Jump to content

USB Flash памет ми прилага магически способности


Препоръчан пост

Здравейте. Моля да ме извините за дългото обяснение. Случая е следния:

Комшия твърди, че имал MP3-ки на флашката, но някой му ги изтрил. Стори ми се странно. Помоли ме да му сваля от интернета песни, които преди си имал на флашката. Свалих и копирах. Той пробва на уредбата и тя ги просвири. След седмица пак ме разигра! Пак вика, че дал на някакъв да сложи песни, а този някой му изтрил предишните, които аз съм сложил и не тръгват никакви песни. Помоли ме да повторя същото упражнение. Беше банално, помислих си че нарочно се случват тези неща, трудно се навих, но подходих снизходително. При бодването на флашката обаче, винаги се отварят два тома. Първия път не обърнах внимание, докладва, че формата е непознат, форматирах и направих, но сега втория път вече го забелязах! Отварят се следните дялове: CD с неизвестен формат и USB. Във флашката (разбирай USB дяла) имаше запис на песни като преки пътища от аудио компакт диск. Помислих, че ламера е записал аудио диск с песните, изтрил е флашката, и после си е въобразил, че като ги браузва с експлорера от компакт диска ги помества обратно във флашката. Освен това в USB устройството имаше нова запазена папка, записана от уредбата с три валидни записа от микрофон, правени от уредбата. Хрумна ми, че стартирането на две устройства не е нормално и имах дълбоки съмнения за скрити изненади, така че настроих показване на скрити файлове, както и системни такива. Като погледнах във флашката веднага се пръкна невидим вирус с произволно близо 20 символно име (.exe) - докато понечих да го изтрия, антивирусната чак тогава алармира. Видя го паралелно с мен. Autorun нямаше, но нищо чудно вируса да умее да трие следите. Вирусът засечен от Windows Defender е от типа Backdoor: MSIL/Bladabindi.AA . Форматирах флашката, но при вмъкване винаги се появява второ устройство, което не подлежи на формат. Бях спокоен, понеже съм свикнал да работя с Deep Freeze и чистенето след мен определено действа много освежаващо, защото правя боклук като за световно, пък и наоколо има други опасни субекти. За лош късмет докато извадя за пореден път устройството, забелязах че компютъра всъщност не е замразен - много рядко явление. Неопитната ми жена си играла докато ме няма да обнови уиндоус и забравила, че трябва да го замрази пак! Поради тази причина аз преинсталирах, но този път и имидж направих за да няма неприятни изненади. Накрая пак тествах тази флашка. Ако флашката е бодната, по никакъв начин не мога да стартирам Disk Management за да разгледам какво имаме! Значи - USB устройството ми дава да извадя безопасно, но нейното CD устройство не ми отговаря!

 

От цялата тази работа съм силно озадачен какво имаме, какво се случва, има ли процедура? Дали флашката е повредена? Случайно ако някой е минал по същия път, нека сподели. Единственото озадачаване идва от допълнителното бих казал "виртуално" CD устройство. Предположението ми е за партишън във флашката, но уиндоуса се спъва да чете, ако флашката е забодена в компютъра!

 

Тежък случай май, а?

Link to comment
Сподели другаде

Първо се увери, че системата ти е "чиста" и забрани автоматичното стартиране на програми от "външни" устройства (антивирусна програма, MBAM, Autoruns, AutoRunSettings).

След това включваш въпросното USB устройство и си отбелязваш буквата, с която се представя.

Стартираш Command Prompt като администратор и въвеждаш следните команди:

diskpart

(стартираш управлението на дискови устройства)

list disk

(намираш си USB устройството)

select disk X

(маркираш въпросното устройство)

clean

(премахваш създадените дялове)

exit

(приключваш работата с програмата)

След това можеш да стартираш Disk Management и да форматираш устройството.

Link to comment
Сподели другаде

Windows 10. Спрял съм през настройките "Автоматично изпълнение", както и за сменяемо устройство и карта памет опция "Не прави нищо". Антивирусната Windows Defender е изключена.

 

Метод 1) Боцвам флашката - в "Този компютър" се появяват допълнително CD устройство + флашката. Стартирам CMD с админско и се случва следното:

diskpart -> компютъра е избран, управлението стартирано

list disk -> командния ред е вече блокиран и не ми позволява да пиша каквото и да е в него. Изваждането на CD освобождава и в прозореца се появяват всички натискани клавиши, които съм се опитвал да въведа.

