Jump to content

Ревю: FiiO Olympus 2-E10K (ЦАП + усилвател за слушалки)


Препоръчан пост

FiiO Olympus 2-E10K

Мъничко, сивичко, със светещо синичко, аудио ентусиаста от пътя отбива. Що е то?


---


Ето как ще е структурирано ревюто...

На времето в училище са ни учили, че трябва да започваме с увод, така че точно това ще направя. Кои сам ас, чи да спора с мойтъ учитилкъ пу балгарски език и литратура. Се пак ут нейъ сам научил ноу нешта. Ха-ха, шегувам се разбира се. Нищо не дължа на нея, което обаче не знам дали говори зле за мен или за нея. Предполагам и се надявам да е второто. Както и да е...
Логичната втора стъпка е да ви запозная с общите характеристики и техническите данни на въпросното устройство.
Нямаше как да не фотографирам този малък симпатяга, затова в третия коментар ще има снимков мат'риал.
След това ще има някоя друга графика от измервания, които обаче са напълно непрофесионални. Повече информация ще има в самия коментар, когато му дойде времето.
След като сме отметнали сухата теория, ще пристъпим към практиката, което бих нарекъл и същината на ревюто. В четвъртия коментар ще опиша качеството на изработка, функциите, настройките на усилвателя в операционната сиситема и субективните ми впечатления.
Няма да правим цигански работи и, щом има увод, ще трябва да има и заключение.

Брадата ми ме гъделичка, но ме мързи да се избръсна. #LifeSucks #FirstWorldProblems
Link to comment
Сподели другаде

Въведение

 


FiiO (произнася се „фийо“) е китайски производител електроника, който се специализира в сферата на персоналното аудио: портативни аудио/медийни плеъри, портативни и настолни ЦАП/усилватели за слушалки. Имат и някой-друг кабел и малки слушалки. Имат официален вносител и представител за България — Плесио Компютърс ЕАД (по-известна просто като Плесио).

В текущото ревю ще си говорим конкретно за E10K, който е комбинация ЦАП + усилвател (DAC + amp(lifier)). Доста от вас може би ще се запитат „уат да фак из дис годдам шит?“ или в превод на български „любопитно, какво ли означават тези термини?“.

ЦАП (или DAC) е съкращение от цифрово-аналогов преобразувател (digital to analog converter) и мисията му е да преобразува подаден цифров сигнал в аналогов,... логично. Всяко устройство, което се използва за възпроизвеждане на цифрово аудио (CD/DVD плеъри, ресийвъри, звукови карти за компютри и т.н.) разполагат с някакъв ЦАП. Без него няма как да се подаде звук към усилвател.
Усилвателят (amplifier или просто "amp") има за задача да усили полученият от ЦАП аналогов сигнал, за да е годен за употреба от следващия компонент във веригата, който е тонколони или слушалки. В случая става въпрос за слушалки.

E10K е общо взето външна звукова карта, която използва USB както за получаване на цифров сигнал, така и за захранване (каквито са типичните външни звукови карти), но може да се справя само и единствено със стерео (2.0) сигнал и няма възможност за запис, било то от стерео източник или от микрофон.

Нужен ли ви е всъщност специален усилвател за слушалки (по принцип)?

Това е най-правилният първи въпрос, който би трябвало да си зададете. Все пак всички текущи настолни компютри, лаптопи, таблети, телефони и портативни аудио плеъри разполагат със стандартен 3.5 мм. жак, към който могат да се свързват всякакви слушалки, та е нормално човек да се запита защо е нужно да се закупува отделено и специализирано устройство.

Отговорът е малко по-комплексен отколкото ми се иска и зависи от няколко неща:
- какви слушалки използвате;
- какъв източник използвате, т.е. към какво са свързани слушалките;
- колко сте взискателни към качеството на звука.

Без да навлизам в големи подробности, за да не отегчавам четящите, мога да обобщя, че най-голяма разлика и смисъл от отделен/сепциализиран усилвател за слушалки ако за източник се използва вградената звукова карти в дънната платка на настолен компютър или лаптоп. Това важи с още по-голяма сила, ако слушалките са поне малко сносни.
С други думи, един специално и добре проектиран усилвател за слушалки винаги ще е по-добър от която и да било вградена звукова карта. Въпросът е по-скоро ще се усети ли разликата на практика, колко голяма ще е тя и дали ви дреме за това.
Ясно е, че ако не сте взискателни към звученето и просто искате да чувате музиката, но нищо повече, тогава няма нужда и да четете повече от ревюто. Освен ако не е от любопитство.

Ако искате малко по-подробно обяснение, кликнете spoiler тага отдолу.

От гледна точка на преобразуване на цифровия сигнал в аналогов (т.е. ЦАП) съвременните вградени звукови карти се представят достатъчно добре. Не че няма трески за дялане, но не отстъпват с много на специализираните отделни решения. Проблемите са в усилващата им част и са основно три на брой.

Първият проблем е, че като цяло се използват по-нискокачествени компоненти за цялата аналоговата част. Това е най-малкият проблем от трите и при използване на колони на практика дори не е проблем, освен ако не се използват доста качествени такива. Слушалките обаче са друга бира и при тях шансът да се усети разликата е малко по-голям.
Това се прави с цел занижаване на производствените разходи. По-качествените компоненти струват повече пари, по-нискокачествените са по-евтини. Разликите на пръв поглед може да са нищожни (някой-друг цент за компонент, може и по-малко), но когато се произвеждат милиони дънни платки, разходите се натрупват. Повечето хора използват колони и не са особено взискателни така или иначе, така че има някаква логика в това решение. Поне от бизнес гледна точка.

Вторият проблем е, че вградените звукови карти не разполагат с достатъчна мощност, за да захранят слушалки наистина добре. Това варира между различните дънни платки, защото някои справят по-добре от други, зависи производителят точно как е проектирал дадената платка. Също така зависи и от това колко ефективни са слушалките. Ефективни слушалки са онези, които имат по-ниско съпротивление (идеално между 16 и 32 ома, но можем да включим и до около 40 ома) и по-висока чувствителност (звуково налягане за миливат, SPL/mW). Колкото по-ефективни са дадени слушалки, толкова по-лесно се захранват, т.е. успяват да оползотворят по-добре това, което им се подава от звуковата карта като захранване.
Това се прави с цел опростяване на дизайна и смъкване на разходите. При лаптопите има и едно малко по-практична причина: намаляване на енергопотреблението. Лаптопите са преносими компютри, които често трябва да работят на батерия, което значи, че колкото по-енергоефективен е даден компонент, толкова по-дълго ще работи лаптопът, преди да се наложи зареждане. Затова се правят повече компромиси с мощността за сметка на енергоефективност.

Третият проблем е, че обикновено съпротивлението на изхода на вградената звукова карта е по-високо от оптималното, което може да повлияе доста негативно на точното възпроизвеждане на честотите. Колкото по-високо е съпротивлението на изхода на даден източник и колкото по-ниско е съпротивлението на слушалките, толкова по-голям е шансът да се получат... да ги наречем аномалии. Тук важи правилото, че източникът трябва да е най-много със съпротивление 1/8 от това на слушалките. Т.е. ако използвате 32-омови слушалки, съпротивлението на изхода на звуковата карта не трябва да е повече от 4 ома. За жалост вградените звукови карти не могат да се похвалят с особено ниски съпротивления на изходите си и обикновено са от порядъка на няколко десетки Ома, което означава, че са оптимални за слушалки със съпротивление от порядъка на 300-600 Ома. Да, но за жалост тук влиза в сила първият проблем, че им липсва мощността да захранят толкова лакоми слушалки.
Ни в клин, ни в ръкав.
Основната причина да се прави това е опростяване на схемата, което води до нужда от по-малко и по-евтини компоненти, което смъква и разходите. Отделно повишава съвместимостта и стабилността с повече колони/ресийвъри. Значително по-трудно е да се проектира изход, който да функционира еднакво и достатъчно добре както като стандартен изход за колони, така и за слушалки, а и често е по-удобно да са два отделни.


 

Обща информация и технически данни

 

Забележка: редовете в тъмно синьо са добавени от мен и не фигурират в официалните спецификации.

Производител: FiiO
Модел/продукт: Olympus 2-E10K
Страница на продукта: fiio.net
USB чип: Galaxy Far East Corporation (GFEC) Tenor TE7022L
Интерфейс: USB 2.0 Audio Class 1.0)
Цифрово-аналогов преобразувател (DAC): Texas Instruments PCM5102
(Общ) операционен усилвател: Texas Instruments OPA1642
Операционен усилвател за изхода за слушалки: Texas Instruments LMH6643
Регулатор на напрежение: Texas Instruments LM2663
Поддържани честоти на дискретизация и разделителна способност: 32/44.1/48/96 kHz при 16- и 24-bit
Звукови характеристики:
- изходно съотношение на сигнал към шум (SNR): 105 dB;
- честотен диапазон: 20 Hz до 20 kHz;
- изходна мощност: 200 mW (32 Ома, THD ;
- изходно напрежение: 7.39 Vp-p;
- THD при 1V изходно напрежение: > 70 dB;
- Stereo crosstalk:
- Съпротивление на изхода за слушалки: 1,04 Ohm;
- препоръчително съпротивление на слушалки: 16~150 Ohm.
Входове и изходи:
- аналогови изходи: 2 x 3.5 мм. за слушалки и колони (стерео);
- цифров изход: 1 x коаксиален.
Физически характеристики:
- дължина: 80 мм.
- широчина: 49,1 мм.
- височина: 21 мм.
- маса (не, няма да напиша „тегло“, защото е неправилен термин): 78 г.
Поддържани операционни системи: в общи линии всички (Windows, Linux-базирани и Mac)
Съдържание на комплекта:
- E10K ЦАП/усилвател;
- Micro USB кабел (с дължина 1 метър);
- лента с 6 залепващи се гумени крачета;
- упътване;
- гаранционна карта.

Коментари и забележки относно общите и техническите характеристики...

Както вече споменах в началото, FiiO е китайски производител. Поради сравнително малката ниша, в която са се прицелили, FiiO не е известно име сред обикновените потребители. За сметка на това почти всеки аудио ентусиаст (много внимателно подбирам думите си и умишлено не употребявам „аудиофил“) е запознат малко или много с техните продукти. FiiO е изградила репутацията на фирма, която се стреми да предостави максимално качество на минимални цени, с което аз лично съм съгласен до голяма степен, що се отнася до хардуера им. Основните ми критики са към аудио/мултимедийните плеъри на компанията, където считам, че имат някои умерено големи пропуски от страна на софтуера. Според мен всичките им ЦАП и усилватели наистина предлагат отлично съотношение цена/качество. Може би точно затова намирам ЦАП/усилвателите им за по-добри продукти, защото нямат собствен софтуер и няма какво толкова да се обърка.

Olympus 2-E10K (занапред само E10K за по-кратко) е наследник и подобрена версия на — правилно предположихте — Olympus-E10.
Накратко промените спрямо първата версия на продукта: жакът за слушалки се намира в „гнездо“ с по-голям диаметър, което го прави по-съвместим с по-широки конектори; ключето за повишаване на ниските честоти е хоризонтално, а не вертикално, изходът за колони на задната част е метален, а не пластмасов, ключето за превключване между режимите на усилване (low/high gain) се намира отзад, а не отдолу; USB портът е micro, а не mini. Колкото до електрониката вътре, тя е почти напълно различна, единственият останал компонент е USB ресийвърът.

Използваният TE7022L USB чип не е нищо феноменално, но е доста приличен, доказан, стабилен и надежен ресийвър, който се използва в доста други устройства, някои от които в пъти по-скъпи. Цената не винаги е индикатор за качество, особено в аудио света, но го споменавам, ако сте от онези, които по някаква причина все още вярват, че колкото по-скъп е даден продукт, толкова по-качествен ще е той. Благодарение на този чип E10K е USB 2.0 устройство от аудио клас 1.0. Първото не е особено важно, защото дори и да беше USB 1.1, щеше да е напълно достатъчно. Второто означава, че E10K се разпознава автоматично от на практика всяка операционна система без нужда от никакви допълнителни драйвъри, все едно свързвате стандартна флаш памет („флашкЪ“ по нашему). Казано иначе: ръг и тръг. На теория аудио клас 1.0 има някои ограничения: поддържа се максимална дълбочина от 24 бита и максимална честота на дискретизация 96 килохерца; аудио клас 2.0 повишава максималните поддържани до съответно 32 бита и 192 килохерца. За слушане на музика обаче това са излишно големи стойности, така че реално нищо не се губи откъм качество. А и в Windows няма вградена поддръжка на USB audio 2.0, така че за него трябва да се инсталира допълнително драйвър, което пък на свой ред внася други неизвестни.

Както се вижда, всичките използвани чипове са на Texas Instruments, което само по себе си не е нещо положително или отрицателно. В случая всичките чипове са доста добре подбрани за аудио цели. Добавеният регулатор на напрежението допълнително заглажда положението. Благодарение на добре подбраните компоненти и правилното им използване се постига и отличното и ниско съпротивление от 1,04 Ома на изхода за слушалки, което значи устройството е готово за дори най-ефективните слушалки от 16 Ома.
От FiiO казват, че усилвателят се справя най-добре със слушалки до 150 Ома, което ми се струва достатъчно вярно. Не очаквайте да захраните адекватно някои 250, 300 или 600 омови слушалки. Няма да стане. За щастие обаче на практика всички достъпни откъм цена слушалки са точно под 100 Ома. Т.е. ако имате такива, които E10K няма да захрани оптимално, вече трябва да сте наясно с това и/или да търсите и усилвател от по-висок клас.

Устройството е доста малко и симпатично, спокойно се побира на дланта, дори и на не толкова големи ръце. При размери от 8 x 5 x 2 см. няма как да не успеете да намерите място за това мъниче почти навсякъде по бюрото.

Окомплектовката е доста базова. Получавате самия усилвател, USB кабел за свързване, няколко гумени крачета, които ръчно трябва да си залепите, и документация. За тези пари обаче не мисля, че може да се очаква много повече.

Link to comment
Сподели другаде

Окомплектовка, външен вид и снимки


Извинявам се предварително за качеството на снимките. Правени са с телефон и в помещение, та изглеждат... недобре, особено вечерните. Не съм любител на фотографията, та нямам някакъв по-смислен фотоапарат. Със сигурност можете да намерите и по-качествени снимки из Интернет пространството. Просто щеше да е несериозно, ако не бях проявил поне някакво усилие.

Опаковката е доста семпла и дори изглежда сякаш дизайнерът я се скалъпил за 5 минути. Не че съдя за даден продукт по опаковката му и не че текущият продукт е от висок клас и да струва доста пари, та да очаквам някаква невероятна опаковка, но все пак изглежда скалъпено за 3-4 минути на Microsoft Paint. Според мен е можело маааалко повече време да се вложи. От тази опаковка лъха усещане на „евтино китайско менте“.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/packaging_1.jpg

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/packaging_2.jpg

Вътрешността е също семпла, но пък изглежда значително по-добре. Благодарение на класическата комбинация черно и бяло изглежда достатъчно прилично и стилно. В лявата част се вижда самият усилвател в бял... найлон? Дори не знам точно какво е, но тъничко, мекичко и доста приятно на допир. В дясната част има по-малка кутийка, в която са аксесоарите.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/packaging_3.jpg

В комплекта има и гаранционна карта (вляво на снимката) и упътване (вдясно).

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/packaging_4.jpg

Аксесоарите са доста базови: USB кабел за връзка към компютър и 6 гумени крачета на една лента.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/packaging_5.jpg

На предната част се виждат (отляво надясно): 3.5 мм. жакът за слушалки, ключето за включване и изключване на допълнителни баси и потенциометърът, който дублира и като ключ за включване и изключване на цялото устройство.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/front_1.jpg

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/front_2.jpg

На задната страна се виждат (отляво надясно): micro USB порт за връзка с компютър, коаксиален цифров изход, ключ за превключване между ниско и високо усилване (low/high gain) и 3.5 мм. жак изход (line out) за ресийвър/колони.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rear_1.jpg

На долната страна има само и единствено информация за продукта и компанията на английски и китайски.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/bottom_1.jpg

Усилвателят изобщо не е голям и дори се побира в ръката:

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/in_the_hand.jpg

Тук се вижда до Creative Aurvana Live!, които са основният му партньор в момента.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/bonus_1.jpg

---


Сега следват снимки от вътрешността устройството.

Забележка: снимките са взаимствани от soundnews.ro, където има ревю на продукта.

За жалост не се виждат компонентите ясно. Не мога да съм сигурен какво точно виждам в лявата и дясна част на платката на втората снимка. Може би някои от компонентите са били презапоявани? Или поне нещо такова наподобява. Това не би трябвало да е заводски проблем, а може би най-вероятно хората от soundnews.ro са човъркали нещо. Мога само да гадая.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/internals_1.jpg

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/internals_2.jpg
Link to comment
Сподели другаде

Измервания и графики


За целта се използва стандартната за подобни цели RightMark Audio Analyzer.

Важно:
1. Резултатите от тази програма не бива да се приемат за абсолютно чиста монета. Това, че дадено устройство има добри показатели в някои или всички тестове, не гарантира, че то ще звучи добре. И все пак, добри резултати на тези тестове дават прилична обща представа за качествата на продукта като цяло и в преобладаващите случаи означават и качественото звучене.
2. Имайте предвид, че има различни фактори, които оказват влияние върху измерванията, така че моите измервания могат да се разминават с чужди резултати.
3. Изобщо използването на RMAA не е от най-удачните варианти за тестове. Далеч по-правилно е да се използва професионална апаратура, но не съм инженер, нямам такива познати и/или достъп до такава техника. Предоставям моите измервания по-скоро за всеки случай.


Ако не сте запознати с наличните тестове, които програмата извършва, можете да намерите кратко описание на всеки от тях в скрития текст в спойлер тага:

Frequency response: това е тест на способността на звуковата карта да възпроизвежда коректно честотния диапазон. По подразбиране в програмата това е от 40 Hz до 15 kHz, защото това е по-реалният обхват на човешкия слух. Ухото улавя много трудно или не улавя изобщо честоти под 40 Hz и над 15 kHz. В случая, за да се счита, че дадена звукова карта има добро честотно възпроизвеждане, трябва максималното отклонение да e не повече от 3 dB (децибела) в която и да е посока (отрицателна или положителна) за източник, който е 0 dB. Казано иначе: колкото по-близо до 0 са числата в този тест, толкова по-добре.
Noise level (това е на практика signal-to-noise ratio тест, но обърнат наопаки): това е съотношението на чистия сигнал към шума в даден аудио поток. Колкото по-голямо е това съотношение, толкова по-голям процент от общия изходящ поток ще е истински звук и по-малък процент ще е безполезен шум. Стойности между 90 dB и 96 dB могат да се считат за много добри и напълно достатъчни за всякакви непрофесионални нужди; над 96 dB вече може да се считат за страхотни и достатъчно дори и за професионална работа. В текущия случай обаче RightMark Audio Analyzer измерва наличието на шум и колкото по-малко е той, толкова по-добре. Затова стойността е със знак минус. Казано иначе: колкото по-ниска (далеч от 0) е тази стойност, толкова по-добре.
Dynamic range: това е тест на способността на звуковата карта да възпроизвежда коректно много тихи и много силни звуци едновременно. Човешкият слух е ограничен в тази насока, защото никой не може да чуе тих шепот, когато наоколо гърми силна музика. Въпреки това аудио апаратурата би трябвало да може да възпроизвежда тези звуци както трябва. Казано иначе: колкото по-висока (далеч от 0) е тази стойност, толкова по-добре.
THD (Total Harmonic Distortion): тест, който измерва наличието на нежелани хармонични изменения и изкривявания в аудио потока. Всяко едно аудио устройство променя преминаващия през него аудио поток като добавя различни изкривявания на честотните вълни. Те за щастие са в повечето случаи пренебрежимо малки и не се чуват изобщо. Въпросът е какво количество подобни изкривявания се добавят към изходящия поток. Колкото по-малко, толкова по-добре. Казано иначе: колкото по-близка до 0 е тази стойност, толкова по-добре.
THD + Noise: е същото като горното, но към нежеланите изкривявания се включва и добавеният нежелан шум, което може да се дължи на въшнни за устройството сигнали, на компонентите в него, на най-различни електромагнитни смущения и т.н. Колкото по-малко е това съотношение, толкова по-добре. Казано иначе: колкото по-ниска (далеч от 0), толкова по-добре.
IMD + Noise: аналогично на горните две. Разликата е, че се измерват нехармоничните изменения и изкривявания, които са потенциално по-проблемни, защото могат да се чуят по-лесно и са по-неприятни. Казано иначе: колкото по-близка до 0 е тази стойност, толкова по-добре.
Stereo crosstalk: измерва колко от сигнала, предназначен за даден канал, прониква в другия канал. По принцип в една стерео система има два канала — ляв и десен, като всеки от тях трябва да е обособен и независим от другия. Понякога обаче част от сигнала за единия канал може да проникне в другия и да се чуе от него (дори и да е много слабо). Колкото по-малко, толкова по-добре. Казано иначе: колкото по-ниска (далеч от 0), толкова по-добре.



