Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте,

 

Можи ли предложение  за конфигурация до 1400лв. Говорим само за компютър, без периферия.

 

Предпочитам максимално съотношение цена/производителност. С оглед последните интелски  неволи мисля че презпочитам АМД. 

 

Не съм запознат с техническата страна особено. Аз съм във Варна, ще трябва и тук да го сглобят.

 

Поздрави

Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

Благодаря за бързото включване. Мониторът е  Dell UltraSharp U2415 - този които закупих по-рано през годината.

Ще го ползвам за работа и забавления/като остане време/. Но моята счетоводна работа, не мисля че има особени изисквания. Като игри, като имам време играя Heroes of the storm, бих искам да опитам  Xcom 2, Total War: Warhammer 2 Wolfenstein II

Забравих, нямам никакви предпочитания към магазин

 

Поздрави

Link to comment
Сподели другаде

Предполагам ти е ясно, но за тези пари няма как да се сглоби по-сериозна геймърска конфигурация. Това не значи, че няма да можеш да играеш игри, но ще се наложи да правиш повече компромиси с графичните детайли.

 

Давам линкове към Pazaruvaj. Ще можеш да си прецениш кой компонент от кой магазин да купиш, за да не се налага да поръчваш от много на брой магазини.

 

За кутия сякаш харесах COUGAR MX330-G. Не е нищо особено, но то не ти и трябва нещо кой знае какво.

Изборът на кутия е труден, защото е до най-висока степен субективен заради външния вид, има много фактори, които оказват влияние, и разнобразието на марки и модели е големичко.

Някои други предложения: Thermaltake Core G21Deepcool Dukase V2Deepcool Dukase V3Fractal Design Focus GCooler Master MasterBox MB600L.

Ако си си харесал конкретна(и) кутия(и), сподели.

Независимо коя кутия си избереш, ще е добра идея да се закупят 1-2 вентилатора. Не е задължително, но е препоръчително. След като прецениш от кой(и) магазин(и) ще пазаруваш, ще могат да се изберат вентилаторите.

 

За захранващ блок Corsair CX450 450W ще е достатъчен. Разбира се, ако искаш да имаш запас за бъдещ по-значителен ъпгрейд, тогава Seasonic Focus Plus 550W Gold би бил отличен избор.

 

Процесор: AMD Ryzen 5 1400.

Не съм избирал отделен охладител. Предполагам, че ще ползваш заводския, който сносен. Разбира се, ако ти се отделят пари за охладител, ще изберем такъв.

 

Дънна платка: ASRock AB350M-HDV

 

Памет: Team Group Elite 8GB 2666 MHz

 

Видео карта: MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GB

 

SSD: Samsung 860 EVO 250GB

 

Твърд диск: Toshiba 1TB

 

Всичко това би трябвало да излезе някъде между 1300 и 1400 лева, зависи от избрания(те) магазин(и). Това оставя и евентуално малко пари за охладител за процесора и вентилатори за кутията.

 

Ако има нещо неясно, питай.

Link to comment
Сподели другаде

Аз лично бих се придържал към Интел при този бюджет въпреки минусите му. Просто I3-8300 е за предпочитане пред 1400 когато става дума за игри.

Истината е че дори още по-скъпия 1500Х не е по-добър в това отношение дори от I3-8100 въпреки че разликата е незначителна (2-3%).

http://nikem-bg.net/cart/60914p1r60684p1r60432p1r60848p1r54541p1r60472p1r59693p1rf.html при желание може да се добави SSD за ОС - http://nikem-bg.net/computer-components/ADATA-SX6000-128G-M2-2280-PCIE/

http://nikem-bg.net/cart/60914p1r60684p1r60432p1r60848p1r54541p1r60452p1r59099p1rf.html

 

п.с. Първата е оптимална предвид видеокартата. Втората е с по-сериозно захранване и кутия с цел бъдещ ъпгрейд на видеокартата.

Сглобяването е безплатно тоест нямаш проблем в това отношение. Доставката също (над 1 000 лв.) и това ще е крайната цена.

Link to comment
Сподели другаде

Някаква информация дали при безплатна доставка от Никем се елиминира и таксата за наложен платеж?

