Искам да инсталирам още една ОС на компютъра ми с Windows10(всички ъпдейти). Например Windows7, или някой Linux.
Но "dual boot" не ми е известно.
Публикувано: 25 May 2023 - 10:59
Искам да инсталирам още една ОС на компютъра ми с Windows10(всички ъпдейти). Например Windows7, или някой Linux.
Но "dual boot" не ми е известно.
УСПЕХ!!! "Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!"
Публикувано: 27 May 2023 - 18:17
Ако инсталираш съвременна Linux дистрибуция след Windows, Linux-а ще "разпознае" другата инсталация и ще предложи преоразмеряване на съществуващия дял и инсталация на програма за управление на стартирането (boot manager).
В останалите случаи ще трябва "ръчно" да се справиш с две неща:
1. Заделяне на място на твърдия диск за всяка една операционна система. По принцип може да се инсталират различни версии на Windows на един и същи дял, но е силно нежелателно. За Linux ще ти трябва отделен дял. За основните неща би трябвало да можеш да се справиш с Disk Management или diskpart в Windows; ако това не ти върши работа, можеш да разгледаш GParted и (примерно) EaseUS Partition Master.
2. Управление на стартирането на операционните системи (boot manager, например Grub2Win.
Ако компютъра е достатъчно мощен, можеш да опиташ да работиш с виртуална машина, например с помощта на VirtualBox.
Преди да започнеш с експериментите е добре да се направиш архив (backup) на важната информация на място извън компютъра - външен диск, "облачна" услуга, NAS или нещо друго.
Публикувано: 10 June 2023 - 19:35
Благодаря,
- Мога ли да използвам HyperV, който е във Windows? Или предложената VirtualBox е по-добра.
- А ако си направя на чиста инсталация на Windows10, и една Windows11 или Ubuntu да инсталирам после на втори дял на харддиска. И след това при включване на компютъра да ме пита коя операционна система да стартирам?
Публикувано: 12 June 2023 - 12:16
Според мен VirtualBox ще е по-удобно решение спрямо HyperV.
Нямам достатъчно опит с dual boot конфигурации, защото не ми се е налагало да ползвам активно различни операционни системи.
Моето мнение е, че ако ползваш основно една операционна система, а останалите ще ти трябват отвреме навреме за тестове, определено по-добре заложи на виртуални машини.
Намирам dual/multi boot конфигурациите за потенциално полезни, но ако нещо се оплеска, поправката би била още по-досадна. Така че много зависи точно каква ти е целта в случая.
Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
- Eleanor Lamb (BioShock 2)
Публикувано: 15 June 2023 - 11:33
Благодаря. Ще ползвам VirtualBox и ще пробвам.
0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители