Jump to content

Препоръчан пост

Правих преди време сканиране с Doctor Web CureIt, но бавно тече проверката и се изключва компютъра по време на сканирането - открих един записал се лог.

 

CureIt.txt

 

Дали показва нещо или трябва чрез диск ?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 63
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

  • 1 month later...

Аз не бих сложил НИКОЯ от тия пасти!

Ако искате да убиете лаптопа си, може да ползвате някоя от горните пастии.

Бих сложил паста Arctic MX-2 MX-4

В общи линии това.
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Установих, че батерията е ML1220 - презареждаща. Показана на снимката:

 

post-42673-0-29782900-1542212000_thumb.jpg

 

Дали просто са сложили такъв тип или наистина трябва да я заменя точно с такава - презареждаща (да пробвам да заредя тази), т.е. ако сложа обикновена литиева CR1220, да не се получи проблем от вида - "тряс" ?

Link to comment
Сподели другаде

Измерих и показва 2.8V

Сигурно ли е, че тези батерии трябва да са презареждащи се ? Има ли устройство което да ги зарежда и когато са заредени да изключва заряда?

Като гледам на това място масово се използват батерии с букви CR пред цифрите, а тези модификации на литиеви батерии пише, че не се презареждат.

На тази на лаптопа ми буквите са ML и пише на нея "презареждаща".

Въпросът ми е дали наистина трябва да търся точно такава - презареждаща (да кажем модификацията на лаптопа е такава, че да изисква презареждаща батерия) или бих могъл да сложа обикновена литиева CR1220?

 

Ето от двата вида:
 

https://akumulatorna-baterija.pazaruvaj.com/maxell/ml1220-16mah-p332552293/

 

https://alkalni-baterii.pazaruvaj.com/maxell/cr1220-p52960626/
 

Моля за компетентно мнение!

Link to comment
Сподели другаде

Понеже няма други мнения приемам, че трябва да сложа презареждаща батерия, затова няма да поставям батерията CR1220 която купих защото на гърба на опаковката й пише, че не е презареждаща, а ще пробвам да заредя тази която е на лаптопа - ML1220 и ако се зареди ще я поставя обратно на мястото й.

Link to comment
Сподели другаде

Заредих батерията до 3.4V с ток около 0.05mA за около 4 часа, но 3-4 часа след зареждането, без да се използва като я измерих, отново показваше 2.8V. Повторно я заредих 5 часа с ток около 0.1mA до 3.5V и след няколко часа беше спаднала до 3.15V и я поставих тогава в гнездото.

При разглобяването на лаптопа забелязах, че едната от петте клеми на захранващата батерия, която не даваше признаци на живот, е изкривена и след като я изправих, вече се зареди и като пробвах без изправител, успя да тръгне компютъра, но не съм тествал колко време ще държи на батерия (показваше на монитора, че остават повече от 6 часа работа). Според мен след като не е работела тази батерия и вероятно дългото време без да се включва лаптопа към захранване, нищо не е зареждало малката ML1220 батерийка и затова е изпаднала в такова състояние. Дори се замислям, дали да не сваля отново тази малка батерийка и да й направя няколко цикъла на зареждане, което би могло да я възстанови. навежда ме на тази мисъл фактът, че сякаш след първото й зареждане доста бързо спадна напрежението, а след второто след няколко часа все още беше над 3.0 V.

Досещам се и за начин да се използва и не презареждаемата CR1220 - многократно по-евтина, но ми се иска да намеря схема на захранването на чипа съхраняващ биоса, да я огледам и да помисля как точно да стане.

Почистих лаптопа и смених термопастата с препоръчаната  Arctic MX-4. Само не съм сигурен дали съм бил достатъчно точен в изпълнението от към количество паста - гледах да е достатъчно, но и не прекалено.

Следя температурата с CoreTemp 1.12.1:

При стайна температура 25 градуса, след стартиране на лаптопа след 2-4 минути се чува включване на вентилатор това става при температура 48 градуса. Ако нищо не правя, не стартирам програми , а просто чакам, то след 2 минути и половина температурата спада до 42 градуса и се изключва вентилаторът, след което температурата започва да се повишава и след 3 минути и половина достига 48 градуса при което отново се включва вентилатор. Така се получава един пълен цикъл на всеки 6 минути.

Като пусна филм с плеар, постоянно работи вентилатор и температурата е около 50 градуса.
Когато поставя USB адаптер за WiFi и пак нищо не правя на лаптопа, температурата си седи 49 - 50 градуса с непрекъсната работа на вентилатор. Ако премахна адаптерчето и ползвам интернет с LAN кабела, то нищо като не правя започва цикъла който описах в началото с включвания и изключвания на вентилатор, значи USB адаптера допринася за вдигане на температурата.
Днес при по-големи натоварвания температурата достигна до 57 градуса, при което се чу вдигане на обороти или включване на допълнителен вентилатор и температурата се поддържаше под тези градуси.

При нормално ползване температурата е между 49 и 54 градуса.

Програмката показва за този процесор - Tj. Mах: 73 градуса.

 Ето го процесора:

Celeron 2.80 GHz/128/400   -   Socket mPGA478B

 

post-42673-0-32378100-1543088686_thumb.jpg

Общо взето при цялото време на работа на лаптопа почти постоянно се чува работа и то на най-големия вентилатор (единствено спира за 3 - 4 минути щом падне температурата на 42 градуса, при което тя веднага започва да се повишава).
Бихте ли дали мнение дали температурите са добре, защото аз си мисля, че Интелските процесори са с по-ниски температури и ми се струва че тези са високи и ...