 

Въпросът е по-скоро профилактичен, защото ме съмнява Armageddon да използва наложен платеж за такава сума. Задавам го, защото преди време поръчах от там захранващ блок и се оказа, че трябва аз да си поема таксата за наложен платеж. Това не ми се беше случвало никога преди това, както и от тогава насам.

Link to comment
Сподели другаде

За пръв път чувам за подобна такса така че не мога да ти отговоря. Аз поне не съм плащал такава никога при наложен платеж

 

п.с. Доставката е безплатна само при покупки над хилядарка. Захранване значи платена доставка.

Link to comment
Сподели другаде

Учуден съм, че не си чувал за подобна такса. Описано си е на страниците на Еконт и Спиди. Към всеки наложен платеж има и такса. Просто изглежда, че всички магазини поемат тази такса, т.е. включват я към евентуалната такса за доставка, за да е невидима за клиента.

 

Никем явно е единственият магазин, който не я поема. Дори си го пише в секция „Как да спестя от доставка“ на страницата на всеки продукт:
8J7kqrP.png

 

Ако се окаже, че трябва да се заплати и такса наложен платеж на 1400 лева, няма да е приятно.

 

Това може би обяснява защо цените им са по-ниски.

Link to comment
Сподели другаде

Фирмата съществува от години и досега ти си първия които споделя такова нещо. Лично не съм купувал от там но съм препоръчвал на колеги и роднини конкретни конфигурации.

Ако имаше някакви изненади с цените щях да разбера. Отделно не пише това а че "наложен платеж" не е изгоден при скъпи стоки което аз го разбирам такива под 1 000 лв.

Например видеокарта за 8-900 лв. определено е по-изгодно да я поръчаш по-описания начин или още по-добре да се закупи от Варио където доставката е безплатна над 200 лв.

Между другото ако някога ти се наложи да купуваш пак части под хилядарка ти ги препоръчвам. Купувал съм монитори и SSD-та от там и нищо отгоре не съм плащал.

В неговия случай обаче няма да му излезе по-евтино. Първо в Никем има намаление макар и минимално при покупка на повече от една част второ във Варио сгл. е 40 лв.

Дори да не поръча сглобяване очевидно ще плати на сервиз във Варна тоест пак няма да е по-евтино но ще загуби и време.

Във Скай например сглобяването е безплатно но пак липсва намалението а там и доставката не е безплатна тоест ще стане още по-скъпо.

Останалите фирми вече е излишно да се коментират освен ако не се търси някаква конкретна част а не цяла конфигурация заради твърде раздутите цени.

 

п.с. Не съм чувал понеже обикновено поръчвам с безплатна доставка и плащам толкова колкото ми излиза без каквито и да е такси.

Ако ми бяха поискали повече пари просто щях да откажа поръчката и да ми направи много лошо впечатление което няма как да забравя.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

Благодаря и на двамата за включването. Пред последните новини около процесорите на интел  предпочитам АМД конфигурация.

Тъй като не съм описал особени изисквания,  защото не съм навътре в материята:

1. За кутията предпочитам да има възможност за добавяне на вентилатор както и поне 2 usb и изход за слушалки отпред.

2. От към възможности за бъдещ ъпрегрейд след 3-4 години да кажем на процесор и видео карта как стоят нещата?

3. Ако вдигна бюджета за видео карта със 100-150 лева ще се получи по-добър прираст в производителнсст, който да оправдае инвестицията?

 

От към сглобяването говорих с колегата който поддържа кампютрите в офиса. Казаз, че няма проблем да поръчам и при него компонентие в зависимост от възможностите му може да даде отстъпка.

 

Поздрави

Link to comment
Сподели другаде

Всички кутии имат възможност за добавяне на вентилатори въпреки че повече от два не е особено смислено.

Една от разликите е с колко вентилатора идва кутията. Например тази от първото ми предложение е с един а във второто с два 120 мм.

За 2xUSB и слушалки и двете отговарят както и повечето кутии.

 

Никак. Каквото и да вземеш сега след 3-4 години ще трябва да ъпгрейдваш със старо поколение процесор (актуален няма да можеш да сложиш).

