Прехвърляне към съдържание


Снимка

Преустановява дейност най-големият музикален тракер — What.CD


 • Моля, влезте, за да отговорите
16 отговора по тази тема

#1 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 19 November 2016 - 05:05

Преди да продължа, ще поместя три кратки компилации от песни, които бих искал да посветя (ако мога така да се изразя) на темата. Който желае, може да ги прослуша. Подредени са по жанрове.
 
За феновете на симфоничния метъл...

Spoiler

 
За феновете на хард/алтернативен рок...
Spoiler

 
За феновете на синт/ретроуейв...
Spoiler

 

---

 

Да пристъпим към неприятната същина...
 
На 17 ноември частният торент сайт What.CD преустанови своята дейност. Тракерът беше посветен изцяло на музиката и разполагаше с най-голямата музикална колекция.
 
След акция на подразделението на френската жандармерия за борба с кибер престъпност и SACEM, по време на която са били атакувани сървъри на френската хостинг компания OVH, няколко торент тракера преминаха в офлайн режим и/или режим на профилактика. Един от тези тракери беше What.CD. Първоначално проблемите изглеждаха сравнително тривиални и се очакваше тракерът скоро да е отново на линия. За жалост обаче изведнъж се оказа, че спирането на тракера е трайно. От WhatCD са сигурни и уверяват, че всичката информация, свързана със сайта и потребителите му, е успешно заличена, преди да попадне в ръцете на властите.
 
Тракерът започна своя живот през 2007 година като наследник на предходния музикален тракер OiNK, но бързо се разрастна и на свой ред се превърна не просто в тракерът с най-богата колекция от музика, но и в икона. What.CD беше синоним на качество, защото изискванията бяха високи и нискокачествени или непроверени албуми не бяха толерирани. Твърдението „ако го няма в What.CD, значи го няма никъде“ беше доста близо до истината. Макар да съществуваха някои албуми, които да ги нямаше в What.CD, но да бяха налични по други тракери, това бяха малко на брой изключения. Почти всеки албум, който фигурираше из останалите торент сайтове, го имаше поне под някаква форма в What.CD, като често последният беше единственият, който разполагаше с FLAC версия. What.CD беше известен като единственото място, където можеха да се свалят някои много трудно откриваеми и редки албуми.
 
Няколко връзки:
What.cd Shuts Down Following Reported Raids in France (TorrentFreak)
Music Group Confirms What.CD Raid, Claims Millions in Losses (TorrentFreak)
What.CD Twitter
What.CD Wikipedia
 
Може би ще звуча прекалено драматично, но със затварянето на What.CD човечеството претърпя огромна загуба. Аз оценявам, когато човек или група от хора посветят време и усилия в проект, в който наистина вярват, независимо какъв е той. Да се инвестират толкова ресурси, нерви, пари и какво ли още не в нещо, което доставя щастие пряко или косвено на милиони потребители по целия свят, като същевременно запазва огромно количество музика и служи като архив за нея. Точно затова ситуацията е допълнително болезнена за мен, защото аз съм и човек, който цени двете страни на монетата: музиката (като изкуство) и аудиото (като наука и технология). What.CD разполагаше с толкова много албуми, някои от които буквално неоткривами никъде другаде. Това сам по себе си е съкрушителен удар, но като добавим и факта, че там се ценеше качеството и организираността, съвсем ме заболява.
 
Просто намирам за невероятно тъжно, че място, което събираше и свързваше толкова много любители на музика и беше като извор, от който черпеха множество по-малки, по-слабо известни, публични и/или локални тракери, вече не съществува.
 
За някои това ще звучи просто като торент сайт. Технически погледнато е така, наистина. В действителност обаче What.CD беше нещо повече. Бих го нарекъл маяк или може би музей, а защо не и библиотека, защото спомагаше за съхранение на култура и изкуство.
 
Късно е, словото не ми се отдава. Сякаш искам да кажа още, но не мога да сформирам ясно мислите в главата си. Може би е за добро, защото бих започнал тирада. Може би това ще остане тема за друг разговор... или монолог. Затова ще спра тук.
 
Сбогом, What.CD.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#2 barbuncela

barbuncela

  Resident Evil

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 715 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:вкъщи,от време на време и на луната
 • Интереси:Интернет,компютри,електроника, книги,филми,мода,фитнес.пътувания!СЛАДОЛЕД!

Публикувано: 19 November 2016 - 09:58

Мда... Авторски права...Това е официалното обяснение... В последните 7-8 години изчезнаха много торент тракери с качествено съдържание на музика и филми. България не прави изключение. Официалното обяснение е "Нарушени авторски права" Това за някой произведения може и да е вярно..и сигурно е така, но за 90% от блокираните или изтрити съдържания е смехотворно. Специално ще визирам Vbox7. От една година са блокирани почти всички клипове съдържащи стари,класически филми и музика.След като са били години наред свободни за гледане! Сега са отбелязани като "Лични" но потребителят не може да ги редактира-изобщо....блокирани! Мога да кажа,че става дума за музика и филми,създали историята на музикалното и кино изкуство,от началото на миналия век,велики филми и велики музикални произведения.Официално обяснение - "Нарушени авторски права" Смехотворно е защото се отнася за произведения за които никой няма право да търси авторски права.Филми и музика с отдавна минал период на авторски права.Конкретен пример с моя профил. Имам качени към 50 италиански филма,от началото на века,преведени лично от мене,никога не показвани в България,и с изтекли авторски права- 30 години,според италианския закон за авторски права.Филми създадени от артисти,режисьори,екипи,киностудии и кино разпространители отдавна изчезнали.Някой от старите български филми,които в You Тube между другото са съвсем свободни. Просто група от хора,искат да сложат ръка върху всичко...някой иска отново да печели,от неща които не му принадлежат.

Авторски права! Да,съгласна съм,че трябва да има. Авторите имат право да си защитават произведенията.Защото и ние потребителите прекаляваме с пиратски изпълнения! Но за някой неща...

И не свършва тука...

 


Зад всеки прецакан компютър стои по един човек, който твърди, че нищо не е пипал по него.

Да се откажа от ХР ? Хайде бе! Шегувате ли се?!...Е да де, ама...май...ще си кажем вече сбогом  :blackcat: 


#3 vasettoo

vasettoo

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 119 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Видин

Публикувано: 19 November 2016 - 11:43

Жалко и тъжно наистина... Аз имах няколко нещица качени там. Изобщо не е далече от истината, че там се намираха изключително редки и неоткриваеми албуми на друго място.

R.I.P. What.CD!#4 Уди Кълвача

Уди Кълвача

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 202 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Плевен

Публикувано: 20 November 2016 - 22:50

Едва ли посоченият от Night Raven тракер има славата, за която той твърди. Щом аз не съм го чувал, предполагам става дума за затворен тип тракер с покани - от едно CD се възползват 5-ма вместо 500. Вътре се подвизават само ъплоудери от други тракери за да извличат материала. Затова са им спрели кранчето, за да затапят теча на колцината магазинери, които снасят цялата си фонотека, за която и едно пени не са платили. Ако беше от джоба им, едва ли щяха да се раздават. В много случаи това пиратство се поражда от нелоялна конкуренция, умишлено за ощърб на звукозаписна компания, която се явява като непосилен конкурент или с която не може да се направи сделка. И каква загуба може да бъде драмата от това, като в света е пълно с още много безброй тракери, в които да се трансформира силата на пиратството?#5 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 21 November 2016 - 15:24

Напротив, тракерът наистина си носи тази слава. Това, че ти не си чувал за него, не значи нищо. И да, тракерът беше затворен/частен. Идеята беше да се отсяват потребителите доста с цел поддържане на качество и стандарт.

 

И не, не са се възползвали само 5 вместо 500. Не мога да разбера точно какво искаш да кажеш с това:

Вътре се подвизават само ъплоудери от други тракери за да извличат материала.

Реално никой не спираше потребител да изтегли албум от What.CD и да го качи в друг тракер, където е ъплоудър. Не виждам къде е проблемът. Никъде нямаше правило или ограничение албумите от What.CD да не се качват другаде. И определено това се случвало. Сигурен съм, че си свалял албуми, които реално са излезли първоначално именно от What.CD. Просто не си знаел.

