Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте!
Първоначално се насочих към Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm, но после размислих и се насочих към отворени слушалки и така попаднах на модел Beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ohm, но в случая те се предлагат само в 250 Ohm.
Настоящата ми звукова карта е вградена Audio Adapter VIA VT1708S.
Ще се наложи ли покупката на било то външна или вътрешна звукова карта, като целта е слушалките да свирят естествено и според възможностите си?

Link to comment
Сподели другаде

Откъм съпротивление нещата би трябвало да са наред, защото слушалките са с достатъчно високо такова, за да компенсират по всяка вероятност високото съпротивление на изхода на жака на звуковата карта.

 

Въпросът в случая е по-скоро колко силно ще могат да свирят, защото ме съмнява звуковата карта да подава достатъчно захранване, а чувствителността на DT 990 Pro е сравнително ниска.

 

Друг важен момент е да си сигурен, че като звукова сигнатура ще ти допадне въпросния модел. Лично аз ги издържах точно 30 минути, преди да реша да ги върна и да ги сменя с DT 770 Pro.

 

Ако си сигурен, че това е моделът за теб или не те бърка да ги върнеш, ако не ти допаднат, можеш да ги купиш, да ги изтестваш и в случай, че ти харесат, но ти се струват тихи, тогава да се замислиш за отделен усилвател.

Link to comment
Сподели другаде

Ако си сигурен, че това е моделът за теб или не те бърка да ги върнеш, ако не ти допаднат, можеш да ги купиш, да ги изтестваш и в случай, че ти харесат, но ти се струват тихи, тогава да се замислиш за отделен усилвател.

Клоня към DT 990 Pro - защото са удобни т.е. не изморяват много ушите, отворен модел са, звучат по-детайлно и ефирно, но пък доколкото прочетох не толкова приятно и естествено като DT 770 Pro.

Ще тествам DT 990 Pro 250 Ohm, но пък ако звучат тихо, ще наложи да поръчам отделен усилвател, затова бих се радвал ако ме насочиш към няколко модела до около 100-120 лв.

В краен случай ако не се получи т.е. не ми харесва звука на DT 990 Pro или се налага усилвател, които може да надхвърля доста бюджета ми в такъв случай ще се насоча към DT 770 Pro 32 Ohm (80 Ohm?) като целта е да не се налага покупка на усилвател.

Link to comment
Сподели другаде

Не знам какво имаш предвид под детайлно и естествено звучене. Да, DT 770 Pro са по-близо до неутрален звук спрямо DT 990 Pro, но и двата чифта са далеч от това, което аудио ентусиастите биха счели за естествен и неутрален звук. Това не са слушалки, които купуваш, ако искаш възпроизвеждането на аудио запис да е максимално близо до оригинала. И двата модела имат V-образна звукова сигнатура: завишени ниски и високи честоти със средни такива, които са леко на заден план. Разликата е, че DT 990 Pro има доста завишен mid-bass и не чак толкова завишен sub-bass, докато DT 770 Pro има прилочно завишен sub-bass, но mid-bass-ът е доста непроменен. При високите честоти завишеният регион е общо взето еднакъв, но при DT 990 Pro е доста по-силно изразен.
 
Ситуацията със усилвателите е много кървава и мътна. За тези пари изборът е доста малък, а и не съм сигурен какво точно очакваш като функционалност от него.
 
По принцип класика в жанра е FiiO E10K. Не е нещо уникално, но за парите си е доста добър продукт. За жалост в случая надвишава бюджета, а и по технически данни е предвиден за слушалки до 150 Ома.
Алтернатива е FiiO K1, но получаваш абсолютния минимум като функции, т.е. дори няма регулация на силата на звука, т.е. ще трябва да контролираш всичко от софтуера. Също така, по официални данни се справя оптимално със слушалки със съпротивление до 100 Ома.
 
Алтернативен вариант е звукова карта с приличен вграден усилвател за слушалки. Най-близо до това е Creative Surround OMNI, но пак е извън бюджета.

Съществува и Creative Sound BlasterX G1, която на хартия изглежда отлично със своя 300-омов усилвател и много привелкателна цена. За жалост не съм напълно убеден точно колко точни са тези технически данни. Напълно възможно е да успява да докара по-висока сила на звука от моделите на FiiO, но не е ясно как точно се постига това, т.е. с какъв хардуер и т.н. Иначе казано, изглежда прекалено хубаво, за да е истина, но за жалост няма измервания, за да е ясно точно колко добре се справя в действителност. С оглед на останалите продукти на Creative през последните години, които имат измервания, G1 би трябвало да е всъщност доста прилично устройство за парите си, но това си остава предположение.

 

Проблемите с усилвателите за слушалки са няколко:

1) по-добрите обикновено са и по-скъпи;

2) няма надеждни ревюта/измервания на всички модели;

3) изборът в България е ограничен.

Така че да се намери нещо евтино в България, за което има надеждни данни за качеството му, е мъка.

 

Имай предвид, че дори и да се насочиш към 32-омовата версия на DT 770/990 Pro, усилвателят ще е пак силно желателен, защото това не гарантира силен звук, а и в случая отиваме в територията на потенциални проблеми със съпротвилението. Общоприетото правило е, че оптималният усилвател трябва да има на изхода не повече от 1/8 от съпротивлтението на слушалките. Това значи, че за 32-омови слушалки на изхода на усилвателя е добре да имаш не повече от 4 Ома съпротивление. Това е огромна рядкост (да не кажа пълна фантазия) при вградените в дънни платки звукови карти. Те са проектирани да подават сигнал на колони/усилватели, не директно да захранват слушалки и затова имат доста високи съпротивления, което значи, че оптималните слушалки за тях са също с високо съпротивление, т.е. 250-омовите DT 770/990 пасват доста по-добре, поне от тази гледна точка.

Сега, колко точно ще се усети разлика в басите при недобро комбиниране на съпротивления между усилвател и слушалки, е отделен въпрос. Някои хора казват, че няма особена разлика, други казват, че има. Мнения — бол. Ако обаче искаш да правиш нещата както е упоменато в дебелите книги, е редно да се съобразиш с „1/8 правилото“.

Link to comment
Сподели другаде

Имай предвид, че дори и да се насочиш към 32-омовата версия на DT 770/990 Pro, усилвателят ще е пак силно желателен, защото това не гарантира силен звук, а и в случая отиваме в територията на потенциални проблеми със съпротвилението.

 

В петък ще получа DT 990 Pro, но днес смятам да поръчам усилвател, очевидно задължителния FiiO E10K, който в немския амазон струва (намирам се в Германия) 70 евро т.е. влиза в бюджета, а и има доста добри отзиви. Дори усилвателя да не пасне със DT 990 Pro 250 Ohm, в крайна сметка ще поръчам модела DT 770 Pro 32 или 80 Ohm (въпреки, че са затворен модел), който според спецификациите е подходящ за този усилвател.

Link to comment
Сподели другаде

Щом имаш достъп до Amazon, можеш да погледнеш и следните: SMSL M3Sabaj D3 и Sabaj PHA2.

Първите два всъщност би трябвало да са или един и същ, но с различен външен вид и под различна марка. Третият е само усилвател, няма ЦАП компонент. Ако се спреш на него, препоръчвам да ползваш 6.35мм. жака. Поне на PHA1 модела, който също разполага с 3.5мм. и 6.35мм. жакове, измерванията на малкия жак са доста лоши, докато на големия са доста добри.

Link to comment
Сподели другаде

Днес получих слушалките Beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ohm, както и усилвателя SMSL M3.
 
Установих, че за приемливо слушане се налага да преместя плъзгача на Windows за сила на звука поне на 80 %, в противен случай слушалките са много тихи, а на около 30 % почти не се чуват.
След като свързах усилвателя в предния панел посредством USB кабел (In 1), този път слушалките свирят, поне два пъти по-силно, но силата на звука се контролира само от усилвателя.
Обаче, като звукова сигнатура нещо не ми допадат т.е. DT 990 свирят точно както си описал, ще те цитирам:

 

 

 

Разликата е, че DT 990 Pro има доста завишен mid-bass и не чак толкова завишен sub-bass, докато DT 770 Pro има прилично завишен sub-bass, но mid-bass-ът е доста непроменен. При високите честоти завишеният регион е общо взето еднакъв, но при DT 990 Pro е доста по-силно изразен.


Направих сравнение със старите ми слушалки AKG K-404.
Впечатление ми направиха високите честоти, които наистина са доста изразени и леко дразнят при увеличаване на звука, подобно на K-404.
Ниските честоти при DT 990 Pro т.е. басът  звучи някак си по-обемно и просторно, спрямо K-404, които сякаш свирят директно в ушите ти, но въпреки това при K-404, басът ми се струва по-приятен.

