Jump to content

Търся предложения за аудиосистема


Препоръчан пост

Здравейте и ЧНГ!

От доста години имам Creative SBS580 - 5x5 W + 16W. По принцип работи нелошо, но напоследък започна да ми заглъхва едната колонка(дясната - най-важната). Отначало мислех, че е защото наскоро ръчках една опция в менюто за клониране на стереозвук към всички колонки. После обаче си върнах настройката на предишното положение, а звука пак заглъхва няколко пъти. Мисля, че може да е от кабелите - точно след жаковете, кабелите тръгват право надолу...

Може ли да се намери нещо, което да си заслужава до към 200-250 лв.? Използват се както за музика, така и за филми. Стаята ми не е голяма и засега не мога да ги разположа точно както трябва, но държа да са 5+1. Използвам вграденото в дъното аудио - Realtek ALC1150.

Link to comment
Сподели другаде

Когато става въпрос за мултимедийни колони, препоръчваните от мен марки са Edifier и Microlab. За жалост в този ценови диапазон няма особен избор на тези два производителя.
 
На Microlab има два смислени варианта: M-860 и M-1910. Това е от най-бюджетната им серия M, така че не очаквам(й) чудеса, но би трябвало да звучи по-добре от аналогични на Logitech например. От тези двата, вторият трябва да е определено по-добър по ред причини: хоризонтателен централен говорител (по-практично е), двулентови сателити (3 инча за средночестотния и 1 инч за високочестотния спрямо единлентовите с 2.5инчов говорител) и 6.5-инчов говорител за събуфъра спрямо 5.25-инчовия на M-860.

Доколкото виждам M-860 се предлага в немалко магазини, като най-изгодната оферта (цена+доставка) е в ЖАР.

Единствената оферта, която намерих, е на Ardes.
 
На Edifier, както гледам, единственият вариант е R501T III. Единствената оферта е на Mallbg и малко надхвърлят бюджета ти. Ако искаш, можеш да се свържеш с официалния вносител Медиа Трейд и да попиташ каква цена могат да ти дадат. Току-виж са ти казали по-ниска от тази на Mallbg. Според мен обаче ще си заслужават парите спрямо горните, особено M-860. Спрямо M-1910 им липсва високочесототен говорител, което поне на теория е минус, но ако единственият такъв е качествен, може да не се усети особена разлика. Плюсът им е, че говорителят на събуфъра е 8-инчов, което не бива да се подценява, особено за филми. :)

 

Друго предложение е F&D F6000U. На външен вид изглеждат добре, събфуърът им е с 8-инчов говорител, но нямам лични впечатления от продуктите на индийците. Имат сносно изглеждащи продукти на прилични цени, но като качество не мога да кажа нищо специфично. 

Най-добрата оферта отново е на ЖАР.

 

За да се чувства изобилие ще спомена и още един вариант: Genius SW-G5.1 3500. Genius като цяло имат сносни продукти, но в случая подозирам, че малко повече са наблегнали на външния вид. Споменавам ги, защото са в бюджета, а и няма особено голям избор като цяло.

Най-добрата оферта е на Алтех.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за предложенията - ще ги разгледам.

На моята система мисля, че съотношението сигнал/шум беше също 75 dB. Доколко реално е важно дали ще е 75 или например 85 или 100 dB? За какви други параметри да гледам по принцип? Не съм "аудиофил". Както споменах - използвам аудиочипа от дъното, Музиката ми е предимно mp3(196-320), постепенно ще си конвертирам купените дискове(wav формат или нещо със скромна компресия).

Отбелязвам, че ако това, което избера не е налично в Пловдив - ще трябва да рискувам малко повече...

Link to comment
Сподели другаде

На тези, които имам само субуфера е такъв. В Емаг виждам някакви с марка А+. Пробвах да потърся информация/сайт, но точно с такова означение не се получават добри резултати. :) Предполагам, че е някаква румънска търговска марка.