Измерванията са направени с помощта на ASUS Xonar U7 звукова карта. Изходът за слушалки на FiiO E10K свързан към стерео входа (line in) на въпросната звукова карта. Ревю на Xonar U7 има тук.

Забележка: публикувам обзорните резултати директно, а пълните резултати са скрити в спойлер тагове, защото са доста обемни.

FiiO E10K изход за слушалки -> Xonar U7 стерео вход

44.1 kHz / 16-bit
http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_16-44_summary.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_16-44_full.png



48 kHz / 16-bit
http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_16-48_summary.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_16-48_full.png



48 kHz / 24-bit
http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_24-48_summary.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_24-48_full.png



96 kHz / 24-bit
http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_24-96_summary.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/rmaa_24-96_full.png



Заключение

Резултатите не са от най-впечатляващите, но искам отново да напомня, че има различни фактори, които могат да окажат влияние, а и нямам наистина професионална апаратура, за да предоставя максимално точни измервания. И все пак, дори и в този си вид, възможностите на устройството са достатъчни за едно над 90% от слушалките на пазара. Евентуално ако разполагате с наистина висок клас (скъпи) слушалки, тогава може би ще се усети някаква разлика, но пък тогава е логично да се предположи, че имате финансовите възможности да си набавите и по-скъп усилвател.

Редно е да отбележа, че измерванията на предходната версия E10 на сайта на NwAvGuy (линк), който доказан експерт в областта демонстрират отлична производителност, а по-новата версия на устройството, за която си говорим в това ревю, трябва да е на същото ниво или дори по-добра. Това ме кара да подозирам, че моите измервания реално наистина не са особено точни и че разминаванията се дължат на странични фактори, които не мога да променя.

Казано иначе: не мисля, че има място за притеснения.

Link to comment
Сподели другаде

Външен вид, качество на изработка и софтуер


Външен вид

Към външния вид нямам никакви забележки. Дори ми допада. Усилвателчето изглежда симпатично. Разбира се съм виждал и по-галещи окото устройства от този тип, но E10K е достатъчно добре изглеждащ и дори може да се нарече стилен. Целият корпус е черен, като само надписите са в бяло. Повърхностите не бих ги нарекъл точно матови, но не са и лъскави и отразяващи, та според мен се постига приличен баланс. Всичко е изработено от метал, единствено двете ключета (за засилване на нивото на звука и ниските честоти) са пластмасови. Реално, корпусът не е оригинално производство на FiiO, защото доста други китайски производители на... да ги наречем бюджетни аудио продукти (ЦАП, усилватели за колони и/или слушалки и други подобни) използват еднакви или сходни метални корпуси. Това обаче не е задължително лошо нещо, защото, както споменах, качеството е прилично.

Диодът свети в синьо. Осъзнавам, че доста електронни устройства днешно време използват точно сини диоди и се получава може би пренасищане, та може би се превръща в клише, но поне лично мен не ме дразни, защото харесвам синьото като цвят. Критиката ми в случая е, че може би диодът е прекалено ярък. Ако се използва в светли помещения и/или има доста други устройства със светлинки, няма да е чак такъв проблем, но на тъмно наистина може да леко неприятно, особено за хора, които имат заспиват по-трудно, ако има някаква светлина в стаята.

Ето още няколко снимки на по-слаба светлина, които са доста некачествени, но ми се иска да добиете по-добра представа точно колко ярък е синият диод на устройството.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/bonus_2.jpg

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/bonus_3.jpg

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/bonus_4.jpg

Качество на изработка

Ако трябва да опиша качеството на изработка с една дума: солидно.

Устройството, както споменах по-нагоре, е изработено изцяло от метал. На допир корпусът е приятен и има лека текстура, ако мога така да се изразя. Като цяло устройството оставя доста положителни впечатления откъм качество на изработка и на усещане е стабилно и здраво, като това включва разбира се и потенциометърът отпред.

USB кабелът в комплекта е 1 метър (споменато и в един от горните коментари), което според мен е прилична дължина в повечето случаи, макар че може да се окаже недостатъчна, ако компютърът е на пода около бюрото, на което работите. Самият кабел е с твърдичко гумирано покритие, което го прави прилично издръжлив, но пък и не особено гъвкав, което ми е единствената критика в случая.