 

Явно не осъзнаваш какво точно беше What.CD щом като мислиш, че беше просто поредният тракер. В What.CD имаше повече албуми от който и да било друг тракер, като една част от тях не се намираха никъде другаде, особено когато става въпрос за FLAC. Винаги имаше добър сийд всеки албум, средното съотношение на сийд/лийч на тракера беше около 80-90 към 1. Също така всичко беше проверено. Можеше да си свалиш каквото и да било и да си сигурен, че качеството ще е гарантирано. Отново. това важи с по-голяма сила за FLAC.

 

Тракерът нямаше реклами и се издържаше почти изцяло от дарения.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#6 vasettoo

vasettoo

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 119 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Видин

Публикувано: 22 November 2016 - 14:35

Изглежда, че атаката е масирана - "вафлите" също е хлопнал кепенците!

Налегна ме Оруелско настроение...#7 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 22 November 2016 - 18:09

След акцията във Франция няколко частни тракери минаха офлайн или в режим на профилактика, поне за момента. Най-вероятно ще се завърнат, ако не са вече. От Waffles казват да сме търпеливи.

Явно или тези тракери са имали засегнати сървъри или просто се опитват да останат под радара за момента.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#8 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 05 December 2016 - 01:34

Не отне много време след изчезването на What.CD, за да се появят неговите наследници. Към момента това са PassTheHeadphones.me, APOLLO.rip и notwhat.cd. Точно като хидра: една отсечена глава, три нови израстват. 

 

Първият е най-богат, но и изключително ограничен. Изглежда, че само най-доказалите/елитните потребители от други трудно достъпни тракери могат да канят или да бъдат канени. Така и не разбрах точно. Дали ще поотпуснат правилата и ако да, колко и кога, не е ясно изобщо.

 

Другите два към момента предлагат покани на всеки, който може да докаже, че е имал акаунт на оригиналния What.CD (най-сигурно е да се представят снимки на или да се препратят имейл съобщенията с поканата за сайта). notwhat.cd изглежда доста беден към момента, но никой не знае какво ще покаже бъдещето.

 

И трите сайта използват оригиналните Gazelle платформа и Ocelot тракер софтуер, които и What.CD използваше и бяха разработени специално за него.

 

Седя си, пия си млякото с какао и си чудя какви ще са съдбите на тези сайтове. И трите ли ще се разрастнат? Само два от тях? Или може би дори само един? Ще се появят ли още подобни? Колко време ще отнеме преди да ги погнат и тях?

 

Само времето ще покаже.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#9 Blue_Hulk

Blue_Hulk

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 49 мнения

Публикувано: 15 December 2016 - 20:10

Това, че спряха What.CD, какво пречи на хората/феновете на качествена музика да продължават да качват музика в rutracker.org ?
Според мен е едно и също с тази разлика, че вече няма да качват в What.CD, а в rutracker или друг тракер.


My PC Specs:
OS: Windows 8.1 Pro 64-bit
Monitor: BenQ GW2260HM -- CPU: Intel Core i5 3470 @ 3.20GHz -- GPU: GeForce GTX 660 2GB -- RAM: 8GB DDR3 1600MHz -- HDD: WD Blue (WD5000AAKX) 500GB -- SSD: 850 EVO 2.5" SATA III 250GB -- PSU: Fractal Design Integra R2 500W -- MB: ASUS P8B75-M LX /B75 /LGA1155


#10 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 15 December 2016 - 22:16

Кой е казал, че им пречи? Нищо не им пречи. Предимството на What.CD и наследниците му в момента е, че имат по-високи стандарти за качество и сваляне/сийдване, което означава, че по-трудно ще се попадне на фалшив FLAC и че дори ще бъде премахнат. Също така е по-малък шансът даден торент да остане без сийдъри.

 

Аз нямам нищо против rutracker, напротив, нека се качва и там. И не е точно едно и също. Да, като цяло за някои хора няма значение, но за други има, защото не е само до свалянето на музика (макар това да е по-голямата част от сайта), а е и до самото общество и потребителите. 


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#11 NBS 9322

NBS 9322

  Pro N

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:BG 4377
 • Интереси:Компютри, таблети и др.

