Jump to content

Предложения за евтина конфигурация


Препоръчан пост

Здравейте,

За към нова година възнамерявам  да закупя някои части с които да си сглобя един  малък компютър. Бюджета е  300лв НО аз вече имам RAM ( 4GB DDR3 1600Mhz) и твърд диск (SATA III 7200rpm 1TB) следователно ще очаквам предложения за дъно, процесор, кутия (не е задължително) и захранване.  За какво ще се използва мисля, че е излишно да споменавам (в никакъв случай за игри)  за тази цена се търси най-производителната конфигурация, която може да бъде направена.

 

То и кутия имам ама е голяма (за ATX дъно), а идеята ми е да взема дъно microATX и следователно такава кутия, но кутията да е със захранване, което май ще излезе по-евтино  отколкото по отделно ама надявам се че след време няма да ми се върне на зле тази икономия. Ако пък не се намира кутия с хубаво захранване и е по-добре да се вземе по отделно, то за мен няма нужда от кутия - ще го сложа на бюрото и след време ще му взема кутия. Не ми пречи по никакъв начин това.

 

Това е което успях да направя сам, ако избера кутия със захранване:

Дъно -  ASRock H81M-DG4 –  около 80ЛВ

Процесор –  Intel® Pentium® G3258, 3.20GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box – към 142лв с възможност за клок

Кутия със захранване - Segotep Raynor Tower Mini Gold, ATX Mini Tower, 350W – около 66Лв

Общо към 290лв    

                                                                                                                                                                  

Според мен това горе е един добър вариант, но вероятно кутията със захранване ще е добре да е друга.  Да спомена, че компютъра няма да бъде изключван освен ако има нужда от почистване, което ме кара да мисля, че на китайските бомби ще им дойде в повечко това.

 

Link to comment
Сподели другаде

Изобщо не препоръчвам да се залага на евтини изпълнения що се отнася до захранващия блок. Ако компютърът няма да е важен, би било по-приемливо да се спести малко, но ако ще се ползва за нещо поне малко важно и то постоянно, би било доста неразумно да се спестява от захранващия блок, който е гръбнакът на системата.

 

В този ред на мисли бих предложил Corsair VS450 като според мен най-оптимален вариант. Това ще е около 90 лева.

Corsair нямат лош захранващ блок и винаги са (малко или много) добър избор. VS серията е най-бюджетната и не блести с нищо, но за хора, които просто искат надеждност, е достатъчна.

 

Изборът на кутия е по-лесен. След като няма да се използват скъпи части и няма особени изисквания към нея, може да е и от евтините (40-50 лева). Лично аз бих предложил да огледаш предложенията на DeepCool, които според мен предлагат доста прилични кутии за парите си. Zalman би било второто ми предложение. Ако трябва да дам още едно,... може би Delux.

 

За дънна платка няма какво да кажа конкретно. ASRock е достатъчно добър производител, а H81 чипсетът предлага всичко нужно. Така че тук е по-скоро въпрос дали дънната платка предлага нужните за теб портове, т.е. дали ще има DVI/HDMI изход, дали ще има достатъчен брой USB портове и т.н.

 

За процесор предлагам да се насочиш към Intel Pentium G3460 (или поне G34xx). G3258 моделът поддържа максимум DDR3-1333MHz и тактовата му честота е малко по-ниска, а ти искаш максимална производителност. Цената е общо взето еднаква.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за съветите. Дъното напълно ме устройва. Предложеното захранване не го намирам налично в магазини в които съм купувал преди, а не ми се иска точно сега от някой друг да правя поръчка. По-долу съм сложил друго захранване на същата марка и се надавам също да е добро?  За процесора сега обърнах внимание, че този който съм предложил поддържа до 1333MHz... как не съм го видял.... Предложения Intel Pentium G3460 ми харесва като характеристики и го има наличен в магазин в който съм купувал преди затова сигурно него ще взема. 

 

Предвид съветите промених нещата така:

Дъно -  ASRock H81M-DG4 - 79.15 лв

Процесор - Intel Pentium G3460 3.5GHZ/3M/BOX/1150   -  139.43 лв.

Захранване - CORSAIR 350W VS350W VS CP-9020052 - 73.50 лв.

