Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ревю: WinGuard Pro 2007 - защитете ресурсите си


 • Моля, влезте, за да отговорите
4 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 07 October 2006 - 09:03

Предполагам, че на всеки му се е случвало да иска да скрие определена информация от комюпъра си или поне да ограничи достъпа на други хора освен него. Признавам си, че и аз съм бил доста изобретателен в тази сфера като съм криел папки, архивирал съм важни файлове с парола, премествал съм данни на други носители и т.н. Но естествено всяко такова решение е трудно изпълнимо, неудобно и неефективно. По тази причина почнаха да се налагат и програмите за защита на данните чрез криптиране, поставяне на пароли и други подобни метод.

В това ревю ще ви представя една такава програма, а именно WinGuard. Програмата може да бъде изтеглена от нашия каталог от следния линк - WinGuard Pro @ SoftVisia.com.

В това ревю ще разгледам безплатната версия на продукта, но програмата също така разполага и с Premium издание, което включва някои от опциите, които са заключени в безплатния еквивалент. Платената версия можете да изтеглите или от офииалната страница или да използвате вградения модул в самата програма.

Нека да започваме. След като инсталирате програмата можете да я стартирате само от Start менюто.
Публикувано изображение

Първото, което прави впечатление е начина, по който е инсталирана и се стартира, а именно - зарежда се конфигурацията на програмата:
Публикувано изображение

Т.е. програмата представлява всъщност една конфигурация, която ви позволява за защитите различни ресурси. Още със стартирането на програмата прави впечатление, че трябва да въведете парола, за да я стартирате. Не се притеснявайте, стандартната парола при първото зареждане и преди да сте задали друга парола е "letmein" (пише го на самия прозорец)
Публикувано изображение

Допадна ми факта, че може да зададете паролата да бъде запомнена за текущата сесия на Windows, защото иначе ще бъде много досадно ако всеки път трябва да я въвеждате.

Та след като успях да пусна накрая програмата след множество процедури за сигурност забелязах, че интерфейса е толкова опростен, че чак не можах да намеря нищо :) Това беше в кръга на шегата, но определено програмата не блести с хиляди шарении и възможности. Поне не на пръв поглед:
Публикувано изображение

Изчистен интерфейс без много натрупани неща, с три основни бутона в горния ляв ъгъл и с две опции в основната част на прозореца. Лично на мен това ми допадна, защото реално предназначението на програмата е да предпазва данните ви, а не да се чудите откъде да я подхванете и да се зверите в монитора, за да разберете кое нещо за какво е. Само че като видях толкова малко опции и се уплаших, че това ще е супер елементарна програма, даже толкова елементарна, че няма да може нищо, само ще се пъчи с име.

След като цъкнах на абсолютно всяко бутонче (нали пиша ревю все пак) забелязах основната идея на програмата. Оказа се, че програмата има един основен модул, който се явява нещо като комбинация между найстройки и инструменти. Който и от бутоните в горния ляв ъгъл или в централната част да чукнете, програмата ще ви отведе до прозорец с няколко страници, в който тематично са обособени възможностите на програмата:
Публикувано изображение

В този прозорец се виждат и основните възможности на програмата, които са обособени на различни модули или настройки в отделни страници. Контрола на достъпа (Access Control) е първия и според мен основния модул на програмата заради която е бил създаден.

Идеята му като цяло е да защити определени компоненти на операционната ви система, както и отделни прозорци. Можете също така да изберете и програма, която да бъде защитена с парола, но особеното е, че програмата трябва да бъде стартирана, за да може програмата да я "разпознае" и защити. Това става обаче само в платената версия.
Публикувано изображение

Допадна ми нещо друго, което видях, а именно това, че можете да укажете кои елементи от дадена програма да не бъдат защитени с парола.
Публикувано изображение

При защитаването на отделен компонент и последващите опити да го стартирам ми се отваряше диалогов прозорец който ме подканваше да въведа парола.
Публикувано изображение

Интересното обаче е, че даденият компонент първо се зарежда, а в последствие се скрива. След известни опити разбрах, че програмата запаметява заглавието на дадения прозорец и в последствие при стартирането му го разпознава и извежда диалоговия прозорец за парола и скрива прозореца на приложението. Според мен това не е най-ефективния подход към защита на приложения, защото реално може да се види какво има в приложението, а също така ако го стартирате от друг прозорец например, т.е. да избегнете отварянето в прозорец с дадено име. Аз се опитах да си поиграя, но не успях да заобиколя обаче ограниченията на програмата.

Относно избирането на компонентите на Windows срещнах известни проблеми в желанието си да защитя само един или няколко компонента, вместо всички в списъка. Оказа се, че това е невъзможно, поне не и без да изтрия някой от компонентите, но не можех да избера да речем два или три елемента от списъка и само за тях да задам да бъдат защитени с парола.

Вторият компонент на програмата е криптирането на устройства или директории. Реално програмата ги прави нечетими докато не я използвате отново, за да ги декриптирате.
Публикувано изображение

Естествено и за този процес трябва да задете парола, която ще ви бъде поиската при желание за декриптиране. Забелязах и една интересна опция, а именно интегрирането на криптиращия модул в контекстното меню на Windows, но за съжаление тази опция е достъпна само в платената версия.

При криптирането забелязах, че се създава специален файл с алоритъма на криптирането, а файловете се преименуват като им де добавя специално разширение. Имайте в предвид обаче, че криптирането не може да предотврати достъпа до файловете ви, а само разбърква съдържанието им. Това означава, че ще можете да премествате, изтривате и преименувате файловете. Като казах преименуване искам да отбележа, че ако преименувате някой от криптираните файлове, програмата няма да може после да го възстанови, защото се опитва да открие старото му име записано във файла с базата данни, който се създава.

Опитах се да криптирам папка, в която имаше подпапка с файлове, но нищо не се получи. Т.е. можех спокойно да влизам в папката и подпапката и да разглеждам файловете вътре.


Задаването на паролите става от настройките на програмата като можете да зададете само по една парола за защитените програми, за конфигурацията на програмата и за криптирането. Не видях как може да се зададат различни пароли за различни програми да речем или за различни криптирани файлове и директории.
Публикувано изображение


Програмата позволява също така да се зададе за кой потребител ще важат въведените ограничения, като може да се избере между текущия потребител или всички потребители. За съжаление не можете да изберете повече от един потребител или някой по желание.
Публикувано изображение


Ако решите да използвате приложението ще разполагате и с разширени настройки, някои от които са много удачни, а именно защита при стартиране на операционната система или на някой браузър. Ще можете също така да забраните инсталирането на програми, създаването и разархивирането на компресирани файлове и изтеглянето на файлове от Интернет.
Публикувано изображение

Лошата част на това "хубаво" е, че за да ползвате някои от тези опции ще трябва да закупите premium версията на този продукт.

Аз се опитах да си защитя Firefox-а с парола и в последствие се оказа, че изобщо не мога да го стартирам поради неясна причина за мен. Постоянно ми се появяваше диалоговия прозорец за парола и след като я въведях се появяваше отново.


След като изброих основните възможности и прозорци искам да споделя още някои впечатления и мисли по повод на тази програмка.
На първо време искам да кажа, че ме беше много страх да работя с нея именно заради идеята й - да защитава информацията ми и различни компоненти от неоторизиран достъп. Да, но на моменти си мислех, че ще защити информацията от самия мен, ако оплескам нещо. Затова винаги внимавайте когато експериментирате с подобни програми, защото може да стане много неприятно, ако объркате нещо или забравите някоя от паролите си.
Другото интересно нещо е, че програмата се появява в Task Manager и можете спокойно да я изключите от там. Просто отивате на процеса й и го спирате. Това определено не ми хареса, въпреки че реално самия Task Manager може да е защитен с парола. Да, но ако го защитите трябва да защитите всички останали компоненти от списъка в прозореца с компонентите или да премахнете всички, освен него. Получава се малко затворен кръг и неприятна ситуация, защото ще защитите програмите си, а после някой може лесно да спре програмата ако не сте защитили Task Manager.
Стартирана и активна програмата заема между 9 и 11 MB оперативна памет
Публикувано изображение

Това ми се стори леко много, но от друга страна приложението следи всички отворени прозорци.

Друго нещо, което ми направи впечатление е, че самия прозорец за парола изскача доста натрапващо и понякога просто не иска да изчезне, нищо че съм въвел правилно паролата.


Като обобщение ето положителните страни и слабостите на програмата.
Положителни страни:
- изчистен интерфейс и липса на претрупаност
- лесно настройване
- защита на самата конфигурация на програмата с парола
- възможност за добавяне на различни програми за защита с парола
- интегриране в контекстното меню на Windows
- някои полезни опции за защита на различни компоненти

Слабости:
- криптирането е слабо направено
- не може да се избира едно или няколко приложения, които да бъдат защитени от фиксирания списък
- програмата присъства в списъка с активни процеси
- програмата следи само по име на прозореца, но не и по процес


Help файла е леко постен, а в него са обяснени опции и възможности като филтриране на уеб съдържание и множество опции, които не присъстват в безплатната версия, но предполагам, че ще можете да ги видите в premium версията.


Като заключение искам да кажа, че за мен WinGuard Pro е доста интересен и полезен в някои отношения продукт. Той е чудесно решение за по-неопитни потребители, които не желаят да се задълбочават с някоя програма за защита на приложения, а просто искат с няколко кликвания на мишката да защитят програмите и информацията си. За напредналите потребители обаче препоръчвам или premium версията или още по-добре някоя по-сложна и добре замислена програма.


Всички права върху текущото ревю и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 krisku

krisku

  Потребител

 • Banned
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 160 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Around the center of universe

Публикувано: 07 October 2006 - 21:44

Много добра статийка, но на мен все още ми е чудно как да премахна програмата от компютъра.
С последната версия съм, инсталира се някъде в C:\Windows\system32 и незнам кой файл да трия за да я махна, а никъде не виждам нещо като "uninstall.exe"

#3 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 07 October 2006 - 21:46

Най-лесния начин е от Add/Remove Programs. Иначе трябва първо да изключиш процеса wgp.exe, а стартиращия файл се намира в Windows\System32 и името му е wgp.exe. Трябва също да изтриеш и файла за зареждане на конфигурацията в същата папка - Loader.exe

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#4 krisku

krisku

  Потребител

 • Banned
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 160 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Around the center of universe

Публикувано: 07 October 2006 - 21:47

Да, благодаря.
Понеже използвам Absolute Uninstaller а в неговия списък нямаше програмата, не съм надникнал в Add/Remove, сега видях, че я има.
Благодаря :)

#5 mp_martin

mp_martin

  PolicMan

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 6 мнения
 • Живущ в:Нова Загора

Публикувано: 18 October 2006 - 10:29

Програмката е добра , но безплатната версия е орязана с възможността да забраниш отварянето на други прозорци освен заложените, както и инсталирането на софтуер.

Ползвам я в комбинация с Parents Friend V 5.8 /справка: www.download.bg/ и бих бил благодарен ако направите презентация и на нея. HELP- а и е на немски и все още не мога да разбера пълните и възможности, но чесно казано е много добра.
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители