Jump to content

Нормализиране на звук


Препоръчан пост

Привет!

Използвам MPC-HC за гледане на филми. Компютъра ми е свързан с телевизора посредством HDMI кабел. Съответно от телевизора към ресийвъра - стерео чинч кабел. Имам само две колони.

Проблема е, че като гледам филм с 5.1 канален звук, има много големи разлики в нивата на звука – например м/у реч и екшън сцена (което е разбираемо). Това обаче ме дразни, и ми се ще да нормализирам звука.
Има ли начин да се направи? Кои настройки на MPC-HC да се „барнат“?

Така са в момента:

post-485-0-29941400-1485765616_thumb.jpgpost-485-0-79288400-1485765615_thumb.jpgpost-485-0-07717200-1485765615_thumb.jpg
 

 

 

П.П. При гледане на филм излъчван по телевизията, няма такива разлики в нивата на звука. Т.е. има, но не чак такива, че да се стряскам. :blush:

Link to comment
Сподели другаде

В самия телевизор, предполагам  е LC или плазма в меню система > аудио ,има опции за аудио каналът . Избираш просто СТЕРЕО 

 

Изключи опциите : Suround звук и Динамични баси!

Link to comment
Сподели другаде

Телевизора е плазма, и е настроен на Стерео. Само че, в моя случай играе ролята на свръзка от компютъра към ресийвъра. Така нареченото Audio Return Channel.

Link to comment
Сподели другаде

Мммм... Аз го имах същия проблем, но беше достатъчно да изключа суронда... нямам такъв аудио изход... само скарт куплунга...а и понеже те май по принцип звукът им е слаб на тези телевизори съм сложила две колони с усилвател ,като сигнала го взимам от изхода за слушалките...А като че ли настройките са така на плеера... опитай с друг плеер!

Знам ли... :)

Link to comment
Сподели другаде

На базата на описанието, те интересува точно Dynamic Range Compression, която виждам си активирал на първата снимка. За жалост това работи само за Dolby Digital форматите.

 

Можеш да опиташ да активираш опцията Normalize Matrix (на втората снимка), но надали ще има желания ефект.

 

За MPC-HC най-удачно е първо да си поиграеш с опцията Normalize, която се намира в настройките на плеъра, в секция Audio Switcher (под Internal Filters).

 

Ако не ти върши работа, можеш да пробваш с DeDynamic 0.2 филтъра (от тази страница). Ще трябва ръчно да си го разархивираш, регистрираш и добавиш към MPC-HC като външен филтър. Понеже DeDynamic е стар, няма 64-битова версия, така че може да се наложи да използваш 32-битовата версия на MPC-HC.

 

Възможно е това да свърши по-добра работа в случая. Намерих информация, че разполага с DRC функция, но как точно се работи с това нещо не знам, защото не съм го ползвал.

Link to comment
Сподели другаде

Активирал съм Normalize Matrix, но без видим резултат. Същото е при опцията Normalize.

 

Това за DeDynamic също го срещнах - ще пробвам и ще напиша.

 

Между другото, изпробвах още един вариант. Включих опцията за изравняване на звука.
post-485-0-83672700-1485781396_thumb.jpg

 

Получава се, но не е доизкусурено. Силата на звука на екшън сцената е с еднакво ниво, като на речта, но ако има реч в сцената с екшън, то тя едва се чува. Явно нормализира целия участък, без да различава, дали има или няма реч.

Освен това, самото нормализиране реагира с леко закъснение. Т.е. свършва екшъна и продължава с реч - силата на речта постепенно се увеличава.
И трето. Звука е някак си изкуствен. Ако има стрелба с оръдие, се чува като пистолет. :no: 

 

Link to comment
Сподели другаде

Естествено, че се нормализира целият звук. Няма как звуковият драйвър да знае кое е реч и кое не е.

Да, нормално е да има закъснение, защото всичката обработка на звука се извършва в реално време.

 

Най-удачният вариант си остава официалната поддръжка на DRC в Dolby Digital форматите, но ако не ти е достатъчно, тогава вече става сложно, както сам установяваш.

Link to comment
Сподели другаде

По реда. 

DeDynamic не съм сигурен дали работи. Липсваше в списъка (както е показано тук), та трябваше да го търся. Освен това, не може да се променят настройките му. 

post-485-0-58527200-1485862757_thumb.jpg

 

Открих нещо много интересно. Когато активирам DRC и Normalize Matrix чрез Options\Internal Filters\Audio Decoder настройката се проявява чак след рестартиране на плеъра. Версията на LAV филтъра е 0.66.0.

post-485-0-90256000-1485862754_thumb.jpg 
Когато 
активирам DRC и Normalize Matrix по време на възпроизвеждане чрез Filters\LAV Audio Decoder настройката се проявява в реално време.

post-485-0-00861300-1485862757_thumb.jpg

 

Версията обаче е друга - 0.68.1

post-485-0-09929100-1485862756_thumb.jpg

 

Още нещо. Ако сложа отметкa на Bitstreaming на AC-3 (по пътя  Filters\LAV Audio Decoder), звука изчезва. По пътя Options\Internal Filters\Audio Decoder - звука си остава. :crosseyes1:

 

Като цяло Normalize Matrix е по осезаема от DRC.

 

Най-удачният вариант си остава официалната поддръжка на DRC в Dolby Digital форматите, но ако не ти е достатъчно, тогава вече става сложно, както сам установяваш.
 

99% от филмите, които гледам са с Dolby Digital звук.

Link to comment
Сподели другаде

Това с MPC-HC и разликата във версиите на филтрите е странно. Последната версия ли ползваш? Да нямаш повече от едно копие на MPC-HC инсталирано?

 

Колкото до 99% от филмите, които гледаш... Сигурен ли си? Доста от филмите използват DTS, а не DD. Подбираш само онези с Dolby Digial (AC3)? :)

Link to comment
Сподели другаде

Използвам MPC-HC.1.7.10.x86. Нямам инсталирана програма, портативна е.

 

Да, сигурен съм. Свалям си предимно от един чешки тракер (в Словакия съм), където 99% от филмите са озвучени на чешки и са DD.

 

П.П. Като спомена копие се сетих, че имам инсталиран твоя кодек пакет. Там LAV филтъра е версия 0.68.1. И забележи - е с настройките направени по втория описан начин/път. Т.е. като отворя направо LAV Audio Settings от Старт менюто, е настроено както вече написах.

Link to comment
Сподели другаде

MPC-HC също използва LAV Filters, но са отделни, в самата папка на плеъра. Трябва да са независими. Също така, ако използваш MPC-HC, не би трябвало плеърът да използва инсталираните системни кодеци изобщо, ако си поставил отметки на всички формати в настройките.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...