При видеокартите не е проблем дори на конфигурация от преди 10 години да сложиш бъдеща видеокарта стига захранването да е достатъчно.

Точно в този аспект беше второто ми предложение въпреки че несъмнено бъдещите видеокарти ще са още по-икономични.

 

Ако ще дигаш бюджета и настина си твърдо решен за АМД вкарай парите в нормален процесор понеже 1400 просто не е добра идея за игри.

Само че просто не е изгодно предвид че ще постигнеш същия резултат с по-евтин Интел и за тия пари ще може да се вземе по-добра видеокарта.

Примерно - http://nikem-bg.net/cart/60684p1r60432p1r60848p1r54541p1r60452p1r59099p1r58009p1rf.html

Nvidia значи 1060 което принципно е същата работа но ще е 3GB вариант което я прави лоша идея.

Ето и предложение с 1400 въпреки че както казах аз не бих взел такова - http://nikem-bg.net/cart/60432p1r54541p1r60452p1r59099p1r58009p1r58042p1r57906p1rf.html

Не бих падал под 1500Х. Разликата не е просто в честотите на 1400 му е орязан и кеша та дори идва с по-скапан охладител и минусите стават много.

Само че 1500Х е по-скъп от Интела (без да е по-добър в игрите) с 40 лв.

 

Edit; Ако си склонен да пазариш на старо потърси 970 до 400 лв. Картата е същата работа като 1060.

https://www.olx.bg/ad/inno3d-gtx-970-ichill-x4-ultra-4gb-256bit-gddr5-CID632-ID7wM2E.html#36b9b212f9

Малко по-скъпичко от препоръчителното но добър модел и от Варна тоест ще можеш да отидеш на място да я тествате.

Чета за разни фактури и гаранции тоест явно се предлага от фирма не от частно лице...

Link to comment
Сподели другаде

Фирмата съществува от години и досега ти си първия които споделя такова нещо. Лично не съм купувал от там но съм препоръчвал на колеги и роднини конкретни конфигурации.

Ако имаше някакви изненади с цените щях да разбера. Отделно не пише това а че "наложен платеж" не е изгоден при скъпи стоки което аз го разбирам такива под 1 000 лв.

Например видеокарта за 8-900 лв. определено е по-изгодно да я поръчаш по-описания начин или още по-добре да се закупи от Варио където доставката е безплатна над 200 лв.

Между другото ако някога ти се наложи да купуваш пак части под хилядарка ти ги препоръчвам. Купувал съм монитори и SSD-та от там и нищо отгоре не съм плащал.

В неговия случай обаче няма да му излезе по-евтино. Първо в Никем има намаление макар и минимално при покупка на повече от една част второ във Варио сгл. е 40 лв.

Дори да не поръча сглобяване очевидно ще плати на сервиз във Варна тоест пак няма да е по-евтино но ще загуби и време.

Във Скай например сглобяването е безплатно но пак липсва намалението а там и доставката не е безплатна тоест ще стане още по-скъпо.

Останалите фирми вече е излишно да се коментират освен ако не се търси някаква конкретна част а не цяла конфигурация заради твърде раздутите цени.

 

п.с. Не съм чувал понеже обикновено поръчвам с безплатна доставка и плащам толкова колкото ми излиза без каквито и да е такси.

Ако ми бяха поискали повече пари просто щях да откажа поръчката и да ми направи много лошо впечатление което няма как да забравя.

Нямам представа дали е било единичен случай или не. Преди да поръчам, прочетох това, което ти показах. Предположих, че може да имат предвид точно таксата за наложен платеж, защото звучи подобно, но нямаше как да съм сигурен. При плащането на захранващия блок на куриера разбрах, че наистина плащам и таксата наложен платеж, т.е. оказах се прав в предположението си.

 

Преди въпросната поръчка не бях пазарувал от Никем, защото или са нямали нужните части, или съм предпочел да заложа на по-познат за мен магазин. А и сайтът им ми бърка много в здравето, отвратителен е. Така че можеш да го тълкуваш и като знак на протест. Предпочитам да дам някой лев отгоре, но да не се чувствам сякаш пазарувам от магазин от миналия век.

В случая със захранващия блок, имаше го само в Никем и във Варио, като цената в първия изглеждаше по-ниска, затова го купих от там.

След покупката Никем определено се затвърждава като магазин, от който ще купувам в краен случай. Надали ще ми се експериментира отново.

 

Иначе Vario го знам. Досега не ми се е налагало да пазарувам от там, защото съм намирал нужните ми артикули на по-добри цени от друго място. Обикновено имат обаче някои по-екзотични/редки железариики.

 

Здравейте,

 

Благодаря и на двамата за включването. Пред последните новини около процесорите на интел  предпочитам АМД конфигурация.

Тъй като не съм описал особени изисквания,  защото не съм навътре в материята:

1. За кутията предпочитам да има възможност за добавяне на вентилатор както и поне 2 usb и изход за слушалки отпред.

2. От към възможности за бъдещ ъпрегрейд след 3-4 години да кажем на процесор и видео карта как стоят нещата?

3. Ако вдигна бюджета за видео карта със 100-150 лева ще се получи по-добър прираст в производителнсст, който да оправдае инвестицията?

 

От към сглобяването говорих с колегата който поддържа кампютрите в офиса. Казаз, че няма проблем да поръчам и при него компонентие в зависимост от възможностите му може да даде отстъпка.

 

Поздрави

 1. naruto вече обясни по първа точка. Всички съвременни кутии имат поне 2 слота за вентилатори отпред, които са и най-важните, както и преден панел с USB портове и жакове за слушалки и микрофон. Колко добре е кутията да си идва с повече монтирани вентилатори е относително. На теория звучи добре, защото няма да се налага закупуването на допълнителни. На практика обаче зависи каква е кутията и какви са вентилаторите. Повечето вентилатори, които производителите слагат в кутиите си, варират между почти безполезни до горе долу прилични. Така че, ако охлаждането е важно, шансът да се наложи да се закупят отделни вентилатори така ило иначе никак не е малък.

2. За жалост наистина каквото и да се вземе сега, няма да улесни евентуалния ъпгрейд след 3-4 години. Говорим за „ядрото“ на системата: дънна платка/процесор/памет. На теория на AMD платформата е по-перспективна, защото следващите 2-3 поколения процесори ще са на същия цокъл. На практика обаче нещата остават мътни и неясни, защото е нужно производителите на дънни платки да пуснат актуализирани версии на UEFI, което не е сигурно дали и колко бързо ще се случи. А и няма как да се каже отсега доколко би си заслужавал ъпгрейд по-ранно поколение Zen на по-ново.

3. Зависи какво точно ще правиш. Ако наистина говорим за съвременни и по-сериозни игри, то парите трябва задължително да се инвестират във видео картата. Всички други компоненти са напълно достатъчни за гейминг. В някои ситуации Intel е по-добре, в други — AMD. Средностатистически обаче е вярно, че за игри Intel предлагат малко по-доброто съотношение цена/производителност.

Извън игри също има значение какъв софтуер ще използваш. Например продукти като Adobe Photoshop и Premiere (особено съвременните им версии) се радват повече на Intel процесори, докато в други ситуации (като да речем видео компресиране) може да се окаже, че повечето нишки на Ryzen са по-ценни.

Казано другояче: правиш списък с игрите, които ще играеш, и програмите, които ще ползваш, и се проверява за разни бенчмаркове, за да се разбере кой е по/най-оптималният избор. 

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

Поразгледах малко по-подробно нещата. Да обобщя някой неща ако съм разбрал правилно:

1. Сметнах, че от към бъдеща производителност AMD Ryzen 5 1500X е по-добре. Доколко четох, процесора поддържа РАМ двуканален ражим до 2666MHZ. За повече - едноканален.

2. Мисля да се спра на Seasonic Focus Plus 550W Gold    При евентуална покупка на POWERCOLOR AXRX580 4GBD5-3DHDV2/OC  дали ще има проблеми със захранването/или карта от подобен калибър/?

2.1. Защо тази видео карта я продават само с 1 МЕСЕЦ гаранция. Навсякъде? Някъде мернах, че я продават само за бизнес потребители, ама - 1 месец? Ако се спра на нея има ли я с повече гаранция? Ако не нещо подобно за тези пари? Като цяло не съм решил за видеокартата още.

3. Относно дъното - поддържа до 32 GB рам. Аудио картата и лан картата са на realtek и са добри като качество. Слотът за PCI e ver.3, така че може да сложа там повечето видео карти.

4. При избор на кутия COUGAR MX330-G колко струват допълнителните вентилатори. Колко е препоръчително да сложа сега, за да се чувствам комфорта по-нататък ако ъпгрейдна до по-добра видео карта? Филтри за прах? Има ли смисъл от тях? Заслужават ли си инвестицията предвид затруднената циркулация на въздух? Компютрът ще стои в долната част на бюрото, защото там има специално място за компютър. Така, че ще е близо до пода.

5. Може ли да препоръчате  Wi-Fi adapter, който се слага директно към дъното? Или не е добър избор това и е по-добре да е закачен на usb за по-добра връзка? Рутерът ми към момента ще се намира на 2 метра в същата стая от компютъра.

6. Към момента разполагам с една евтина клавиатура, която ми върши работа. Какво мислите за Redragon Andromeda?

 

Натуро - благодаря за предложението с интел процесор, но към момента клоня към AMD.

Link to comment
Сподели другаде

Мне много отдавна са отстранени проблемите (с новите биоси) и 3200MHz не са проблем в двуканален режим. Нагоре вече не е сигурно...

1500Х е със сравнително читав охладител а дъното което съм ти сложил позволява умерен клок.

 

Захранването би издържало абсолютно всяка видеокарта (не говоря за двучипови) и е доста качествено но при твоя бюджет е доста голям разход.

Това което съм ти сложил също не е проблем нищо че не е толкова добро. Не ти трябват титаниеви сертификати и т.н. за да е всичко ОК.

 

Всеки слот поддържа 16GB плочка тоест може да сложиш още толкова и да станат 32GB като максимум. 

Всички дъна независимо от класа и марката са с Realtek от доста време но са с различно качество. 

Всъщност като говорим за вгр. аудио трудно може да се говори за качество но се нареждат така - 887 -> 892 -> 1220.

Най-доброто се слага в дъна над 200 лв. тоест ако имаш желание за него не си прави труда да го търсиш в по-евтини.

Това коя версия е слота няма каквото и да е значение и не не можеш да сложиш повече видеокарти а и да можеше с това захранване не става.

Всъщност идеята поначало е безсмислена но ако имаш желание за две АМД карти като 580 отново трябва по-скъпо дъно плюс захранване.

 

Edit; Ако ти се пазари от няколко места и ти се дават повече пари за дъно това е много добра оферта - 

https://www.vario.bg/asus-rog-strix-b350-f-gaming-90mb0uj0-m0eay0

Намалено е с над 50 лв. (не знам до кога) с най-доброто аудио е и като цяло по-добра изработка и поддържа CrossFire въпреки че както казах това е безсмислена опция.

Повече инфо на оф. страница - https://www.asus.com/us/Motherboards/ROG-STRIX-B350-F-GAMING/

Може да погледнеш и тази рам - https://www.vario.bg/teamgroup-dark-pro-dimm-kit-16gb-tdprd416g3200hc16adc01

 

Колкото до кутията ако искаш качествена ще трябва да си приготвиш двойно повече пари няма да стане с бюджетна за около стотина лева.

Като някакъв минимум тази - http://nikem-bg.net/computer-components/FD-DEFINE-S-BLACK/

Link to comment
Сподели другаде

1. Сметнах, че от към бъдеща производителност AMD Ryzen 5 1500X е по-добре. Доколко четох, процесора поддържа РАМ двуканален ражим до 2666MHZ. За повече - едноканален.

Както беше обяснено, вече няма проблеми. А и да не можеше двуканален режим над 2666 MHz, разликата е общо взето никаква. Скоростта на паметта е от много малко значение, освен ако не възнамеряваш да оувърклокваш.