Link to comment
Сподели другаде

За съотношението сигнал шум, колкото по-високо, толкова по-добре. Това казва теорията. Теорията обаче на моменти не знае какви ги говори, така че е добра идея да питаме сестра ѝ — практиката. Тя казва, че реално 70-80 децебела са напълно реалистични и достатъчни.

 

Параметри? Сърби ме да кажа да ги пренебрегнеш, защото са до голяма степен безполезни. Ако имаш възможност да чуеш моделите, между които се колебаеш (говоря по принцип), тогава параметрите са абсолютно безполезни. Единият проблем е, че са винаги малко или много преувеличени. Другият проблем е, че дори и да не бяха преувеличени, пак не ти дават представа как звучат самите колони. Като цяло може би изходящата мощност е горе-долу полезно нещо, поне ако искаш да можеш да направиш „кино“ вкъщи. :)

Също така е по-добре сателитите да са двулентови (с отделни говорители за средни и високи честоти). Поне на теория, де. На практика е възможно еднолентови сателити да звучат доста по-добре от двулентови. Подозирам, че при сравнително сходни ценови диапазони, все пак еднолентовите сателити няма да са достатъчно качествено проектирани, за да компенсират напълно отсъствието на отсъствието на т.нар. пищялка. И все пак, нищо не може да се каже със сигурност.

 

Колегата е прав, че материалите са от значение. Ще направя уточнение обаче, че става въпрос за MDF. Не съществуват мултимедийни колони от истинско дърво. То hi-fi колони от истинско дърво не са често явление като цяло, камо ли мултимедйни. Това изискване се отнася за сателитите. Събуфърите са винаги от MDF. Имай предвид, че няма гаранция, че сателити от MDF ще са по-добри от такива от пластмаса, защото самият говорител е също от значение, а и ако се използва правилно количество вата, може да се компенсират негативните черти на пластмасата. И все пак, като цяло, е препоръчително всичките колони да са от MDF.

 

Иначе реално по-важно е дали ще ти хареса как свирят самите колони, което за жалост може да се разбере само на живо, препоръчително в стаята, в която ще се използват, но и в магазин пак е по-добре от нищо.

 

Вградените звукови карти във всички дънни платки през последните години са напълно достатъчни за средностатистически нужди, т.е. отдавна не са слабото място в аудио веригата, ако ще се използват колони, не слушалки. Ситуацията със слушалките е съвсем друга бира.

 

Относно компресирането на аудио дисковете ти, ако настояваш да запазиш качеството 1:1, просто използвай lossless формат. Най-логичният избор (по ред причини) за целта е FLAC. Но на фона на хардуера ти (и най-вече колоните), не мисля, че ще има реална полза, особено щом не си аудио ентусиаст. Няма да използвам думата „аудиофил“, защото считам, че носи много негативен отенък. Заслужено разбира се. Лично според мен Vorbis на ~160-192 Kbps или Opus на ~128-160 Kbps ще е напълно достатъчно за твоите нужди. Opus е с уговорката, че няма да възпроизвеждаш файловете на мобилно устройство, защото при тях аудио софтуерът е още в каменната епоха в развитието си. Разбира се можеш и да си ползваш MP3 във VBR V2 или V0 режим. Просто аз съм привърженик на по-съвременни формати. :)

Link to comment
Сподели другаде

Много съдържателен коментар.

Засега се насочих към Микролаб 1910 - донякъде и защото ги има в позната на мен фирма. Четох за този модел едно ревю - накратко: разделянето на честотите(не съм сигурен как точно се казва) е към 100 Hz, докато обикновено било до към 80 Hz. Поради това от една страна пишат, че сателитите звучат "по-плитко", но пък от друга - има по-добро усещане за разделяне на каналите. Дотук един минус и един плюс. Вторият минус е, че кабелите на задните колонки е дълъг 3,5 м. На моите е около 4 м. Стаята ми е доста малка - 2х3 метра, но кабелите не вървят по права линия... Лесно ли ще си намеря удължители(доколкото виждам - конекторите са тип RCA)? Освен това и за свързване към компютъра ще ми трябват 3 кабела RCA към стерео. Виждам, че има и оптична аудиовръзка. Дъното ми е Asrock A88X+ - ще мога ли и по-добре ли ще е да използвам оптичен кабел за 5.1 режим?

