Jump to content

Закупуване на рам памет на PC


Препоръчан пост

Ще правя ъпгрейд на настолния компютър. Прилагам снимки с параметрите в момента. Версията на BIOS е 1202. Захранване: Cougar STX 650W 80+ сертифицирано.

Снимка 1. Снимка 2. Снимка 3.

Искам да се възползвам от максималната честота на рам паметта, която поддържа дъното - 1600Mhz, но от сайта на производителя на дъното разбирам, че е нужно да се овърклокне процесора, иначе паметта ще работи на 1333Mhz. Отделно от това самия процесор според сайта на Intel не поддържа честота на рам паметта повече от 1333Mhz.

В момента това са настройките в BIOS относно клокването - снимка 1, снимка 2, снимка 3.

Искам 2x4GB DDR3 1600Mhz да си закупя по принцип, като разбира се на по-късен етап ще сложа още толкова в другите 2 слота, за да имам максимума от 16GB. Предполагам ще бъде китова памет, за да се възползвам от Dual Channel.

Въпроса ми е процесора ще поддържа ли толкова висока честота на паметта без да се овърклоква? По принцип не искам да овърклоквам, защото смятам, че мога да объркам нещо и да изгоря чипа, ако изобщо има възможност за това. Плюс това съм със стоково охлаждане на процесора.

 

Link to comment
Сподели другаде

Въпроса ми е процесора ще поддържа ли толкова висока честота на паметта без да се овърклоква?

Накратко: не.

 

Можеш да поставиш DDR3 памет на 1600MHz разбира се, но тя ще работи на 1333MHz, така че дали ще купиш 1600MHz или 1333MHz памет, е без значение. Ако можеш, по-добре купи комплект 2x8GB директно. В противен случай купуваш един комплект 2x4GB, след което още един такъв. Не е задължително да са на един и също производител или серия.

 

Ще си позволя обаче да съм честен и директен. Според мен няма смисъл да инвестираш повече пари в тази система. 16GB DDR3 памет ще ти струва над 200 лева. Според мен по-добре си ги спести и направи цялостен ъпгрейд. Да, ще струва повече, но ще си и заслужава повече. В зависимост от това какви са ти другите компоненти, ще можеш да си запазиш някои от тях, като например захранващия блок. Той не е особено добър, но ще свърши работа.

 

Ако толкова си закъсал за памет, тогава просто ѝ забоди още един комплект 2x4GB и спри дотам. 

Link to comment
Сподели другаде

 

 


Накратко: не.

 

 


снимка 3

Не трябва ли в BIOS да се промени DRAM Frequency на 1600 когато инсталирам новата памет без нужда от овърклок?Вероятно не е нужно само това да се направи след като ми написа относно нуждата за овърклок. Ще махна старите платки от по 1333Mhz, ако все пак би се получило по начина, който казвам.
Иначе се чудя между тези две памети: G.SKILL и KINGSTON, като от Киндстъна ще взема два броя. Има ли някаква разлика ако не взема китови платки, но все пак еднакви и ги сложа на правилните слотове, за да ползвам Dual Channel?

Link to comment
Сподели другаде

Всичко зависи от дъното в подобни случай процесора е без значение. 

Честно казано 16GB вървят под 100 лв. така че ако няма да сменяш тая антика си потърси. 

Разлика няма да видиш но дори да не върви на 1600MHz ще е с по-стегнати тайминги така че взимай смело на по-високи честоти.

Link to comment
Сподели другаде

Не трябва ли в BIOS да се промени DRAM Frequency на 1600 когато инсталирам новата памет без нужда от овърклок?

Не. Дънната платка автоматично ще си ги пусне на максималната съвместима честота, която в случая трябва да е 1333MHz

 

Иначе се чудя между тези две памети: G.SKILL и KINGSTON, като от Киндстъна ще взема два броя.?

Няма значение.

 

Има ли някаква разлика ако не взема китови платки, но все пак еднакви и ги сложа на правилните слотове, за да ползвам Dual Channel?

Както каза naruto, зависи от дънната платка. По принцип дори не е задължително да са напълно еднакви като показатели (освен капацитет), но е препоръчително. Комплектите са просто памети, които производителят е тествал и гарантира, че работят в Dual Channel. Реално обаче дори да вземеш две единични бройки от произволен модел, пак трябва всичко да си работи нормално.

 

Разлика няма да видиш но дори да не върви на 1600MHz ще е с по-стегнати тайминги така че взимай смело на по-високи честоти.

Технически да, но на тази платформа разликата в таймингите няма да се усети така или иначе.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...