 

Метод 2) Боцвам флашката - в "Този компютър" се появяват допълнително CD устройство + флашката. Изваждам CD устройството, иконата се променя леко, все едно е имало диск, който съм извадил и е останал CD-ROM. Остава само флашката и изкуствения CD-ROM с изваден диск. Стартирам CMD с админско и се случва следното:

diskpart -> компютъра е избран, управлението стартирано

list disk -> Disk 0, status "Online", Size = капацитета на целия хард диск, Free = 0 B

Disk 1 ->, status "No Media", Size = 0, Free = 0

 

При clean на Disk 1 ми излиза съобщение:

Virtual Disk Service error:

There is no media in the device.

Link to comment
Сподели другаде

Сега употребих HDD Low Level Format Tool. След форматиране на ниско ниво, при извадено фалшиво CD този път ми дава да вляза в Disk Management, а CMD работи и изпълних Clean командата. Но тъй като CD е извадено, пак нищо не съм направил. Винаги се зарежда CD с бутане на флашката! Повредена ли е за да я връщам или има шанс да се поправи? Няма ли логове за преглед, свойства?

Да предупредя, че зареденото CD е с 0 B размер!

Link to comment
Сподели другаде

Едва ли е повредена, по-скоро се зарежда някакъв софтуер за емулация - или от самата флашка или от твоя компютър. Провери в Safe Mode дали пак ще се показва CD-то.

Link to comment
Сподели другаде

Едва ли е повредена, по-скоро се зарежда някакъв софтуер за емулация - или от самата флашка или от твоя компютър. Провери в Safe Mode дали пак ще се показва CD-то.

 

Най-вероятно иде реч за нещо от сорта. Ще видя какво се случва под сейф.

Да не е това? Като прочетох, забелязах, че говори за точно същата флашка. Нашата е 4 GB Sandisk Cruzer, както е в описанието.

Link to comment
Сподели другаде

Често има проблеми с вируси, които крият съдържанието на флашката и създават път към нея, не знам при теб дали е такъв случая. Не трябва да се избързва format.

Win бутона + R
в конзолата пишеш cmd:

attrib -h -r -s /s /d g:\*.*

Enter

g - e пътят на флашката, ако буквата е различна - променяш я според буквата и флашката трябва да е бодната.

Вече може да се форматира, като копираш и прехвърлиш само твоите файлове без остатъци и т.н.

Аз също имам sandisk флашка - възможно е да е от техен софтуер също...
 

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Ще използвам темата.

Имам преносим хард диск, който винаги се вписва под буквата F. Имам и MP3-плеър, който в зависимост от включените преди него външни устройства (принципно само хард диска) се вписва с произволна буквата. Проблем настава, когато включа плеъра преди хард диска - използва "неговата" буква F, а хард диска използва свободна буква. Дори да рестартирам системата и включа първо диска, той се вписва с последно използваната буква. :sad:  Не, че ми е проблем, но имам портативни програми, които не могат да намерят пътя и да се стартират. Което налага да променям ръчно буквата на диска чрез Disk Management, но ако отново включа първо плеъра, нещата се повтарят.

Link to comment
Сподели другаде

Доколкото знам в Windows няма опция да се „запази“ дадена буква за специфично устройство по такъв начин, какъвто искаш ти. Т.е. могат да се променят и задават букви на устройства, но не и така, че да се предотврати друго устройство да я получи.

 

Можеш да зададеш ръчно такава буква, която няма скоро да достигнеш при ежедневно свързване на устройства, някоя от крайните, да речем след M или N. Няма значение.

Ако не знаеш как се сменя буква: десен клик върху This PC -> Manage -> Disk Management -> десен клик върху дяла -> Change Drive Letter and Paths -> Change -> избираш си буквата -> OK на всички прозорци.

 

Другият вариант е да използваш специфичен софтуер, който активно да следи какво включваш и да контролира задаваните букви. Такъв е USBDLM.

Link to comment
Сподели другаде

Което налага да променям ръчно буквата на диска чрез Disk Management, но ако отново включа първо плеъра, нещата се повтарят.

Задай по-задна буква за mp3 плейъра. Примерно М. И при всяко негово включване Windows ще му назначава буква М.

 

десен клик върху This PC -> Manage -> Disk Management -> десен клик върху дяла -> Change Drive Letter and Paths -> Change -> избираш си буквата -> OK на всички прозорци.

Link to comment
Сподели другаде

 

 


Можеш да зададеш ръчно такава буква, която няма скоро да достигнеш при ежедневно свързване на устройства, някоя от крайните, да речем след M или N.

Точно така направих още вчера, веднага като написах коментара. За сега работи. Апропо, досега задавах буква само на хард диска, за плеъра не бях се сетил (защото ми е едно под каква буква ще се впише). Днес се вписа точно под буквите M и N (има вградена и флаш памет, та го регистрира като две отделни устройства). 
Благодаря за сега.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...