Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте.

 

Реших да си взема усилвател за слушалки (DAC), обаче не съм сигурен на кой да се спра.

 

Засега ми харесва FiiO Q1MKII.

 

Моля даите мнения :)

Link to comment
Сподели другаде

С такъв бюджет можеш да си позволиш всъщност доста приличен хардуер.

 

Ако говорим за български магазини, един вариант е Plesio, които предлагат продуктите на FiiO, които са с малко завишени цени спрямо преди няколко години, но тогава бяха по-неизвестни и предлагаха по-нишови продукти. Изведнъж осъзнаха, че ако се пренасочат от прилични и евтини ЦАП/усилватели за компютри/лаптопи към адски надценени аудио плеъри и преносими усилватели, и блъскат Bluetooth навсякъде, могат да правят доста повече пари. След което решиха, че щом вече са по-утвърдено име в бранша, могат да вдигнат ценичките и на по-старите си продукти, защото причини.

 

E10K е класика в жанра. Не е нещо зашеметяващо, но е солиден избор за парите си. Синият диод е доста дразнещ. Не защото е син, а защото е доста ярък, но се преживява.

K3 е наследник на E10K, но всъщност не е особен ъпгрейд. Сменя USB входа на Type C, добавя оптичен изход, добавя DSD поддръжка (не че на някого му дреме), добавя балансиран изход за слушалки (не че на някого му трябва), сменя малко вътрешния хардуер и сменя външния вид. Откъм способност да захрани слушалки би трябвало да ти е достатъчен, макар че E10K всъщност има повече запас в тази насока. Откъм качество, K3 трябва да е по-добрият избор... на теория. На практика ме съмнява да има някаква реална разлика. Според мен не си заслужава разликата от 30 лева. Не са много, но ако не ти трябват някои от добавените глезотии, според мен можеш да останеш на E10K и пренасочиш спестените пари към някое добро мезе + 1-2 бутилки Bernard. :)

Q1 Mark II е също приличен продукт, но е предвиден да е преносим усилвател и се захранава от батерия. Не че не може да стои на бюро, но основно е предвиден да е допълнение към телефон или портативен аудио плеър. Затова идва с ластици и къс кабел с мъжки към мъжки 3.5мм. конектори. Илюстрация. Аз мога да говоря само за себе си, но идеята да прикрепя малка тухла към друга малка тухла, за да получа по-голяма тухла с още повече кабели, като ластиците реално ми пречат да си използвам телефона пълноценно, ми се струва абсолютно непрактична по всички параграфи.

K5 е може би оптималният избор в случая. Напълно в рамките на бюджета е, отличен е и е секси звяр. Има автономно захранване, което си има плюсове и минуси. Ще създаде неудобство, че ще трябва да му отделиш контакт и ще имаш още един кабел, който да ти се пречка, но пък ще си сигурен, че ще имаш запас да захраниш всеки чифт слушалки, чийто конектор нежно и деликатно вкараш в 6.35мм. жака. #БезЕротичниМисли. Има опция за докинг на аудио плеъри на FiiO, която в твоя случай ще е прахосана, но мисля, че останалат част от екстрите и производителността са предостатъчни, за да оправдаят покупката. Освен ако размерът му ти идва големичък по някаква причина.

 

Алтернативи от Amazon са SMSL M3 и Sabaj D3. И до ден днешен не съм сигурен какво точно е положението, но подозирам, че това са две „марки“ на един и същ производител, защото и останалите им продукти са доста сходни, макар и не идентични. Доколкото съм успял да намеря информация, под капака са различни и по мои предположения, базирани на оскъдна информация, мисля, че D3 е една идея по-добрият продукт. Дали обаче е нужно да се използва автономното му захранване, не знам. M3 се захранва само през USB (ако няма да използвам оптичния/коаксиалния вход).

Link to comment
Сподели другаде

Ок благодаря. K5 ми харесва и мисля че се спрях на него.

 

Втори въпрос.

Така и така ще влагам в аудио хардуер поне да си взема и качествени слушалки.

 

Гледах ревюта и много ми харесват Sennheiser HD 660S но са доста скъпички.

Ще може ли да ми препоръчаш качествен модел.Примерно до 500лв.

Link to comment
Сподели другаде

Не ми е проблем да направя препоръки, но имай предвид, че слушалките са нещо много субективно и е трудно да се направи препоръка, особено на слушалки, които човек не е чувал лично.

 

Ориентирай ме за какво ще се използват (игри, филми, музика), каква музика слушаш (ако ще се ползват за това), колко продължително ще ги носиш, в каква обстановка ще ги използваш (вкъщи, на работа, на публични места). Проблем ли ще е да са отворени, което значи, че хората около теб ще чуват това, което и ти чуваш, и ти ще чуваш хората около теб, т.е. ще си пречите един на друг? Каква звукова сигнатура харесваш като цяло (много бас, малко бас, чувствителен ли си към високи честоти и т.н.)?

Link to comment
Сподели другаде

Ще се използват за музика.Само вкъщи.

Слушам основно - Evanescence, Disturbed, Linkin Park, Within Temptation, Skillet.

Не е проблем да са отворен тип.Слушам по няколко часа всеки ден (средно 5 часа на ден).

Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се за забавянето.

 

Бюджетът е доста приличен. За жалост нямам личен опти с много слушалки в тази ценова ниша, но ще се опитам да предложа няколко модела.

 

Sennheiser HD 598 беше класика в света на слушалките, HD 599 е наследник, който поне на хартия запазва звученето почти същото, като основно се концентрира върху подобрения във външния вид и изработката. Не съм чувал HD 599, но съм чувал HD 598 и са наистина много добри. Проблемът е, че не знам дали ще ти допадне звученето им. Основният минус на тези слушалки е леката липса на sub-bass, защото 1) не целят да се справят особено добре в тази категория и 2) отворени са, което прави възпроизвеждането на наистина ниски честоти доста по-трудно спрямо затворени слушалки. За сметка на това имат страхотни средни и високи. Това са слушалки, които се справят прекрасно с вокали и по-семпла акустична музика. Рок и метъл жанровете не са точно такъв тип музика, но също така не са и електронна такава, която да изисква солидно представяне откъм баси. А и нека сме честни, Within Temptation не обичат да наблягат на ниския честотен диапазон, така че не е особена загуба. Това, което се опитвам да кажа, е, че според мен HD 599 пасват добре на рок и метъл музика, защото се справят добре с нужния честотен диапазон за въпросните жанрове. А и си е друго да се чуят гласовете на Liv Kristine, Maria Breon или Sharon den Adel качествено възпроизведени.

Обикновено по-съвременни жанрове като alternative, nu и symphonic метъл не се славят со добър mixing и mastering, но за щастие HD 599 не страдат от синдрома „бръснарски ножчета в ушите“.

Слушалките са леки и удобни, могат да се носят доста време без проблеми.

 

Други модели, които може би ще са подходящи за този тип музика, са Audio Technica ATH-AD700X и ATH-A550Z.

Не съм ги чувал, но първите са от моделите на Audio Technica, които се сл;вят с невероятни високи и яснота на възпроизвеждане. Затова пък им липсват ниски. Лично моето предположение е, че за жанровете, които слушаш HD 599 трябва да са категорично по-добри.

Вторите, поне по ревюта, са доста балансирани, без да им липсва много бас, т.е. подозирам, че всъщност ще паснат добре на нуждите ти, защото (поне по описание) ми се струват близки до това, което HD 599 предлагат. Разбира се няма как да съм сигурен, без да ги чуя лично.

 

Друго предложение, което ще направя, е 1more H1707 Triple driver. С по-малки чашки са, което ги прави потенциално по-неудобни. Имат и по-комерсиален звук, т.е. V-образна звукова сигнатура — малко завишени ниски и високи, но целта им е да останат все пак достатъчно балансирани, за да могат да се справят с всеки жанр музика.