Публикувано: 22 December 2016 - 06:23

Много хора си свалят музика от You tube, след като копират линка на песента. Разнообразието там е толкова колкото в Замунда, музикалните тракери и т.н.#12 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 22 December 2016 - 18:02

Знам, че много хора свалят от YouTube, но това са хора, които не се интересуват от качество. Целта на What.CD беше да предложи колкото се може по-богат каталог, като освен това запази и високите изисквания към качеството. Да, някои хора не се интересуват от качеството, но за други това е важно. Някои хора не им е проблем да изтеглят 720p CAM релийс на филм, докато други си държат на 1080p BDRip.

 

За разнообразие трудно може да се сравни Zamunda с What.CD. В Zamunda няма редки албуми, особено пък във FLAC, да не говорим колко добре се сийдват нещата, защото изискванията не са особено строги. Единственият тракер, който беше някаква реална конкуренция на What.CD, бeше rutracker. 


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#13 vasettoo

vasettoo

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 119 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Видин

Публикувано: 22 December 2016 - 18:03

Много хора си свалят музика от You tube, след като копират линка на песента. Разнообразието там е толкова колкото в Замунда, музикалните тракери и т.н.

Ти май си нямаш на понятие за какво се говори в тази тема, за да даваш "тубата" като пример?!#14 Уди Кълвача

Уди Кълвача

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 202 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Плевен

Публикувано: 23 December 2016 - 00:23

Целта на What.CD беше да предложи колкото се може по-богат каталог......

В Zamunda няма редки албуми, особено пък във FLAC,

 

Брееееей. Какви са тия редки невиждани албуми, за какво разнообразие говорим? Комшията отгоре ме изяде с парцалите, преди седмица направил грижливо написан списък с 20 песни от радиото да му ги сваля! Представяш ли си? Е аз как да му обясня, че тази работа е невъзможна. Той не може да ме разбере, че на българска територия, български сайтове не толерират пиратстване на български произведения, а в чужбина не искат и да ги чуят!! Въпроса ми е - какво е това разнообразие и богатство на редки заглавия? Редките неща търся АЗ! Уви - няма да имам успех. Но ти твърдиш, че успеха е в What.CD , което си е чиста заблуда. Това че има допълнителни заглавия на неизвестни никому "дрънкулки" или албуми "гаражки" с от 1 до 5 копия не ги прави уникални. Популярните заглавия не минават и сантим от пиратите. Останалото е шлака. Най-лошото което аз подозирам е, че родната музика няма място в твоя прословут, затворен тип, закрит тракер. Въпрос на време е било да го свалят, при фалити стават такива неща.#15 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23042 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 23 December 2016 - 10:04

Ето какво се намира при търсене на „bulgarian“:

- Bulgarian State Radio & Television Female Vocal Choir - Le Mystère des voix Bulgares;

- Outsinging The Nightingale: Lost Treasures Of Bulgarian Music;

- Bulgarian National Folk Ensemble Pirin - The Voice of pirin;

- Huun-Huur-Tu & The Bulgarian Voices Angelite - Fly, Fly My Sadness.

 

Ето какво се намира при търсене на „bulgaria“:

- Dimitar Bodurov - Stamps from Bulgaria.

 

Да, малко са, но никой не спира качването на каквото и да било. Търсенето не е особено голямо, но това е нормално по ред причини. Аз не бих очаквал каквато и да била фолклорна музика да има по-малко сийдъри и лийчъри и да има по-малко качени подобни албуми/компилации. Говорим за жанр, който е ниша, и не от най-известните страни, че очакваме качени български албуми да се свалят като топъл хляб. Не може да се очаква от чужденци да търсят българска естрадна музика да речем. Подобна музика би имала място в такъв тракер, ако има и повече регистрирани български потребители. За жалост обаче това е трудно. What.CD беше достъпен само с покани или след преминаване на специално интервю. Имаше високи изисквания за качеството на аудио файловете, оформянето на торентите, сийдването в продължение на месеци (че и повече) и т.н.

На средностатистическия българин му липсват желанието, търпението и културата за всичко това.

 

Тракерът не е виновен за тези проблеми из нашето съсловие.


Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители