Прехвърляне към съдържание


Снимка

Българин е "измамил" Spotify и е спечелил 1 млн. долара

spotify измама

  • Моля, влезте, за да отговорите
Няма отговори по тази тема

#1 Уди Кълвача

Уди Кълвача

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 208 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 28 February 2018 - 01:11

Схемата е направена по такъв начин, че дори не нарушава законите, посочват анонимни източници от индустрията

 

0000256229-article3.jpg

 

Българин, създател на плейлисти, е успял да измами платежната система на Spotify, и то в продължение на месеци миналата година, благодарение на което може би е станал милионер от платформата на Даниел Ек. Или поне това твърдят няколко високопоставени източници от музикалната индустрия пред Music Business Worldwide.

Уебсайтът разкрива подробности около случая, който е достигнал върховата си точка в края на миналото лято.

Доказателствата, събрани от медията, показват, че някой е източил огромна сума пари – поне 1 млн. долара – от Spotify, а средствата са били за отчисления за изпълнителите и звукозаписните компании.

Най-добрата част от историята? Вероятно този някой не е нарушил нито един закон, извършвайки това.

“Измамата“ е забелязана първо от директор на една от големите звукозаписни компании през септември 2017 г., но по това време вече е било прекалено късно.

 

Двата подозрителни плейлиста, направени от трета страна, са привлекли вниманието на лейбъла - „Soulful Music” и „Music From The Heart”. Те са били пълни с музика и с ISRC кодове, свързани с дейности в България. И двата списъка се появяват в конфиденциалната глобална класация на плейлистите, която индустрията получава от Spotify.

MBW е разглеждала част от тези конфиденциални класации, които се смята, че подреждат плейлистите по обема на приходите, които генерират в рамките на 7-дневен период. На 23 септември „Soulful Music” и „Music From The Heart” достигат ключови позиции.

 

„Music From The Heart” е бил на 84-о място в глобалния списък и на 22-о място в американската класация. В същото време „Soulful Music” е бил номер 35 в света (изкачил се е с 29 позиции) и на 11 място в САЩ. И двете позиции на „Soulful Music” са били по-високи от тези на всеки един списък с песни, пуснат от голяма звукозаписна компания.

По това време „Soulful Music” съдържа 467 песни, всички записани от привидно неизвестни изпълнители с много малко информация и присъствие онлайн. Това е изключително голям брой песни за плейлист, който е напът да влезе в 10-те плейлисти, генериращи най-много приходи, в САЩ.

Още по-странното – много малко хора са го последвали. През третата седмица на септември 2017 г. последователите са били едва 1797. По-голямата част от 467-те песни са били малко по-дълги от 30 секунди – минималното време, което е необходимо за монетизация на слушането в Spotify.

Историята става още по-интересна, когато се види колко хора всъщност са слушали тези песни. Според източниците около 1200 месечни слушатели, с някои вариации, са натиснали „Play” на всяка от песните в „Soulful Music”.

Как точно се случва така, че плейлистите попадат в класацията? Има два възможни отговора на този въпрос.

„Soulful Music” може да е абсолютно легален нишов плейлист, който е толкова пристрастяващ, че 1800 души не са спрели да го слушат отново и отново.

Или по-вероятният сценарий – някой от България е създал 1200 акаунта в Spotify, които са пускали тези 467 песни нон-стоп. За да се генерират достатъчно приходи, че плейлистът да стигне до топ 15 в САЩ, всички тези акаунти трябва да са били с абонамент за премиум услугата.

Именно тук започва да изплува геният на (потенциалната) измама. Да кажем, че този българин е използвал пари, за да купи 1200 премиум акаунта. Това е доста работа, защото трябва да си доста креативен, за да създадеш отделни имейл адреси и идентичности за всеки един от тях. Освен това е скъпо. Една проста калкулация показва, че 1200 акаунта по 9,99 долара за месечен абонамент би означавало 12 хил. долара месечно (макар че сумата може да бъде намалена чрез семейни акаунти и други намаления).

Колко може да е генерирал месечно? Според източниците средната продължително на 467-те песни в „Soulful Music” е 43 секунди. На върха на списъка са били поставени най-дългите песни, така че да не прави впечатление. Има 86 400 секунди в един ден. Ако песните са пускани непрестанно, 24 часа на ден, седем дни в седмицата, това са 60 хил. слушания от един премиум акаунт за месец. А 60 хил. монетизирани слушания на една песен от 1200 премиум акаунта за месец означават 72 млн. слушания.

Консервативната оценка за средното заплащане на носителите на права от Spotify е за 0,004 долара на слушане. Умножено по 72 млн. - потенциално това са 288 хил. долара месечно от измамата със „Soulful Music”.

Нещо повече: ако са използвани ботове за прехвърляне към други песни, преди приключването на вървящото произведение, и всички са достигнали до 30-те секунди, необходими за монетизация, е възможно да се е стигнало до 103 млн. слушания в 1200 акаунта за 30 дни. В този случай приходите са 415 хил. долара. Това са данните само за единия плейлист.

Според изданието единствената причина за засичането на измамата е, че плейлистите са били прекалено успешни. След като лейбълът сигнализира на Spotify, стрийминг услугата в крайна сметка изтрива плейлистите през октомври 2017 г.

Един от източниците твърди, че измамата (макар да не може със сигурност да се смята за такава) е действала четири месеца, преди да бъдат предприети действия.

А това означава, че този, който стои зад двата плейлиста, може да е спечелил 1 млн. долара.

 

ИЗТОЧНИК

 

Друг


0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители