Jump to content

Проблем с видео драйвъри след ъпгрейд до Уиндоус 10 или защо видеото насича?


artgun

Препоръчан пост

Здравейте,

Реших да разгледам нашумелия напоследък Уиндоус 10 и направих ъпгрейда. Честно да си кажа - много съм доволен, но има и проблеми. В случая е само един - при възпроизвеждане на видео файлове се получава периодично застиване за около секунда на картината, докато аудиото си продължава без проблем. Синхронизацията не се губи. Опитах с включване и изключване на DXVA - стори ми се, че когато ускорението е изключено малко по-нарядко се проявява проблема, но може и да греша. Освен с PotPlayer, който използвам по подразбиране, опитах и с Windows Media Player, MPC-HC и VLC - абсолютно същата работа. Тогава обърнах внимание на видео драйвъра - Уиндоус 10 си слага съответния драйвър - 353.54, а има и по-нова версия 353.62, която също безславно опитах. Пробвах и с даунгрейд на драйвъра с по-стари версии - за Уиндоус 8.1 - работи, но със същия проблем. Тук Уиндоус 10 има един бъг, който Майкрософт се опита да оправи. Става въпрос за това, че се появиха много проблеми с определени игри и видео драйвърите. Хората деинсталират драйвърите и слагат стари версии, но след рестарта ОС си връща драйвъра 353.54, затова пуснаха инструмент за скриване на ъпдейта, имам го но колкото пъти скрива обновяването, толкова и нищо не прави. Снощи след безкрайно инсталиране и деинсталиране на видео драйвърите в един момент плеърите започнаха да възпроизвеждат без прекъсване, но аз бях твърдо решен да оправя нещата както трябва да са и сега съм в изходно положение. Защо смятам, че имам проблем с видео драйвърите - ами първо заради насичането и второ - в Диспечера на устройствата след извикването на Properties - Events в полето Информация се чете: "Device PCI\VEN_10DE&DEV_0DF1&SUBSYS_04871025&REV_A1\4&6fab1f9&0&0008 requires further installation." Това последното "requires further installation" го има и когато не е инсталиран драйвъра на определено устройство/компонент. Пък и нали след безкрайната преинсталация на драйвъри нещо се случи и нещата уж тръгнаха, дори и с "requires further installation"... Моля, ако някой смята, че за накъсаното възпроизвеждане има и други причини, а аз се боря с вятърни мелници, нека си го каже, пък аз даже и ще съм му благодарен!

Лаптопа е Acer Aspire: Windows 10 64-bit, Intel Core i3-380M, GeForce GT 420M, 8 GB RAM. Този модел го има и с Optimus, но моя не е такъв.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 31
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Привет, да надграждате върху съществуваща инсталирана ОС  е  лаично. Почти 99% е сигурно,че ще имате проблем. Все пак това не е  OSX, а Уиндоус. Направете,чиста инсталация като  изтриете   дяла  на който е инсталиран Уиндоус както и   дяла  от 350MB - който   Уиндоус създава.  Създайте нов дял за Уиндоус  и инсталирайте на чисто.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за включването!
Нямаше как да не мина през това дилетантско изпълнение, ако не ми бе нобходим т. нар. CD KEY, който Уиндоус 10 създава при регистрацията си след ъпгрейда и който е различен от този на Уиндоус 8.1, или казано по друг начин - не може да инсталирате Уиндоус 10 с ключа на 8. Сега, след като вече го има този ключ, мога да постъпя според Вашето предложение. Досега ме спираше само факта, че потребителите преминали през този вариант пишат, че се проявяват абсолютно същите проблеми, т.е. не се знае дали няма да е само загуба на време. Все пак мисля да опитам, но засега  изчаквам - може би отнякъде ще изскочи заека...​

Link to comment
Сподели другаде

Привет, CD Key- колкото искате  в интернет.  От самото начало съм тестер,вече не помня и от кой билд започнах.Винаги можете да скипнете тази стъпка и в последствие да актевирате. Просто по-трудно ще достигате до дяловете на харда си и флашките, защото няма да имате достъп до This PC докъто не актевирате Уиндоус. Но винаги има начин стига човек да търси и чете. Важно е когато четете дадено мнение да имате представа колко опит има,човека който е написъл това мнение. Лаици много в интернет.  Наивно е да надграждате почти сигурно е,че винаги ще има проблеми. Има толкова програми с които бихте могли да си съхраните активацията и в последствие да я възтановите отново. Независимо дали сте с Уин 7 или 8. Така,че тези доводи са неоснователни. Винаги правете чиста инсталация, както казах по-горе все пак това е Уиндоус , а не OSX.

Link to comment
Сподели другаде

Винаги правете чиста инсталация, както казах по-горе все пак това е Уиндоус , а не OSX.

Не че нещо, но надграждане изобщо не гарантира проблеми. Има видеа из Интернет, където хора надгражда от Windows 3.x/9x до 8.1, като минават през всички междинни системи, и всичко си работи коректно, така че нека надграждането изобщо не толкова проблематично, колкото се опитваш да го изкараш.
Link to comment
Сподели другаде

Аз пък съм потребител още от времето когато имаше само един сайт, който после се раздели на два и ценя мнението на Night_Raven. Не съм изобщо редовен във форума, но при нужда пиша. Радвам се, че точно той е прочел темата, защото малко са тези дето биха могли да помогнат на тема видео и аудио възпроизвеждане!
Така, сега направих чистата инсталация и първото нещо което инсталирах, след като Уиндоус 10 си инсталира драйвъра на видеото, беше PotPlayer - змръзването за секунда сега дори е по-често. Както си и мислех, но трябваше да опитам.
Идеи за проблеми с декодери, рендъри и т.н.?​ 

Link to comment
Сподели другаде

Само да се намеся - аз лично ъпгрейднах с цел да направя чиста преинсталация след това. Не че имах проблеми, но за всеки случай. Та при последвалата преинсталация не съм въвеждал никакви серийни номера, но въпреки това Windows-ът се активира. MS явно си имат база данни от компютрите (като желязо) и дори да нямаш сериен номер, ако си в тоя списък те активира... То и с Windows as a service това със серийните номера скоро няма да има никакво значение...
Link to comment
Сподели другаде

Отдавна не ми пука, просто се чудя Милен как още те търпи.......

Странно. За човек, на когото не му пука, определено прекарваш доста време из форума и в писане на коментари. Иначе не се притеснявай за бана. Ще си в почивка скоро.

 

Така, сега направих чистата инсталация и първото нещо което инсталирах, след като Уиндоус 10 си инсталира драйвъра на видеото, беше PotPlayer - змръзването за секунда сега дори е по-често. Както си и мислех, но трябваше да опитам.

Идеи за проблеми с декодери, рендъри и т.н.?​

Нямам възможност да тествам поведението на Windows 10 с видео карта на NVIDIA. Вкъщи съм с такава, но нямам намерение да надграждам текущата Windows 8.1.1 в близко бъдеще. На работа има компютри с Windows 10, но нито един от тях не всички те са с Intel HD Graphics.

 

Ако се съмняваш в драйвера, можеш да опиташ Safe Mode. Там няма да има активен драйвер.

Тествах възпроизвеждане на HD (720p) видео файл под Windows 10 във виртуална машина и всичко беше наред, така че проблемът определено не е в операционната система.

 

Друго, което мога да предложа в текущата ситуация, е да забраниш на Windows да инсталирай предпочитания от нея драйвер: десен клик върху File Explorer или This PC -> Properties -> Advances system settings -> подпрозорец Hardware -> Device Installation Settings -> No, let me choose what to do -> Never install driver software from Windows Update -> можеш да размаркираш и отметката -> OK. Накрая рестартирай за всеки случай. Това би трябвало да помогне.

 

След това можеш да тестваш с различни версии на драйвера. Лично аз бих посъветвал да започнеш с последната, защото поне на теория би трябвало да е най-подходяща.

Също така, който и плеър да ползваш, опитай да смениш рендериращия механизъм. Виж дали с някой от тях проблемът няма да се елиминира или поне намали.

Link to comment
Сподели другаде

Уникално как питащия не се е пробвал да инсталира Windows 10 на чисто, а тъпче в кочината. Вероятно продължава да си мисли, че Микрософт му иска ключ за активация. Уникално! :)

 

Все едно да инсталирам два драйвъра един връз друг и после да се надявам една деинсталация да реши мазалото.

Link to comment
Сподели другаде

Уникално как питащия не се е пробвал да инсталира Windows 10 на чисто, а тъпче в кочината. Вероятно продължава да си мисли, че Микрософт му иска ключ за активация. Уникално! :)

 

Все едно да инсталирам два драйвъра един връз друг и после да се надявам една деинсталация да реши мазалото.

 

Ще те помоля за в бъдеще да не пишеш в моите теми като тинейджър, който се притеснява да изрази ясно и открито мнението си към някой и използва трето лице търсещ подкрепата на мнозинството!

Ако ще пишеш в темата го направи както трябва да бъде. Например - "Уникално, как още не си се пробвал да инсталираш......" или " Уникално, как още не сте се опитали....."

И пич, изобще не е "...все едно да инсталирам два драйвъра един връз друг..." ! Ама много си далеч от истината!

 

Сега на теб ли трябва да отговоря или на останалите, които се предполага, че четат!? :haha:  Ако беше прочел дори и само поста на Night_Raven, точно преди твоя, щеше да знаеш, че съм опитал и ефект няма, дори е по-лошо. Ти си ясен - не пиши повече тук, моля! Не обичам, когато човек се изразява като теб и когато такъв се опитва да трупа рейтинг на гърба на други - помогна ли с нещо? Не. Прочети ли постовете преди твоя - даже и това не направи. Довиждане!