Кутия - Zalman Case mATX ZM-T3 USB3.0 Black  - 43.75 лв.

Общо - Около 335лв

Без кутия - Около 292лв

Както споменах нямам проблем да го взема без кутия за сега (макар, че така има вероятност от инциденти ама са малко вероятни при мен)... Въпросите сега са - Добро ли е захранването което предложих и евентуално кутията ?Кутията според мен е повече от добра за цената си - има място за кабелите зад дъното, филтър за прах и други полезни неща.

Link to comment
Сподели другаде

Да, захранващият блок е приличен. Нищо особено, но минимумът за надеждна работа. Като мощност ще е достатъчен за една семпла конфигурация като тази. Кутията също е прилична. 

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря. Значи е решено - това ще е, но ще изчакам няколко дни защото може някой да предложи нещо по-добро или аз да намеря.

Link to comment
Сподели другаде

Точно това захранване не е най-добрият избор и е скъпо за това, което предлага. Просто марката тук е само отвън и не бива да говори за гаранция за качество, то е на друг производител и тази серия не е особено сполучлива. Ето една подобна конфигурация с по-добро дъно според мен и процесор G3258, който се пуска да работи на 4 GHz с боксовото охлаждане: конфигурация

Link to comment
Сподели другаде

Ще се съглася, че захранващите блокове на Corsair са винаги по-скъпи, защото се плаща и за марката, но е факт, че качеството им е доста постоянно, което ги прави безопасен избор в почти всяка ситуация. Не знам какво имаш предвид, като казваш, че е на друг производител, след като е производство на CWT, които произвеждат повечето захранващи блокове на Corsair.

Не казвам, че DeepCool DN400 (което също е производство на CWT) е лош избор, според мен е приличен, просто считам, че Corsair е по-добрият. Залагам на надеждност, защото мощността и ефективността не са особено нужни в ситуацията.

 

Относно процесора, да G3258 се оувърклоква много добре, но ако правилно съм преценил, потребителят няма да се занимава с това, което означава, че G34xx процесор е по-добър избор. Ако обаче наистина ще се оувърклоква, тогава определено G3258.

Link to comment
Сподели другаде

Ако G3258 при клокване дава по-добра производителност, но боксовото охлаждане да се справя или в краен случай закупуване на охлаждане до 50лв, то не виждам причина освен, че поддържа с малко по-ниска честота рам памет (надявам се дъното ще се съобрази и ще намали честотата, за да може всичко да работи) да избера него. Ама не знам до колко ще може да се клокне от дъното... Аз поради това, че на другия компютър който е с I7 4790K (оувърклокнат до 4,6Ghz) и дъно с чипсет H97, a не  с Z предполагам и на другото ще може да се оувърклоква стига да го позволява процесора.

 

Но чесно казано не ми се занимава много да се чудя/търся дали реално при оувърклокване на G3258 към скорост 4Ghz няма да има проблеми с охлаждането (да достига над 75градуса)  и после да събирам пари за охлаждане, и после да видя като прибавя парите за охлаждането към цената на процесора да става сума с която може да се закупи друг малко по-добър процесор. Аз пазя боксовото охлаждане на I7 4790K ама едвали ще е по-добро.

Link to comment
Сподели другаде

Заводските охлаждания на процесорите на Intel са еднакви, освен ако жестоко не се заблуждавам. Ако няма да се оувърклоква, заводското охлаждане ще е достатъчно. Ако ще се оувърклоква, тогава не е напълно сигурно. Може и да е достатъчно, но може и да не е. Зависи от различни фактори. И все пак, дори и да е достатъчно, ще е силно препоръчително да се смени с нещо по-солидно, което не е нужно да е за 50 лева. И за по-малко пари има сносни охлаждания, които ще са по-ефективни и по-тихи от заводското.

 

Въпросът е дали си заслужавa да се занимаваш да оувърклокваш. Тук има списък с дъннните платки и какви са постигнатите резултати. Така и не стана ясно за какво ще се използва компютърът, а това е важно, за да се даде мнение кой точно процесор ще е по-подходящ и колко полезен би бил оувърклокът му.

Link to comment
Сподели другаде

Според това което съм видял не са еднакви. На 4790К боксовия охладител който имам, радиатора му долу има жълт кръг, а при един друг боксов охладител на i3 там е бяло. Предполагам е разлика в материала или просто са го оцветили, но и в двата варианта си остават различни (и двата са сокет 1150).  Компютъра ще бъде използван заедно с няколко други в cinema 4d team render което означава, че производителността на процесора е важна, но аз не го правя често и не ми е периоритет като се има предвид другите компютри. Също и за различни видове домашен сървър едни от които е Мултимедиен/стрийминг. Тоест локален web сървър с CMS система на която може да се качват филми, музика, сериали и други и да се гледат (чрез стрийминг, сваляне или плейър) от всички устройства у дома без да има нужда да се сваля на всяко у-во, за да се гледа/слуша нещо. 

 

При нужда ще взема Hyper t4 (за към 50лв) за G3258, който ми върши добра работа за i7 4790k и всичко ще е "ОК". Може и някое по-евтино ако някой предложи. Ако можех да съм сигурен, че процесора няма да прави проблем на рам паметта (почти сигурен съм, че няма но...) и дъното ще може да оувърклокне до към 4ghz тогава е сигурно, че ще взема G3258. 

Link to comment
Сподели другаде

Според това което съм видял не са еднакви. На 4790К боксовия охладител който имам, радиатора му долу има жълт кръг, а при един друг боксов охладител на i3 там е бяло. Предполагам е разлика в материала или просто са го оцветили, но и в двата варианта си остават различни (и двата са сокет 1150).

Или при предходните серии не е имало такава разлика, или не съм обръщал внимание.

Това е медната основа на радиатора, т.е. не е изцяло алуминиев. Тази медна основа обикновено помага за малко по-доброто охлаждане, защото медта има по-добра топлопроводимост от алуминия. Така че има логика охладителите за i7 да има такава „добавка“.

 

Компютъра ще бъде използван заедно с няколко други в cinema 4d team render което означава, че производителността на процесора е важна, но аз не го правя често и не ми е периоритет като се има предвид другите компютри. Също и за различни видове домашен сървър едни от които е Мултимедиен/стрийминг. Тоест локален web сървър с CMS система на която може да се качват филми, музика, сериали и други и да се гледат (чрез стрийминг, сваляне или плейър) от всички устройства у дома без да има нужда да се сваля на всяко у-во, за да се гледа/слуша нещо.

Не съм запознат особено добре със Cinema 4D, но подозирам, че тук най-важното нещо ще е броят ядра. За жалост надали ще могат да се отделят средства за Core i5. На второ място по важност най-вероятно ще е тактовата честота, което значи, че оувърклокнат G3250 ще се справя по-добре от G34xx.

За останалите нужди (стрийминг и т.н.) всеки съвременен процесор е достатъчен.

 

При нужда ще взема Hyper t4 (за към 50лв) за G3258, който ми върши добра работа за i7 4790k и всичко ще е "ОК". Може и някое по-евтино ако някой предложи.

DeepCool имат доста прилични охлаждания на поносими цени. Хвърли им око. Не мога да се наема да препоръчам конкретен модел.

 

Ако можех да съм сигурен, че процесора няма да прави проблем на рам паметта (почти сигурен съм, че няма но...) и дъното ще може да оувърклокне до към 4ghz тогава е сигурно, че ще взема G3258.

Не трябва да има проблеми. Процесорът просто няма да може да се възползва от възможностите на паметта, която ще работи на по-ниска честота от максималната си.
Link to comment
Сподели другаде

Изобщо не препоръчвам да се залага на евтини изпълнения що се отнася до захранващия блок. Ако компютърът няма да е важен, би било по-приемливо да се спести малко, но ако ще се ползва за нещо поне малко важно и то постоянно, би било доста неразумно да се спестява от захранващия блок, който е гръбнакът на системата.

 

В този ред на мисли бих предложил Corsair VS450 като според мен най-оптимален вариант. Това ще е около 90 лева.

Corsair нямат лош захранващ блок и винаги са (малко или много) добър избор. VS серията е най-бюджетната и не блести с нищо, но за хора, които просто искат надеждност, е достатъчна.

 

Изборът на кутия е по-лесен. След като няма да се използват скъпи части и няма особени изисквания към нея, може да е и от евтините (40-50 лева). Лично аз бих предложил да огледаш предложенията на DeepCool, които според мен предлагат доста прилични кутии за парите си. Zalman би било второто ми предложение. Ако трябва да дам още едно,... може би Delux.

 

За дънна платка няма какво да кажа конкретно. ASRock е достатъчно добър производител, а H81 чипсетът предлага всичко нужно. Така че тук е по-скоро въпрос дали дънната платка предлага нужните за теб портове, т.е. дали ще има DVI/HDMI изход, дали ще има достатъчен брой USB портове и т.н.

 

За процесор предлагам да се насочиш към Intel Pentium G3460 (или поне G34xx). G3258 моделът поддържа максимум DDR3-1333MHz и тактовата му честота е малко по-ниска, а ти искаш максимална производителност. Цената е общо взето еднаква.

Ти чуваш ли се Intel Pentium бие 4/6/8 ядра на игри и настига при клок над 4ghz i3/i5/i7???

И съм аз с DDR3 1600 16GB RAM а в youtube имa и на 1866 / 2133 / 2166 ?

http://gumbo.bg/92223748.htmlи върви над 200лв вече на повечето места.

[g3258 + 2133 mhz 8 ram 2x4.]

'https://www.youtube.com/watch?v=7QHiv70GH8g&index=2&list=LLqwzXJuOtW-sEKFX6dc3LEw

https://www.youtube.com/watch?v=I9Z2GWCwY0U&list=LLqwzXJuOtW-sEKFX6dc3LEw&index=17

 

Чесно i7 2500 лв / Пентиума 200лв? Има ли смисъл ??? На някой игри 20 фпс повече на други равни , на други пентиума с 5 фпс повече от него.

Link to comment
Сподели другаде

Не разбирам защо си пъхаш носа там, където не ти е работата и нямаш никакви познания. Особено пък ако не си прочел темата.

 

1. Не се доверявай на разни произволни тестове в YouTube.

2. При игри е нормално да няма голяма разлика в производителността, защото съвременните игри разчитат много повече на графичния чип, отколкото на централния процесор. Т.е. много по-важно е видео картата да е добра. По-скъпите процесори добавят повече ядра и специализирани функции и инструкции, които са от по-голяма полза на специализиран софтуер и определна група от потребители. За игри допълнителните екстри нямат толкова голямо значение. Затова и няма особен смисъл да се инвестира в нещо по-високо от Core i5, ако системата ще е изцяло с игрална насоченост. Дори Core i3 е напълно достатъчен в повечето случаи.

3. Потребителят, който търсеше съвет, изрично каза, че игри изобщо не го интересуват. Така че не знам защо изобщо говориш за игрална производителност.

 

Ще те посъветвам да се кротнеш лекичко и вместо да се правиш на разбирач, да се опиташ да научиш нещо. На мен ми е далеч по-лесно просто директно да ти трия коментарите, които сметна за излишни и/или глупави (като този по-горе), но считам, че ще е по-удачно опитам първо с добро.

Link to comment
Сподели другаде

Абсолютно всички тестове са вярни.

По-горе съм си написъл мнението ,не се заяждам просто пиша това което ми е на сърцето.

Няма смисъл от i5/i7 достатъчни са едни i3/G3258 При клок бие i3 и настига някой i5/i7 безмислено е да давам по над 2 бона за процесор.

За 4-6-8 ядрените процесори от fx серията на AMD няма да говоря слаби са ,но ако нямаш пари за видео карта са най-добрия избор.

G3258 ги бие всичките.

От 120 лв тръгна и стигна на 200,89 max.

http://gumbo.bg/92223748.html

Работи и над 1333 mHz аз съм на 1600mHz и има тестове и на 2633 работи идеално.

Един вид звяр клокърски процесор не трябва да се клоква нито на много нито на малко 3.2-не 4.9-не Защото при ниска не работи добре и при висока трябва да е балансиран в средата 4.1-4.4 max за да има най-добра производителност. (За gaming) ,не само.

Стана на въпрос за юбилейният интел и нямаше как да напише два реда.

Link to comment
Сподели другаде

Абсолютно всички тестове са вярни.

Не съм казал, че не са верни. Казах да не се доверяваш на тях, защото може да не са. YouTube не е обичайният източник на достоверна информация и безпристрастни тестове, що се отнася до информационни технологии.

 

По-горе съм си написъл мнението ,не се заяждам просто пиша това което ми е на сърцето.

Това по принцип не е нещо лошо, но в случая повтаряш едно и също нещо, в което има истина, но нещата са много относителни.

Също така го повтаряш и когато няма нужда. В текущата тема изрично се спомена, че игрите изобщо не са важни, което означава, че не е важно колко е добър даден процесор за игри.

В такъв случай коментарите ти се превръщат в спам и/или тролване, а това не се толерира в никой уважаващ себе си форум, този включително.

Така че колкото и да ти е „на сърцето“, ще е добре да включиш и главата в уравнението и да мислиш, преди да пишеш.

 

Няма смисъл от i5/i7 достатъчни са едни i3/G3258 При клок бие i3 и настига някой i5/i7 безмислено е да давам по над 2 бона за процесор.

Първо нека се разберем, че процесорите, чиито цени надвишават 1000 лева, са сървърни или предназначени за една точно определена ниша потребители, които знаят много добре какво точно купуват и защо го купуват. Т.е. хора, които знаят как да се възползват от това, което им се предлага за тези пари. Е, има я и онази група от хора, които имат тонове пари и купуват само за да се фукат, но тях не ги броим.

 

Това не са процесори за масовия потребител, така че не е редно да ги намесваш.

 

Да, за повечето игри един Core i3 е напълно достатъчен. Дори един Pentium е може да е достатъчен. Това е така, защото игрите не са оптимизирани да използват повечето ядра на по-скъпите процеори, нито пък имат нужда от допълнителните поддържани процесорни инструкции или други екстри, които са налични в по-високоя клас процесори. Нуждите на игрите са простички, що се отнася до централния процесор. Дай им 2-3 ядра и добра производителност на ядро и всичко ще е наред. Поне в болшинството случаи.

 

Това е положението при игрите. При другите приложения обаче положението е много по-различно. За хора, които се занимават да речем с много видео компресия или рендериране, повечето ядра са безценни. В такива ситуации инвестицията в Core i5 или i7 може да се окаже абсолютно оправдана и дори необходима. В такива ситуации може да се окаже, че процесор AMD FX е отличен избор, защото за парите си предлага повечко ядра, нищо че индивидуално ядрата му са с по-ниска производителност.

 

За 4-6-8 ядрените процесори от fx серията на AMD няма да говоря слаби са ,но ако нямаш пари за видео карта са най-добрия избор.

За някои неща са слаби, за други не са. Теб те интересуват само и единствено игри, за които AMD FX не е оптимален избор. За други дейности могат да са отличен избор.

 

Не виждам как са добър избор, ако няма пари за видео карта. В това твърдение няма грам логика. Централеният процесор не може да компенсира видео картата, нито пък видео картата може да компенсира централният процесор.

Компонентите са независими и е редно да са подбрани спрямо нуждите.

 

Безплатен съвет: забрави за Gumbo. Това е магазин с ужасни цени.

 

Един вид звяр клокърски процесор не трябва да се клоква нито на много нито на малко 3.2-не 4.9-не Защото при ниска не работи добре и при висока трябва да е балансиран в средата 4.1-4.4 max за да има най-добра производителност. (За gaming) ,не само.

Не знам откъде черпиш вдъхновение за такива глупости.

 

Идеята на оувърклока е да се постигне максималната тактова честота, при която процесорът работи стабилно. Няма такова нещо като „трябва да е по средата за по-добра производителност“. Целта е да се изстиска максимумът от компонента!

 

---

 

Та, ще се успокоиш ли малко с тези големи хвалби на любимия ти процесор или аз да ти охладя ентусиазма?

 

Разбрах(ме), че си доволен от избора си, но ако продължаваш да го натякваш, особено ако е безпричинно, ще се наложи да взема мерки.

 

Аз съм търпелива личност, но и моето търпение си има своя предел. Съветвам те да не го прекрачваш.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...