В момента се двоумя дали да върна DT 990 Pro 250 Ohm и да поръчам DT 770 Pro 32 Ohm или 80 Ohm или друг модел в същия ценови диапазон. На DT 990 Pro 250 Ohm слушалките, сякаш малко не им достига за да свирят достатъчно силно без да имат нужда от усилвател и си мисля, че ако взема DT 770 Pro 32 Ohm или 80 Ohm, според логиката те би трябвало да свирят малко по-силно спрямо DT 990 Pro, които са 250 Ohm т.е. идеята е да преценя възможността дали е добра идея да върна и усилвателя, който ми се струва, че не е задължителен или може би греша?
 

Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се за забавянето.

 

Оптималният метод за регулация на звука е всички софтуерни плъзгачи (на операционната система/звуковата карта, аудио плеъра и т.н.) да са завишени до максимум, след което да се използва потенциометърът на усилвателя за усилване и намаляване до желаното ниво.

 

Малко не разбрах точно как е бил свързан SMSL M3 първия и как втория път.

 

Не съм запознат с AKG K404, но DT 990 Pro за мен бяха нещо като аудио аналог на бръснарски ножчета в ушите. Има разбира се хора, които не са чувствителни към високи честоти, които нямат проблем с въпросния чифт слушалки. За мен обаче да се слуша музика на това е мъчение.

 

И трите чифта от серията (DT 770/880/990) могат да се похвалят с добра сцена и позициониране, т.е. добро пресъздаване на разстояние и позиция/посока на звука. Това ги прави всъщност потенциално добри за филми и игри. При тях сцената и позицинирането помагат за по-реалистично изживяване, завишените ниски и/или високи са полезни при различни аспекти от саундтрака, например експлозии, престрелки и др.

 

Да, 32 или 80-мовите версии на DT 770 Pro трябва да звучат по-силно. Колко по-силно обаче, не мога да кажа. На работа съм комбинирал DT 770 Pro 80-Ohm със SMSL M3 и нямам никакви оплаквания отъм сила на звука, макар че аз по принцип не слушам музика на високи децибели.

Според мен 80-омовите версии на DT серията са оптималните, а усилвателят е важно звено в случая. Не е задължителен от гледна точка, че слушалките ще свирят и без него, но ако искаш да ги оползотвориш, ще ти трябва усилвател. Не е нужно да точно M3 разбира се, просто ще е нужен някакъв кадърно направен усилвател. Ако не е късно, по-добре просто тествай как свирят дадени слушалки на M3 и на вградената звукова.

Link to comment
Сподели другаде

Вчера получих чифт DT 770 Pro 80 Ohm.

Както и очаквах, баса е по-изразителен спрямо DT 990 Pro, а високите не са толкова завишени, като при DT 990 Pro. При DT 770 Pro, басът е приятен и изявен с добро въздействие и дълбочина, въпреки че когато е усилен се получава изкривяване/разкъсване, при DT 880 Pro го няма това изкривяване независимо колко силно увеличаваш звука. В крайна сметка след няколко часа слушане установих, че отворените слушалки ми действат по-благоприятно и след малка промяна на високите с помощта на EqualizerAPO, DT 990 Pro се превърна в моя фаворит.

Относно усилвателя, наистина и при 80 Ohm се чувства нужда от усилвател макар, че наистина звучаха леко по-силно отколкото при 250 Ohm. Разликата с и без усилвател е забележима най-вече в силата на звука, но подозирам че има и други предимства от ползата на усилвател, например по-детайлен звук, резолюция и др. така, че в крайна реших, че SMSL M3 си заслужава.

В момента имам възможността да пробвам различни модели слушалки и след дълго четене на ревюта чувам добри отзиви за моделите Audio Technica ATH-M50x и AKG K702, като повече ме интересуват AKG K702 най-вече защото са отворени. Имал ли си досег с тези слушалки и ако да, как би ги описал?

Link to comment
Сподели другаде

Както и очаквах, баса е по-изразителен спрямо DT 990 Pro, а високите не са толкова завишени, като при DT 990 Pro. При DT 770 Pro, басът е приятен и изявен с добро въздействие и дълбочина, въпреки че когато е усилен се получава изкривяване/разкъсване,

Не знам за какво изкривяване говориш. Не би трябвало DT 770 Pro да не успяват да се справят със силен звук. Да не би да си завишил ниските допълнително?

