Jump to content

въпрос за драйвер


cherkeza

Препоръчан пост

Здравейте,

 

ситуацията е следната:

 Motherboard NFORCE4-A754 (V1.0) в производство на ECS

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Overview.aspx?CategoryID=1&DetailID=501&DetailName=Feature&MenuID=24&LanID=0

 

Инсталирах Windows 7 Ultimate , в DeviceManager няма въпросителни. Има и звук,дори Soud Effect. Драйверите някакси се адаптираха и системата заработи. Реших да потърся драйвери ,понеже в официалнийт сайт на производителят няма ( motherboard`a е спрян от софтуерна подръжка ) и стигнах до SoftVisia.com .

В сайтът има побликувани пакети от драйвери съответно за 32 bit  и 64 bit .

https://softvisia.com/download.php?view.1371

Та въпросът ми е дали те са съвместими с motherboard`a ,който споменах . В описанието прочетох,че моделът ми фигурира в списъкът,без да е споменат socket`a .

Някой би ли споделил дали е ползвал продуктът и какво е мнението му за ефективността му.

Какви биха били последствията от една несъвместимост ?

 

  Благодаря за отделеното време и внимание.

  Поздрави!

 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Ако всичко работи нормално > не пипаш (не пречи обаче да си свалиш въпросните драйвери).

Ако имаш някакви проблеми то тогава, бекъп на ОС-а (имидж) и слагаш въпросния драйвър, при последвали по-големи проблеми връщаш бекъпа на ОС-а. Има вариант и само с връщането на предишната версия на драйвера, но така е по-чисто и никога не е излишно да имаш работещ бекъп на ОС-а.

Link to comment
Сподели другаде

Около нормалното.Струва ми се ,че с драйвери и XP беше по - добре.

Искаше ми се да избегна методът проба - грешка. Затова и питам тук.

Файлът е *.exe .

Стигне ли се до това с бекъп`a ситуацията ми клони към преинсталация.

А тогава ще пробвам с win10 . За него поне със сигурност нямам драйвери.

  Ядове.

Link to comment
Сподели другаде

Момент? Ще опиташ с Windows 10? На коя машина? На споменатата в първия коментар? Забрави. Няма никакъв смисъл. Най-новата операционна система, която има смисъл да опитваш, е Windows 7.

 

За жалост не съм сигурен доколко драйвърите с версия 15.53 са съвместими с твоя хардуер. Би трябвало да са. Винаги можеш да опиташ да разархивираш съдържанието на пакета с драйвъри в някоя папка и да опиташ да актуализираш драйвърите ръчно, през Device Manager. Така Windows в общи линии няма да ти позволи да инсталираш нещо несъвместимо.

Link to comment
Сподели другаде

Логично е с Windows Xp да е бил много по-добре, все пак ОС-а е по лек от 7-ца.

Другото което е направи си бекъп и оптимизирай 7-цата, единствено драйвер за видео може да те дърпа много назад иначе и със стандартните (от M$) работят доста машини.

Има доста маркови системи за 100+ лв. с двъядрени топ модели за времето си на платформата 775, има и Core i 2,3,4 поколение прилични машини на доста по ниски цени от новите. Помисли какво точно искаш да постигнеш и заслужава ли си.

Link to comment
Сподели другаде

  Tочно това и направих. През Device Manager на абсолютно всички драйвери ,които посочих Update,  Windows реши,че е намерил най-подходящите към момента. Звукът е добре,както вече споменах .

Така. Сега за Windows 10 . Инсталацията на 32-bit версия е напълно осъществима. Как ще се държи - не зная. С 64-bit    " we have... another situation " . Процесът забива на тъмносиният екран. Нещо CPU`то е несъвместимо,макар според cpuz да покрива минимално изискваните функции (Инструкции).

 

 Прикрепям един jpg файл да се види какво е положението.

 Ако реша да инсталирам Widows 10 , мога да опиша ситуацията в същата тема. За статистиката .

 

Много благодаря за отзивчивостта на всички.

Благодаря за отделеното време и внимание.

   Поздрави!

post-42700-0-06284200-1537988473_thumb.jpg

 
 
 

 

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Привет,

бях обещал ако инсталирам Windows 10 на ECS NFORCE4-A754 да опиша последствията .

Системата работи. С драйверите ситуацията е същата като при Windows7 . Със звукът няма проблем. 

Посвикнах с интерфейсът и с This PC , на което така и не успях да изведа икона на desktop`a - засега. 

В началото натоварването на CPU`то не падаше под 100%. След около час се колебаеше между 12% и 25%. Какво да кажа Task Manager`a изглежда зле. След два дни все още го гледам странно,но взех да го приемам. Така и не успях да нaмаля CPU ангажираността под 3%. С Windows 7 беше 0% - 1%(2%). Не знам защо .Ограничих телеметрията с Ashampoo WinOptimizer. Не съм пробвал с друг продукт засега. 

Cortana - ограничих я (може и да съм я спрял,но се съмнявам). Би ли казал какво е предназначението и.

Големият проблем обаче е с драйверът на видео картата ,и по точно с разпознаването му с FireFox.

С Chrome и MicrosoftEdge няма проблем . Те я детектват и мога да ползвам хардуерното ускорение при възпроизвеждане на видео от youtube и други сайтове. HD 720p върви гладко. Но съм свикнал с Firefox и ми е криво.Интересното е ,че с по-стара вяерсия на 47.0.х всичко е наред,но като ъпдейтна до 63.0 и край - няма (Supports Hardware H264 Decoding - No). Завъртях доста версии на драйвери само и само да нацеля някой ,който да е по - подходящ ,обаче безрезултатно. Ето от тук ги избирах :

http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=AMD+Radeon+HD+6450.Видео картата ми е AMD HD6450 512MB DDR3 LowProfile .

Ako можеш да помогнеш .В моментът съм с 11/25/2015 Driver Version 15.201.2401.1001

С плеърите няма проблем Pot Player use H/W decoding, VLC също е ОК.

Новото PC още е в "касичката".Проектът ще се материализира,но не още.

 

С една дума мисля,че W10 не е с по-лоша производителност от W7.  

 

Хубава вечер

Link to comment
Сподели другаде

За иконата на This PC може би това ще те насочи?

 

Нормално е процесорът да изглежда по-натоварен. Windows 10 не е проектирана за толкова стари системи. Точно обратното, проектираа е за по-нов хардуер, който може да използва пълноценно.

 

Само като видях Ashampoo Optimizer спомената и ми прилоша.

 

За проблема с хардуерното ускорение под Firefox не мога да кажа нищо конкретно. Не използвам браузъра и не съм запознат точно в коя версия какви промени са вкарвани. Може би са сменили някой вътрешна библиотека, която има различни изисквания за хардуера и/или драйвърите.

Link to comment
Сподели другаде

Успях с иконата This PC ,непосредственно след постът ми.Все пак благодаря. Как градира само : MyComputer (.....WinXP) , Computer (Win7) ,сега вече е This PC .Тънък намек ,в същото време и доста арогантно.

За драйверите на Firefox - проблемът е от ъпдейта .В ver.63.0 са променили нещо .След 47.0.2 се случи същото,но след ъпдейт на драйвера ,хардурното ускорение се възстанови. Сега рекламират AV1 codec.На Plugins излиза съобщение "Some plugins are no longer suppored by Firefox" .OpenH264 VideoCodec...........  Лека полека дават наклон.

Защо така негативно за Ashampoo Optimizer`a ? С какво да го заменя? Досега Widows Update контролирах от настройките на OС ,но с Win10 e друга ситуация.

Мисля,че Crotana ще успея да я огранича без Аshampo.

Widows Update ще трябва през Cervices and Applications / Service / Windows Update - Disable. Не знам какви ще са последствията. За в моментът друго не мога да измисля.Не съм софтурен инженер или специалист по ОС,и в частност Microsoft Windows.

 

Поздрави и хубав ден .

Link to comment
Сподели другаде

Успях с иконата This PC ,непосредственно след постът ми.Все пак благодаря. Как градира само : MyComputer (.....WinXP) , Computer (Win7) ,сега вече е This PC .Тънък намек ,в същото време и доста арогантно.