1. или не съм се справил със смяната на термопастата както трябва (старата си беше оригиналната, но не ми приличаше на изсъхнала - спечена)

2. или може да има проблем - с вентилаторите да кажем. Как да разбера дали работят и трите.

 

post-42673-0-57734000-1543088751_thumb.jpg

 

За единия - най-големият, съм сигурен че работи (духа силно през страничния отвор) - той се включва при 48 градуса и изключва при 42 . Другите два вероятно трябва да надигам лаптопа  за да погледна ако се вижда дали се въртят перките им. С кабелаци за монитор, захранване и клавиатура е и вероятно да се изключи при размърдване, че нещо хлабава буксата на захранването. Средният вентилатор който е до най-големия ми се струва, че би трябвало да работи постоянно, но от страничния му отвор не усещам движение на въздух.

 

post-42673-0-88740700-1543088822_thumb.jpg

 

3. Така като не съм го преинсталирал, а само качих всички ъпдейти и вече е SP3, дали е възможно да има софтуерни проблеми за да товарят и допринасят вдигане на температурите? Когато нищо не се прави на лаптопа и не са стартирани програми, процесорът се ползва около 2-6 % и използвана RAM - 120 MB.

 

Има ли и програма с която да проверя дали и как работят вентилаторите?

Link to comment
Сподели другаде

препоръчаната Arctic MX-4

 

Тъкмо гледах, че при постоянния цикъл 48 - 42 градуса, когато нищо не се прави на лаптопа, се включва и изключва само най-големия вентилатор. Не съм натоварвал до 57 градуса, да видя при добавянето на по-силен шум от вентилатори, дали се включва някой от останалите вентилатори или само най-големия му се вдигат оборотите.

Възможно ли е някакъв хардуер да предизвиква допълнително вдигане на температурата, така както ако поставя USB адаптера за WiFi - тогава температурата стои около 49 градуса? Усетих, че и капакът над RAM плочките също е доста топъл и самите RAM са доста топли на допир.

 

Хубаво ще е някаква програма дето да следи всички тези температури ако има, а също и дали и как работят вентилаторите, че единствената която за сега знам и ползваме  Core Temp.

 

 

Току що видях, че при 57 градуса само се увеличават оборотите на най-големия вентилатор, следователно другите два не участват в охлаждането и според мен нещо не е наред в тях или да са за екстремни температури. Какво да предприема за проверката им?

Link to comment
Сподели другаде

Ако ти трябва безплатна програма за наблюдение на температурите, HWiNFO е може би най-добрият избор. Алтернатива е HWMonitor.

 

Като цяло обаче споменатите температури ми се струват приемливи. 

Link to comment
Сподели другаде

Ще ги пробвам да следя какво се случва. Може би всеки лаптоп си има специфика на нормални (работни) температури и начин на охлаждане, т.е. кога да се включват, изключват вентилаторите (вентилаторът - на които е само един) и да им се променят оборотите.

Ползвам един служебен лаптоп, но работя само с една програма инсталирана на него, която според мен не го товари. Установих, че температурата на CPU двуядрен, се държи постоянно на 37 градуса и не съм чувал вентилатор. В същност като проверих едва доловимо се чува работа на вентилатор (вероятно на минимални обороти) и едва доловим полъх от отворите, като мисля че е така постоянно.

До сега като съм ползвал все настолни компютри, а при тях постоянно си върти вентилатор/и, а и не съм имал проблеми с прегрявания и охлаждания (единствено съм имал по-шумни вентилатори, което ме е дразнело), сега като ми е в ръцете лаптоп, се чудя и мисля нови - непознати за мен неща свързани с тях. Затова и разчитам на Вас за съвети.

 

На моя лаптоп ме притеснява че има още два вентилатора, които не се завъртат при стартиране на компютъра като чекване, както се случва с единия - най-голям, който според мен изцяло работи правилно - както му е зададено. Също и до температура 58 градуса - която е достигана от както го отварях, не се завъртат двата. Може би трябва по някакъв начин (с някаква тест програма) или не знам как, да успея да вдигна по-висока температура за да установя дали ще има включване за тях, а и до колко да чакам до достигане - до Tj max ли ( т.е. докато се саморестарира от прегряване - като този метод ми се струва грубиянски) ?

Заслушвайки се, когато не работи вентилатор, но си работи компютъра, (т.е. между 42 и 48 градуса) и си доближа ухото до отворите за вентилация, се чува едва доловим звук - шум, просто усет, че нещо работи и се замислям дали всъщност не е подадено напрежение на по-малкия вентилатор и това да е звук от ток преминаващ през намотката, а моторчето да не се върти. Или може да се чува това от големия, който "чака" сигнал да се завърти пак.

Ако софтуерно няма начин да проверя нещата, ще се наложи пак да го отварям. Не установих дали мога да махна долния капак под дънната платка, от където има директен достъп до винтовете на вентилаторите, че иначе ще трябва отново махане на термопаста.

В същност между процесора и медния охладител се намираше и една пластина като алуминиево фолио с площ по-голяма от процесорната и си беше плътно прилепена към медния охладител и сложих термопаста която се оказва между процесора и тази "подложка да я наречем", нямам представа тя каква е - дали е компенсираща за уплътняване на разстояние между процесор и охладител (с дебелина части от милиметъра сякаш беше)... как е захваната за медния радиатор и дали няма между нея и радиатора също термопаста и ако е така вероятно би трябвало да сложа и там нова.

 

Между другото докато тествах температурите, вече всички ъпдейти за Windows XP инсталирах, и също версиите на Microsoft .NET Framework  и след това като пробвах с Глиф успя да се изпълни цялостен тест с всички отметки, така като преди все не успяваше.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...