Jump to content

Препоръчайте видеокарта за 4к видео


Препоръчан пост

Здравейте.

Става въпрос за гледане на 4к видео. Компонентите на системата са в първия ред на подписа ми. По този начин - с графиката от процесора - видеото върви едва-едва. Процесора се товари на 80-90 процента и често вентилаторчето му започва да фучи на максималните обороти - а аз държа компютъра да е възможно по-безшумен. От преди време бях купил на старо една видеокарта - Sapphire HD 6770. С нея натоварването на процесора е по-ниско - някъде около 60-70%, но пак - макар и по-рядко охлаждането се натоварва. Използвам PotPlayer и макар че имам и алтернативни - държа на него. Има един бутон за превключване на софтеурно/хардуерно ускорение и забелязах, че като го цъкна - на екрана се показва надпис, че се превключва режима, но на самия бутон продължава да пише S/W вместо H/W. Предполагам това означава, че видеокартата макар и да има повече "конски сили" - като технология е остаряла... Доколкото видях - драйвъра за дискретната карта е по-стар от този, който съм инсталирал за хибридния процесор и затова там не съм променял нещо.

 

Не разбирам от кодеци и предоставям някои основни данни за един примерен файл - в случай че има нещо нередно в настройките(на плейъра):

AVC1 - вграден FFmpeg h264 thread frame

входен формат AVC1 24 bits

изходен формат YUY2 16 bits

bitrate 20819 kbps

аудиодекодер - Microsoft DTV - DVD Audio decoder

кодек AAC 48000 - 48000 samples/sec 2 channel

bitrate 189.4 kbps

 

Предполагам заради "миньорите" положението с видеокартите е зле, макар да има уж някакви намеци за подобрение. Гледах в два сайта и между 180 и 300 лева сякаш има дупка... Въпреки това търся някакви общи насоки какъв клас карта ще ми е подходяща и какви са "нормалните" цени.

Монитора ми в момента е 2к и имам намерение да си взема 4к - когато намеря нещо достатъчно добро и на поносима цена. :)

Link to comment
Сподели другаде

След като още нямаш 4К монитор не виждам смисъл от тегленето и пробването да се гледа 4К видео файл.

Когато събереш пари за нов монитор тогава може да помислиш за видео, като минимума ти е GeForce 1030 към момента, а докато дойде оня момент може да има и друга по подходяща.

Link to comment
Сподели другаде

След като още нямаш 4К монитор не виждам смисъл от тегленето и пробването да се гледа 4К видео файл.

Когато събереш пари за нов монитор тогава може да помислиш за видео, като минимума ти е GeForce 1030 към момента, а докато дойде оня момент може да има и друга по подходяща.

За мен тегленето има смисъл, но няма да спорим за това. Кой е еквивалента на GF 1030 - RX 550?

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Дотук има два гласа за GT 1030. Наистина, докато стигна до покупката - може да е излязло следващото поколение, но искам поне да си изясня някои моменти. Например - в моят случай G-Sync/Free Sync има ли значение или това е само за игри?

Link to comment
Сподели другаде

В основата си G-Sync и FreeSync са разработени с цел елиминиране на т.нар. screen tearing, т.е. като по-удачна гъвкава алтернатива на V-Sync, което е софтуерно решение. Проблеми със screen tearing има обаче в общи линии само в игри, защото там кадрите в секунда не винаги са константни, особено ако говорим за над 60. За видео ползата от G-Sync/FreeSync е общо взето нулева.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Да попитам нещо друго. Днес се сетих да прегледам видеокартите на Вали. Забелязах, че са разделени на категории - геймърски, професионални, за мултимедия. За последните ми направи впечатление, че имат няколко DP или един DP и един DVI изход, нископрофилни са, съответно имат миниатюрно вентилаторче и "обтекател" и често имат "едва" по 2 гигабайта DDR3! При все това цената им бързо достига до и над 700 лева. Какво е обяснението - че чипът(шейдъри, поточни процесори и т.н.) е достатъчно мощен, за да се справи със задачите без да има нужда от повече и по-бърза памет и по-широка шина?

Link to comment
Сподели другаде

Просто понятието е много неясно и картите са мешани. Като почнеш от такива които са по-слаби от вградено видео и стигнеш до професионални.

За филми (1080p) не е необходимо нищо по-различно от 7 годишно вградено видео и дори по-старо въпреки че там вече по-слабите процесори почват да се задъхват.

За 4К трябва съвременна видеокарта ако си със слаб процесор но 1030 е достатъчна. И ако говорим за стрийм се скача на 4GB 1050TI.

Всичко по-различно е безсмислено да се гледа освен ако не е с цел гейминг на по-високи настройки, изчисления (работа), съответно и "копане".

Реално висок клас геймърска карта може да постигне всичко изброено и да се дават луди пари за професионална не е много смислено за нормалните хора.

Link to comment
Сподели другаде

Вероятно ли е да имам някакъв проблем с драйвъра? От една страна - в сайта на АМД за HD8670D(вграденото видео) и за HD6770(дискретната карта) ми излиза един и същ драйвър - от 29.07.2015 г. Това нормално ли е?

От друга страна - датата на драйвъра, който ми е инсталиран е 12.10.2015. Не знам защо се е получило така, но като го видях и реших да не пипам драйвъра след добавянето на видеокартата.

Link to comment
Сподели другаде

Нали знаеш че в тоя инсталатор се съдържат драйвери за една камара видеокарти? А е нормално да е толкова стар понеже отдавна са спрени от разработка.

Специално за 6770 едва ли има нещо съществено сравнение и с по-стари драйвери предвид че картата е от 2011 г. и то като име понеже е същата 5770 от 2009 г.

Шеста серия чисто и просто е преименувана пета с леко по-високи честоти. 

 

п.с. Принципно последния пакет е 16.2.1 но е бета. Подозирам че и бетата и по-старата стабилна версия са замазали нещата свързани с десетката.

Беше преди години но ако помня правилно старата ми 6770 не поддържаше хардуерно ускорение под 10 докато при 7 всичко беше тип-топ.

Говорим за стария х264 с които по-принцип няма проблеми и е до драйвери виж за х265 (4К) самата карта просто не поддържа такова.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Здравейте отново.

Замислям се дали няма да е по-подходящо за момента да взема по-добър охладител за процесор вместо видеокарта? Уточнявам, че 4к видеата, които преглеждам в момента изглежда са х264. Това означава ли, че HD 6770 трябва да го поддържа? Доколкото виждам - дискретната карта всъщност почти не се натоварва - температурата е към 50 градуса. Обаче GPU-Z ми показва температура на "видеочипа" в процесора над 80 градуса - това възможно ли е или е някаква грешка? Защото пък инструмента на Асрок - F-Stream ми показва обща температура на процесора до към 65 градуса.

post-9526-0-95007000-1530348081_thumb.jpg

post-9526-0-35669200-1530348096_thumb.jpg

post-9526-0-11083500-1530348112_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Ако се ползва видеокартата ще се натоварва съответно работата на процесора ще се облекчи и няма да грее толкова.

Ако си с MPC-HC се изписва DXVA. Ако не го пише значи картата не се ползва.

 

mpchc03.png

Link to comment
Сподели другаде

Странна работа. Пробвах с MPC-HC и не видях такъв надпис. Даже сега забелязах, че като пускам PotPlayer - за кратко се изписва DXVA-Off. Обаче с MPC-HC видеокартата се натоварва 50-80%?!? А пък процесора си е пак така натоварен и даже малко повече - към 60%. И вентилатора пак си е на 3250 оборота. Изглежда трябва да пусна нова тема за избор на процесорно охлаждане...

post-9526-0-08595000-1530542361_thumb.jpg

post-9526-0-84325000-1530542375_thumb.jpg

post-9526-0-61987700-1530542391_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

По-добро охлаждане никога не е излишно а и сравнение с фабричното дори такова от 20 лв. ще е доста по-добро - http://www.deepcool.com/product/cpucooler/2015-09/7_4054.shtml

http://nikem-bg.net/computer-components/DeepCool-CPU-Cooler-GAMMAXX-200T/description.html

Като гледам кутията събира и сериозни (топузи) охладители не че има смисъл но ако имаш желание може да се вземе.

В крайна сметка това е нещо което можеш да ползваш в бъдеща конфигурация заедно с кутията и не са пари на вятъра.

Този е средна работа - https://shop.sky.bg/KOMPJUTARNI-KOMPONENTI/OhladiteliVentilatori/Hyper-212X-EU-ver-sAll-CPU-600-1700-rpm-9-272-dB?sort=p.price&order=ASC

http://www.coolermaster.com/cooling/cpu-air-cooler/hyper-212x/

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност от завчера разглеждам охлаждания. Бих дал до 60-70 лева - ако си заслужава. Първо се бях насочил към CM 212X, но сега се колебая между Gelid Tranquillo 4 и Fortron Windale 4. Кутията е Enermax Fulmo ST и мисля, че има достатъчно място. Обаче ме притесняваше друго. По ревютата масово използват процесори Интел и ми се струва, че в повечето случаи монтират охладителя така, че вентилатора да духа "назад", а аз мисля че може да е по-добре да духа нагоре. А моят процесор е АМД и монтажните отвори са на правоъгълник. Но като разгледах инструкцията за монтаж(на един от последните два модела) - в случай че не съм се объркал нещо - на АМД сокет вентилатора ще е обърнат да духа нагоре.

Можеш ли да дадеш мнение кое закрепване на вентилатора е по-добро(за монтаж и при работа съответно) - с телена скоба или с гумени пинове?

Доколко е важно дали ребрата ще са запоени или само пресовани в тръбите?

Също така - от голямо значение ли е ако вентилатора стърчи доста над/под радиатора? Това при условие, че няма да се прави овърклок - основната ми цел е безшумен компютър за обща употреба без игри и рендиране.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...