 

2. Мисля да се спра на Seasonic Focus Plus 550W Gold    При евентуална покупка на POWERCOLOR AXRX580 4GBD5-3DHDV2/OC  дали ще има проблеми със захранването/или карта от подобен калибър/?

Seasonic Focus Plus са отлични захранващи блокове. Като цяло 550 вата е малко множко за тази система, особено ако се спреш на карта на NVIDIA. Предложил съм го просто защото е наистина качествен блок. За жалост качествени блокове под 550 вата са рядкост.

Говорейки за виодео карти на NVIDIA, лично аз не бих взел видео карта на AMD. Ако в момента AMD е отлична конкуренция на Intel при процесорите, то при видео картите не са никаква конкуренция на NVIDIA. Поне според мен. Съотношението им производителност за ват е много по-лошо от това на NVIDIA. За някои това е важен фактор, мен включително. Считам картите на NVIDIA за по-добрият избор в почти всяка ситуация.

 

3. Относно дъното - поддържа до 32 GB рам. Аудио картата и лан картата са на realtek и са добри като качество. Слотът за PCI e ver.3, така че може да сложа там повечето видео карти.

Мрежовите карти са с чип на Realtek във всички дънни платки от нисък и среден клас. Чак във високия клас се срещат чипове на Intel и (евентуално) Broadcom. Стига да не възнамеряваш да изграждаш по-сериозна мрежа у дома, за да прехвърляш голям обем от данни постоянно, няма да усетиш някаква разлика между Realtek и Intel.

Звуковите карти са с чип на Realtek в почти всички дънни платки, включително и високият клас. Може би има тук-таме някое друго изключение при най-скъпите. Лошо няма. Дори ALC887 чипът е достатъчен за нуждите на всеки средностатистически потребител.

 

4. При избор на кутия COUGAR MX330-G колко струват допълнителните вентилатори. Колко е препоръчително да сложа сега, за да се чувствам комфорта по-нататък ако ъпгрейдна до по-добра видео карта? Филтри за прах? Има ли смисъл от тях? Заслужават ли си инвестицията предвид затруднената циркулация на въздух? Компютрът ще стои в долната част на бюрото, защото там има специално място за компютър. Така, че ще е близо до пода.

Не ти разбирам точно въпроса. Цената на вентилаторите не се определя от кутията, а от... вентилаторите. Вентилаторите са със стандартен размер и могат да се монтират на всяка кутия. Според мен 2 вентилатора отпред е достатъчно като за начало, че може би дори и за постоянно. Зависи от останалите компоненти, температурата в стаята, начина на използване и т.н.

Цената на вентилаторите също варира. Има вентилатори за под 10 лева, има и за над 40. Не знам колко пари ти се отделят. Затова казах, че ще е по-добре да се изберат вентилатори след като се избере от кой(и) магазин(и) ще се пазарува, за да не стане така, че всички останали компоненти да се поръчат от 1-2 магазина, а само вентилаторите от трети. Не че има нещо лошо в това, но евентуално се плаща още една доставка, а и е играчка да се пазарува от много места. Т.е. опитвам се да те улесня.

 

5. Може ли да препоръчате  Wi-Fi adapter, който се слага директно към дъното? Или не е добър избор това и е по-добре да е закачен на usb за по-добра връзка? Рутерът ми към момента ще се намира на 2 метра в същата стая от компютъра.

Нямам много опит точно с безжичните мрежови карти, но не мисля, че има особено значение, особено за такова малко разстояние без препятствия. Повечето хора предпочитат безжични карти на USB просто заради удобството.

 

6. Към момента разполагам с една евтина клавиатура, която ми върши работа. Какво мислите за Redragon Andromeda?

Със сигурност има клавиатури с по-добри подсветки или материали, но за тези пари съм сигурен, че ще е доста добре. Redragon имат доста добри продукти за парите си. Дори според мен повечето китайски механични клавиатури предлагат по-добро съотношение цена/качество от марковите такива.

След като в момента си с обикновена мембранна клавиатура, разликата ще е огромна. Andromeda мисля, че е със Outemu Blue превключватели, така че може да ти се стори шумничка. Макар че на някои хора им допада щракащият звук. :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...