 

 

 

Към Night_Raven:

Забраната за ъпдейт на драйвърите направих с по-горе посочния от мен туул, пуснат специално за тази цел от Майкрософт. Казва се "wushowhide.diagcab". Ето я страницата на Майкрософт https://support.microsoft.com/en-us/kb/3073930?utm_source=twitter.

 

Опитах с инсталация на най-новия драйвър от сайта на Nvidia, но няма подобрение, а надписа "require further installation" си седи.

 

Снощи опитах с последния драйвър от старницата на Acer - от 2012 г е и е специално за моя лаптоп, ерго графична карта - много, ама много по-добре е. Не всеки път се проявява проблема, а когато го има е само загатнат, т.е. съвсем леко се забавя картината, но много бързо се оправя. Засега така ще е.

 

Ще опитам и в Сейф Моуд и пак ще пиша. Във форума на Nvidia проблемите след инсталацията на Уиндоус 10 растат лавинообразно и явно ще почакаме за съответните ъпдейти.

 

ПП Под Сейф Моуд предупреждава, че няма инсталирани необходимите кодеци и че DX драйвъра не е инсталиран, а след това започва възпроизвеждането. Няма никакви артефакти или проблеми. Процесора вместо 7 - 15% сега е натоварен на 80 - 85 %, а за графичния (както се и очаква) няма информация.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте, използвам случая да ви честитя новият Windows!
 
 

Странно. За човек, на когото не му пука, определено прекарваш доста време из форума и в писане на коментари. Иначе не се притеснявай за бана. Ще си в почивка скоро.

 
Nice! :D
 

...Сега на теб ли трябва да отговоря или на останалите, които се предполага, че четат!? :haha:  Ако беше прочел дори и само поста на Night_Raven, точно преди твоя, щеше да знаеш, че съм опитал и ефект няма, дори е по-лошо. Ти си ясен - не пиши повече тук, моля! Не обичам, когато човек се изразява като теб и когато такъв се опитва да трупа рейтинг на гърба на други - помогна ли с нещо? Не. Прочети ли постовете преди твоя - даже и това не направи. Довиждане!
...

Мда, той си е така перманентно...

Колкото до темата имам чувството, че може да е нещо такова:



Тоест, когато драйвъра изкарва висок FPS, а видеото е на нисък, видеоплейърът не винаги успява да се справи елегантно със ситуацията. Не казвам, че посочените настройки са правилното разрешение. Сега може би ще знаеш какво да търсиш. ;)
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговора, но при мен не е точно такъв проблема. Видеото се възпроизвежда перфектно, а не както в по-горния пример насечено. Просто от време на време, картината замръзва за около секунда. Прави го по различно време, при различен драйвър, на един и същи клип - някой път на 6% от началото, друг на 12, трети на 6 и 22, четвърти в началото и на 50% и т.н. За един и същ драйвър моментите в които се проявява са близки, но за друг са други. В най-лошите случаи го прави на 6, 12,18, 22 % - не изчаквам до края. Това е с PotPlayer, но е същото и с Windows Media Player, MPC-HC и VLC. Почти не се повлиява от това дали е изключено DXVA. Когато е изключено, го прави на малко по-късен етап, но пак го има. В PotPlayer има възможност да се изведе инфо за текущото състояние - натоварване на централен и графичен процесор, битрейт, рендъри и т.н. Не всеки път, но доста често се наблюдава след замръзването на картината, че видеопроцесора е на 0%, т.е. досега е бил 16% и изведнъж картината замръзва и след възстановяване видеопроцесора е 0%. После мигновено се замества от новата стойност, която вече не е 0. При изключено DXVA централния процесор е натоварен повече, графичния вече е само на около 6%, но пак при застиването понякога показва, че е на 0%. Това хвърля съмненията ми именно върху видеокартата. И със стария драйвър, който сложих, мислех че съм решил проблема, но пак се проявява - винаги в началото и едва забележимо, но понякога и по 5 - 6 пъти в рамките на клипа. Няма оправия! В същото време със същите настройки, а те са по подразбиране, с PotPlayer на Уиндоус 8.1 няма никакъв проблем с възпроизвеждането, ама никакъв.

Ще се помъча да открия аналогичната настройка в PotPlayer и ще пиша.

 

 

ПП В ПотПлеър при възпроизвеждане с десния бутон на мишката се извиква контекстното меню -> Filters -> Manage Filters... -> Video Decoder -> Built-in codec/DXVA settings -> H.264 skip loop filter: от падащото меню избрах All frames и стана по-зле. По подразбиране е Default (recommended). Сега опитах с None и още не мога да кажа дали е по-добре - ще тествам още файлове.

 

ППП Явно трябва повечко време за да сработи - с None стана също лошо и отново избрах All frames и засега е добре. Сега ще ъпдейтна с последното от Nvidia и пак ще пиша.

Link to comment
Сподели другаде

За съжаление след ъпдейт на драйвъра до последната версия от сайта на Nvidia проблемите се проявяват отново със същата сила, независимо от настройките на плеъра.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...