Jump to content

Препоръчан пост

Колко неща се изписаха, доста от които неверни.

 

Ако има съмнения в здравето на твърдия диск, се тества с инструмент на производителя. Ако по някаква причина не се поддържа дискът от въпросния инструмент, следващият вариант е Victoria. Процедурата съм я описал в този коментар. Връзки за изтегляне не съм давал, защото съм сметнал, че потребителите ще се оправят, но ако случайно някой изпитва затруднения, ще му връча линкче. В него коментар съм описал и защо HDD Regenerator трябва да се избягва.

 

Low level format (форматиране на ниско ниво) отдавна не може да се извърши. Това, което в днешно време се нарича форматиране на ниско ниво, в действителност е просто зануляване (известно още като „zero flil“ или „full erase“. Ако на твърдия диск няма ценна информация и има време, едно зануляване няма да навреди в никакъв случай, дори може да помогне за релокиране на проблемни сектори.

Ако обаче няма време или има ценна информация, ще трябва да се прибегне до възстановяване на информация. Един вариант е да се използва EaseUS Partition Recovery Wizard, която ще опита да открие заличени дялове и да ги възстанови, без да закача данните. Ако това не помогне или е объркващо, остава да се сканира диска за данни за възстановяване. За целта препоръчвам GetDataBack (стандартната или Simple) или R-Studio. Платени са, но са лесни за работа и са кадърни. TestDisk е чудесна и безплатна, но са нужни поне 3 висши образования за работа с нея. Recuva е лесна и безплатна, но нямам идея дали ще се справи.

След възстановяването на данните може да се занули.

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...

Да, теста е преминал успешно.

Обърни внимание на температурата на твърдия диск - на теста се вижда 39 *С, а е имало момент, в който е била и 40 *С - тона не е добре за диска.

Link to comment
Сподели другаде

 Благодаря ти колега. Ами беше 38 през половината от времето, накрая е качил на 39 явно (заспах), но мисля на 40 не е бил. В стаята няма климатик е доста горещо. Иначе от HD Tune го гледам, че държи около 37 (през останалото време). Искам и друго да питам, после го тествах с Victoria под Windows и там не изкара грешка, но ми 'изкара" някакви предупреждения нещо за сектори и ms, това някакви 'бавни' сектори ли са ? Довечера ще постна картинка от програмата.

Link to comment
Сподели другаде

Не че нещо, но 40 градуса е напълно нормална температура за един хард диск.

Между 41-45 също не е проблем, но не би било зле да се направят планове за някакво вентилаторче, особено ако кутията предлага място за монтиране на такова.

Между 46-50 градуса е поносима, но нежелателна температура. Определено ще е добре да се измисли някакво охлаждане.

Над 50 градуса вече имаме проблем.

Link to comment
Сподели другаде

Има бавни сектори. Единственото нещо, което може да се направи, е да се занули, ако няма ценната информация или има, но може да се прехвърли на друг.
Link to comment
Сподели другаде

 Благодаря колега, от твоя тема водях, че тези 'бавни' сектори са някаква индикация за проблеми в бъдеще с харда ? Дали да не си архивирам инфото и да си купя нов диск ? М/у другото от чисто любопитство странно е че SeaTols не откри проблеми а Victoria намери такива, явно самото сканиране е на различен принцип или ?

Link to comment
Сподели другаде

 Благодаря колега, от твоя тема водях, че тези 'бавни' сектори са някаква индикация за проблеми в бъдеще с харда ? Дали да не си архивирам инфото и да си купя нов диск ? М/у другото от чисто любопитство странно е че SeaTols не откри проблеми а Victoria намери такива, явно самото сканиране е на различен принцип или ?

 

Разбира се. Хубаво е ценните данни да ги съхрянваш на два отделни, външни, твърди диска. Това обикновено не е проблем, защото много ценните файлове често са малки като обем. Но ако се спреш на този вариант, преди това си измисли схема за индексиране, например в директориите да слагаш текстов файл, където да се описва датата на архивиране, откъде е взет, дали е второ копие и т.н.

 

Ако питаш мен, дискът е добър, но докато не го изтриеш /за да го форматираш и оправиш/ няма да се разбере. Има някаква вероятност телевизорът да не го е захранвал с достатъчен ток, за да се случи така. Но всичко това е грубо предположение. Така, че ако ще си съхраняваш филмите там и няма да съжаляваш много, ако ги загубиш, мисля че ще е OK.

 

Освен различният принцип, производителят решава колко детайлна информация да разкрие. А фирмените политики напоследък диктуват голяма скромност, че да не би продуктът им да не се продава добре.

Какъв е смисъла от тази операция??? Разцепен или не, не може да се форматира.

Тук, barbuncela е права. 

Има логика в тези действия. Ако структурата на партициите е разбита, форматиращите програми няма да работят, нито на Windows, нито на Linux.

Единствено изключение са такива, които биха изтрили целия диск и могат да създадат сами основните структури, преди формата.

 

Как обаче са повредени основните логически структури на дискът е мистерия. Може би кофти софтуерна грешка или генерална хардуерна повреда.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте, моля за мнение, който е ползвал и има опит с програмата Spinrite 6 за възстановяване на дискове. Благодаря предварително. Линк към официална страница https://www.grc.com/sr/spinrite.htm

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...