Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте. :)

Имам известни колебания при избора на мишка.Основното което търся е висок DPI, както и разширени макро възможности за настройка.

 

Засега се чудя между - 

 

Razer Naga Trinity

ROCCAT Kne Aimo

Link to comment
Сподели другаде

Маркетинговите отдели са си свършили добре работата, защото този мит, че е нужен висок DPI, не иска да умре. :)

 

Най-важното нещо в една мишка е ергономията, т.е. колко ще ти е удобна, а това се определя от формата ѝ и какъв захват използваш.

 

Знаеш ли какви са видовете захвати (начини за хващане/държене) на мишки? Ако да, какъв е твоят?

За какви игри ще се използва?

Бюджет?

Link to comment
Сподели другаде

В такъв случай най-вероятно използваш palm захвата. За всеки случай, ето видео, което ги обяснява.

 

Мишки за palm захват с най-качественя сензор са следните:

- ROCCAT Kone Aimo

- ROCCAT Kone EMP

- ROCCAT Kone Pure Owl-Eye

- COUGAR Revenger

- COUGAR Revenger S

- ASUS ROG Gladius II

- Zowie EC2-B

- Trust GXT 188 Laban

- Creative Labs Siege M04

- Logitech G403

- Logitech G502

- Logitech G703

 

Не че няма и други мишки с прилични сензори, но това са отличаващите се. Поне откъм сензор.

Мишката на Trust е евтиничка за екстрите, които предлага. Възможно е това да се дължи на името, защото Trust не се води реномиран произоводител, но може и наистина е де по-нискокачствен продукт. Нямам представа.

 

Изборът на мишка е трудно нещо, защото има много фактори, както обективни, така и субективни, а и разнообразието е голямо. Дори и не сме засегнали фактори като: маса (още известна и като „тежест“), кабел, превключвателли, обвивка, вградена памет (мисля, че повечето мишки в списъка да имат такава, което е добре според мен), допълнителни бутони и т.н.

 

Винаги можеш да се насочиш и към Razer DeathAdder, чиято форма по всяка вероятност е служила за... вдъхновение... на A4Tech. Мишки със същата или подобна форма на DeathAdder има тон.

Споменавам DeathAdder, защото е класика в жанра, макар това да не я прави особено добра. Има доста разновидности и, доколкото знам, нито една от тях не е с последно поколение сензор. Да не говорим за проблемите с контрола на качество, с които Razer са (печално) известни. Разбира се, най-вероятно сензорът е достатъчно добър, а и формата е реално с по-голямо значение в случая, но Gladius II на ASUS (поместена по-горе) има сходна форма и качествен сензор.

 

Независимо какво си говорим тук, не забравяй, че е силно препоръчително да тестваш мишка на живо. Най-добре е да работиш/играеш с мишка избрана от теб игра поне няколко часа, за да придобиеш някаква представа колко ще ти е удобна. Това за жалост не винаги е възможно, поне опитай да тестваш формата за няколко минути в някой магазин. Недостатъчно е, но е по-добре от нищо.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря. Ще прегледам всички мишки от списъка. От тях съм разглеждал само ROCCAT Kone AIMO. Не знаех че продуктите на Razer са проблемни. Мислех че са една от качествените марки.
Link to comment
Сподели другаде

A4Tech WOP 49 е най-удобната за ръката, която съм срещал. Много чувствителна. За съжаление не виждам от къде може да се купи, защото модела е много давнашен. Ако мога, пак от нея бих си взел, само дайте координати. Имам я по препоръка от служител на най-реномирания магазин и сервиз за компютри.

Link to comment
Сподели другаде

Не знаех че продуктите на Razer са проблемни. Мислех че са една от качествените марки.

Razer никога не са били еталон за качество, макар че в по-ранните си години съотношението им цена/качество не беше толкова зле. С времето занемариха контрола върху качеството на производство и сега съотношението им цена/качество е може би най-лошото от всички. За техен късмет, маркетингът им е отличен, което им движи компанията. Не че маркетингът не е много важен елемент за всяка компания, но за Razer това важи с огромна сила. Утре могат да се преименуват на „The Marketing Corporation“ и на никого няма да му направи впечатление. :)

 

Измежду най-големите имена сред производителите на гейминг периферия единствено Logitech заслужават внимание. Те са единствената компания, която всъщност се опитва да разработва нови технологии и се стреми към някакви иновации като цяло. Не че са ангелчета, те също имат някои доста прехвалени и надценени продукти, както и маркетингов отдел, който да хвърля пясък в очите на клиентите. И все пак, за разлика от останалите, имат някаква подплата.

 

Това разбира се не значи, че те съветвам да си купиш мишка на Logitech. Ако някоя друга мишка ти е наистина удобна, вземаш нея. За жалост изборът е труден. На повърхността не изглежда така, но колкото повече се интересува човек от това какви са факторите при избор на мишка и защо са важни, толкова по-ясно става колко сложен е изборът. Поне ако човек наистина иска да направи максимално добър избор. За щастие аз открих мишка, която за моите нужди е общо взето перфектна. Затова си купих и резервна (която не е идентична, но е на 99% същата, но на драстично по-ниска цена).

 

Както и да е, ако имаш други въпроси, питай. И не, DPI-ът не е важен. Това е една от най-големите маркетингови заблуди... може би в компютърната индустрия. Не че нямаше и други, но повечето потънаха в забвение. Тази обаче упорото отказва да си отиде. Геймърите са наивни същества. Макар че всъщност не е учудващо. Все пак са деца, които се радват на шарени светлинки. :)

Link to comment
Сподели другаде

Засега съм се спрял на ROCCAT Kone Aimo.

Относно останалите предпочитания за мишка.

тежест - предпочитам да е по тежка

искам да има максимални възможности за макроси.

Link to comment
Сподели другаде

За макросите е важен софтуерът и евентуално с колко бутони разполага мишката, за да можеш да използваш повече такива. Различните мишки разполагат с различни опции за настройка на профили и смяната им, за което ообикновено помага и вградената памет в самата мишка. За жалост обаче не съм запознат в детайли със софтуера на различните мишки. Не използвам макроси и за мен вградената памет в една мишка е важна дотолкова, доколкото да може да си съхрани настройките и да мога да деинсталирам софтуера на производителя. :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...