Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте!

 

Направо на въпроса. Лаптопът на приятелката ми показва следната грешка при включванe: NTFS_FILE_SYSTEM и не зарежда Windows. Wizard-a се опита да поправи някакви грешки и накрая изписа, че не може да се справи. Safe mode не може да се включи по незнайна причина. Опитах recovery с USB с Windows 10, но ми казва, че хард дискът е locked и не може да продължи. System restore point не съществува. Няма и backup image на харда. След като нищо не проработи извадих хард диска и го свързах към моя лаптоп през sata enclosure. D drive работи, C drive не се отваря и изписва „Тhe file or directory is corrupted or unreadable“. Пуснах cmd -> chkdsk /f h: (на моя лаптоп C излиза като H drive) и резултатът беше следния:

chkdsk /f h:
The type of the file system is NTFS.

Stage 1: Examining basic file system structure ...
File record segment 128796 is unreadable.
File record segment 128797 is unreadable.
File record segment 128798 is unreadable.
…
…
…
File record segment 131247 is unreadable.
  140544 file records processed.
File verification completed.
  3808 large file records processed.
  1227 bad file records processed.

Stage 2: Examining file name linkage ...
An unspecified error occurred (6672732e637878 58f).

Лошо. Error checking таба в Properties не иска да работи също - The disc check could not be performed because Windows can't access the disc.

 

Реших да му пусна SeaTools, но преди това искам да спася каквата мога информация. Опитах с Eassos Recovery, но забива на 3% и не иска да продължи. С Recuva също не стана, намери само някакви темп файлове. Имам следните вънпрси:

 

1. Има ли софтуер, който може да възстанови файловете?

2. Има ли надежда да се оправи диска?

3. Да поръчваме ли направо нов хард?

 

 

Благодаря! :)

Link to comment
Сподели другаде

Моето предложение е да си създадеш стартиращ диск със SeaTools for DOS и да пуснеш кратък и продължителен тест през него. Единствено версията за DOS има възможността да отсранява някои проблеми, така че съществува вероятността всичко да се стабилизира. Дори и да се открият проблеми, които да бъдат поправени, започни да се подготвяш психически, този твърд диск може да прояви същия проблем отново след време.

Link to comment
Сподели другаде

Ясно, бладогаря! :look:

 

А някакво предложение как първо да спася информацията, която е на харда? Доколкото знам колкото повече тестове се правят, толкова по-трудно се възстановяват файлове след това.

Link to comment
Сподели другаде

След теста, който Night_Raven ти каза да направиш, пробвай да стартираш от флашка виртуален Windows и копирай на външен диск или флашка. А може и да преинсталираш със запазване на файловете без да форматираш нищо.

Link to comment
Сподели другаде

Логичната първа стъпка е да се разбере точно в какво състояние е твърдият диск.

 

Провеждане на повече тестове не влияе негативно на твърдия диск. Състоянието му ще се влошава с времето и работата му така или иначе. За да се отрази един такъв тест толкова негативно, колкото си мислиш, твърдият диск трябва да е в окаяно състояние, когато никаква програма няма да може да ти помогне.

 

SeaTools for DOS ще ти даде информация за състоянието на диска и може дори да поправи някои специфични проблеми. Т.е. тези файлове/сектори по диска, които в момента не се четат, всъщност да се прочетат след поправката. Разбира се гаранции няма.

 

Ако се случи точно това: SeaTools открие проблеми, поправи ги и ти позволи да си достъпиш файловете, тогава вече можеш спокойно да си им направиш резервно копие някъде.

В противен случай ще му мислим.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговорите! Опитах със SeaTools DOS, но след като буутне не намира хард диск и се рестартира. Така с 2 версии на програмката на 2 различни лаптопа. Остава ми да пусна дълъг тест под Windows.

 

Примирих се за купуването на нов хард диск, но ако имате предложение как да спася информацията от този, ще се радвам много. :)

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност сигурен ли си, че дискът е на Seagate? Аз предположих, че е, защото ти спомена SeaTools в началото. Ако наистина е SATA, опитай да го свържеш директно към компютър, а не през кутия.

 

Това е и най-добрият начин за възстановяване според мен. За софтуер бих препоръчал GetDataBack като най-добър и същевременно лесен за използване. За жалост е платен. Ако искаш безплатен и добър, и имаш нужните 3-4 висше образования, можеш да опиташ и TestDisk.

Link to comment
Сподели другаде

Ако още е на USB интерфейс закачен, пробвай да смениш буквата на диск от diskmgmt.msc. Отвори cmd as admin, напиши или копирай и постави: 

echo y|chkdsk F: /f /r /b

и натисни Enter

Link to comment
Сподели другаде

Увери се, че се отварят коректно, защото е възможно файл да се възстанови на пръв поглед, но реално след отваряне да се окаже, че има дефекти в частност или изцяло. 

Link to comment
Сподели другаде

Може, преди да подходиш към каквато и да е употреба на проблемния диск да сканираш със ZAR (zero assumption recovery) - пробната версия, защото е платен и да видиш дали няма да намери останалите 10%. :)

Link to comment
Сподели другаде

Личната ми препоръка би била за диск на Toshiba. Може и Western Digital от Caviar Blue серията, ако се прицелваш в капацитет от 500GB или 1TB. 

 

Засега мисля, че вместо 1TB HDD е по-добре да заложа на 240GB SSD. Но мерси за съвета, ще ги проуча по-подробно. :)

 

 

Може, преди да подходиш към каквато и да е употреба на проблемния диск да сканираш със ZAR (zero assumption recovery) - пробната версия, защото е платен и да видиш дали няма да намери останалите 10%. :)

 

Благодаря! След като разгледах по-подробно се оказа, че всичко важно ми е спасено. В счупената част на харда са останали предимно Уиндоус файлове и други неща, без които може да се преживее. :)

Link to comment
Сподели другаде

И за друг път да си знаеш - делът, на който е Windows не е за съхраняване на лични файлове. За тази цел е или друг дял на същия диск или друг диск/облак.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...