Jump to content

Препоръчан пост

Може да се помисли и за варианта единия монитор да е свързан към външна карта, а втория към вградената, като трябва да се пробва може ли и върши ли ти работа.

 

Също така до 200 лв. със сигурност може да се намери не лош монитор втора употреба с гаранция който има цифров видео вход. Също така има фирми продаващи употребена техника и там може да има видео което да може да захрани два монитора през аналогов порт - като те също имат гаранции.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 30
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

 

 


Тези карти имат VGA (D-SUB) изход, т.е. ще можеш да свържеш единия монитор, но за да свържеш втория, ще е нужно картата да има DVI-I изход, а мисля, че всичките са с DVI-D.

Това ми е убягнало. Но така или иначе не разбирам кое налага да търся DVI-I. Не може ли да ползвам такова нещо? Или пък същото, но за HDMI.

 

 

 


Категорично не съм съгласен. Вградената видео карта на Intel е напълно достатъчна за филми.

На мен не ми понася да гледам нещо с 5 FPS. Явно по този въпрос няма да ви убедя. Приемете го като мой каприз.

Link to comment
Сподели другаде

Мой приятел работи на система със същия процесор (трябва да проверя за да съм на 100% сигурен, но е i3-4xxx), той също много искаше външно видео преди да закупя машината защото ще се ползва за работа (CAD и т.н.), а и колегата му като си вземал машината няколко дни преди това му казали задължително да си вземе външно видео (и съответно са му го продали) - навих го да не вземаме карта в началото като при нужда може да бъде взета, от както е в него не се е чупил и не се е оплаквал за нищо. От време на време като влизам в системата чувам как върви телевизия на някой от табовете в браузъра - което значи, че не го ползва само за работа.

 

Така, това което мен ме дразни е, че ти си предубеден за неща които лично според мен не разбираш. Говориш за гледане на филми и после говориш за браузър (главното предназначение на браузъра не е гледане на видео! Да ползва се за много неща - от влизане в отдалечена машина и ползване на всичко инсталирано на него, през чертане на диаграми и 3D, ползване на разнородни приложения и т.н.), но за гледане на видео си има специализирани програми наречени видео плеъри и там дори различен плеър се товари различно дадена система независимо, че видео файла е един и същ. Казваш, че при превъртане се замислял, ако гледаш видео през браузър което е от нета не мисля, че видео картата му е бавна.

Казах ти, че може нещо да е омазано по системата ти. За да работи всичко като хората имаш ОС (не е ясно каква е), драйвери (същото, като не е ясен и произхода им - M$ or Intel), браузър (кой, версия, настройки в него), предполага се, че вече поне от flash player версичта не зависиш - ама знам ли, ресурс от който гледаш тези видео файлове, интернет скороста ти, температури на системата ти - може да прегрява и от там да бави и още куп дребни подробности.

 

Вземаш:

PALIT GT710 2GB SD3 или карта по твой избор която има поне един D-Sub

Ако избереш пасивна карта може да помислиш за подобряване на въздушния поток около нея с някоя голяма ниско оборотна перка.

 

И вземаш активния преходник за който пита по-горе като заради него може да имаш влошаване на картината на монитора ползващ го.

Като тук имаш опцията вместо да се набутваш с 30 лв. за преходник, да си вземеш монитор на старо с остатъчна гаранция и HDMI.

 

Другите варианти са описани по-горе, парите, избора и каприза са си твои!

Link to comment
Сподели другаде

@plamen_80,

Мислех, че след като ми пожела лека вечер съвсем се отказа от мен, но сега явно си решил да ми обясниш какво е браузър и видео плеър. Много благородно.

Ако наистина имаш намерение да помогнеш, прочети поне какво съм написал в основната тема. Няма да коментирам какво си написал, защото ще си изгубя целия ден.

Link to comment
Сподели другаде

 

 


Добре да приемем, че ги разбираш нещата!

Нямам нужда да приемаме каквото и да било. Просто не виждам кой има полза от това заяждане.

 

 


Предложи ти 3 варианта - точен модел на карта + цената й, допълнителни необходими компоненти и техните цени.

Ще изчакам @Night_Raven да се произнесе по последния ми въпрос.

Link to comment
Сподели другаде

Това ми е убягнало. Но така или иначе не разбирам кое налага да търся DVI-I. Не може ли да ползвам такова нещо? Или пък същото, но за HDMI.

Можеш, но по-нагоре ти каза, че не искаш да използваш активен преходник. Или коментарът ти се отнасяше за вградената видео карта?

 

На мен не ми понася да гледам нещо с 5 FPS. Явно по този въпрос няма да ви убедя. Приемете го като мой каприз.

Не мога да разбера за какви 5 кадъра в секунда говориш.

Ако става въпрос за игри, да нормално е видео картата в процесора не може повече на дадени игри.

Ако говориш за видео файлове или поточно видео, вградената видео карта е напълно достатъчна. И не говоря само на теория (което би трябвало да е достатъчно в случая), а и реално използвам такава видео карта (Intel HD Graphics 4600) на служебния компютър и няма абсолютно никакви проблеми с FullHD видео дори на 60 кадъра в секунда (било то YouTube или Twitch).

