Jump to content

Възможно ли е да са се прецакали USB3 портовете на дъното?


Препоръчан пост

Имам една китайска HDD докинг станция Bluendless с USB3 връзка. 2-3 пъти забелязах поява на искра при включване на USB кабела в конектора отзад на дъното. И това въпреки, че уж има защитна планка на дъното + защита на самият USB конектор(различната дължина на пиновете)... В някакъв момент след това се оказа, че не може да се осъществи стабилна връзка между компютъра и харда в докинг-станцията. Първо мислех, че диска се е прецакал, но като включих устройството към USB2 и то заработи, но с доста по-ниска скорост. През USB2 в началото за кратко скоростта беше към 60 мегабайта в секунда, но после падна на около 27 и си остана така. Неприятно е, защото макар и рядко - прехвърлям големи обеми файлове(един от дистовете ми е 10 ТВ). Отпред на кутията имам 4 USB3 порта. На двата съм включил приемници за мишка и клавиатура. Опитах да свържа докинг станцията към друг от предните портове, но отново нямаше стабилна връзка(диска не беше разпознат). Свързах USB3 флашка към един от задните портове и тя си тръгна нормално. Това означава ли, че тези портове не са повредени?

Къде може да е проблема и какви варианти имам? 

Link to comment
Сподели другаде

Какъв е USB 3.0 контролерът на дънната платка? С актуален драйвър ли е? Въпросната докинг станция прави ли проблем на USB 3.0 портове на друг компютър?

Дъното е Asrock FM2A88x. Доколкото виждам - два от портовете са на АМД, а другите два - на ASmedia. В началото имах затруднения докато инсталирам правилно драйвъра и откакто изчезна въпросителната от Device Manager - повече не съм се интересувал от това. Предлагаш да преинсталирам/ъпдейтна драйвъра ли? На стария компютър имам 2 USB3 порта - ще пробвам и там.

post-9526-0-02075100-1533835275_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Пробвах на другия компютър(под линукс). Първия път копирането започна с около 27 мегабайта в секунда, но скоро излезе грешка - че "не може да се копира този файл". Изключих го и го пуснах пак - започна с около 25 мегабайта в секунда и стигна до към 33 мБ/с и този път процеса завърши успешно. Изглежда усройството работи, но не точно както очаквам.

Някакви добри предложения как да си поддържам архив/бекъп на файловете на един наръч "външни" харддискове? Имам NAS, обаче там скоростта ми е до към 40+ мБ/с а и има "само" 4 слота. Освен това ако изваждам/добавям/сменям дискове от/към NAS - възниква проблем с файловите системи. Може би ще е по-добре да взема един HDD Rack(ако не се бъркам за названието).

Link to comment
Сподели другаде

В такъв случай може би е проблем в самия контролер на докинг станцията или кабелът нещо не е добре. По принцип може и самият твърд диск да има проблем, но ако е нов, не би трябвало да е това.

 

Не знам на какви файлове искаш да създаваш бекъп: размер, вид, колко често и т.н.

Link to comment
Сподели другаде

Не са чак толкова много. Какъв точно е проблемът просто да ги пуснеш да се копират? Толкова ли често правиш бекъп? Можеш да използваш нещо от рода на Copy Handler или Ultracopier. И двете трябва да ти позволят да настроиш какво да се случи при натъкване на грешки и/или да ти проверят файловете на базата на контролна сума след копиране.

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност онази грешка, за която писах по-горе се случи веднъж и я разглеждам като случайност. Това, че устройството не работи през USB3, а само през USB2 не е критично, но е досадно. Все бързаме за някъде или за нещо... ;) Дотолкова, че обмислям да си взема HDD Rack(пак от Aliexpress - само по 10-12 долара са :) ). Ще ми заема по един САТА порт(за данни и захранване) от компютъра, но пък мога за сметка на това да махна оптичното устройство, което не съм ползвал вече може би повече от година. Иначе за копирането имам една програма - SyncBack Free...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...