Jump to content

Кутия за твърд диск - заслужава ли си?


Препоръчан пост

Здравейте,

Имам два стари работещи харда. Сетих се, че мога да им взема кутии и да ги ползвам като външни с USB. Въпросът ми е - доколко това е надеждно и заслужава ли си като цяло? Предполага се, че ще се "подмятат" насам-натам, а едва ли са предвидени точно за това. Виждам, че цените започват от около 20-30лв, но предполагам, че трябва да се вземе нещо по-надеждно, за да има смисъл.

Link to comment
Сподели другаде

Също така аз бих проверил S.M.A.R.T. статуса им преди да ги глася за употреба. След това може да се види и с какъв интерфейс са: PATA/ATA или SATA. Междувременно ще стане ясно дали са 2,5" (и няма да им трябва допълнителен захранващ адаптер, но пък ще си дърпат ток-а от устройството в което са включени) или ще са 3,5" (и ще си имат външен адаптер като в този случай по-малко ще зависят от устройството на което ги включваш, но са по-неудобни за разнасяне). Подмятането ако става в изключено състояние и няма някакви подритвания и дриблирания с диска няма да му стане нищо - всеки диск си има параметри с устойчивост на сътресения при не работно състояние и шанса да го повредиш от просто пренасяне е много малък, единствено SSD тата могат да се водят доста по-устойчиви от старите механични дискове. Помисли за какво точно ще се ползва диска/дисковете (не е задължително да правиш и двата - ако са с еднакви интерфейси и физични размери правиш единия и ако нещо стане с диска след време го сменяш с другия), ясно е че на такъв диск не трябва да стои единствено копие на важни файлове. За ползване с ТВ или за музика в кола не ми се вижда най-удачния вариант. Пренос на данни между две системи - има мрежи като алтернатива. Виж за резервно копие на важни файлове става - записваш и го прибираш, при проблем вадиш и възстановяваш.

Дали си струва - 1TB/2,5"/гумиран външен диск се взема около 100 лв., а 2TB/2,5"/гумиран външен диск се взема около 150 лв.

USB Flash 64GB - 30+ лв., а USB Flash 128GB - 50+ лв.

 

Успех!

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря.

Като размери са по 100 и 300 GB. Като физически размер - 3.5''. Със SATA интерфейс.

Не разбрах каква се очертава да е разликата между 3.5'' и останалите размери. Няма ли да се размина само с USB интерфейс или пропускам нещо?

Link to comment
Сподели другаде

При 3,5" диск самата кутия която закупиш ще има собствен захранващ блок (12 волтов, но има модели с комбиниран 12 и 5 волтов). Хубавото в случая е, че такъв диск (от гледна точка на захранването му) можеш да го свържеш във всякакво устройство (докато 2,5" диск се храни с ток през самия USB порт).

300GB може би си струва, но 100GB да дадеш 30+ лв. за кутия, а за 50+ да можеш да вземеш по-голяма USB памет малко не ми се връзва.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря.

Като размери са по 100 и 300 GB. Като физически размер - 3.5''. Със SATA интерфейс.

Не разбрах каква се очертава да е разликата между 3.5'' и останалите размери. Няма ли да се размина само с USB интерфейс или пропускам нещо?

300GB си заслужава долу-горе да влезе във външна кутия.

Разликата е в цената и размера на кутиите.

- кутия за 2,5" диск е от 10-ина до 20лв (USB 2.0/USB 3.0)

- кутия за 3,5" диск е над 35лв.за USB 2.0 интерфейс

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...