Гумените крачета са стандартни и достатъчни, за да осигурят стабилност на усилвателя. В комплекта има шест такива, но реално не са нужни повече от четири.

Като цяло, за тези пари външният вид и качеството на изработка са отлично ниво.

Софтуер и настройки

Понеже използва TE7022L USB ресийвър чипа, E10K е USB Audio Class 1.0 устройство, което значи, че по принцип няма нужда от драйвър, защото всички операционни системи в последните над 15 години имат вградена поддръжка за този стандарт. Просто свързвате с компютър и устройството ще се разпознае автоматично. Драйвър има и той добавя поддрържка на ASIO, която е безполезна за около 99,7% от потребителите. И все пак, ще отделя мъничко време и на него.

По подразбиране E10K се разпознава като устройство „FiiO USB DAC-E10“ с име „SPDIF Interface“. От FiiO твърдят, че причината да се разпознава като „E10“ вместо „E10K“ е, защото драйвърът не е променян за максимална съвместимост. Не виждам причина драйвърът да остане, а само да добавят един символ, но може и да е по-сложно, отколкото си мисля. Лично аз подозирам, че просто ги е домързяло, но може и да греша.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/playback_devices_01.png

По-интересното в случая е, че E10K се появява не само в устройствата за възпроизвеждане (playback devices), но и в устройствата за запис (recording devices), нищо че не разполага с никакви способности за запис.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/playback_devices_02.png

Когато не се използва драйвъра, наличните настройки са тези, които операционната система предлага на базата на възможностите на USB чипа на устройството. За да достигнете до тях, просто кликнете два пъти върху устройството в в устройствата за възпроизвеждане(на първата снимка горе).

Първата страница General (Общи) съдържа точно общи настройки. Единственото, което реално има смисъл да промените, е името и иконата на устройството. Ако желаете разбира се. Аз променям името на „FiiO E10K“, защото обичам да ми е прегледно.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/playback_devices_03.png

Втората страница Supported formats (Поддържани формати) съдържа настройки за поддържаните цифрови формати и честоти на дискретизация за коаксиалния изход. Ако няма да използвате въпросния цифров изход, тези настройки не ви интересуват. Ако ще го използвате, оптималните настройки би трябвало да са следните:
1) без отметки на Dolby Digital и DTS Audio, защото E10K не поддържа декодиране на цифрови формати;
2) отметки на всички честоти на дискретизация, защото E10K ги поддържа; какви биха били последиците от некоректно избрани опции тук не мога да кажа с точност, защото не използвам цифрови изходи, още по-малко на E10K.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/playback_devices_04.png

Третата страница Levels (Нива) съдържа настройката (само една е) за силата на звука. Съветвам ви да завишите тук силата на на максималното ниво, а при нужда и да си контролирате нивото от потенциометъра на усилвателя. Това е определено по-удачният вариант, не само от гледна точка на удобство, но и от гледна точка на качествено звучене.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/playback_devices_05.png

Четвъртата страница Advanced (Разширени) съдържа настройките за параметрите на аудио потока и монополния режим. По подразбиране форматът на аудио потока е 44.1 kHz и 16-бита, което е напълно достатъчно, така че няма смисъл да се променя. Евентуално може би да се завиши честотата на дискретизация на 48 kHz (16 бита), ако ще се гледат повече филми или играят игри. Но дори тогава ползата е почти изцяло теоритична.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/playback_devices_06.png

Драйвърът за E10K е реално драйверът за USB ресийвър чипа в него. Той добавя поддръжка на ASIO и настройки за него.

Няколко забележки...
1. ASIO е само за онези потребители, които са не само наясно точно какво е това, но и знаят, че има нужда от него. Ако не знаете какво е това и/или просто искате да се наслаждавате на музика/филми/игри от слушалките си, тогава напълно спокойно можете да забравите за съществуването на ASIO и драйвъра за E10K.
Драйвърът
2. Драйвърът поддържа версиите на Windows от XP нагоре: XP, Vista, 7, 8 и 10. За последната обаче не съм напълно сигурен, от FiiO няма информация точно кои операционни системи са поддържани официално.
3. На базата на мои лични тестове драйвърът работи коректно под всички горепосочени операционни системи, с изключение на Windows 10, където или не работи коректно, или директно причинява сривове до син екран.


Ако сте сигурни, че ви е нужен, можете да го изтеглите от тук. Текущата версия, към датата на писане на материала, е 1.0.24.2a.

На първата страница Audio CPL се намира настройката за параметрите на аудио потока. Това е същото като под-прозорец Advanced (Разширени), описан по-горе.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/asio_01.png

На втората страница ASIO CPL са истинските настройки за ASIO. Ако се възпроизвежда някакъв звук през ASIO, ще се показва и статистика. На снимката долу това е тъмно синия текст.

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/asio_02.png
Link to comment
Сподели другаде

Функционалност и впечатления


Функционалност

Това е може би най-съществената част от материала. Възможно е да се повторя за някои неща с казано по-нагоре.

