Jump to content

Прехвърляне на програми


Препоръчан пост

Единият вариант е да се пренасочи нужният порт, но за целта ще трябва достъп до централния рутер, а може би и до останалите, зависи как точно е изградена мрежата.

Ако външният компютър, от който искаш да можеш да се свързваш, е само един и той има публичен IP адрес, можеш да си създадеш VPN мрежа: VPN клиент на служебния компютър, който се намира зад рутерите, се свързва към VPN сървър на (предполагам домашен) външен компютър.

Link to comment
Сподели другаде

TeamViewer е решение, но RDC е за предпочитане, ако може да се използва, защото е проектирана за подобни ситуации и функционира по-добре. TeamViewer остава като приличен вариант, ако наистина е нужно да се свързва към компютъра от външен IP адрес и потребителят не се справя с изграждането на VPN мрежа с OpenVPN.

Link to comment
Сподели другаде

RDC функционира по-добре.

С кое точно е по-добра функционалността на RDC спрямо TV?

https://blog.rapid7.com/2017/08/09/remote-desktop-protocol-exposure/

https://blogs.manageengine.com/desktop-mobile/patch-manager-plus/2017/12/12/teamviewer-hacked-heres-how-to-protect-your-systems.html

Link to comment
Сподели другаде

Имам външен IP да.

Компютърът, от който искаш да се свързваш, също ли е зад рутер? Ако да, какъв е той и с какъв фърмуеър е?

 

С кое точно е по-добра функционалността на RDC спрямо TV?

По-виско качество на изображението и звука

Разликата в качеството на изображението е малка, но според мен съществува. Разликата в качеството на звука е огромна. По подразбиране Remote Desktop компресира аудио потока, но го прави така, че качеството да остане достатъчно добро, а при нужда може принудително да се укаже аудио потокът да не се компресира изобщо.

Също така може да се избере дали звукът да се възпроизвежда на отдалечения компютър (към който се свързва потребителят), да се възпроизвежда на компютъра, от който се осъществява връзката, или да не се възпроизвежда никъде.

 

По-пъргава работа

Закъснението при извършване на операции е малко по-малко, макар разликата да не е особено значителна.

 

Автоматично споделяне на избрани устройства/дялове

Избрани устройства/дялове на локалния компютър могат да бъдат автоматично споделени/добавени към отдалечения компютър за сесията.

 

По-малко използвани системни и мрежови ресурси

Като цяло Remote Desktop използвапо-малко Интернет трафик и драстично по-малко процесорно време и памет. Разликите в Интернет трафика не са големи и съвременните компютри са достатъчно мощни, за да не са особен проблем допълнително използваните процесор и памет, но все пак разлика има.

 

RemoteFX

Различни технологии, които подобряват работата с Remote Desktop. Предвидени са по-скоро за използване при виртуализация, а не за обикновено свързване, но все пак.

 

Поддръжка на хардерни енкодери

Това се отнася повече за последната версия на RDP, която е в Windows 10, но си е приятна екстра.

 

---

 

Нямам нищо против TeamViewer, дори я считам за доста прилична програма, но в конкретния случай Remote Desktop е по-доброто решение. И е нормално да е, защото е проектирана точно за подобни нужди: потребител да се свърже към друг компютър с цел продуктивност/извършване на работа, т.е. да симулира максимално добре физическо присъствие на отдалечения компютър.

 

TeamViewer има за цел по-скоро да позволи на потребител да се свърже с друг компютър, за да помогне с извършването на нещо, с което друг потребител се затруднява, или просто за да наблюдава какво се прави на отдалечения компютър. TeamViewer е по-скоро комбинация от Remote Desktop и Remote Assistance.

 

 

Това не го схванах напълно.

 

Намекваш, че за Remote Desktop е имало повече уязвимости спрям TeamViewer? Ако да, това е разбираемо, защото RDP е част от Windows, а това е изключително често атакуван продукт.

А и това е по-малък проблем, ако се използва във вътрешна мрежа (била тя корпоративна или домашна), както е и замислено. Ако е нужно да се използва за връзка с външни мрежи или компютри, винаги може да се създаде VPN.

Link to comment
Сподели другаде

Незнам доколко ще е проблем - свързваме се само чрез личния си смартфон (преносима точка за достъп) - Huawei P9 lite.

Не разбрах. Искаш да се свързваш към компютъра с Windows XP от телефона?

 

Доколкото разбрах, имаш фирмена мрежа, в която имаш стар компютър с Windows XP и нов компютър с Windows по-нова-от-XP-но-не-помня-каква-по-точно-и-ме-мързи-да-проверя. Искаш от този втория по-нов компютър да се свързваш към по-стария с Windows XP. Също така искаш да се свързваш към него и от друго устройство, което е извън тази фирмена мрежа.

 

Правилно ли съм разбрал?

Ако да, поясни какво точно е външното устройство, къде се намира и т.н.

Ако не, доуточни ситуацията.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...