Jump to content

Как да предпазя лаптопа си от токов удар?


Препоръчан пост

Вярвам, че това е правилното място.

 

Здравейте,

 

 

Все по-често чета за подобни инциденти и реших да проуча темата - отне ми доста сърфиране и четене на статии- за да създам някаква защита за лаптопа си. Не претендирам за точност и очаквам поправки както и съвети дали съм разбрал правилно за какво иде реч. В крайна сметка все още не съм решил какъв тип устройство/а да си купя - нещо за което ще разчитам на Вас. И така.

 

Основните рискове от пренапрежение - или токов удар както е по-известно - идват от гръмотевичните бури и електрическата мрежа. Според някои проучвания много по-голяма е вероятността проблема да дойде от електрическата мрежа при внезапно подаване на високо напрежение, но в случая смятам това за ирелевантно. Бих искал да си осигуря защита и от двата вида рискове.

 

При ЛАН мрежа опасността идва от кабелите, по които тече Интернет. Достатъчно е да падне мълния наблизо. Може да се появи проблем и със самият кабел, както и по ред други причини. При всички случаи, ако това се случи мрежовата карта на лаптопа и/или дънната платка ще се опекат. Според мен последното е по-вероятно, което значи направо нов лаптоп. Та тука ми е първият въпрос. Твърди се, че оптичните кабели са лош проводник или направо никакъв. Може ли да се разчита на това? Аз съм на Булсатком и нямам представа дали кабелите са оптични, но смятам да попитам. Иначе варианта, който ми се струва удачен - засега! - е безжичен рутер. Не смятам да го ползвам за връзка с други компютри, а само за тази цел. Въпросът е дали оптиката не прави излишен безжичният рутер, а другият въпрос е дали ще ми осигури скоростта от 50 мегабита за която си плащам?

 

Иначе другото, което съм решил е при буря да вадя всякакви кабели. Понеже обаче мълнията предшества гръмотевицата - тътнещият звук който чуваме - светкавицата може да ме предвари.

 

ЛАН протектор ми се струва неудачен като защита в сравнение с безжичният рутер. Ако напрежението е много голямо ще изгърми и той и лаптопа. Освен ако ЛАН протекторите не прекъснат връзката с лаптопа. За последното не съм сигурен.

 

За рисковете от електрическата мрежа. Тук ми се струва още по-сложно. При подаване на ниско напрежение съвремените лаптопи би трябвало да се справят, макар че съм сигурен, че това едва ли ще е полезно за лаптопа. Каква защита обаче може да се предложи при подаване на по-високо напрежение от мрежата? Ето какви устройства открих, но не очаквайте, че съм наясно с всяко едно от тях. Материята ми е доста чужда.

 

1. Катодни отводители. Изобщо не разбрах как работя освен, че е най-добре да присъстват компоненти като варистор, арестор, ценерови диоди плюс предпазител. Имало също контакти за вграждане с катоден отводител...ъъъ...предполагам, че става въпрос за обикновени контакти?

 

2. Така наречените сърдж протектори или предпазители от токови удари. Тук включвам и така наречените автоматични прекъсвачи, но ми се струва че трябва да ги разгранича от първите.

 

3.UPS устройство Биват няколко вида. Нещо не ми стана ясно дали предпазват от ниско и високо напрежение, освен че предлагат независимо енергозахранване.

 

4. Разклонители със защита от пренапрежение.

 

 

Схванах, че от значение е бързото действие на сработване на тези устройства, но не съм наясно което точно от тях ще бъде най-удачно в моят случай. Понеже работя с батерията на лаптопа не ми трябва независимо енергозахранване, а нещо което ще ме предпази от по-ниското и по-високото напрежение подавано от електрическата мрежа.

 

Ако е възможно устройство, което може да ме предпази и от двата вида риска ще е най-добре, но нещо ми подсказва, че много ми се иска. И ако ви се струвам лаик, не ме съдете строго. Постарах се доста.

 

Благодаря предварително на всички за съветите!

Link to comment
Сподели другаде

Ще ти нахвърлям набързо някой неща.

 

1. Трябва да има ЗДРАВА ел.инсталация.Добър заземителен контур и задължително,ако е висока сграда - гръмоотвод в изправност обаче.Между другото гръмоотвод се препоръчва и за ниски жилищни сгради,но за съжаление,не е практика в България.

Проверява се от специална ел.лаборатория. До някъде, не 100% разбира се, предпазва така начечения Арестор или сега се нарича Катоден отводител.Устройство което се монтира на входа на ел.захранването преди електромера,и предпазва от пренапрежение.Трябва да се монтира от правоспособен електротехник,и да се тества.

2. За интернет мрежата има специални високоволтови филтри.Доставчиците би трябвало да обезопасяват мрежите си с такива филтри.

3. UPS няма да те предпази от токов удар.

И въпреки всичко 100% гаранция няма! :)

 

А когато има гръмотевици,най-добре е да минеш на батерия и с безжичен интернет! :) Фактически това,ти гарантира 100%,че на лаптопа няма да му се случи нищо!

 

автоматични прекъсвачи, разклонители със защита от пренапрежение и други подобни "чудеса" на техниката,са просто реклама и да ти вземат повече пари. :)

Link to comment
Сподели другаде

Твърди се, че оптичните кабели са лош проводник или направо никакъв. Може ли да се разчита на това?

Само, ако оптичният проводник е включен в лаптоп-а директно, а това едва ли е така (най-вероятно ползваш медия конвертор, който ти предоставя връзка с LAN кабел, а този конвертор е включен в мрежовото напрежение).

 

... дали ще ми осигури скоростта от 50 мегабита за която си плащам?

Има доста рутери, които го могат; има и Access point устройства за тази цел.

 

LAN протектор-ите вършат добра работа, ако са качествени и осигуриш заземяване. Същото важи за катодните протектори, surge protector-ите, разклонителите със защита и UPS устройствата. Ако ще си купуваш UPS, избери модел, който да е online UPS (а не Backup UPS).

 

Личния ми съвет е следният: купи си един добър рутер или Access point; избери си модел, който да е със сменяема антена (за да можеш да си закупиш и поставиш по-добра антена впоследствие, ако се наложи). Зарядното на лаптоп-а ти осигурява достатъчно добра защита по време на зареждането (това в случай, че е оригинално и качествено, а не евтино копие).

 

Можеш да направиш още две веща:

- провери при търговеца, от който си закупил лаптоп-а, дали се предлага удължена и/или разширена гаранция;

- направи една застраховка на лаптоп-а (или на имуществото си).

Link to comment
Сподели другаде

barbuncela -  Това с Арестора поради причини, които няма да изброявам, отпада като вариант. За UPS не съм много сигурен, понеже четох някъде, че някои от тях предлагат защита срещу ниско и високо напрежение. А за автоматичните прекъсвачи и други подобни джажджи - говорим за риска от ниско и високо напрежение по електрическата мрежа. При последната не е нужно да има буря. Всъщност хората масово страдат от внезапни пропадания и пренапрежения на тока. Иначе за ЛАН мрежата си оставам на безжичен рутер. А тия високоволтови филтри не знам какво представляват, но ще погледна и ще попитам доставчика.


panevdd, благодаря за отговора! Кабела ми е директно включен в лаптопа - това беше май глупаво - но сигурно си прав. Нещо и аз не хващам вяра. Оставам си за безжичният рутер. online UPS ще си купя, но едва ли в този живот, те са изключително скъпи. Зарядното на лаптопа...да, но все пак ми се иска да си купя някакво допълнително устройство - говорим за електрическата мрежа и рисковете при нея.

Link to comment
Сподели другаде

А за автоматичните прекъсвачи и други подобни джажджи - говорим за риска от ниско и високо напрежение по електрическата мрежа.

 

Ниско или високо напрежение по ел.мрежата се получава предимно от претоварен,или с лоша връзка нулев проводник в трафопоста,или в началато на захранващият възел - входа преди електромера,особено при трифазно захранване (в жилищни блокове например) При натоварен нулев проводник(а той е само един) през него минава сборния ток от трите фази, потенциалната разлика на нулевия проводник към земя,нараства,ако нулата е слаба,или с лоша връзка,потенциала(обикновенно е не повече от 3 волта)между нулев проводник и земя,може да стигне и 50 - 60 волта че и повече.И тези 60 волта + 230 волта фазово напрежение стават 290. И нали се сещаш какво става с

всички включени ел.уреди използващи тая фаза! Електрониката изгаря за части от секундата понякога,преди да реагират всякакви автоматични прекъсвачи,колкото и бързодействащи да са! :)

Link to comment
Сподели другаде

Ниско или високо напрежение по ел.мрежата се получава предимно от претоварен,или с лоша връзка нулев проводник в трафопоста,или в началато на захранващият възел - входа преди електромера,особено при трифазно захранване (в жилищни блокове например) При натоварен нулев проводник(а той е само един) през него минава сборния ток от трите фази, потенциалната разлика на нулевия проводник към земя,нараства,ако нулата е слаба,или с лоша връзка,потенциала(обикновенно е не повече от 3 волта)между нулев проводник и земя,може да стигне и 50 - 60 волта че и повече.И тези 60 волта + 230 волта фазово напрежение стават 290. И нали се сещаш какво става с

 

всички включени ел.уреди използващи тая фаза! Електрониката изгаря за части от секундата понякога,преди да реагират всякакви автоматични прекъсвачи,колкото и бързодействащи да са!

 

Благодаря отново за отговора! Между другото страшно ме успокои. :) Живея в къща, а инсталацията е правена не знам кога си и от кого си. По принцип електрическото табло би трябвало да има собствена защита за ниско и високо напрежение, но ти си запозната в детайли и би могла да кажеш - аз нямам представа. Ако това е така, защо са тогава всички тези устройства, протектори и т.н.? Лаптопа ми е новичък и не ме си иска да му се случи нещо - риска е когато включа зарядното в контакта. А често пъти има и моментни прекъсвания на тока.

Да не говорим, че от ниското напрежение - лаптопа ще се справи с него, надявам се! - гърмят други електрически уреди като климатици, телевизори и т.н. Би трябвало да има някакви защита...

 

А да, да прибавя , че бързодействието на джаджите най -често е една наносекунда! Това не е ли достатъчно да се задействат?

Link to comment
Сподели другаде

 Ако това е така, защо са тогава всички тези устройства, протектори и т.н.? 

Ами именно защото много ел.инсталации са стари! Както казваш "инсталацията е правена не знам кога си и от кого си." В България 70-80%

от всички ел.съоръжения са стари,поне 40 години,и не отговарят вече,нито по мощност нито по съвременните изисквания.Има и друго,

Работих малко в една стройтелна фирма,голяма и мощна,имаше 50 електротехника - монтажници.И само 7 от тях бяха с специално образование.Другите кой готвач,кой стругар,или професии нямащи нищо общо с ел.техника. Знаеха да копаят канали и да полагат проводници,някой даже свръзваха етажните ел.табла,и като почваше оживяването на инсталациите,истинските електротехници си играеха седмици за да корегират грешките. А тези защити са в новите изисквания за проектиране и направа на ел.инсталации.Не пазят на 100%.Няма как,но вършат работа в някой ситуации.

Link to comment
Сподели другаде

Оптичните кабели не са проводници, защото самия кабел е изработен от диелектрици. Обаче в 99% от случаите на домашни потребители се използва медия конвертор от оптика към нормален лан кабел. В този случаи зависи самия кабел къде се намира, колко е дълъг, къде е паднала мълнията, като се прави уговорката, че при пряко попадение едва ли ще оцелее някаква електроника вързана физически към този кабел. Предпазване може да стане с безжичен рутер, както са посочили и потребителите преди мен.

 

Относно мрежата - няма много какво да можеш да направиш, в най-добрия случай ще имаш трипроводна инсталация със адекватно заземяване и UPS между мрежата и компютъра. UPS-а може да те предпази от пренапрежение и ниско напрежение, но зависи от типа, производител, бързодействие и т.н. На практика, ако мрежовото напрежение излезе извън предварително зададени параметри, изходната верига се превключва към DC/AC конвертор и вътрешния акумулатор.

 

 

 

Ниско или високо напрежение по ел.мрежата се получава предимно от претоварен,или с лоша връзка нулев проводник в трафопоста,или в началато на захранващият възел - входа преди електромера,особено при трифазно захранване (в жилищни блокове например) При натоварен нулев проводник(а той е само един) през него минава сборния ток от трите фази, потенциалната разлика на нулевия проводник към земя,нараства,ако нулата е слаба,или с лоша връзка,потенциала(обикновенно е не повече от 3 волта)между нулев проводник и земя,може да стигне и 50 - 60 волта че и повече.И тези 60 волта + 230 волта фазово напрежение стават 290. И нали се сещаш какво става с

всички включени ел.уреди използващи тая фаза! Електрониката изгаря за части от секундата понякога,преди да реагират всякакви автоматични прекъсвачи,колкото и бързодействащи да са! :)

Потенциалната разлика ще се получи между нула и земя, а между нула и фаза ще остане 230 волта. Заради това е добре системата да е трипроводна с ДТЗ, защото ако е занулен корпуса на някой уред, а ние сме боси и се хванем за него, като нищо между нас и земя ще има едни 50-60, че и повече волта. Да не говорим за навиците на някои българи, да заземяват бойлерите през тръбите на водата, което би трябвало да е подсъдно като опит за убийство!

Мрежовото напрежение задължително се мери спрямо нулевото, точно защото може да има разлика между земния потенциал и нулата на мрежата.

Падане на напрежението обикновено се получава при неравномерно натоварена фаза и така се измества звездния център, но в такъв случай това е грешка на енргото, а ние няма какво да направим. Пренапрежение може да се получи от доста неща, индуцирани от мълния, проблеми в трафопоста, или още един милион неща, пак това е работа на енергото, а ние като потребители няма какво да направим, освен да пишем жалби.

 

Моето мнение е да не се вторачваш прекалено много в защитата на лаптопа, няма нещо, което да ти гарантира 100% защита, освен да изключиш всички кабели и да влезеш във Фарадеев кафез.

Link to comment
Сподели другаде

А тези защити са в новите изисквания за проектиране и направа на ел.инсталации.Не пазят на 100%.Няма как,но вършат работа в някой ситуации.

 

 

Значи ще трябва да се запозная с тези изисквания. А това, че няма сто процента сигурност се подразбира от само себе си. Което, поне според мен, не означава,  че липсата на каквато и да е защита е най-добрата защита.

 

 

Моето мнение е да не се вторачваш прекалено много в защитата на лаптопа, няма нещо, което да ти гарантира 100% защита, освен да изключиш всички кабели и да влезеш във Фарадеев кафез.

 

 

Мерси за мнението, но не смятам да влизам в какъвто и да е кафез. Пак ще спомена, че сто процента защита няма, но това не значи, че не трябва да търсим каквато и да било защита. В Мрежата можете да прочетете за достатъчно случаи, в които хората са пропищели от внезапни пропадания и пренапрежения от електрическата мрежа, които гърмят лаптопи, телевизори, климатици и прочие. Както и случаи, в които най обикновени защити са проработвали и са ги спасявали. Идеята е да се минимизира риска, а не да се елиминира - сто процента сигурно е, че един ден всички ще умрем и че нищо друго не е сигурно.

 

Колкото до жалбите до Енергото - там процедурата е тегава и често пъти се налага да се заведе дело.

 

Идеята за застраховка не е лоша - един от потребителите я спомена, - ако някой има такава може да сподели.

 

Някой, който да ползва сърдж протектор? Ще се радвам да препоръчате!

Link to comment
Сподели другаде

Потенциалната разлика ще се получи между нула и земя, а между нула и фаза ще остане 230 волта. Заради това е добре системата да е трипроводна с ДТЗ, защото ако е занулен корпуса на някой уред, а ние сме боси и се хванем за него, като нищо между нас и земя ще има едни 50-60, че и повече волта. Да не говорим за навиците на някои българи, да заземяват бойлерите през тръбите на водата, което би трябвало да е подсъдно като опит за убийство!

Мрежовото напрежение задължително се мери спрямо нулевото, точно защото може да има разлика между земния потенциал и нулата на мрежата.

Падане на напрежението обикновено се получава при неравномерно натоварена фаза и така се измества звездния център, но в такъв случай това е грешка на енргото, а ние няма какво да направим. Пренапрежение може да се получи от доста неща, индуцирани от мълния, проблеми в трафопоста, или още един милион неща, пак това е работа на енергото, а ние като потребители няма какво да направим, освен да пишем жалби.

 

Земята е винаги земя и е равна на 0. Проблема винаги е в нулевите проводници.И заземителите в подстанциите и особено трафопостовете.Заземения звезден център и заземителите така са "заземени",че не е истина! Особено на стари трафопостове където меко казано се проверяват веднъж на 10 години ,ако изобщо се проверяват.При лоша работна нула измереното напрежение между една от фазите(тази с по малка консумация в момента) и нула може да стигне и 300 волта и нагоре.

Как доста често се случва изгаряне на ел уреди в жилищни блокове и то само по апартаменти използуващи една и съща фаза,тази която в момента е била с по-малка консумация. Особено ако нулевия проводник захранващ ел.таблото прекъсне! Всички мощни консуматори от другите фази ,на практика стават проводници.И напрежението от другите фази се изсипва на нулевата шина.

Ако нулевия проводник е слаб поради някаква причина,нагоряла връзка,лош контакт,или изобщо е прекъснал, нулата не е вече нула,а мерена към земя може да стигне и 200 V. Така ,че напрежението между една от фазите (най малко натоварената) и нулевата шина на таблото,особено ако няма заземител или е от миналия век ,никога не проверяван от лаборатория (редовна практика в България) става 300 ,че и нагоре.И "щасливците" ползуващи по ненатоварената фаза получават "бонус" - 300 волта и нагоре! :) Лично съм правила на ЧЕС поне 100 акта за неизправни заземители! :) Само,че ефекта си остава...0 Ама това е друга тема. А бойлерите...те така или иначе са си заземени през водопроводната инсталация,там където още се използуват железни тръби! 90% още в България.Вярно е както казваш,че "някои българи, да заземяват бойлерите през тръбите на водата, което би трябвало да е подсъдно като опит за убийство!" и това е пак поради същите причини - лоши заземители.Трипроводната система в България върши малко работа все още поради това,че цялата ни енерго система е с заземен звезден център. "Глупаците" на запад използуват работна нула,изолирана от земята. Слагат си хубави заземители...и тогава третия или петия проводник (при трифазните) придобива значението си на защита...ама тука! :)

А и в това си прав "Пренапрежение може да се получи от доста неща, индуцирани от мълния, проблеми в трафопоста..." и пак поради липса на контрол!

Опс...Много се разфилософствах..съжалявам! :)

 

Приятен ден! :)

Link to comment
Сподели другаде

Земятъа е винаги земя и е равна на 0. Проблема винаги е в нулевите проводници.И заземителите в подстанциите и особено трафопостовете.Заземения звезден център и заземителите така са "заземени",че не е истина! Особено на стари трафопостове където меко казано се проверяват веднъж на 10 години ,ако изобщо се проверяват.При лоша работна нула измереното напрежение между една от фазите(тази с по малка консумация в момента) и нула може да стигне и 300 волта и нагоре.

Как доста често се случва изгаряне на ел уреди в жилищни блокове и то само по апартаменти използуващи една и съща фаза,тази която в момента е била с по-малка консумация. Особено ако нулевия проводник захранващ ел.таблото прекъсне! Всички мощни консуматори от другите фази ,на практика стават проводници.И напрежението от другите фази се изсипва на нулевата шина.

Ако нулевия проводник е слаб поради някаква причина,нагоряла връзка,лош контакт,или изобщо е прекъснал, нулата не е вече нула,а мерена към земя може да стигне и 200 V. Така ,че напрежението между една от фазите (най малко натоварената) и нулевата шина на таблото,особено ако няма заземител или е от миналия век ,никога не проверяван от лаборатория (редовна практика в България) става 300 ,че и нагоре.И "щасливците" ползуващи по ненатоварената фаза получават "бонус" - 300 волта и нагоре! :) Лично съм правила на ЧЕС поне 100 акта за неизправни заземители! :) Само,че ефекта си остава...0 Ама това е друга тема. А бойлерите...те така или иначе са си заземени през водопроводната инсталация,там където още се използуват железни тръби! 90% още в България.Вярно е както казваш,че "някои българи, да заземяват бойлерите през тръбите на водата, което би трябвало да е подсъдно като опит за убийство!" и това е пак поради същите причини - лоши заземители.Трипроводната система в България върши малко работа все още поради това,че цялата ни енерго система е с заземен звезден център. "Глупаците" на запад използуват работна нула,изолирана от земята. Слагат си хубави заземители...и тогава третия или петия проводник (при трифазните) придобива значението си на защита...ама тука! :)

А и в това си прав "Пренапрежение може да се получи от доста неща, индуцирани от мълния, проблеми в трафопоста..." и пак поради липса на контрол!

Опс...Много се разфилософствах..съжалявам! :)

 

Приятен ден! :)

Така е, а и нулата задължително трябва да се пази от прекъсване и поради други съображения, свързани с опазването на живота на хората. Не случайно "глупаците" в някои държави искат да покажеш сертификат, че имаш подходящо образование, за да продадат шуко контакт.

Предполагам знаеш, че и да мине инспекция за проверка на заземяването, преди това въпросните господа изливат две кофи вода с морска сол около заземителната шина, и всичко на хартия е наред при меренето.

Добре, че съм далече от тази област, като знам колко немарливо се вършат нещата в 90% от случаите и как от същата немарливост може да се случи най-лошото.

 

Приятен ден! :-)

Link to comment
Сподели другаде

Е, добре, ето какво открих аз.

 

Повечето инсталации са двупроводни или с други думи старички. Добре е да се подменят с трипроводни , т.е., по-новите, които освен друго включват своя собствена защита, както диференциалнотоковата защита така и автоматични прекъсватели. Но последните предпазват от късо съидинение и претоварване - за пренапрежение не съм сигурен.

 

За UPS, ако на практика не е online - а от другите видове ми си струва, че няма да свърши работа. Колкото по-евтино, толкова по - некачествено. А понеже не мога да си позволя такъв се спрях на сърдж протекторите. Попаднах на едни, който наподобява контакт, даже мислех до го постна, но не знам дали е разрешено. Другия вариант е разклонител със защита от пренапрежение.

 

Съществуват ли други подобни джаджи?

 

Аз продължавам търсенето, но ще съм задължен, ако някой ми препоръча някакъв сърдж протектор специално за лапотп!

 

Благодаря предварително!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...