Jump to content

Препоръчан пост

Има случаи, в които не може да се свържеш с даден компютър в мрежата като му използваш името и се налага да ползваш IP адреса.     

Статично задени IP адреси няма да помогнат в случая. Евентуално ще направят свързването по-удобно, ако потребителят запомни IP адресите, но няма как да предотврати/реши подобни проблеми.

А и в повечето случаи DHCP сървърът продължава да дава един и същ IP адрес на едно и също устройство, дори при динамично раздаване на IP адреси, така че в общия случай не е наложително да се набиват фиксирани. Разбира се има и ситуации, в които е добра идея да се направи.

Link to comment
Сподели другаде

Когато изтече наема на даден IP адрес и трябва да се подбнови, Windows се опитва да изиска същия, а и DHCP сървърите обикновено съхраняват хронология кой IP адрес е даден под наем на кой клиент. Това се прави с цел IP адресът да остане един и същ за колкото се може по-дълго време. Понеже към повечето мрежи (особено домашните) не се свързват достатъчно много различни устройства, за да запълнят DHCP таблицата, IP адресите остават еднакви за доста дълго време, дори и дадено устройство да не е било свързано към дадена мрежа за продължителен период от време.

 

Ако смениш мрежовата карта (да речем точно след някоя прекрасна гръмотевична буря), тогава DHCP сървърът ще даде друг IP адрес, защото ще го счита за различно устройство заради различния MAC адрес на мрежовата карта.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...