 

Относно усилвателя, наистина и при 80 Ohm се чувства нужда от усилвател макар, че наистина звучаха леко по-силно отколкото при 250 Ohm. Разликата с и без усилвател е забележима най-вече в силата на звука, но подозирам че има и други предимства от ползата на усилвател, например по-детайлен звук, резолюция и др. така, че в крайна реших, че SMSL M3 си заслужава.

Разликата трябва да е не само в силата на звука, но и в качеството, но доколко се чува тази разлика е съвсем отделен въпрос. Аудиото е изключително субективна материя. Всеки има различни уши, ум и вкус, така че „чува“ различно. Към това добавяме и чисто техническите фактори и нещата стават сложни.

 

В момента имам възможността да пробвам различни модели слушалки и след дълго четене на ревюта чувам добри отзиви за моделите Audio Technica ATH-M50x и AKG K702, като повече ме интересуват AKG K702 най-вече защото са отворени. Имал ли си досег с тези слушалки и ако да, как би ги описал?

Опитът ми с AKG е нулев, защото са скъпи, нелесни за захранване и звуковата им сигнатура не е мой тип. Поне това съм установил след тоновете текст, който съм изчел за различните им модели. Не намеквам, че са лоши, а че не са за мен, следователно не съм се стремял и да намеря чифт, за да чуя. Също така не са и много популярни, за да мога да си набавя бройка за тест.

 

ATH-M50x... Ох... Личен опит с този модел нямам, но мисля, че имам представа как звучат и най-вече, че по всяка вероятност ще ги захвърля на втората минута. Това са слушалки без сцена и позициониране, те просто набиват звука в главата. Някои хора харесват това, аз не.

Ще си позволя да дам линк към ревю на M50x на Zeos. Старичко е, но в общи линии обяснява нещата. Някои хора се оплакват, че видеото им докарвало морска болест. Аз нямам никакъв проблем с видеата му. Може би съм Übermensch. :-) Оригиналното ревю на M50 е тук.

Преди време познат на мой познат се свърза с мен за съвет за слушалки. Позапали се човекът по темата. Явно беше срещнал препоръки за M50x, то няма как да се прескочат, та реши това е един чифт, който иска да тества. Аз го предупредих що за слушалки са M50x, та ако може поне да тества първо, вместо да купува директно. Не помня дали все пак си ги купи или случайно негов колега имаше такъв чифт, но ги чу и потвърди, че наистина е точно така, като Zeos споделя във видеото — това не са слушалки за продължително слушане на музика, това не са слушалки, които можеш да използваш, за да си пуснеш плейлист и да вършиш работа примерно. Прекалено са агресивни за каквото и да било продължително удоволствие.

 

Разбира се, ако имаш възможност да ги чуеш безплатно, направи го. Всеки си има предпочитания, а и щом DT 990 Pro ти допада, може би има шанс и M50x да ти допаднат.

Просто те предупреждавам и теб. Хайпът около тези слушалки е огромен, може би е най-продаваният чифт слушалки на света. Не включвам Beats в това число, защото хората ги купуват по-скоро като моден аксесоар, както и за да демонстрират статус и да сигнализират на останалите овце от стадото, че те също са част то това стадо.

Link to comment
Сподели другаде

Не знам за какво изкривяване говориш. Не би трябвало DT 770 Pro да не успяват да се справят със силен звук. Да не би да си завишил ниските допълнително?

 

Не съм докоснал никакви настройки, просто слушалките очевидно имат завишени ниски. Това се случва само когато увеличавам звука над 80%, чрез потенциометъра. Отдавам го на това, че DT770 Pro са затворени и звуковите вълни образуват този ефект, но само при много специфичен бас. В крайна ги върнах, защото DT 990 Pro ми допаднаха повече като позициониране на звука.

 

Относно ATH-M50x, след прочетеното от теб и на базата на другите ревюта реших да се откажа от тях. Скоро ще получа AKG K702, които се хвалят с добро позициониране и се надявам SMSL M3 да бъде достатъчен за тях. В противен случай DT 990 Pro са солидни слушалки и смятам, че са предостатъчни за игри и и повечето жанрове в музиката т.е. със сигурност са надграждане, пред старите ми слушалки AKG K404.

Link to comment
Сподели другаде

Да, DT 770 Pro определено имат завишени ниски, но не би трябвало да имат проблеми с изкривяване, макар че не е изключено, ако наистина им се налага да възпроизведат голямо количество ниски честоти и то силно. DT 880 Pro няма как да имат подобен проблем, защото при тях ниските не са завишени.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...