Относно аудиоформатите: отскоро имам LG G4. Пише, че работи с WAV. За FLAC и OGG не съм пробвал. Има ли значение плейъра, който съм инсталирал на телефона?

Link to comment
Сподели другаде

Гледай поне да не са пластмасарии, ами да са от дърво.

Това е малко вероятно, но от MDF по бива. Дървото не се ползва като материал за колони, защото няма плътността и еднородността на MDF плочите (да не се бурка с ПДЧ), отделно се обработва по-трудно. Може би се заблуждаваш с естествения фурнир, който се използва за облицоване на вече сглобените боксове от MDF - така се постига дървесния ефект за финиша.

Link to comment
Сподели другаде

Няма „обикновено“ разделяне. Т.е. няма установен стандарт как точно да се филтрират честотите. Като цяло целта на тези филтри е да разделят съответните честоти и да ги разпратят към съответните колони или говорители, които ще ги възпроизвеждат. При 5.1 системите идеята е, сателитите да възпроизвеждат всички високи и средни честоти, а от ниските колкото могат, а събуфърът да поеме онзи диапазон от ниските, които сателитите просто не успяват. Както казах обаче, няма някакво правило точно къде се разделят честотите. Някои сателити могат да възпоизвеждат ефективно да речем само до 200 Hz, което значи, че трябва всичко под тази честота да се пренасочва към събуфъра. Други сателите пък да речем успяват да възпроизвеждат до 100 Hz, така че всичко на събуфъра ще се пада честта да възпроизвежда до 100 Hz.

 

Проблем е когато не се получи добър синхрон между сателити и събуфър, т.е. да речем сателитите могат да възпроизвеждат най-ниско до 150 Hz, но събуфърът получава максимум до 100 Hz, което води до една дупка в честотния диапазон, която се озовава в небитието. Или пък, ако има застъпване: сателитите възпроизвеждат до 100 Hz, но събфурът стига до 150 Hz. Това са просто примерни ситуации и числа разбира се.

 

Не казвам, че ще има такъв проблем в твоя случай. Просто описвам трудности при проектиране на подобни комплекти колони. Реално погледнато, най-добрият вариант е сателитите да не са „сателити“, а да са стандартни тоноколони, които да нямат проблеми да възпроизвеждат и ниски честоти, а на събуфъра да се изпращат само най-най-ниските и трудни за възпроизвеждане честоти, нещо от рода на 60 Hz (или дори 50 Hz) и надолу. Това е за предпочитане, защото колкото по-ниска е дадена честота, толкова по-лесно се разпространява тя и е по-трудно да се определи откъде идва. Ако събуфърът възпроизвежда над определени оптимални честоти, се получава общо взето така, че има една колона ей там на земята вляво, която думчи. Не звучи естествено.

 

То оригиналното предназначение на събуфъра е да е точно добавка към стандартни hi-fi колони, защото дори добре проектирани такива обикновено изпитват трудности при наистина ниските честоти, които са особено полезни за филми и игри, където има повече нужда от нискочестотен бас заради експлозии и най-различни специални ефекти.

За жалост няма как при мултимедийните колони да има такава конфигурация, защото самата идея на този тип комплекти колони е да се спестят ресурси, за да са по-евтини. Затова при тях събуфърът поема общо взето почти целия бас.

 

Ох, май се отклоних леко.

 

За кабелите... Доколкото вижда, са неизменно свързани към сателитите и завършват със стандартен RCA конектор. Удължаващи кабели за RCA (мъжки към женски конектори) не би трябвало да се намират трудно из магазини за аудио апаратура, електроника или кабели, но обикновено са двойни, т.е. няма да използваш единият канал на кабела. Друг вариант е ако намериш единични кабели (мъжки към мъжки конектор), добавиш и един преходник като този. Трети вариант е с точно единичен мъжки към женски кабел (идеалният вариант), но намерих само това. Не знам доколко ще е удобно за теб да може да се прибира кабелът.

 

За свързване към компютъра ще ти трябват наистина 2xRCA към 3.5мм. конектор, а в комплекта на колоните изглежда има само 2xRCA към 2xRCA. Всъщност можеш тях да използваш за удължаващи за сателитите, като им добавш гореспоменатия предхоник женски към женски RCA. Иначе кабели 2xRCA към 3.5мм. конектор трябва да се намират почти навсякъде и да са евтини, така че не би трябвало да е проблем да си ги набавиш лесно.

 

Можеш да използваш и цифрова връзка, което ще ти спести малко кабели, но е и по-ограничаващо. Филмите и сериалите ти ще трябва да бъдат с AC3 или DTS звукови пътеки и да използваш passtrough на плеъра/аудио декодера. Ако аудио пътеките не са AC3 или DTS и/или не активираш passtrough, звукът ще е стерео, не 5.1. Игрите и музиката ще са винаги на стерео, т.е. няма да можеш да използваш 5.1 при игри, а при музика няма да можеш да копираш сигнала към останалите сателити, за да е се чува от всички (ако искаш да е така).

Всъщност, ако звуковата ти карта поддържа кодиране в AC3 или DTS в реално време (Dolby Digital Live и DTS Connect съответно) всичите горни проблеми се решават и спокойно можеш да използваш цифрова връзка. Не съм сигурен обаче точно каква ти е дънната платка. Ти написа Asrock A88X+, но има няколко разновидности, някои от които всъщност поддържат DTS Connect.

Link to comment
Сподели другаде

Още веднъж - благодаря за безплатната лекция "Аудиосистеми, кабели и формати". :)

Точният модел на дъното ми е FM2A88X+ Killer. Пише, че поддържа DTS Connect. Може да изглежда малко смешно - дъното е в категория "геймърско", но аз игри не играя - взех го, защото имаше повече САТА конектори.

Филмите, които гледам напоследък са основно във формат MP4 и по-рядко MKV. Не съм обръщал внивание точно какъв формат е звука. По принцип не се занимавам с кодеци. За основен видеоплейър ползвам PotPlayer. Ако нещо не върви с него - пускам втори или трети плейър.

Ако се наложи - кабели може да търся и от Алиекспрес - там поне има голям избор.

Ако няма някакви други подробности - ще поръчвам Микролаб 1910 докато не съм се отказал или докато не са свършили бройките. :)

Link to comment
Сподели другаде

Не знам дали си поръчвал. Като цяло няма какво да кажа друго на този етап.

 

Само да добавя нещо пропуснато по-нагоре. Да, има значение кой плеър е инсталиран. Не всички плеъри поддържат всички формати, макар че повечето плеъри трябва да поддържат FLAC и Vorbis, и (почти) никой не поддържа Opus. Това е един от признаците, че софтуерът на телефоните е слаба ракия.

Link to comment
Сподели другаде

Не знам дали си поръчвал. Като цяло няма какво да кажа друго на този етап.

 

Само да добавя нещо пропуснато по-нагоре. Да, има значение кой плеър е инсталиран. Не всички плеъри поддържат всички формати, макар че повечето плеъри трябва да поддържат FLAC и Vorbis, и (почти) никой не поддържа Opus. Това е един от признаците, че софтуерът на телефоните е слаба ракия.

Не съм поръчал. По-скоро второто - смятам да изчакам. Прегледах още 1-2 ревюта на М1910. Пишат, че високите са малко слаби, а басът или е твърде силен, или звучи неясно и се губели детайли от филма/музиката. Изглежда човек колкото повече чете и (си мисли че)разбира - толкова повече му растат претенциите. :)

Бюджетът ми не е твърдо ограничен - въпросът е да се убедя, че си заслужава да дам толкова повече пари за това, което ще получа. Ще разгледам някои модели на Edifier. Предполагам, че Медиа Трейд са официален вносител. Чел съм, че такива фирми по принцип не работят с частни клиенти, но все пак ще пробвам.

Link to comment
Сподели другаде

Пишат, че високите са малко слаби, а басът или е твърде силен, или звучи неясно и се губели детайли от филма/музиката.

Казвам го винаги: звукът е много субективно нещо. Това, което за някого е прекалено силен бас, за друг може да е недостатъчен. Всеки има различен вкус и представа за звук. Това не значи, че не бива да се четат ревюта, а просто, че трябва винаги да се има едно на ум. Затова и нищо не може да замени прослушването на апаратурата на живо.

 

Изглежда човек колкото повече чете и (си мисли че)разбира - толкова повече му растат претенциите. :)

Да, има такъв момента.

 

Предполагам, че Медиа Трейд са официален вносител. Чел съм, че такива фирми по принцип не работят с частни клиенти, но все пак ще пробвам.

Да, аз нали точно това споменах по-горе, че те са официален вносител. Е, може и да не работят. Аз ги попитах веднъж по-скоро за наличност, защото нямаше желания от мен продукт по магазините и реших да се обърна към вносителя като източник на максимално точна информация кога ще има нови бройки в страната. Между другото ги подпитах и за цена. Казаха ми такава, така че най-вероятно или поне те работят с крайни клиенти, или са склонни да правят изключения.

 

Edifier нямат много 5.1 комплекти. Освен предложените от мен има само още едни в този ценови диапазон — C6XD. За жалост нямам идея дали и колко по-добри са. Това, че усилвателят/ресийвърът им е в отделно устройство, ги прави по-удобни и практични: то остава на бюрото ти, а събуфърът заминава в някой ъгъл или поне долу на пода. Не че и при другия модел не можеш да го поставиш на пода, но тогава е по-неудобно контролирането с дистанционно.

 

Ако можеш да разшириш бюджета, DA5100 ще са доста добър ъпгрейд като цяло. Ама то и цената го отразява за жалост. Има и други, но там цените скачат още. Аз още точа лиги на S550 Encore. Някой ден ще събера кинчичи и ще го взема. Някой ден събуфърът на S550 Encore ще е вкъщи... Някой ден...

Link to comment
Сподели другаде

Точно DA5100 е един от моделите, които гледах. Ако звучи така, както изглежда - :)

S550 също изглежда внушително - пожелавам ти да си изпълниш мечтата - и тогава ще трябва да си набележиш нова цел. ;)

В момента субуфера ми е на бюрото - зад монитора. Мисля си, че ако го сложа по-надолу - до краката - сигурно тогава съвсем няма да се чува.

 

Link to comment
Сподели другаде

Точно DA5100 е един от моделите, които гледах. Ако звучи така, както изглежда - :)

Да, ще се съглася, че DA5100 изглежда доста добре. Това е от по-висок клас спрямо другите модели на Edifier, така че разликата трябва да е по-солидна. За жалост обаче нямам лични впечатления.

 

S550 също изглежда внушително - пожелавам ти да си изпълниш мечтата - и тогава ще трябва да си набележиш нова цел. ;)

Обикновено така вървят нещата, апетитът се увеличава след всеки... артикул. :)

 

В момента субуфера ми е на бюрото - зад монитора. Мисля си, че ако го сложа по-надолу - до краката - сигурно тогава съвсем няма да се чува.

Оптималното място на събуфъра е обикновено някъде на пода, най-често до стена или ъгъл. Целта на събуфъра не е да се чува директно, това е работата на колоните/сателитите. Събуфърът има за задача да възпроизведе честоти, които просто да се разлеят из цялото помоещение и да те обгърнат в любовна прегръдка. Поне така би трябвало да бъде.

Разбира се, ако ти харесва повече как звучи събуфърът, когато е на бюрото, го оставяш там. Просто на мен ми се струва доста странно.

 

И ако се чудиш дали оприличих ниския бас на качествен събуфър с любов, да, направих го. Съзнателно и умишлено. Бих го споменал отново. И отново. И отново. И отн...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...