Jump to content

виртуално изключване на колонки


Препоръчан пост

Най-напред - ЧНГ!
Не съм сигурен дали съм избрал правилния раздел..
Та - ползвам колонки за лаптоп, които общо взето поне по веднъж на ден ги включвам и изключвам, от което явно жака им се захаби и не прави хубав контакт защото се появиха проблеми - чува се я през едната само, я през другата, в зависимост накъде ще мръдна и опра кабела им, много зор да го наглася да работят и двете.
Все пак смятам да ги ползвам докато още стават криво-ляво и въпросът ми е има ли начин да ги изключвам не-физически, видях една тема за изключване дисплея на лаптоп с Nirsoft (тук, от 4-ия пост нататък), дали може да се измисли нещо подобно и за колонки?

Да добавя, на уин 7 съм.

Link to comment
Сподели другаде

За жалост няма начин да изключиш самите колони, за разлика от монитора те нямат някакъв стендбай режим. Можеш да намалиш спреш звука (mute) или можеш да забраняваш звуковата карта, както е предложил колегата.

 

Каква точно е причината да искаш да ги изключваш? И защо е невъзможно да ги изключваш от контакта?

Link to comment
Сподели другаде

Това са колонки за лаптоп, захранват се с USB, не от контакт. Изключвам ги когато седна пред компютъра - тогава като си пусна клип да речем ползвам вградения говорител, колонките пред мен ще ми пречат. Тях ги пускам докато тренирам и въобще когато съм на разстояние от машината. От честото включване-изключване обаче се захаби явно жака както съм споменал и затова търся начин софтуерно да превключвам от колонки на говорител.

Link to comment
Сподели другаде

Честита Нова Година и от мен.

Не съм обръщал внимание какво представляват тези колонки. С два кабела ли се свързват - един USB за захранване и един 3,5 мм за звука? Пробвай да цъкнеш иконата с говорителчето в System Tray - като се появи прозорчето с плъзгача за звука, цъкни на Mixer - трябва да се появи разширен прозорец с повече плъзгачи. Трябва да има един за системните звуци, един за говорителите и още няколко за аудио/видео програмите...

Link to comment
Сподели другаде

На базата на описанието ти ще предположа, че колоните използват USB само за захранване, а получават аудио сигнала през 3.5мм. жака на звуковата карта. В противен случай, ако използваха USB и за двете, колоните трябваше да бъдат отделно устройство в контролния панел и лесно да можеш да превключваш между тях и вградения говорител.

 

В такъв случай ще е добре да знаем каква точно е звуковата карта и дали си инсталирал драйвъра за нея или използваш базовия, който е вграден в Windows. Ако не знаеш каква е звуковата карта, кажи модела на лаптопа.

Някои звукови карти разполагат с опция в драйвърите си да оставят вградения говорител включен, когато са свързани външни колони. Идеята ми в случая е, когато искаш да използваш колонките, настройваш драйвъра да спира звука на вградения говорител, когато има външни колони, и си ги ползваш нормално. Когато искаш да ползваш вградения говорител, настройваш драйвъра да не го спира и за да не чуваш колоните, просто им вадиш USB кабела.

Link to comment
Сподели другаде

Може да се изключва захранването на съответния USB конектор при безопасното му извличане.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\usbhub\HubG]
"DisableOnSoftRemove"=dword:00000001

И с помощта на devcon да се забранява/разрешава съответното устройство - метод 4:

https://www.raymond.cc/blog/remount-ejected-or-safely-removed-usb-device-without-unplug-and-reinsert/

 

А за превключване на източника, виж няколко решения, но така няма да се изключват самите колонки от захранване и може да бръмчат (брум):

https://www.raymond.cc/blog/easily-change-or-switch-the-default-audio-sound-output-in-windows-vista-and-xp/

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...