Прехвърляне към съдържание


Снимка

Нужда от помощ


 • Моля, влезте, за да отговорите
46 отговора по тази тема

#16 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 12 August 2018 - 13:28

Изпълних и последните инструкции.

Компютърът стана може би една идея по-пъргав (стига да не ми се струва че е така) :)

Проблемът с бавното изключване си остава  - първите минути след старт се изключва нормално, но около час след стартиране се бави с изключването - около 2 минути докато излезе прозорчето с трите бутона и след това около 2-3 минути трае самото изключване. Снощи при отварянето на браузера доста се забави след като бях го стартирал, а последно когато исках да изключа компютъра три пъти чаках след натискане "СТАРТ" > "Изключи компютъра" и така и не се появи прозорчето с трите бутона и в крайна сметка от "Диспечер на задачите" > "изключване" го изключих.

 

Разглеждах Event Viewer и в раздел: System излизат доста съобщения за грешки, като почти винаги преди изключване има две идентични през около 2 минути.

 

Прикрепен файл  Error 998 a.JPG   110.86К   0 Брой изтегляния

 

Прикрепен файл  Error 998 b.JPG   111.15К   0 Брой изтегляния

 

Ето информацията за tcpip.sys  когато съм правил поправка със sfc/ scannow

 

Прикрепен файл  Error 992 Windows File Protection 5 tcpip.JPG   117.25К   0 Брой изтегляния

 

 

Допълнително да попитам: развали ми се рутерът след мълния и ми даде познат на мой приятел, втора ръка рутер, та възможно ли е да са му направени настройки така, че като имат данните на рутера да могат да получат достъп до домашната ми мрежа и да се компрометира  сигурността ми. Има доста съобщения в Event Viewer, които може би не разбирам какви са, но сякаш е вербуван компютъра който обсъждаме и са горе долу от времето когато взех рутера.

 

Прикрепен файл  Error 9993.JPG   114.37К   0 Брой изтегляния

 

Прикрепен файл  Error 9992 g warning.JPG   110.46К   0 Брой изтегляния

 

Прикрепен файл  Error 999 a warning 1.JPG   113.18К   0 Брой изтегляния

 

Последната снимка показва и някакъв IP адрес непознат за мен.

 

 #17 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23197 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 13 August 2018 - 16:38

Относно този рутер втора ръка, ако е настроен по определен начин, може да улесни достъпа до вътрешната ти мрежа. Това обаче не гарантира автоматично достъп до системата ти по никакъв начин. Не че някой упорит човек не би могъла да го направи, но никой няма да тръгне да се занимава с произволен потребител като теб.

 

За какъв точно рутер става въпрос?

След като ти е даде, променял ли си настройки по него и ако да, какви?

 

Ако не ти е проблем, изготви едно архивче с дневници от Глиф.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#18 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 13 August 2018 - 18:13

На рутера TP-Link TL-WR941ND само съм настроил връзката с доставчика на интернет и wireless настройките така както бяха на предишния ми рутер, с цел да не променям паролите на всички останали устройства които се свързват с него.

Този който ми го даде до колкото знам, е програмен специалист - поддържащ техниката във фирмата на приятеля ми и би трябвало да е запознат с "тънкостите", а и малко шмекер ми изглежда. Та, знаещ МАС адрес на устройство или притежавал го преди, не би ли могъл да достъпи до него и го управлява - това не знам и ме притеснява и ако мога да проверя някакви настройки или да променя нещо за да съм сигурен.

 

Относно компютъра който обсъждаме - тествах:

 

Стартирам го и без нищо да правя на него след около 5 минути след като се зареди го изключвам - става нормално (без забавяния). След това в Event Viewer в раздел: System няма регистрирани грешки.

Стартирам го и го оставям без нищо да правя на него 1 час и 10 минути и като го изключа 2 минути се забавя докато излезе прозореца с трите бутона и при кликване на изключване, още почти 3 минути минават докато се изключи напълно. След това в Event Viewer в раздел: System са регистрирани двете грешки като на първите снимки от предния ми пост.

 

Сетих се, че по времето когато се появи този проблем преди няколко месеца, включих Automatic Updates, а от както го имам от преди 9 години винаги са били изключени и не съм качвал ъпдейти и понеже  ъпдейтването се извършва при изключване, загрях че точно това може да е причината за забавянето. Опитах да ги изключа след като беше включен повече от час компютърът, но прозорчето за управление на автоматичната актуализация не се отваряше. Рестартирах компютъра, което съответно беше със забавянията и след зареждането вече нормално се отвори прозореца за управление. Изключих автоматичните ъпдейти и вече компютърът се изключва нормално без забавяне, също в Event Viewer в раздел: System вече липсват редовните грешки при изключването.

Единствената грешка която се появява е при стартирането, която показвам и се чудя къде е проблема за нея.

 

Прикрепен файл  EventError.JPG   177.72К   0 Брой изтегляния

 

дневници от Глиф ще изготвя допълнително.

 #19 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 15 August 2018 - 20:32

Ето архивчето от Глиф:

 

Прикрепен файл  Logs_123_15.08_17.35.zip   204.84К   1 Брой изтегляния

 

Даде и някаква грешка:

 

Прикрепен файл  glyph info.JPG   173.39К   0 Брой изтегляния

 

Остава още един проблем който споменах в началото. CD-то работи бавно, точно както описанието тук . " ... Чукнете два пъти върху Primary IDE Channel и след това отидете върху Advanced Settings. В полетата Transfer mode задайте DMA if available. Ако стойността е била PIO Only най-вероятно в това е бил вашият проблем."

Наистина едното поле беше настроено на PIO Only и го смених DMA if available, но под него полето не се променя и си седи както си беше,

 

Прикрепен файл  DMA-PIO Mode.JPG   162.3К   0 Брой изтегляния

 

а също и няма промяна в работата на CD устройството - чете дискове, записват се, но и в един момент забива и свети постоянно индикатора и като пробвах да запиша диск, половин час днес седя на 83% Verification и го прекъснах. Чудех се дали не е от Неро-то, защото едвам стартира - може би над 10 минути, като първо бях поставил диск в устройството. След това обаче като няма поставен диск и стартирах Неро-то, зареди веднага. Този проблем се появи може би преди година. Дали има начин да се оправи, моля за съвет.#20 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23197 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 16 August 2018 - 20:42

Относно актуализациите, препоръчвам ти да се увериш, че са инсталирани всички възможни, след което да ги забраниш. Windows XP отдавна не получава нови актуализации, така че няма смисъл услугата да работи. Това обаче не променя факта, че инсталирането на всички възможни актуализации не е силно препоръчително.

 

Относно PIO режима, всъщност можеш директно да деинсталираш и двата IDE контролера, след което да рестартираш. Това ще накара Windows да засече, инсталира и конфигурира контролерите наново и начисто.

 

Относно оптичното устройство, лично аз бих ти препоръчал да опиташ да запишеш диск с ImgBurn и ако се натъкнеш на проблем, което най-вероятно ще се случи, след като Nero не се справя, да публикуваш дневника от записа тук.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#21 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 16 August 2018 - 22:06

Точно с такава цел включих автоматичната актуализация, надявайки се да се качат автоматично всички докато са правени актуализациите, но явно ще трябва ръчно да ги свалям и тепърва да проучвам как и от къде става това. Единствено съм инсталирал 3 актуализации когато четох за вируса Conficker, че имах съмнение за наличие на такъв в компютъра на един приятел и препоръчваха да бъдат инсталирани. Има ли някакъв готов пакет с актуализации или трябва една по една да ги свалям и инсталирам ?

 

Компютърът който по принцип ползвам и е със сходни характеристики на този който обсъждаме, винаги е бил с включени автоматични актуализации и има доста инсталирани през годините. Дори след обявяването че преустановяват поддръжката, пак съм виждал да се инсталират някакви актуализации при изключване и ми е било чудно какво става. Дори често ми излиза в Event Viewer някаква грешка свързана с актуализациите, но не мога да я разбера. Показвам я от последните отчетени. Дали трябва нещо да направя?

 

Прикрепен файл  Event Error.JPG   103.02К   0 Брой изтегляния

 

Може би трябва да спра актуализациите и за ползвания от мен компютър.

 

Ще направя препоръчаното за оптичното устройство и ще докладвам какъв е резултатът.#22 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 17 August 2018 - 09:33

Деинсталирах и двата IDE  - по два контролера само Primary и Secondary. Последните два - Standard Dual Channel PCI IDE Controller не ги деинсталирах (не разбрах дали трябва и тях ). След рестартирането обаче не виждам промяна и си е по старому.

 

Прикрепен файл  IDE Drivers 9.JPG   149.24К   0 Брой изтегляния

 

CD-то не съм пробвал, но като разгледах следните прозорци,

 

Прикрепен файл  DVD-RAM 1.JPG   166.07К   0 Брой изтегляния

 

виждам вероятна причина за проблема и си спомних, че маркираният драйвер ми се е появявал в сканирания през декември миналата година. Ето лог:

 

Прикрепен файл  TDSSKiller.2.8.15.0_10.12.2017_01.07.28_log.txt   221.08К   0 Брой изтегляния

 

Прикрепен файл  tdsskiller.JPG   46.07К   0 Брой изтегляния

 

Как може да се оправи проблемът с този драйвер?#23 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23197 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 18 August 2018 - 16:54

Точно с такава цел включих автоматичната актуализация, надявайки се да се качат автоматично всички докато са правени актуализациите, но явно ще трябва ръчно да ги свалям и тепърва да проучвам как и от къде става това. Единствено съм инсталирал 3 актуализации когато четох за вируса Conficker, че имах съмнение за наличие на такъв в компютъра на един приятел и препоръчваха да бъдат инсталирани. Има ли някакъв готов пакет с актуализации или трябва една по една да ги свалям и инсталирам ?

Според мен първо опитай през стандартния Windows Update, ако серийният номер, с който е инсталирана Windows, е валиден.
Ако серийният номер не е валиден или настояваш да използваш друг метод, опитай с Windows Update MiniTool.
 

Компютърът който по принцип ползвам и е със сходни характеристики на този който обсъждаме, винаги е бил с включени автоматични актуализации и има доста инсталирани през годините. Дори след обявяването че преустановяват поддръжката, пак съм виждал да се инсталират някакви актуализации при изключване и ми е било чудно какво става. Дори често ми излиза в Event Viewer някаква грешка свързана с актуализациите, но не мога да я разбера. Показвам я от последните отчетени. Дали трябва нещо да направя?

Microsoft наистина спряха поддръжката, но мисля, че имаше редки случаи, в които са пускали наистина важни актуализации извънредно. Може и да греша.
 
Грешката би трябвало да е точно заради спряната поддържка, защото сертификатът е невалиден.
 

Деинсталирах и двата IDE  - по два контролера само Primary и Secondary. Последните два - Standard Dual Channel PCI IDE Controller не ги деинсталирах (не разбрах дали трябва и тях ). След рестартирането обаче не виждам промяна и си е по старому.

Всъщност имах предвид да деинсталираш точно долните два обекта.
 

CD-то не съм пробвал, но като разгледах следните прозорци,
 
attachicon.gifDVD-RAM 1.JPG
 
виждам вероятна причина за проблема и си спомних, че маркираният драйвер ми се е появявал в сканирания през декември миналата година. Ето лог:
 
attachicon.gifTDSSKiller.2.8.15.0_10.12.2017_01.07.28_log.txt
 
attachicon.giftdsskiller.JPG
 
Как може да се оправи проблемът с този драйвер?

Не би трябвало драйвърът да е проблем. Ако се притесняваш, можеш да опиташ да го забраниш с помощтта на Autoruns. Просто го намери в програмата, махни му отметката и рестартирай.

 

И отново да напомня да опиташ да запишеш диск с ImgBurn и да предоставиш дненик от процедурата.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#24 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 19 August 2018 - 17:18

Според мен първо опитай през стандартния Windows Update, ако серийният номер, с който е инсталирана Windows, е валиден.

 

 

Нямам представа дали е валиден - Windows ми е инсталиран във фирмата която ми сглоби компютъра преди 9 години и предполагам, че и те са спрели автоматичните актуализации, освен да съм ги спрял веднага след това и да не помня. Когато ги включих преди два месеца, трябваше ли да правя и още нещо ( визирам: "опитай през стандартния Windows Update"), защото очаквах системата сама да си ги свали и инсталира актуализациите, но явно така не се получи и само показваше грешките и забавяше изключването. (Компютърът който ползвам си е с валиден ключ и сам си се е актуализирал винаги, затова не съм компетентен). Предполагам ще е нужно да го направя с MiniTool-а който ми препоръчваш.

 

 

Всъщност имах предвид да деинсталираш точно долните два обекта.

 

 

Деинсталирах ги и след рестарт нещата станаха предполагам както трябва да са:

 

Прикрепен файл  IDE controllers.JPG   158.86К   0 Брой изтегляния

 

Оптичното устройство сякаш се пораздвижи по-бързо.

Пробвах един диск да запиша пак с Nero 7 . Записа се, но отново при Verify блокира и седя минути на 75%:

 

Прикрепен файл  Verifying.JPG   139.84К   0 Брой изтегляния

 

Спрях процеса:

 

Прикрепен файл  Verifying Aborted.JPG   136.94К   0 Брой изтегляния

 

Ето и лог:

 

Прикрепен файл  Log Nero.txt   33.63К   2 Брой изтегляния

 

Нямам представа дали показва къде има проблем. Съмнява ме да не се е получила някаква повреда на инсталирания ми Nero 7 и от това да става така.

Важна ли е и тази системна папка най-долу :

 

Прикрепен файл  Nero Scout.JPG   154.07К   0 Брой изтегляния

 

Поставях и вадих няколко диска в устройството - Филми, снимки, текстови и PDF документи се отварят, инсталационни дискове с Windows също слагах, но те бавно се отваряха, а един почти блокира експлорера (Този който бях записал преди два дни) - съмнява ме, че в него диск има някакъв проблем ... появиха се отново грешки в Event Viewer и като погледнах IDE контролерите - ужас - отново единият беше преминал в PIO Only. Отново деинсталирах контролерите и пак се оправи както на първата снимка. Слагах пак всички дискове, правейки нещата които правех след първата деинсталация с цел да разбера какво е накарало да се променят настройките, единствено единият диск който споменах, си забива и започват да се показват грешки в Event Viewer, но настройките на контролерите не се променят. Единствено не съм записвал диск от нещата които правих днес за да разбера кое промени настройките, но просто ми остана само един празен диск и го пазя като инсталирам ImgBurn да пробвам и да дам log от него запис.

 

Имам чувство, сякаш някаква зараза вилнее из компютъра...

 

Прикрепен файл  Mozilla 1.JPG   193.95К   0 Брой изтегляния

 

По 2-3 пъти за няколко часа докато съм в Mozilla Firefox, се срива и ми предлага рестарт - това го прави от почти 1 - 2 години.

Друго което ми прави впечатление: Преди година от само-себе си единствено на Mozilla Firefox и играта Minecraft иконките им на работния плот се промени фона им и изглеждаха "грозно" ...след време мисля, че с някакви настройки като промених се оправиха, но сега наблюдавам, че на Диспечера на задачите фонът на текстовете от менюто са странно защо бели:

 

Прикрепен файл  Fon text.JPG   181.11К   0 Брой изтегляния

 

Също и в СТАРТ менюто на програмите след посочване на някои от тях остават с бял фон:

 

Прикрепен файл  Fon text 2.JPG   158.6К   0 Брой изтегляния

 

Това от ръчно променени настройки ли е, някаква зараза или причинено от повреди след някоя зараза ?

 

Ето някои зарази през годините които съм засичал. Първата - дали в последствие са заразени двата .ехе инсталационни файла или още като са ми инсталирали компютъра и от тях са ми инсталирали двете програми нямам представа.

 

Прикрепен файл  zarazeno exe.JPG   45.34К   0 Брой изтегляния

 

Прикрепен файл  worm.JPG   70.68К   0 Брой изтегляния

 

Ще пробвам първо как ще стане с актуализациите на Windows, после с ImgBurn ще направя запис  и допълнително ще дам отчет.#25 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23197 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 20 August 2018 - 14:32

Когато казах да опиташ през Windows Update, имах предвид това, което при теб може би ще е Старт -> Microsoft Update.

 

Препоръчвам ти и да актуализираш фърмуеъра на оптичното устройство. Последната версия е тази. Спри всички излишни програми, стартирай инсталацията на фърмуеъра, следвай инструкциите, след което рестартирай. Не е сложно.

 

На мен диспечерът на задачи ми изглежда нормално. Колкото до менюто Старт, там, ако си спомням правилно, това се използваше за разграничаване на рядко използваните елементи. Т.е. всичко е нормално.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#26 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 20 August 2018 - 19:44

Когато казах да опиташ през Windows Update, имах предвид това, което при теб може би ще е Старт -> Microsoft Update.

 

 

Опитах го и съжалявам. Единственото нещо което ми инсталира беше точно което не исках:

 

Прикрепен файл  info 9.JPG   92.76К   0 Брой изтегляния

 

Съответно ми лепна и последните две планирани задачи:

 

Прикрепен файл  Планирани задачи.JPG   124.27К   0 Брой изтегляния

 

Сега се чудя как да ги премахна без да увредя системата. Има ли начин?

 

После ползвах Windows Update MiniTool и едва тогава разбрах, че това е нещото от което се нуждая и е това за което питах щом обсъждахме актуализациите - показва ти от кое имаш нужда, избираш желаното и прави всичко необходимо. Е, стига да знаеш кое трябва и кое не. Все пак най-долу в ляво пише "stupid user:  :) 

 

Прикрепен файл  Update 1 info.JPG   157.82К   0 Брой изтегляния

 

Имаше три драйвъра, освен този който се вижда на снимката и за видеокартата и аудиото. За тях дали е добре да се инсталират? Единствено маркирах " Selected by Windows Update" и се маркираха тези които се виждат, отметнах показаният на снимката и стартирах инсталирането им.

 

 

Обнових фърмуеъра на оптичното устройство, но за момента не виждам разлика. Ще инсталирам и запиша диск с ImgBurn да дам log  след записването. Има ли значение какво ще запиша? Мисля да драсна един .iso файл.#27 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23197 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 21 August 2018 - 12:47

Ако серийният ти номер е валиден, няма да има никакви проблеми. А и не би трябвало да е проблем да може да се деинсталира актуалзицията, както всяка друга.

 

"stupid user" е псевдонимът на автора на Windows Update MiniTool.

 

Драйвърите можеш да инсталираш ако искаш. По принцип подкрепям инсталацията на актуални драйвъри.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#28 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 21 August 2018 - 13:01

Записах диск с ImgBurn и при Verify се заредиха Failed to Read Sector 215420 ..... и само добавя нови и нови. Да спирам ли или да оставя да ги покаже докрай?

 

Ето лога до сега:

 

Прикрепен файл  Log.rtf   15.82К   1 Брой изтегляния#29 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23197 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 21 August 2018 - 13:17

Прекрати процеса и затвори ImgBurn.

Опитай да я стартираш наново, кликни Verify, посочи ISO файла и опитай повторна проверка.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#30 SunyShadow

SunyShadow

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 108 мнения

Публикувано: 21 August 2018 - 13:38

Направих го и чакам...

Отново при 71% започна да показва грешки при четене на сектори. До сега това показва и продължава

 

Прикрепен файл  Log 2.rtf   3.8К   0 Брой изтегляния

 

До край ли да го оставя?

 

Предишните дискове с Неро които записвах пак единият на 75% а другия на 83% зацикляха

Дали има вероятност да е повредено оптичното устройство, примерно докато е работило да е бил разтръскан компютъра и да се е получила механична повреда - да кажем линиите по които се движи главата или проблемът е другаде? Не съм пробвал да пусна диск, да кажем с филм да го изгледам целия...


0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители