Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте,

 

Имам проблем с twitch. Когато пусна да гледам и настроя видео потока на 1080 60 кад.в сек. започва насичане на всеки няколко секунди. Започва да прескача много кадри. Натоварването на процесора стига до 90-100%.

 

Същия стриим - като го пусна през IE или Edge нямам проблеми. Натоварването на процесора е в рамките на 30-40% и няма изпускане на кадри изобщо. Гледа се без проблеми. 

 

Пробвах, като спрях всички разширения инсталирани,  но проблема остава с Вивалди.

 

Windows 10 Pro 1709 version build 16299.309

 

Vivaldi 1.15.1147.36 (Stable channel) (32-bit)

 

Ще съм благодарен за някакви съвети.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте, разбрах от къде идва част от проблема.

 

Когато съм задал на Вивалди да използва допълнитената видеокарта - нищо не става. Въобще не подлава GPU-то, поне според task manager-а. Когато задам да използва вграденото видео на интел - всичко е точно. Сега ми е странно защо не се включва допълнителната видео карта. Radeon R5 M330. С пследната версия на драйверите съм. Проблемът го има и при други верси на драйвера.

 

Поздрави

Link to comment
Сподели другаде

За жалост не разполагам с подобна видео карта, така че леко ще гадая.

 

Възможно е в панела на видео картата да има настройка винаги да се използва отделната видео карта или да се използва винаги от даден процес. Можеш да провериш и да зададеш Vivaldi винаги да използва отделната видео карта.

 

Само в Twitch ли е проблемът? Други сайтове за видео?

 

Можеш и да пробваш с beta версията на Vivaldi. Съмнява ме да има подобрения точно в тази насока, но е още един вариант за тест.

 

Какъв е процесорът?

 

И защо държиш да се използва отделната видео карта всъщност?

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

Windows 10 1803, първоначалният ми въпрос беше с 1709

core I3 4005 AMD Radeon r5 m330- последна версия на драйверите 18,4,1

 

Нямам особена причина да искам да работи на допълнителната видео карта. Просто реших да изпробвам.

При изключено хардуерно ускорение https://www.youtube.com/watch?v=Xuqsvdr43Hc&t=281s натоварването на процесора стига до 98%

При включено хадуерно ускорение натоварването е в рамките на 55-80%. Това е в случай, че е избрана интелската видео карта, а не допълнителната.

При стартиран браузер с vivaldi --disable-gpu натоварването също гони 90%. Без значение с каква видео карта е зададено да работи.

При включено хардуено ускорение и избрана допълнителната видео карта, процесоре стига до 98%. В таск менаджера ADM изобщо не  се вклюва. Пробвах да задам да се използва доплънителната видео карта през настройките на radeon и през graphics settings  на windows (1803), преди мисля, че я намаше тази опция(на 1709) - пак не тръгва изобщо.

При twitch, освен ако не е задедено хардуерно ускоение и интелска видео карта, при гледане на 1080 60fps видеото прекъсва и има много изпуснати кадри.

 

Поздрави

Link to comment
Сподели другаде

За жалост нямам реално обяснение. Vivaldi е базиран на Chromium (както и Chrome и Opera), но разработчиците се опитват да изградят повече неща върху Chromium основата и да използват повече техен код, което си има плюсове и минуси. Предполагам, че затова има повече проблеми с някои функции, с които другите браузъри нямат, като е например поддръжка на поточно видео от YouTube, Twitch и т.н.
 

Лично аз използвам основно именно Vivaldi и нямам подобни проблеми, но съм и с различен хардуер. Може би Vivaldi има още трески за дялане за поддръжка на видео чипове на AMD или може би дори по-специфични техни серии чипове. Не мога да съм сигурен.

 

Отновно напомням, че ако използваш стабилната версия на Vivaldi, ако ти се занимава, можеш да тестваш с по-нова beta версия.

Друго, което можеш да направиш за всеки случай, е да преинсталираш видео драйвърите: рестартираш в Safe Mode, деинсталираш с помощта на DDU първо драйвъра на AMD, а после на Intel, след което рестатираш, инсталираш последния драйвър на Intel, рестартираш и после инсталираш последния драйвър на AMD. Изобщо не мога да гарантирам дали ще има подобрение, дори ме съмнява да има, но ако имаш време и желание да експерименитраш... :)

 

Като цяло процесорчето мисля, че малко слабо за софтуерно декодиране на 1080p@60fps. То затова има хардуерен декодер.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...