 

Честно казано май друго не ми грабва окото на този етап. Ако ти си набелязал нещо друго, сподели.

Link to comment
Сподели другаде

HD599 ми харесват. Имам няколко въпроса. Разглеждах доста модели и забелязах че някой са маркирани с "Hi-Res Audio".Доколкото разбрах означава че могат да възпроизвеждат звук в повече честоти.Има ли някакъв смисъл или е само маркетинг.Забравих да спомена - слушам само рипове във FLAC формат ако има значение.Друго - забелязах някои скъпи модели със активна шумоизолация.Отново - има ли смисъл?

Link to comment
Сподели другаде

HD599 ми харесват. Имам няколко въпроса. Разглеждах доста модели и забелязах че някой са маркирани с "Hi-Res Audio".Доколкото разбрах означава че могат да възпроизвеждат звук в повече честоти.Има ли някакъв смисъл или е само маркетинг.

Hi-Res Audio е маркетинг. Човешкият слух е прекалено ограничен, за да има какъвто и да било смисъл от слушалки (или колони), които да възпроизвеждат толкова високи честоти. Hi-Res Audio сертификатът просто гарантира, че апаратурата е способна да възпроизведе честотите, но без да има гаранция колко добре. Съвсем отделен въпрос е, че това не дава абсолютно никаква представа какво звучене имат самите слушалки. Има качествена апаратура с и без Hi-Res Audio сертификат, както и има некачествена апартура с и без Hi-Res Audio сертификат.

 

Моят съвет е просто да пренбрегнваш Hi-Res Audio логото.

 

Ситуацията е същата като с THX: преминава се през специален процес, за да се придобие безполезен сертификат, който не значи нищо, но оскъпява продукта излишно.

 

Забравих да спомена - слушам само рипове във FLAC формат ако има значение.

Да има значение за кое?

 

Друго - забелязах някои скъпи модели със активна шумоизолация.Отново - има ли смисъл?

Активната изолация на шум не е маркетинг, но е нужна по-рядко, т.е. когато слушателят се намира на място с доста шум, който трябва да бъде елиминиран ефективно. В повечето случаи слушалки с пасивна изолация са достатъчни, т.е. не спират изтичането и/или проникването на шум напълно, но достатъчно. Ако обаче околната среда е прекалено шумна, пасивната изолция може да се окаже недостатъчна. За твоята ситуация не виждам никакъв смисъл от активна шумоизолация, щом като няма да имаш проблем с отворени слушалки.
Link to comment
Сподели другаде

Не, няма абсолютно никакво значение.

 

На техническо ниво е от значение за софтуера (операционната система и аудио плеъра), но проблеми от това естество няма от много, много години насам. На ниво качество може да се каже, че има някакво значение, защото е lossless компресия, което е по-добре на теория от всеки lossy формат, т.е. по този начин се елиминира аудио форматът като фактор, който може да повлияе негативно на качеството на звука. В интерес на истината обаче аудио форматите също от доста отавна не са слабото звено в една аудио верига. „Наградата“ за това печели записът и обработката на музиката още преди да бъде пусната към масите. Обикновено там се нанасят много повече щети, отколкото при преобразуване на цифров сигнал в аналогов или при транскодиране на музика от lossless формат в lossy такъв. Дори MP3, който е отживелица, е напълно достатъчен за нуждите на сигурно 99% от хората, които слушат музика.

 

Добавено: по-нагоре пропуснах да кажа, че колкото и да се препоръчват слушалки, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да ги чуеш. Силно ти препоръчвам, ако имаш възможност, да чуеш даден модел слушалки, преди да купиш. Алтернативен вариант е да ги разпокаоваш много внимателно, за да можеш да ги върнеш, ако е нужно. Този вариант е по-неудобен и включва потенциално неприятни разговори със служители на магазини, които не обичат да им се връща стока и да възстановяват сума, но е по-добре от това да не си доволен от покупката си.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...