "хирургическа намеса" с помощта на кръстата отверка.В разбъркана поредност ще започна с # 2.Това е микропроцесор, който всяка мишка съдържа.В случая е PAN101B допълнен от CMOS Optical Navigation Sensor.Пълното техническо описание за заинтересованите тук.

Под # 1 съм обозначил входния електролитен филтров кондензатор на захранването на самата мишка.То е +5V.Подобен кондензатор често липсва и умеeщия да държи поялник потребител може да отстрани този недостиг с полагащ се електролитен кондензатор.Колкото по-голям капацитет, толкова по-добре.Необходимо е кондензатора да е Low Esr с капацитет 220uF.

# 3 e лазерния светодиод отговорен за движението на курсора.

Братята китайци слагат жила в проводника с диаметър под на човешки косъм и в един неочакван момент настъпва умора на материала вследствие на непрестаното огъване по време на движение.Овалчето с буква А показва най-често къде се гъне проводника и оттам прекъсване.Следва някакво пияно поведение на мишката, докато един ден тя издъхне окончателно.Под общата изолация на проводника намираме четири отделни по цвят изолирани жила.Те са активен +5V захранване, общ или приет да се нарича маса, генератор и сигнал.Внимателно срязваме обвивката, като я оголваме до здрави жила.Заголваме, калайдисваме и съблюдавайки цвета ги запойваме като нови на платката на мишката.Така олекнали с 5 см по-къс проводник вдъхваме нов живот на мишката.

 

Всички схеми и съвети вие можете да използвате на своя отговорност и риск , само с учебна цел и изключително само за лично ползване, като аз по никакъв начин не поемам отговорност за каквито и да е последствия от прилагането или неправилното използване на публикувания материал в случай на загуби или повреди.

Не се допуска използването на публикувания материал за комерсиални или други цели.

 

Темата посвещавам на Милен с пожелание за скорошно връщане от Белгия .

Скоро как да сменим ремъка на оптичния дисковод.

Link to comment
Сподели другаде

  • 9 months later...

Забелязах, че в статията не се споменава за бутоните. В случай, че забележите единичното кликване да действа като повече от едно кликване, имате проблем с бутоните. В повечето случаи нови бутони се намират трудно. Добрата новина е, че в някои случаи не е задължително да ги сменяте. Можете да запоите кондензатор с капацитет 100nF паралелно на бутона и мишката ще работи като нова.

 

Изпробвал съм го на практика и съм много доволен! Спестих си купуването на нова мишка или търсене на точно същия бутон.

Link to comment
Сподели другаде

  • 7 months later...

vstoykov,

не съм се сблъсквал с това, което cпоменавате и следващите мои редове ще бъдат логически размишления. Бутоните в дадена мишка или посочващо устройство са своего рода микро включватели. Те са електромеханични и служат да затворят електрическата верига в даден клон по печатната платка на мишката под въздействие на приложено усилие. Вътре има обичаен мост, който е натегнат и лежи в единия си край на опорна точка. Под въздействие натиска се превръща в пружина и затваря електрическата верига, а при отнемане на натиска пружината го връща в изходна позиция и веригата прекъсва. Този процес се съпровожда с характерното прищракване и звука наподобява думата "клик", оттам се зародила и думата кликам. Изпълнението на микро включватели е разнообразно, но тук привеждам снимки на най-характерните за мишка.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2059/f_mikrom_03bb417.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2059/f_microm_685a8f9.jpg

 

Мишката се захранва от компютъра и в нея постъпват 5V постоянно напрежение независимо от порта- USB или PS/2. Ako задълбаем в учебника "Електрически апарати" на Трифонов и Николова в глави "Електрически контакти" и "Комутационни апарати" ще се сбъскаме с понятия контактно съпротивление, дъгене и последвали явления. За дъгене е пресилено да се говори, тъй като микро включвателите управляват напрежения (микропроцесорът на мишката е CMOS). Всеки CMOS процесор за подобни управленчески цели още в проект на входовете му се слагат тригери. Тригерът чака първия импулс, респективно от клика на бутона, и превключва веригата след него и игнорира последвалите импулси. В първа младост мостът на микро включвателя е включвал еднократно и пак така е отделял. С времето настъпва умора на материала и микро включватели при отделянето си прави поредица от влючвания, което на своя страна CMOS процесорът коректно отбелязвал, но с това се генерират и хармоници. След запояване на кондензатор с капацитет 100nF нещата се променят, защото кондензаторът филтрира тези смущения. Той ги реже.

Предполагам мишката ви е китайско производство. Дизайнерите са водени от икономии в този случай. Тригер се изгражда от транзистори и то за всеки бутон. Това е равносилно на повече фотоплаки, повече електронни емисии при производство на CMOS процесора. Защо да не ги спестим?

Поредната китайска тарикатщина видях в електролитен кондензатор 6300uF/35V. Toй бе направен като руска матрьошка. След разглобяване из под цилиндъра му тупна 2200uF/35V,а разликата в диаметрите запълнено с пяна.

Това е мишката ми когато играя в мулти-плейър.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2059/f_mousem_324f600.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...