 

Ако при теб има проблем с видео файлове или поточно видео, то този проблем е категорично с твоя компютър. Най-вероятно софтуерен проблем. Обикновено е проблем с видео драйвъра. Затова ти препоръчвам следното:

- изтегли Display Driver Uninstaller;

- мини в безопасен режим (Safe Mode);

- използвай DDU, за да деинсталираш видео драйвъра на NVIDIA, ако вече не си го направил;

- рестирай системата и отново мини в безопасен режим;

- използвай DDU, за да деинсталираш видео драйвъра на Intel;

- рестартирай в нормален режим;

- изтегли актуалния драйвър на Intel и го инсталирай както обикновено;

- рестартирай още веднъж (разбира се).

 

Повтарям: вградената видео карта, с която разполагаш, трябва да е предостатъчна за гледане на всякакво видео, освен може би 4K.

 

Добавено: тествах току що. При 4K видео на 60 кадъра в секунда има изпуснати кадри и мога да се съглася, че не е достатъчно гладко изживяване, но на 4K на 30 кадъра в секунда бих казал, че е достатъчно добре. Има изпуснати кадри, но минимален брой, т.е. видеото се възпроизвежда достатъчно добре, за да не се забелязват.

Link to comment
Сподели другаде

 

 


Или коментарът ти се отнасяше за вградената видео карта?

Да, за нея се отнасяше. Да разбирам ли, че е приемливо да ползвам такъв преходник?

 

 

 


Има изпуснати кадри, но минимален брой, т.е. видеото се възпроизвежда достатъчно добре, за да не се забелязват.

Предлагам да приключим тази тема. Така може и до утре да си говорим. :)

Link to comment
Сподели другаде

Да, за нея се отнасяше. Да разбирам ли, че е приемливо да ползвам такъв преходник?

Не виждам проблем да ползваш такъв преходник, а и реално няма друг вариант.

 

Предлагам да приключим тази тема. Така може и до утре да си говорим. :)

Няма проблем, ще я приключим. Просто искам да съм кристално ясен, че вградената видео карта в процесора ти се справя незле дори и с 4K съдържание, камо ли с FullHD/1080p, и че ако имаш проблеми, то те не са с видео картата, а със софтуера. Както написах и в предния коментар, тествал съм го.

Link to comment
Сподели другаде

Не знам защо настояваш да е с повече от 2GB памет. Не само, че за твоите нужди 2GB са предостатъчни, но и видео картите, които са в бюджета ти, не могат да се възползват от повече памет така или иначе.
 
Ако настояваш, да е с повече от 2GB, един вариант е ASUS R7 240 OC. Има я тук и тук. Друг вариант е EVGA GT 730, но е доставка до 7 дни (явно само по заявка) и е с два DVI изхода, единият от които е DVI-I. Т.е. ще трябва да имаш един активен преходник и един пасивен.

 

Ако се съгласиш на 2GB памет, разнообразието става доста по-голямо, като всъщност дори има и с DVI-I изходи.

Link to comment
Сподели другаде

Видео картите никога не са се мерили в MB/GB, това е маркетингов трик в повечето комбинации. Скопено графично ядро с орязан достъп до паметта, с бавна памет, но много обем - идеалната карта за "шарани".

 

Замисли се колко обем памет имаше предходната ти карта, колко от нея оползотворяваше ти и с какво би ти помогнала видео карта с обем над 2GB?

 

Каква е твоята дефиниция за най-разумна цена?

 

Моята дефиниция за твоя случай конкретно е възможно най-евтината обща цена за която ще можеш да изкараш картина на двата аналогови монитора.

А отговора е

1. До 30 лв. ползваш вграденото видео и вземаш един активен преходник (като винаги има шанс да имаш влошено качество на монитора с преходника).

2. От 30 до 50 лв. вземаш видео карта втора ръка с гаранция имаща два VGA (D-Sub 15) или поне един VGA (D-Sub 15) + DVI-I и с наличния ти пасивен преходник захранваш с картина двата монитора.

3. Над 50 лв.

3.1. GB GT620 1GB GDDR3 GV-N620D3-1GL и с наличния ти пасивен преходник захранваш с картина двата монитора. 90 лв.

3.2. GB N710SL-1GL + DVI-D към VGA активен преходник (като винаги има шанс да имаш влошено качество на монитора с преходника) 68+26=94 лв.

3.3. PALIT GT710 2GB SD3 + DVI-D към VGA активен преходник (като винаги има шанс да имаш влошено качество на монитора с преходника) 78+26=104 лв.

Link to comment
Сподели другаде

 

 


Не знам защо настояваш да е с повече от 2GB памет.

Не се изразих правилно. 2GB или евентуално повече, ако има смисъл. Ако става въпрос за 2GB, какво би предложил?

Link to comment
Сподели другаде

Ако искаш да е някакъв по-реален ъпгрейд спрямо старата ти видео карта и си готов да отделиш към 280 лева, тогава може това. Казвам към 280, защото ще трябва да си платиш доставката и таксата на наложения платеж.

 

В противен случай това ми се струва като най-оптималният вариант. Ще ти трябва активен преходник.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...