Кое е арогантното?

 

Защо така негативно за Ashampoo Optimizer`a ?

Защото, като всяка програма за „оптимизация“, е безполезна, a понякога дори по-скоро вредна.

 

С какво да го заменя?

С нищо. :)

 

Досега Widows Update контролирах от настройките на OС ,но с Win10 e друга ситуация.

Не разбирам какво има толкова за контрол. Ако толкова ти е важно да получаваш известие, преди да се изтеглят и инсталират актуализации, има достатъчно инструкции в Интернет как да се направи това с бърза редакция на системния регистър. Няма нужда от боклуци от рода на Ashampoo WinOptimizer.

Link to comment
Сподели другаде

Арогантно е разбира се .Това е показно обръщение : This PC.  

 

Важно ми е  . То изтеглянето и актуализирането са крайни операции. Преди това има доста "телеметрия" .Хардуерният ресурс е ограничен. Предпочитам  да akтуализирам системата с прилежащите и компоненти ,когато на мен ми е удобно. Според мен е недостатък на W10.

С новият хардуер сигурно ще нехая за това (едва ли ) ,но има още време до тогава .

 

 

 

 Хубава вечер.

Link to comment
Сподели другаде

Арогантно е разбира се .Това е показно обръщение : This PC.

Не ти следя мисълта. „This PC“ е просто нарицателно. Не виждам с какво е по-различно от “My Computer“ или „Computer“. Просто е леко перифразирано. Смисълът е същият: кликайки върху въпросния обект се показват дяловете и асоциирани устройства на въпросния/текущия компютър.

 

Важно ми е  . То изтеглянето и актуализирането са крайни операции. Преди това има доста "телеметрия" .

Не съм сигурен, че разбирам какво точно намекваш, т.е. какво точно в телеметрията те притеснява. Не че не виждам потенциална причина за притеснение. Считам за нормално някои потребители да се притеснят, когато научат, че операционната им система изпраща информация то производителя/автора. Това обаче не е някаква изолирана практика на Microsoft. Дори може да се каже, че от големите компании тяхната е сред най-безобидните.

 

Винаги ми е било много странно, когато потребители започнат да се оплакват и притесняват от „шпионажа“ в Windows 10, но нямат никакъв проблем да използват социални мрежи и продукти на Google (търсещата им машина, електронната поща, Android и т.н.), които са в пъти по-зле. На фона на това, което Google събира и обработва като данни, Microsoft дори не се появат на радара.

 

Хардуерният ресурс е ограничен.

Това е проблем, който ти сам си причиняваш, като инсталираш операционна система на неподходящ/неоптимален хардуер.

 

Предпочитам  да akтуализирам системата с прилежащите и компоненти ,когато на мен ми е удобно. Според мен е недостатък на W10.

Като цяло съм съгласен. Аз също считам за минус това, че в Windows 10 потребителят разполага с по-малко (или поне не толкова лесно достъпен) контрол върху актуализациите. Принципно аз съм на мнение, че потребителят е този, който би следвало да прецени точно как да се инсталират актуализациите. На практика ситуацията е малко по-комплексна. Актуализациите са много важни и е неразумно да се спират. Особено за средностатистическия потребител. Според мен текущят начин, по който работи актуализацията, не е чак толкова плачевен, колкото го изкарват много хора. Ако трябва да съм честен, мисля, че трябва да има различни опции за контрол в различните издания. Да речем в Enterprise изданието невъзможността за контрол върху актуализациите е далеч по-голям проблем. Там трябва да има опция да се спрат (както имаше в Windows 7 и 8). От друга страна, обикновеното издание на Windows 10, което е предвидено за масовия потребител, не страда чак толкова много от винаги включни автоматични актуализации.

Link to comment
Сподели другаде

Какво да напиша ?!? Словоохотлив си !

 

Искаш ли да ти пратя темата RavensAndCrows - Temi.themepack .

Преди доста време попаднах на нея в сайтът на microsoft и .... допадна ми.

 

Нарицателно казваш. ОК.

 

Хубава вечер !

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...