Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство: Пратететe всичко в системния трей с TrayIt


  • Моля, влезте, за да отговорите
Няма отговори по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 07 October 2006 - 15:26

От MicroSoft преди време се усетиха, че лентата със задачите става все по-претрупана и по-претрупана, защото потребителите започнаха да използват все повече програми, които се намърдваха там. Затова измислиха групирането на елементи от един и същи тип, включиха нови редове, които се превъртат и т.н. Но проблема с претрупването си остана, особено когато потребителите се занимават с много неща едновременно.
Първото велико откритие в тази сфера лично за мен бяха браузърите с табове. Вече нямаше да ми се налага да кликвам по хиляда пъти от лентата със задачи докато открия прозореца, който ми трябва или пък да го търся 15 минути.
И така проблема с прозорците на браузъра беше решен, но остана проблема с всички други програми.
Тук е момента да въведа малко теория. Става въпрос за това, че когато дадено приложение се стартира, върху лентата със задачи се появява определена област, която е активна на натискане и извежда приложението на преден план. Това улеснява извеждането на приложения отпред, вместо да ги търсите по екрана си. Неприятното с лентата със задачи е, че заеманото място от всяко едно приложение е твърде голямо и затова беше въведен принципа на оразмеряването. Но дори и оразмерени, ако работите с повече от 5-6 програми, които се настаняват в таскбара (лентата със задачи), нещата стават доста претрупани. По тази причина някои програми вече имат възможност за избор къде да се визуализират - дали в таскбара, дали в системния трей или и на двете места (чудесен пример в това отношение е Winamp). Да, но останаха други, които не могат да се визуализират само в системния трей. Тук на помощ обаче идва TrayIt.

TrayIt е малка програмка, която ще ви помогне да изпратите всяко едно приложение в системния трей щом то бъде минимизирано. Програмката е безплатна и може да бъде изтеглена от нашия каталог - TrayIt! @ SoftVisia.com. За целите на това ръководство използвах версия 4.3.9

И така, нека да започваме. Не че има нещо особено, както ще разберет в последствие (което е само преимущество), но все пак има няколко интересни момента и настройки.

След като изтеглите програмата няма нужда да я инсталирате, а трябва само да я разархивирате в някоя папка и да стартирате файла TrayIt!.exe. Ето и как изглежда основния прозорец на програмата:
Публикувано изображение

В него можете да видите всички стартирани програми, които в последствие можете да изпратите в системния трей. Всъщност принципа на програмата е, че тя създава специален профил за всяко избрано приложение, в който профил записва информация за това. При минимизиране програмата да се премества в системния трей изобразена с нейната иконка.

Има два начина да изпратите дадена програма в системния трей или да добавите нейна иконка там. Единият начин е като чукнете с десен бутон върху нея в списъка с активни програми при което ще ви се появи следното меню:
Публикувано изображение

От това меню изберете "Place in System Tray". Освен тази операция, можете да скриете избраното приложение или да го затворите съответно като изберете "Hide Window" или "Close window"

Вторият начин, по който можете да изпратите дадена програма в системния трей е като чукнете с десен бутон на мишката върху бутончето за минимизиране на приложението в горния десен ъгъл:
Публикувано изображение

От това меню трябва да изберете "Place in System Tray"

За тези две операции е по-правилно да се каже, че те добавят избраното приложение в системния трей чрез неговата иконка, но ако приложението е все още максимизирано върху екрана ви, то то ще бъде разположено и върху лентата със задачите. Ако го минимизирате, то ще изчезне от там и ще остане само в системния трей чрез своята икона, докато не го чукнете два пъти, за да го възстановите.

Ако искате да премахнете иконата на дадено изображение от системния трей можете или да го изберете с десен бутон от списъка с активни програми в TrayIt! (стига да е максимизирано) и чукнете отново върху "Place in System Tray" като премахнете отметката пред тази опция.

Когато сте активирали функцията TrayIt за дадено приложение, то пред неговата иконка в списъка на програмата се появява следното изображение - Публикувано изображение, а когато сте минимизирали това приложение, то иконката се променя като тази - Публикувано изображение

Както обясних по-горе, при добавянето на опцията Trayit за дадено приложение, то за него се създава специален профил в самата програма, който профил можете да редактирате. Това става като изберете "Edit profile" от контекстното меню или в самата програма или като чукнете върху иконката на минимизираното приложение в системния трей:
Публикувано изображение

Същността на профила е, че в него можете да зададете начините, по които програмата ще се отнася с избраните приложения. Един от основните принципи на работа на приложението е, че то работи като разпознава процесите на активните програми. Обаче вие от своя страна можете да го настроите така, че да се прилага само за прозорци с определени имена, независимо от кое приложение са стартирани. Ако името на дадено приложение се мени често и в зависимост от това дали сте отворили дадена папка или не (например с Windows Explorer) можете да зададете специфичен текстов низ, който да бъде търсен в заглавието на даденото приложение и ако бъде открит, то създадения профил (който редактирате) да важи за това приложение. Ще дам един пример, за да се изяснят нещата. Когато стартирате Windows Explorer той се отваря със заглавие "My Computer". Ако го добавите в списъка с минимизирани приложения, то всеки път когато го стартирате той ще се появява в системния трей и при минимизиране ще изчезва от системната лента, независимо какво сте отворили в него и какво е заглавието на прозореца. Ако обаче включите опцията "Match pattern below with the window title when creating tray icon" и напишете в полето да речем "My Computer" то програмата ще проверява първо името в горната част на Windows Explorer преди да му създаде иконка в системния трей:
Публикувано изображение

Ако името е "My Computer", то тогава ще създаде иконка, но ако е нещо различно (да речем ако сте отворили някой твърд диск), то тогава няма да стане нищо. За приложенията, за които е включено филтрирането по заглавие се появява една малка отметка в списъка в самата програма - Публикувано изображение

Звучи малко сложно първоначално, но ако направите примера, който ви дадох ще разберете бързо за какво става на въпрос и колко е удобна тази функция.


Програмата разполага също така с друга удобна функция в самите профили, а именно "Minimize window on creation", която е аналогична на опцията "Run:Minimized" при конфигуриране на стартирането на програма чрез препратка. Смисъла й е, че ако стартирате дадено приложение и искате то да се стартира минимизирано, то тогава можете да използвате тази опция. Авторът на програмата съветва обаче да я използвате само в случаите, когато "Run:Minimized" не функционира коректно.


Ако случайно работите с приложения като Excel или PowerPoint, които разполагат с един основен модул, но разполагат множество елементи в лентата със задачи (колкото файла отворите с Excel, толкова елемента ще ви се появят в таскбара) е желателно да включите опцията "Handle SDI-type applications like MS Excel, PowerPoint or MS Project", за да може TrayIt да работи коректно.


За да не се обърквате и да ви бъде по-лесно, можете да промените името на даденото приложение в списъка в програмата като въведете желаното име в полето под "Name as it appears in the profile list".


Остана само да ви обясня накратко опциите на програмата и за какво можете да ги използвате:
Публикувано изображение

- Always start minimized - програмата винаги ще се стартира минимизирана и можете да я изведете на преден план като използвате "TrayIt Application..." от контекстните менюта, които показах по-горе.
- Load TrayIt! on StartUp - тази опция указва на програмата да се стартира заедно с операционната ви система
- Create Tray Icon for the TrayIt application - това според мен е доста полезна опция, защото създава иконка в системния трей за самата програма и не се налага да я стартирате с контекстните менюта, а можете директно да я изведете на преден план чрез иконката й.
- Group similar tray icons for each application - тази опция е аналогична на групирането на елементи в лентата със задачи, като по този начин можете да спестите още повече място
- Single click action - с тази опция можете да укажете на програмата да извежда минимизираните приложения само с единично кликване на мишката върху иконката им в системния трей
- Minimize when in Foreground, activate when in Background - ако сте включили тази опция, когато чукнете върху иконката на дадено приложение в системния трей, ако то е на преден план, ще бъде минимизирано, а ако бъде на заден фон ще бъде изведено отпред. Нещо подобно на действието на таскбара.

Всички права върху текущото ръководство и картинките включени в нея са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители