Jump to content

Ревю: WinGuard Pro 2007 - защитете ресурсите си


Препоръчан пост

Предполагам, че на всеки му се е случвало да иска да скрие определена информация от комюпъра си или поне да ограничи достъпа на други хора освен него. Признавам си, че и аз съм бил доста изобретателен в тази сфера като съм криел папки, архивирал съм важни файлове с парола, премествал съм данни на други носители и т.н. Но естествено всяко такова решение е трудно изпълнимо, неудобно и неефективно. По тази причина почнаха да се налагат и програмите за защита на данните чрез криптиране, поставяне на пароли и други подобни метод.

 

В това ревю ще ви представя една такава програма, а именно WinGuard. Програмата може да бъде изтеглена от нашия каталог от следния линк - WinGuard Pro @ SoftVisia.com.

 

В това ревю ще разгледам безплатната версия на продукта, но програмата също така разполага и с Premium издание, което включва някои от опциите, които са заключени в безплатния еквивалент. Платената версия можете да изтеглите или от офииалната страница или да използвате вградения модул в самата програма.

 

Нека да започваме. След като инсталирате програмата можете да я стартирате само от Start менюто.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard1.jpg

 

Първото, което прави впечатление е начина, по който е инсталирана и се стартира, а именно - зарежда се конфигурацията на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard2.jpg

 

Т.е. програмата представлява всъщност една конфигурация, която ви позволява за защитите различни ресурси. Още със стартирането на програмата прави впечатление, че трябва да въведете парола, за да я стартирате. Не се притеснявайте, стандартната парола при първото зареждане и преди да сте задали друга парола е "letmein" (пише го на самия прозорец)

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard3.jpg

 

Допадна ми факта, че може да зададете паролата да бъде запомнена за текущата сесия на Windows, защото иначе ще бъде много досадно ако всеки път трябва да я въвеждате.

 

Та след като успях да пусна накрая програмата след множество процедури за сигурност забелязах, че интерфейса е толкова опростен, че чак не можах да намеря нищо :) Това беше в кръга на шегата, но определено програмата не блести с хиляди шарении и възможности. Поне не на пръв поглед:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard4.jpg

 

Изчистен интерфейс без много натрупани неща, с три основни бутона в горния ляв ъгъл и с две опции в основната част на прозореца. Лично на мен това ми допадна, защото реално предназначението на програмата е да предпазва данните ви, а не да се чудите откъде да я подхванете и да се зверите в монитора, за да разберете кое нещо за какво е. Само че като видях толкова малко опции и се уплаших, че това ще е супер елементарна програма, даже толкова елементарна, че няма да може нищо, само ще се пъчи с име.

 

След като цъкнах на абсолютно всяко бутонче (нали пиша ревю все пак) забелязах основната идея на програмата. Оказа се, че програмата има един основен модул, който се явява нещо като комбинация между найстройки и инструменти. Който и от бутоните в горния ляв ъгъл или в централната част да чукнете, програмата ще ви отведе до прозорец с няколко страници, в който тематично са обособени възможностите на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard5.jpg

 

В този прозорец се виждат и основните възможности на програмата, които са обособени на различни модули или настройки в отделни страници. Контрола на достъпа (Access Control) е първия и според мен основния модул на програмата заради която е бил създаден.

 

Идеята му като цяло е да защити определени компоненти на операционната ви система, както и отделни прозорци. Можете също така да изберете и програма, която да бъде защитена с парола, но особеното е, че програмата трябва да бъде стартирана, за да може програмата да я "разпознае" и защити. Това става обаче само в платената версия.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard6.jpg

 

Допадна ми нещо друго, което видях, а именно това, че можете да укажете кои елементи от дадена програма да не бъдат защитени с парола.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard7.jpg

 

При защитаването на отделен компонент и последващите опити да го стартирам ми се отваряше диалогов прозорец който ме подканваше да въведа парола.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard12.jpg

 

Интересното обаче е, че даденият компонент първо се зарежда, а в последствие се скрива. След известни опити разбрах, че програмата запаметява заглавието на дадения прозорец и в последствие при стартирането му го разпознава и извежда диалоговия прозорец за парола и скрива прозореца на приложението. Според мен това не е най-ефективния подход към защита на приложения, защото реално може да се види какво има в приложението, а също така ако го стартирате от друг прозорец например, т.е. да избегнете отварянето в прозорец с дадено име. Аз се опитах да си поиграя, но не успях да заобиколя обаче ограниченията на програмата.

 

Относно избирането на компонентите на Windows срещнах известни проблеми в желанието си да защитя само един или няколко компонента, вместо всички в списъка. Оказа се, че това е невъзможно, поне не и без да изтрия някой от компонентите, но не можех да избера да речем два или три елемента от списъка и само за тях да задам да бъдат защитени с парола.

 

Вторият компонент на програмата е криптирането на устройства или директории. Реално програмата ги прави нечетими докато не я използвате отново, за да ги декриптирате.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard8.jpg

 

Естествено и за този процес трябва да задете парола, която ще ви бъде поиската при желание за декриптиране. Забелязах и една интересна опция, а именно интегрирането на криптиращия модул в контекстното меню на Windows, но за съжаление тази опция е достъпна само в платената версия.

 

При криптирането забелязах, че се създава специален файл с алоритъма на криптирането, а файловете се преименуват като им де добавя специално разширение. Имайте в предвид обаче, че криптирането не може да предотврати достъпа до файловете ви, а само разбърква съдържанието им. Това означава, че ще можете да премествате, изтривате и преименувате файловете. Като казах преименуване искам да отбележа, че ако преименувате някой от криптираните файлове, програмата няма да може после да го възстанови, защото се опитва да открие старото му име записано във файла с базата данни, който се създава.

 

Опитах се да криптирам папка, в която имаше подпапка с файлове, но нищо не се получи. Т.е. можех спокойно да влизам в папката и подпапката и да разглеждам файловете вътре.

 

 

Задаването на паролите става от настройките на програмата като можете да зададете само по една парола за защитените програми, за конфигурацията на програмата и за криптирането. Не видях как може да се зададат различни пароли за различни програми да речем или за различни криптирани файлове и директории.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard9.jpg

 

 

Програмата позволява също така да се зададе за кой потребител ще важат въведените ограничения, като може да се избере между текущия потребител или всички потребители. За съжаление не можете да изберете повече от един потребител или някой по желание.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard10.jpg

 

 

Ако решите да използвате приложението ще разполагате и с разширени настройки, някои от които са много удачни, а именно защита при стартиране на операционната система или на някой браузър. Ще можете също така да забраните инсталирането на програми, създаването и разархивирането на компресирани файлове и изтеглянето на файлове от Интернет.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard11.jpg

 

Лошата част на това "хубаво" е, че за да ползвате някои от тези опции ще трябва да закупите premium версията на този продукт.

 

Аз се опитах да си защитя Firefox-а с парола и в последствие се оказа, че изобщо не мога да го стартирам поради неясна причина за мен. Постоянно ми се появяваше диалоговия прозорец за парола и след като я въведях се появяваше отново.

 

 

След като изброих основните възможности и прозорци искам да споделя още някои впечатления и мисли по повод на тази програмка.

На първо време искам да кажа, че ме беше много страх да работя с нея именно заради идеята й - да защитава информацията ми и различни компоненти от неоторизиран достъп. Да, но на моменти си мислех, че ще защити информацията от самия мен, ако оплескам нещо. Затова винаги внимавайте когато експериментирате с подобни програми, защото може да стане много неприятно, ако объркате нещо или забравите някоя от паролите си.

Другото интересно нещо е, че програмата се появява в Task Manager и можете спокойно да я изключите от там. Просто отивате на процеса й и го спирате. Това определено не ми хареса, въпреки че реално самия Task Manager може да е защитен с парола. Да, но ако го защитите трябва да защитите всички останали компоненти от списъка в прозореца с компонентите или да премахнете всички, освен него. Получава се малко затворен кръг и неприятна ситуация, защото ще защитите програмите си, а после някой може лесно да спре програмата ако не сте защитили Task Manager.

Стартирана и активна програмата заема между 9 и 11 MB оперативна памет

http://pics.softvisia.com/design/pics/2050/WinGuard13.jpg

 

Това ми се стори леко много, но от друга страна приложението следи всички отворени прозорци.

 

Друго нещо, което ми направи впечатление е, че самия прозорец за парола изскача доста натрапващо и понякога просто не иска да изчезне, нищо че съм въвел правилно паролата.

 

 

Като обобщение ето положителните страни и слабостите на програмата.

Положителни страни:

- изчистен интерфейс и липса на претрупаност

- лесно настройване

- защита на самата конфигурация на програмата с парола

- възможност за добавяне на различни програми за защита с парола

- интегриране в контекстното меню на Windows

- някои полезни опции за защита на различни компоненти

 

Слабости:

- криптирането е слабо направено

- не може да се избира едно или няколко приложения, които да бъдат защитени от фиксирания списък

- програмата присъства в списъка с активни процеси

- програмата следи само по име на прозореца, но не и по процес

 

 

Help файла е леко постен, а в него са обяснени опции и възможности като филтриране на уеб съдържание и множество опции, които не присъстват в безплатната версия, но предполагам, че ще можете да ги видите в premium версията.

 

 

Като заключение искам да кажа, че за мен WinGuard Pro е доста интересен и полезен в някои отношения продукт. Той е чудесно решение за по-неопитни потребители, които не желаят да се задълбочават с някоя програма за защита на приложения, а просто искат с няколко кликвания на мишката да защитят програмите и информацията си. За напредналите потребители обаче препоръчвам или premium версията или още по-добре някоя по-сложна и добре замислена програма.

 

 

Всички права върху текущото ревю и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

Много добра статийка, но на мен все още ми е чудно как да премахна програмата от компютъра.

С последната версия съм, инсталира се някъде в C:\Windows\system32 и незнам кой файл да трия за да я махна, а никъде не виждам нещо като "uninstall.exe"

Link to comment
Сподели другаде

Най-лесния начин е от Add/Remove Programs. Иначе трябва първо да изключиш процеса wgp.exe, а стартиращия файл се намира в Windows\System32 и името му е wgp.exe. Трябва също да изтриеш и файла за зареждане на конфигурацията в същата папка - Loader.exe
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Програмката е добра , но безплатната версия е орязана с възможността да забраниш отварянето на други прозорци освен заложените, както и инсталирането на софтуер.

 

Ползвам я в комбинация с Parents Friend V 5.8 /справка: www.download.bg/ и бих бил благодарен ако направите презентация и на нея. HELP- а и е на немски и все още не мога да разбера пълните и възможности, но чесно казано е много добра.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...