Ще засегна физическите характеристики на устройството отново, но от друг ъгъл. FiiO E10K е доста малък, което го прави подходящо за общо взето всякакви ситуации. Дори и бюрото ви да е малко и/или доста затрупано, все ще се намери някое малко кътче, където да се постави усилвателят.
Малкият му размер, в комбинация с ниската му маса, го прави много подходящ за потребители, които работят на лаптоп и са често в движение.
Единственият потециален проблем е кабелът, който е (само) 1 метър. Намирам дължината за напълно достатъчна за използване с лаптоп, но потенциално недостатъчна за настолен компютър. Един лаптоп ще е винаги на малко разстояние от усилвателя, докато настолен компютър може да е на пода до бюрото или дори по-далеч, та 1 метър може да се окаже малко недостатъчно. Като цяло това не е болка за умиране, защото може да се реши с един удължаващ USB кабел, но все пак си мисля, че е можело да окомплектоват кабел с 20, 30 или дори 50 сантиметра над текущата.

Гумените крачета са достатъчно меки, за да седи E10K стабилно на повечето повърхности.

Да обсъдим предните елементи...

Предният жак за слушалки е метален, а не пластмасов, което е добре, защото означава по-висока издръжливост. Не че повечето подобни устройства не използват именно метален жак, но се намират и пласмасови такива. Не знам обаче защо са решили да го поставят в кръгла вдлъбнатина, но поне диаметърът ѝ е достатъчен, за да няма проблеми дори и конекторът на слушалките да е по-голям.

Ключето за засилване на басите е пластмасово, но ми се струва достатъчно здраво. Засилването се извършва от порядъка на 500 Hz и надолу, като по-ниските честоти се засилват повече. Намирам самото засилване (като дежибели) да е приемливо и удачно, т.е. не е незаебележимо, но не се и прекалява. Според мен обаче диапазонът на засилване е малко широк. Лично аз бих засилил до 300-350 Hz. Но дори и така това е полезна функционалност за онези, които притежават слушалки с липсващи баси или просто искат още. За улеснение, ето графика:

http://pics.softvisia.com/design/pics/18287/bass_boost_graph.jpg

Диодът, както се вижда (надявам се) от снимките, е син и то доста ярък. Цветът ми харесва, харесвам синьото като цвят, но определено считам яркостта за по-висока от оптималното.

Потенциометърът играе ролята и на ключ за включване на устройството. При завъртане в началото има щракване, което включва усилвателя, а оттам нататък усилва нивото на звука. Стандартно. Въртенето му е леко сковано и трудно, но пък и няма усещане, че ще се разпадне докато се върти, дори напротив. Има усещане на здравина. Капачето на потенциометъра е също метално и здраво. Има текстура по страните си, за по-добро сцепление с пръстите. Критиката ми в случая е, че е малко плитко и диаметърът му е почти колкото височината на усилвателя. Ако капачето беше по-дълбоко/издадено напред щеше да е по-удобно за хващане, а ако беше с по-голям диаметър, щеше да е по-удобно да се върти с приплъзване на пръст в горната част на усилвателя, но уви. Не е някакъв критичен проблем, но можеше и да е малко по-удобно.

Нека преминем към задните...

USB портът е micro. Считам го за по-добрия вариант спрямо mini. Нямам какво повече да кажа за това.

Коаксиалният изход е... стандартен коаксиален изход, метален RCA (чинч). Разбирам защо съществува: USB ресийвър чипът TE7022L има вградени S/PDIF приемо-предавателни способности, та не им е представлявало особено много усилия и време да добавят цифров изход. И все пак не виждам смисъл от него. В общия случай приветствам повече опции и функции в даден хардуер или софтуер, но в текущия случай не виждам някакво полезно приложение. E10K не може да декодира никакви аудио формати и не поддържа повече от два канала (стерео), така че няма как да се ползва някакъв passthrough/bitstreaming за филми/сериали. Личното ми мнение е, че коаксиалният изход е излишен и дори се отразява негативно на устройството: 1) повишава му цената; и 2) прави устройството по-грозничко; целият E10K е черен и прибран/стегнат, а въпросният изход стърчи отзад.

Ключето за превключване между слабо и силно увеличаване на звука (low/high gain) е идентично като предното за ниските честоти. Тук е редно да отбележа, че е оптимално да се опитвате да захраните слушалки първо на слабо усилване (low gain), което е +1 dB, и ако не е достатъчно дори и при завъртян потенциометър на максимум, едва тогава да превключите на високо усилване (high gain), което е +9 dB.

Стерео изходът за колони (line out) е също метален, което е отново добре. За сравнение, изходът на предходния модел E10 беше пластмасов. Изходът е директен от ЦАП, т.е. усилващата част на E10K не се намесва изобщо и не можете да регулирате силата на звука от устройството, нито можете да завишите ниските честоти. Като цяло от FiiO препоръчват да не се използва изходът за колони, ако в същото време се използва и изходът за слушалки. Т.е. по-добре е да използвате само един изход в даден момент.
Също така имайте предвид, че изключването на E10K от потенциометъра (т.е. диодът да угасне) не премахва усилвателя от списъка с устройства в Windows. Подозирам, че просто USB ресийвър чипът продължава да работи, нищо че останалта част от компонентите са изключени.
Също така, ако ще използвате въпросния изход, трябва да включите устройството от потенциометъра (т.е. диодът да светне).

Впечатления

Впечатленията ми са, че устройството си е отлично. Тествах E10K с всичките си налични слушалки и успя да ги захрани без проблеми:
- Sennheiser HD 201;
- Superlux HD681 EVO;
- Pioneer SE-A1000;
- Kingston HyperX Cloud;
- Beyerdynamic DT 770 Pro (80 Ohm);
- Creative Aurvana Live!.

За ориентир, E10K разполага с около 200 mW мощност при 32 Ohm съпротивление.
Дори в режим на ниско усилване (low gain) всичките гореспоменати слушалки получаваха достатъчно захранване, за да свирят прилично силно. Единствено за DT 770 Pro трябваше да завъртя потенциометъра повече спрямо останалите, но беше очаквано, защото моделът е със съпротивление 80 Ома и не особено добра ефективност от 96 децибела за миливат. В режим на високо усилване (high gain) всичките слушалки свиреха
Имайте предвид обаче, че E10K няма да е достатъчен за наистина трудни за захранване слушалки, да речем от около 200 и нагоре Ома.

В общи линии всички ревюта на оригиналния модел E10 го определят с по-топло звучене, т.е. с малко орязване на най-ниските и най-високите честоти, както и мааалко повече концентриране върху диапазонът от средните баси (mid bass) до около средните честоти. Доколко е вярно това не мога да кажа, защото никога не съм чувал или притежавал предходния модел E10. Доколко това е вярно, не мога да кажа, защото никога не съм чувал или притежавал предходния модел E10.

За E10K общото мнение в аудио средите е, че е доста по-балансиран и неутрален, както и би трябвало да бъде. Опитах се да направя сравнение на този усилвател с останалите, които имам: вградените в двете звукови карти Creative Sound Blaster Z и ASUS Xonar U7, както и S.M.S.L M3. Не успях да чуя разлика между четирите, освен може би, че някои от слушалките с по-ниско съпротивление имаха малко по-лоши ниски на Sound Blaster Z, но може и да си го въобразявам, защото на теория би трябвало да е наистина по-зле. За жалост няма как лесно да се реши този проблем, защото превключването на източници отнема поне няколко секунди, което е прекалено дълъг период, защото след 0,2 мозъкът започва да забравя точното звучене на предходния източник, така че всичко над 0,2 секунди е прекалено бавно.
Поръчал съм превключвателна кутия от братята китайци, която би трябвало да пристигне след до два месеца (обикновено по-рано). Когато пристигне, ще се опитам да направя повторни тестове, които би трябвало да са доста по-точни, и ще актуализирам темата.

С температурата няма никакви проблеми. E10K е доста семпло устройство откъм електроника, та реално няма почти нищо, което да генерира топлина. Дори и устройството да е включено постоянно, винаги е хладно на допир.
Link to comment
Сподели другаде

Закупуване и заключение


Закупуване

Както вече споменах в началото, официалният вносител и представител на FiiO за България е Плесио Компютърс ЕАД (по-известна просто като Плесио). E10K и останалите продукти могат да се намерят на българската страница: fiio.eu.
Към момента на писане на статията E10K се предлага за 194 лева, което е високичка цена по мое мнение. Лично аз избрах да закупя моето устройство от Amazon.co.uk, където се продава за ~62 паунда (61,20, ако трябва да съм точен), което е грубо около 150 лева, в зависимост от курса на обмяна. Да, има допълнителна такса от няколко паунда за доставка, но доставката се заплаща и при покупка от Плесио, като там тя струва почти същите пари.
Единственият минус на пазаруването от Amazon е чакането. Дори гаранцията не я считам за проблем, защото Amazon имат отлична политика за връщане и замяна. Дори бих казал, че се чувствам по-сигурен, когато пазарувам от Amazon, когато става въпрос за връщане.

Заключение

Отново ще се върна на нещо, на което обърнах внимание в началото: нужно ли ви е такова устройство?

Както вече споменах, за жалост няма категоричен и еднозначен отговор, защото има различни фактори.
Ако сте любители на музика и използвате прилични слушалки, то един усилвател за слушалки категорично може да ви свърши работа, ако в момента сте с вградената звукова карта или някоя отделна, но евтина. Това важи с особена сила, ако използвате лаптоп, при които аудио хардуерът обикновено е значително по-лош. Като бонус, може да се използва и като стандартна звукова карта, просто само в стерео режим. Все още считам, че ASUS Xonar U7, на която направих ревю преди време, предлага по-добро съотношение цена/възможности, но и FiiO E10K си има своите силни страни.

Устройството е малко, симпатично, здраво, звучи чудесно, портативно е и лесно за използване. Минусите му са малко и до голяма степен са и незначителни: няма да успее да захрани особено адекватно наистина лакоми слушалки, но те са и редки случаи; яркият диод не е болка за умиране; не особено дългият USB кабел може лесно да се подмени или да се добави удължение.

Бих ли препоръчал FiiO E10K? Несъмнено. За непрофесионални нужди усилвателят е страхотен. В момента е впрегнат да захранва моите Creative Aurvana Live! на работа и се използва всеки ден. С ръка на сърце мога да го препоръчам на всеки, който търси подобен хардуер.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...