Jump to content

Безплатен ъпгрейд за Windows 10


Гост Zig Zag

Препоръчан пост

Логиката ти се бази на много презумпции.

И по-точно?

 

Оказва се, че Windows98 става добър чак след SE изданието, на WindowsXP му трябваха 3 сервизни пакета, а WindowsME директно беше наречен "Mistake Edition", което преведено и адаптирано ще рече "Пълен провал". Явно не винаги по-новото е по-съвършено out of box.

Не съм казал, че винаги по-новото е по-добро out-of-the-box, не и като реализация. На ниво идеи/технология общо взето винаги е, просто обикновено е нужно малко време да се изчистят евентуални проблеми.

 

Винаги действително използваната памет означава нещо. Понеже тя е крайна величина, задължително нещо, което хаби повече физическа памет = повече обръщания към pagefile. Което теоретично може да окаже значение, ако паметта се ползва практически до изчерпване. Между другото, swap и pagefile са еквивалентни понятия. И ако ще използвам стари понятия, в Linux няма pagefile.sys. Има SWAP дял.

Наясно съм със Superfetch, но той не е въпрос на текущото обсъждане. Въпросът е когато дойде да събираш всички приложения, които ползваш в RAM, къде можеш да събереш повече, отпечатъкът върху системата и къде имаш повече пространство за изпълняване на код от приложното програмно осигуряване.

Малко ми е трудно да ти схвана мисълта. Искаш паметта да не се пълни много? Не че нещо, но паметта е точно за това — да се използва. Неизползвана памет е донякъде равносилно на прахосана памет. И е общо взето обратното: колкото повече страници има дадено приложение в паметта, толкова по-малко ще се обръща към pagefile-а. Това не значи, че обръщанията към него могат да се елиминират напълно, но ако има достатъчно памет, много по-често страниците ще остават в standby списъка, вместо да се местят в pagefile-а, дори и да се стартират още приложения на системата.

И SuperFetch има пряка връзка с причината, поради която много хора си мислят, че по-новите версии на Windows гълтат повече памет. SuperFetch пълни паметта с данни, които ще потрябват в близкото бъдеще. По този начин се ускорява стартирането на операционната система и различни приложения след това. Това не е прахосване на памет. Това е оползотворяване на памет.

 

За услуги и т.н отново правим презумпции за оптимизация и т.н.

Никакви презумпции не правя. Това са факти. Достатъчно е да се поработи със съвременна операционна система и да се следят услугите. Услугите са настроени по-добре кога да се стартират, колко време да работят и да се спрат след това, вместо да са активни постоянно.

 

Аз пък съм прагматичен, взех че си направих анализ на 1 система с процесор PentiumM и 2 версии на Windows - XP и 7. И почнах да сравнявам времена на зареждане, процесорно време и т.н. Оказа се, че Windows7 зарежда по-бавно. По-бавно = по-висока консумация на електричество. Оказва се, че на системата WindowsXP е бил по-добър.

Това някаква шега ли е?

Изводът ти е, че Windows XP е по-добър, защото зарежда по-бързо на хардуер отпреди 10 (и дори повече) години? Да, възможно е да зарежда по-бързо. И какво от това? Далеч по-важно е колко пъргава и бърза е системата по време на работа. Зареждането на операционна система се извършва еднократно в рамките на часове/дни/седмици/месеци. Зависи как се използва и дали потребителят си изключва компютъра. Тези няколко секунди, които губиш по време на зареждането са ти по-ценни от по-пъргава работа на системата като цяло?

И каква е логиката, че консумира повече енергия? Защото има повече активност по твърдия диск? Ако е това, то не мисля, че логиката ти е особено добра, защото точно повече памет + SuperFetch ще намалят заявките до дисковата подсистема, което означава, че твърдият диск ще може да прекара повече време в покой, което ще спести много повече енергия.

 

Новата версия на OS има по-добра поддръжка на по-нов хардуер и по-нови технологии. Което не означава автоматично, че всеки с всяка система може да се възползва от тях. Още повече не значи, че с новата версия и поддръжка на нови технологии и хардуер не се изместват стари технологии и хардуер, които може да са важни за някого.

Да, не всяка компютърна система разполага с нужните нововъведения, за да оправдае максимално нова операционна система, но не е нужно хардуерът да е чисто нов и последно поколение. Дори хардуер в последните 2-3 години е достатъчен.

 

Няма как да не вземем предвид и промените в графичният интерфейс, доста резки в Windows8 спрямо Windows7. Работил съм на Windows8 и го намирам крайно неудобен. Намирам и че е много по-сложен за обикновените потребители, ежедневно срещам много повече въпроси за работата под Windows8, отколкото под Windows7, както и много молби дадена система да се даунгрейдне до Windows7.

Е, хубаво, разбрахме, не ти харесва модерният интерфейс. Две отметки и го няма него и charms лентата вдясно. Програми за добавяне на меню Старт се намират под път и над път. Вярно, повечето са боклуци, но има поне три, които са чудесни, една от които е безплатна и авторът ѝ е българин. Тегли и се инсталира за няма и минута. С инсталирането на подобно нещо се решават едно около 95% от проблемите с интерфейса на Windows 8/8.1. Разбира се хората ги мързи да отделят няколко минути да проверят за решение. Явно е по-лесно и приятно да се проклина тъмнината, вместо да се включи лампата.

 

На кратко - по-новата версия не означава автоматично в индивидуален план. Освен подобрения, усъвършенстване, новите версии са напълно способни да вкарат и допълнителни грешки и несъвършенства, поради увеличаващият се обем от код, както и да вкарат несъвместимости с по-стар хардуер и софтуер. Поради тази причина се налага те да се изчистват със сервизни пакети. За това и не смятам никога да преминавам на нещо, което не е достатъчно тествано. Поради това и бизнесът обикновено се движи в софтуера си 1-2 версии назад. Не може някой да си позволи да мигрира целият си бизнес от Windows7 до 10, веднага щом излезе, без да е уверен, че няма да излязат подводни камъни. Правилото е - нещо, което работи не се пипа просто така.

Никъде не съм казвал, че трябва да се преминава към по-нова версия веднага. Отново: съгласен съм, че често е добра идея да се изчака известно време, за да се види колко стабилна е новата версия. В бизнес средите това важи с още по-голяма сила. И все пак е редно да спомена, че това не е единствената причина компании да не мигрират към по-нови версии. В някои случаи се използва някакъв много специфичен и/или античен софтуер/хардуер, който просто не поддържа различна операционна система. Друга вероятна причина е, че бизнесът не разполага с финансовите средства да закупи нужните лицензи, ако използва лицензиран софутер. Трета възможна причина е, че въпросният бизнес използва такива програми, че изобщо не е нужно да се актуализира операционната система, защото нито компютрите са чак толкова съвременни, нито би се усетила разлика.

Това, което казвам, е, че е крайно погрешно да се говори общо, че няма особена разлика между операционните системи и че няма смисъл да се актуализира по принцип. Точно обратното е. Случаите, при които актуализацията може или е дори желателно да се избегне, са изключенията, не правилото.

 

В мащаб е вярно, че авторите на софтуера имат общо с осигуряването на съвместимост. Обаче в личен план даден потребител не го интересува кой прави софтуера, иска той да върви. И за него ако нещо върви на XP, а не върви на 7, значи 7 е лошият, лош вълк. Защото е изгубена съвместимост. Неизбежно е, но е доста неприятно. Аз лично ползвам някои стари парчета хардуер като един практически античен принтер. Е, под WindowsXP работеше доста добре. Под Windows7 едвам го подкарах.

Това, че средностатистическият потребител обвинява Windows за всички възникнали проблеми, е ясно. Защо обаче изобщо му зачитаме мнението? Средностатистическият потребител е много необразован и незапознат. А и ние не говорим в момента кое как изглежда за обикновения потребител, а говорим как стоят нещата в действителност. Ти не се имаш за обикновен потребител, така че би следвало да си наясно с тези неща.

Аз също имам случай с много стар матричен принтер. Работи под Windows 7 без проблеми. Разбира се това не означава, че други принтери ще се подкарат също лесно. Но отново: чия е вината, че въпросният принтер няма кадърен драйвер за Windows 7? Microsoft ли са произвели принтера? Тяхна работа ли е да му осигурят поддръжка? Отговорът и на последноте два въпроса е „не“.

 

Иначе прав си, че на модерен, последна дума на технологията хардуер по-модерната OS по презумпция трябва да е по-добра, понеже е оптимизирана за последните технологични новости. И е така. WindowsXP поддържа двуядрени процесори и до 4GB памет в 32 битовата версия. Ползвам Windows7, въпреки някои неудобства, които ми създава, поради факта че се държи малко по-добре на хардуерът, с който в момента работя.

Да, Windows XP поддържа многоядрени процесори. Колко ефективно ги ополозтворява обаче е съвсем отделен въпрос. Надявам се не е нужно да споменавам, че е далеч от възможностите на по-съвременните операционни системи по отношение на многозадачност и използване пълноценно на повече от едно ядро.

Относно 4-те гигабайта памет. Първото важно нещо в случая е, че това е ограничение на самата 32-битова архитектура, не конкретно на Windows XP или дори Windows като цяло. Второто важно нещо е, че е това „до 4GB“ е доста относително и много зависи от хардуера точно колко над 3GB ще са използваеми.

 

Има го и обратното обаче - хардуер често се проектира за определен софтуер/версия на OS. И се оказва, че работи най-добре с тая версия, нищо че след това излиза по-нова. За този хардуер най-новата версия на OS не е задължително най-добрата. Именно за това смятам твоите презумпции за малко неправилни. Не че не си прав, просто начинът по който го казваш според мен не е правилен.

Даден хардуер може да се проектира да работи максимално добре с популярната в момента операционна система, но нищо не пречи на производителя да има също толкова добра (че и дори по-добра) поддръжка на по-нови операционни системи. Зависи от това дали има желание и пари.

 

Та помисли си внимателно дали съм "квартален хакер" или достоен събеседник :)

Какво да му мисля? След онези абсолютни врели некипели за тестването на Windows XP и Windows 7 на античен хардуер не мисля, че има нужда да се замислям.

 

п.п Windows7 SP1 x86 - трябваше да правя пачове в регистрито, за да нямам проблеми с цветовете на играта, когато я включа, докато работя с Aero. Starcraft Broodwar пък не върви, освен ако не kill-на процеса Explorer.exe или пак не правя пачове заради него. Не върви и с добри детайли Age of Mythology, освен ако не направя определени пачове пък по самата игра. Може да са стари парчета софтуер, но си ги обичам. И няма как да кажа на Ensemble Studios, които вече ги няма - Абе, я напишете нови, съвместими.

Да, Aero създава понякога проблеми, но може лесно да се спре. Не виждам проблем да се създадат две потребителски теми с предварително зададени настройки. В едната тема Aero ще е включен, а в другата — изключен. Преди игра се активира втората тема, след игра се активира първата. Става с буквално 3-4 клика на мишката, отнема 5 секунди.

StarCraft: BroodWar си върви нормално под Windows 8.1 x64 без каквито и да било „хакове“, неофициални пачове или настройки. Инсталирах StarCraft, инсталирах BroodWar, инсталирах официалния пач 1.16.1 и стартирах играта. Всичко работи нормално. Ето снимка:

http://i.imgur.com/eIRB44z.png

 

Дори написах „R“ с единиците и SoftVisia.com в чата на играта, за да не си помислиш, че съм взел снимката от друго място и нещо шмекерувам.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 37
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Привет, точно така спрете,че ако знаете само колко небивалици и смехотворни неща сте написали..... 

 

Така ли!? .... Аз пък как така не се досетих,че пиша смехотворни неща!

Link to comment
Сподели другаде

Аз съм с лицензиран 8.1 Pro. Опитах надграждането,не ми създаде никакви проблеми

 

Вероятно ползвате английско копие? И друг въпрос - при инсталацията локален акаунт ли изполвахте или майкрософтски акаунт?

Link to comment
Сподели другаде

Вероятно ползвате английско копие? И друг въпрос - при инсталацията локален акаунт ли изполвахте или майкрософтски акаунт?

 

Ами просто си го изтеглих от тука http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows/preview-iso Качих го на диск и го инсталирах.Посъветваха ме да направя чиста инсталация,така,че надграждане на практика не съм правила,а просто форматирах дял С и го инсталирах. Не ми е искал нито код за активиране нито акаунти никъде!

И не ми хареса! Така,че го махнах!

Просто си казах моето мнение за тази оперативна система.Не налагам мнение на никой! Продължавам да твърда,че за мене Windows 8.1 се оказа най-добра! Ако на някой не му понася това мое мнение,си е негов проблем!

 

Привет, точно така спрете,че ако знаете само колко небивалици и смехотворни неща сте написали..... 

 

Не разбрах само кое е смехотворно и кои са небивалиците??

Link to comment
Сподели другаде

Ами просто си го изтеглих от тука http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows/preview-iso Качих го на диск и го инсталирах.Посъветваха ме да направя чиста инсталация,така,че надграждане на практика не съм правила

 

Тогава трябва да сте наясно, че ако в рамките на една година не направите ъпгрейд като заявите да запазите windows 10, то след този срок ключа ви ще остане невалиден.

Link to comment
Сподели другаде

Възможно ли е иконата да не се появява поради следната причина:

Ключът за активация показва, че е валиден за операционна система Windows 8 Pro. Знаем, че при покупка на Windows ключът винаги е валиден само за една - конкретно закупена система, тоест може да се използва при инсталирането само на тази конкретна система. Макар да е валиден за по-нова или за по-стара версия, този ключ е регистриран за едно единствено копие. В случая Микрософт наблюдават за системи Windows 7 SP1 и Windows 8.1, а нашия ключ е за Windows 8.0, нищо че ключът се използва и под Windows 8.1...

 

Убих се от тестове, сложих стар имидж на пресен Windows 8.0, ъпгрейднах до Windows 8.1 но все е същото! Започвам да изпадам в параноя, както един беше писал че правил всякакви тестове чрез проверки, включващи проверка състоянието на хард диска, поправка на грешки, кърпежи, преинсталации на ъпдейти..., но не му се получило и решил че компютъра му е домейн и затова няма резултат. Скапвам се, но никой не помага. Трябва ми сходен случай за потвърждение. Иначе си играя наслуки. Сега си мисля, че самия компакт диск има някаква грешка при запис на диска. Но липсата на файл предполага и провал при инсталиране, нали така? Така ли е? Да правя ли нов диск? Някой да помогне, каквото знае.... :sad:

 

А може би веднъж инсталиран Windows 10 Insider и отказал се от програмата в същия ден да води до тази липса, което по-не ми се вярва. Проблем е, че никой не споделя как е. Всички ли са пирати?

Link to comment
Сподели другаде

...

Където ти е трудно да схванеш мисълта Night Raven, аз говоря за нещо, което се нарича оптимизация на консумираната памет. За мен Superfetch не е важен в този контекст, важно е къде паметта се управлява по-добре и има повече място за изпълнение на приложения. Ако притежаваш SSD, Superfetch не е кой знае колко полезен. Факт е, че ако нямаш достатъчно физическа памет и стигнеш на ръба й, доста активно Windows те "наказва" като се обръща към pagefile и почва да swap-а, с което започва видимо забавяне на системата. Вярно е, че всичко може да се поправи, като се инсталира голямо количество памет, дори да се изключи pagefile. Въпросът е при един фиксиран обем памет кой софтуер се обръща повече към pagefile, кой консумира така паметта, че да остане повече място за изпълнение на още приложения и т.н. Това е доста сложен баланс. Но масово забелязваме с теб, Night Raven, че има тенденция програмистите да се глезят и да не си оптимизират толкова добре програмите, разчитайки на по-мощният хардуер и по-големите ресурси, налични за тяхното изпълнение.

Да, WindowsXP зарежда на еди си какъв хардуер по-бързо. Обаче това не е важно. Важното е, че superfetch и prefetch не решават проблема с това колко по-точно програми мога да събера в RAM, преди да се наложи да се обърна към pagefile.

Тестването на античен хардуер беше нарочно и целенасочено. Показва, че всичко има много страни и като имаш по-малко памет, по-слаб процесор и софтуер с по-висока консумация на ресурси от преди, автоматично се вдига консумацията на енергия. Не всеки има хардуер последна дума на технологията, нещата не са винаги еднозначни и имат различни страни

Има програми, които ти слагат Старт Меню и ти байпасват стартовият Метро Екран. Това не означава, че решението на Microsoft ми допада или че ми харесва да ползвам софтуер на трети страни, за да оправям проблеми, които не са съществували. Като Firefox - нещо сбозят или скапят. И ти казват - сложи си добавка, която да оправя следната вече липсваща функционалност на липсващата функционалност. Много по-лесно можеше да бъде, ако бяха сложили опция при инсталацията или някъде другаде, която просто да ти добавя старт меню и алтернативен изглед. В Linux света отдавна с няколко клика можеш да си смениш графичната среда на дистрибуцията, можеш да инсталираш няколко паралелно.

Трябва да отбележа, че голяма грешка беше отпадането на XDDM модела и изискването само на WDDM за видео драйверите. Имаше доста системи, които поддържат Windows7, но нямат видео карта, която да има драйвери. Ще кажеш, че производителите са виновни, но работа на разработчиците на OS е да не губят хардуерна съвместимост. Защото това пречи на потребителите да преминат на нова OS, както и двете страни губят от това. Де факто заставиха потребителите да сменят хардуер.

Нарочно съм написал "до 4GB памет", а не "до 4GB RAM" 4GB е адресно пространство, което се споделя от целият хардуер. Паметта на видео картата, заделени адреси на различни устройства - всичко това се пише в тези 4GB на тези 32битови операционни системи.

Последно ще кажа, че съм много учуден, че на теб нещо ти е тръгнало без проблеми на Windows 8.1, че и 64 битов. Аз ползвам Windows 7 Pro x86 и посочените проблеми присъстват.

И 2 думи за презумпциите - като цяло си прав. Обаче ми се струваше, че казваш нещо, което смятам за неправилно. А това е - независимо от хардуера и всичко останало, единственият вариант е да се пристъпи към по-нова ос, защото по подразбиране е по-добра за какъвто и да е хардуер. Е, оказва се че има системи, които по причини не могат да работят адекватно с по-нов и по-изискващ ресурси софтуер. И при един и същи камион има значение дали ще го караш пълен, полу пълен или празен за това колко нафта ще хаби на 100км.

Всеки случай трябва да се разглежда отделно. Например бяха ми носили едни нетбуукчета. Докато на WindowsXP те са използваеми и търпими в по-голямата си част, в Windows7 по-голямата част от времето си чакаш, понеже направо си зациклят. Нетърпимо бавни стават.

Иначе съм съгласен, че новите версии внасят подобрения като технология, поне на чертожната дъска. Изпълнението понякога е недодялано и иска време, за да бъде изчистено. Обаче не ми допадат някои нежелани от масовият потребител промени във Front end-a и най-вече загубата на съвместимост с хардуер. Защото, ако имам хардуер, който е стар и трябва да го подкарам, изисква се за работата ми, по никакъв начин не мога да се възползвам от предимствата на новата версия, ако не мога да я инсталирам, защото нещо, което ми трябва за работата, ще спре да работи. Мненията ни се разминават по тези точки. Нова версия на OS - с нов хардуер. Няма смисъл потребител с 1.5GB RAM и най-ниският Core2Duo да слага Windows7 примерно - да, покрива изискванията, но няма да върви добре. Малко памет, много swap, по-висока консумация на енергия и т.н. Имам чувството, че мнението ти е малко "прогрес на всяка цена".

Link to comment
Сподели другаде

Разпалиха се големи спорове, но истината всъщност е някъде по средата. Не може да се каже нито най-доброто, нито пък най-лошото за Windows 7, 8 и 10. Последната бета, която тествах на Windows 10 - Windows 10 Home pro Insider Preview Build 10147 En us X64 на две настолни машини с добри параметри дадоха този път доста по-добри резултати, при това при надграждане от Windows 7 с пълно запазване на всичко. Вярно е че на Майкрософт има трябва доста време за да усъвършенстват една версия и точно когато нещата започнат да изглеждат добре и да работят стабилно става време да се вади нова версия на Windows.

Link to comment
Сподели другаде

Където ти е трудно да схванеш мисълта Night Raven, аз говоря за нещо, което се нарича оптимизация на консумираната памет. За мен Superfetch не е важен в този контекст, важно е къде паметта се управлява по-добре и има повече място за изпълнение на приложения. Ако притежаваш SSD, Superfetch не е кой знае колко полезен. Факт е, че ако нямаш достатъчно физическа памет и стигнеш на ръба й, доста активно Windows те "наказва" като се обръща към pagefile и почва да swap-а, с което започва видимо забавяне на системата. Вярно е, че всичко може да се поправи, като се инсталира голямо количество памет, дори да се изключи pagefile. Въпросът е при един фиксиран обем памет кой софтуер се обръща повече към pagefile, кой консумира така паметта, че да остане повече място за изпълнение на още приложения и т.н. Това е доста сложен баланс. Но масово забелязваме с теб, Night Raven, че има тенденция програмистите да се глезят и да не си оптимизират толкова добре програмите, разчитайки на по-мощният хардуер и по-големите ресурси, налични за тяхното изпълнение.

Да, WindowsXP зарежда на еди си какъв хардуер по-бързо. Обаче това не е важно. Важното е, че superfetch и prefetch не решават проблема с това колко по-точно програми мога да събера в RAM, преди да се наложи да се обърна към pagefile.

Точно по-новите версии на Windows са много по-добре оптимизирани откъм използване на наличните ресурси. Да, те изискват повече ресурси от Windows XP, но ако ги имат, ги използват по-пълноценно.

И защо SuperFetch да не е важен, след като има пряко влияние върху общата производителност на системата?

Да, ако потребителят използва SSD, тогава ползата от SuperFetch е минимална, но Windows 8 и по-новите успешно успяват намалят използването на SuperFetch в такива ситуации. Windows 7 има малко повече проблеми в тази насока.

Да, при недостиг на памет, се стига до обръщение към pagefile-а, което е значително по-бавно. Да се изключи pagefile-ът обаче е лоша идея.

И да, Prefetch и SuperFetch не са решения на проблеми с недостиг на памет. Те не са проектирани като решения на такива проблеми. Целта на Prefetch е да ускори стартирането на операционната система. Целта на SuperFetch е да ускори стартирането на приложенията и да направи системата по-пъргава като цяло, доколкото е възможно, без да прекалява с препълването на паметта с излишни обекти и прекомерно четене от твърдия диск.

 

Тестването на античен хардуер беше нарочно и целенасочено. Показва, че всичко има много страни и като имаш по-малко памет, по-слаб процесор и софтуер с по-висока консумация на ресурси от преди, автоматично се вдига консумацията на енергия. Не всеки има хардуер последна дума на технологията, нещата не са винаги еднозначни и имат различни страни

Ако намекваш, че по-старите компютри ще имат нужда от повече време, за да извършат дадена операция под по-нови операционни системи, което води до това, че всяка една операция консумира повече енергия, тогава да, така е.

Това, което съзнателно или несъзнателно пропускаш, е, че ако пък комбинираме нови операционни системи с нов хардуер, ще спестим много повече енергия, отколкото ако комбинираме стари операционни системи със стар хардуер. Компонентите в днешно време консумират като цяло значително по-малко енергия.

Да не говорим, че да се правят тестове на толкова античен хардуер е глупаво, непрактично, нерентабилно и загуба на време. Защо? Защото никой не го използва вече. Т.е. ти ми говориш за някакви теоритични спестявания на енергия в някакви теоритични ситуации. Къде е практиката?

 

Има програми, които ти слагат Старт Меню и ти байпасват стартовият Метро Екран. Това не означава, че решението на Microsoft ми допада или че ми харесва да ползвам софтуер на трети страни, за да оправям проблеми, които не са съществували. Като Firefox - нещо сбозят или скапят. И ти казват - сложи си добавка, която да оправя следната вече липсваща функционалност на липсващата функционалност. Много по-лесно можеше да бъде, ако бяха сложили опция при инсталацията или някъде другаде, която просто да ти добавя старт меню и алтернативен изглед.

Аз също не харесвам модерния интерфейс и го намирам за доста неудобен. За повечето хора е същото. Има обаче потребители, на които им допада модерният интерфейс, дори на настолни системи. Трудно ми е да повярвам, че има такива хора, малко са, но съществуват.

Не ми харесва, че от Microsoft решиха да направят такава драстична промяна. За разлика от повечето хора обаче, аз предпочитам да намеря решение на проблема, вместо да се нервя и псувам някой си там. Добавям си меню Старт и така да си работя на новата и по-добра операционна система, без да има нещо, което да ми липсва от старата.

 

В Linux света отдавна с няколко клика можеш да си смениш графичната среда на дистрибуцията, можеш да инсталираш няколко паралелно.

Ами, чудесно. Премини на Linux дистрибуции тогава. :)

 

Трябва да отбележа, че голяма грешка беше отпадането на XDDM модела и изискването само на WDDM за видео драйверите. Имаше доста системи, които поддържат Windows7, но нямат видео карта, която да има драйвери. Ще кажеш, че производителите са виновни, но работа на разработчиците на OS е да не губят хардуерна съвместимост. Защото това пречи на потребителите да преминат на нова OS, както и двете страни губят от това. Де факто заставиха потребителите да сменят хардуер.

Никой не застява никого. Всеки е свободен да си ползва каквото си поиска.

Според мен WDDM е правилният път. Хардуерът, за който драйверите са само XDDM, е стар и не е оптимален за нищо по-ново от Windows XP така или иначе. Особено след като толкова хора мразят Windows 8/8.1 и без това. Не виждам някаква реална загуба.

 

Нарочно съм написал "до 4GB памет", а не "до 4GB RAM" 4GB е адресно пространство, което се споделя от целият хардуер. Паметта на видео картата, заделени адреси на различни устройства - всичко това се пише в тези 4GB на тези 32битови операционни системи.

Трябваше да кажеш тогава „виртуална памет“.

 

Последно ще кажа, че съм много учуден, че на теб нещо ти е тръгнало без проблеми на Windows 8.1, че и 64 битов. Аз ползвам Windows 7 Pro x86 и посочените проблеми присъстват.

Може би проблемът е в

 

И 2 думи за презумпциите - като цяло си прав. Обаче ми се струваше, че казваш нещо, което смятам за неправилно. А това е - независимо от хардуера и всичко останало, единственият вариант е да се пристъпи към по-нова ос, защото по подразбиране е по-добра за какъвто и да е хардуер. Е, оказва се че има системи, които по причини не могат да работят адекватно с по-нов и по-изискващ ресурси софтуер. И при един и същи камион има значение дали ще го караш пълен, полу пълен или празен за това колко нафта ще хаби на 100км.

Всеки случай трябва да се разглежда отделно. Например бяха ми носили едни нетбуукчета. Докато на WindowsXP те са използваеми и търпими в по-голямата си част, в Windows7 по-голямата част от времето си чакаш, понеже направо си зациклят. Нетърпимо бавни стават.

Иначе съм съгласен, че новите версии внасят подобрения като технология, поне на чертожната дъска. Изпълнението понякога е недодялано и иска време, за да бъде изчистено. Обаче не ми допадат някои нежелани от масовият потребител промени във Front end-a и най-вече загубата на съвместимост с хардуер. Защото, ако имам хардуер, който е стар и трябва да го подкарам, изисква се за работата ми, по никакъв начин не мога да се възползвам от предимствата на новата версия, ако не мога да я инсталирам, защото нещо, което ми трябва за работата, ще спре да работи. Мненията ни се разминават по тези точки. Нова версия на OS - с нов хардуер. Няма смисъл потребител с 1.5GB RAM и най-ниският Core2Duo да слага Windows7 примерно - да, покрива изискванията, но няма да върви добре. Малко памет, много swap, по-висока консумация на енергия и т.н. Имам чувството, че мнението ти е малко "прогрес на всяка цена".

Пределно ми е ясно, че не всяка операционна система е подходяща за всеки хардуер. Не може да се комбинира прекалено стар хардуер с прекалено нов софтуер, както и обратното.

1.5GB памет е наистина леко недостатъчна, но Core 2 Duo е достатъчно добър процесор за Windows 7.

 

Моято мнение не е „прогрес на всяка цена“. Аз просто искам хората поне да се опитват да са обективни и да отричат нещо още преди да са го тествали и информирали за него. Вярно е, че има и доста информация в Интернет, която е дело на разни измислени специалисти и неопитните потребители могат лесно да се заблудят. И все пак, повечето просто отказват да мислят обективно.

Аз разсъждавам така: ако хардуерът е достатъчно добър, за да се справи с най-новата операционна система, и е достатъчно нов, за да има някакви сносни драйвери, тогава не виждам причина да не се ползва или поне тества въпросната най-нова операционна система. Разбира се, че може да има валидни причини да не се премине към по-нова операционна система. Такива валидни причини са по-типични за фирми и бизнес среди, където по-често се използва специфичен и/или стар хардуер и/или софтуер, които могат да нямат адекватна поддръжка. Я някой глупава антична счетоводна програма, я някакви антични хардуерни контролери на не знам си каква апаратура за автомобили. Бог знае какво! За домашно ползване обаче проблемите са далеч по-малки. Всички масови програми си се актуализират. Богатите хора купуват лаптопи като топъл хляб, бедните... не си правят добре сметката и също купуват. Нещата се движат по един или друг начин.

 

Нека си сглобим една конфигурация от около 2007 година. Ще вземем един двуядрен AMD Athlon 64 X2, една видео карта на GeForce 8600 GTS, пляскаме 2 плочки по 2GB памет и сме готови. Тази конфигурация ще си работи напълно нормално под Windows 8. Дори и да се абстрахираме от факта, че графичната среда на Windows 8 е реално по-лека от тази на Windows 7 и че като цяло 8-цата е по-оптимизирана, пак няма да има проблеми въпросният хардуер да си работи с Windows 8. Да, Core i5 на Ivy Bridge с 8GB памет и Radeon HD 7850 (произволни компоненти) ще е още по-добре, но това не значи, че и по-старата няма работи без проблеми.

Link to comment
Сподели другаде

...

Не съм тествал игрите, за които говорих в Windows8, но определено бях учуден, че те вървят без цветови артефакти. Ако направиш търсене в Google, много картинки ще излязат за артефакти под Windows7. Също така на Windows8 системата за Update ми се струва доста тромава. Сините екрани почти не дават полезна информация, за разлика от предните версии на Windows, също така.

Да, прав си че новите опции за енергоспестяване с поддържащ ги софтуер може да пестят захранване, дори при по-мощен хардуер. Аз взех малко по-частни случаи.

Модерното GUI действително според мен е провал за десктоп. Всъщност аз мога да работя и на Linux. Харесва ми неговата модулност, но не и други неща. Смятам, че Windows трябва да взаимства някои неща от там или да излезе със собствена модулна концепция. Една опция по време на инсталация или в контролният панел за заместване на модерното GUI с класическо щеше да бъде достатъчна.

Всъщност XDDM драйверите със стар хардуер са напълно достатъчни при класически изглед на Windows7, за ползване на интернет и DirectX с базовите функции за хардуерно ускорение, с които хардуерът се е движил и при WindowsXP. Всъщност има пачнати XDDM драйвери за някои видео карти, които се инсталират и работят. Работата е там, че не трябваше да се усложнява животът на потребителите.

Между другото, в момента ползвам класическата тема на Windows7. В XP пак ползвах същата. В Windows2000 друга нямаше. Последователен съм в действията си и не ми харесва някой да ме кара да ползвам нещо различно, което не ми е удобно. Това за модерното GUI.

Link to comment
Сподели другаде

Не съм тествал игрите, за които говорих в Windows8, но определено бях учуден, че те вървят без цветови артефакти. Ако направиш търсене в Google, много картинки ще излязат за артефакти под Windows7.

Само съм чувал за тези проблеми, но никога не съм ги виждал на моя компютър. Не помня дали съм стартирал StarCraft под Windows 7, а за Age of Empires съм сигурен, че не съм. Щом обаче вървят коректно под Windows 8, която е по-калпавата, значи трябва да вървят и под Windows 7, която сума народ счита за по-добрата. Нали така?

 

Също така на Windows8 системата за Update ми се струва доста тромава.

Тя е на практика същата.

 

Сините екрани почти не дават полезна информация, за разлика от предните версии на Windows, също така.

Да, сините екрани предлагат по-малко информация, но това не го намирам за особен проблем поради три причини:

1) син екран на Windows 8/8.1 съм виждал лично само веднъж, та го считам за значително по-рядко явление;

2) сините екрани и на Windows 7 също не бяха особено полезни, защото често се оказва, че файловете/драйверите, които синият екран цитира като проблемни, всъщност не са причинителите;

3) за да се локализира проблема по-точно е нужно да се анализират dump файлове така или иначе, което донякъде обезсмисля информацията на самия син екран.

 

Да, прав си че новите опции за енергоспестяване с поддържащ ги софтуер може да пестят захранване, дори при по-мощен хардуер. Аз взех малко по-частни случаи.

Хардуерът в днешно време може да е много по-пестелив откъм енергия спрямо по-стария. Казвам „може“, защото има и лакоми компоненти, но това са онези, които се създават с цел максимална производителност, а не пестене на енергия. Ако се погледнат продуктите, които са насочени към средния потребител, всички са значително пестеливи. Особено ако вземем предвид съотнешнието производителност/изразходвана енергия.

Процесорите в днешно време са достатъчно мощни и рядко се натоварват значително в ежедневни задачи. Те дори под пълен товар консумират по-малко енергия, камо ли ако използват само малка част от възможностите си. Да не говорим за различните енергоспестяващи функции, с които разполагат, като например паркиране на ядрата.

Паметта така или иначе консумира доста малко енергия спрямо другите компоненти, но въпреки това има подобрения, защото новите памети работят на все по-ниски напрежения, което се отразява директно на консумацията на енергия.

Видео картите съшо могат да са иконимични. Да, има някои зверове от ентусиастския клас, но там не се цели пестене на каквото и да било. Ако погледнем графичните чипове на Intel, те са адски енергийно ефективни.

При твърдите дискове няма големи промени, но пък там навлизат SSD устройствата, които са също с по-ниска консумация.

Благодарение на занижената консумация на енергия (и други фактори разбира се) всички тези компоненти поддържат и по-ниски температури, което означава по-малко на брой вентилатори в кутията и/или въртенето им на по-ниски обороти, което пък води до още спестяване.

 

Иначе ти взе много краен частен случай.

 

Една опция по време на инсталация или в контролният панел за заместване на модерното GUI с класическо щеше да бъде достатъчна.

Да, съгласен съм. Никога и никъде не съм казвал, че подкрепям решението на Microsoft да въведат новия интерфейс, особено пък да го направят толкова рязко. Напротив. Според мен трябваше да го направят по-плавно и смятам, че щеше да се приеме значително по-добре.

Това обаче не значи, че масата от потребители не преувеличават, сякаш са принидутени да използват Windows 8 и нямат никакъв избор или че няма никакво решение на проблема.

 

Всъщност има пачнати XDDM драйвери за някои видео карти, които се инсталират и работят. Работата е там, че не трябваше да се усложнява животът на потребителите.

Повтарям: според мен този хардуер, който е толкова стар, че да има нужда от пачване на драйвера, за работи под Windows 8, всъщност не си заслужава да се използва. Дори и да се подкара даден хардуерен компонент по този начин, останалите компоненти в системата по всяка вероятност ще са също стари, та производителността няма да е особено добра под която и да е съвременна операционна система.

 

Между другото, в момента ползвам класическата тема на Windows7. В XP пак ползвах същата. В Windows2000 друга нямаше. Последователен съм в действията си и не ми харесва някой да ме кара да ползвам нещо различно, което не ми е удобно. Това за модерното GUI.

Отново: никой не кара никого. Една отметка е за Старт екрана. Още една има в същия прозорец за страничния Charms bar. Това решава едно 45% от проблемите. Инсталирането на приложение за меню Старт решава още 50%. Оставащите 5% модерен интерфейс са за лентата с мрежови връзки, която поне аз не намирам за особено дразнеща, и някои настройки на системата, която много малко хора използват или се налага да се променят веднъж годишно, та не виждам какъв е толкова проблемът.

Link to comment
Сподели другаде

https://www.youtube.com/watch?v=CUsCYrnXHrQ

 

To take advantage of this free offer, you must upgrade to Windows 10 within one year of availability. Once you upgrade, you have Windows 10 for free on that device. Devices must be connected to the internet and have Windows Update enabled. Windows 7 SP1 and Windows 8.1 Update required.

Link to comment
Сподели другаде

Всичко тече всичко се променя-древна мисъл 

Един въпрос и към двамата

 

CPU - I7-4770 LGA 1156

RAM - 32 GB

SSD evo 500GB- samsung

P7P55D PRO-Motherboard - ASUS

 

Коя операционна с-ма ще е най-добра"грубо казано"

Благодаря предварително

Link to comment
Сподели другаде

Ти сериозно ли питаш, след всичко написано в темата? Може би го използваш като повод да се изфукаш с новия компютър?

 

П.С.: като се замисля, ще го приема точно за фукане/тролване, след като дори името ти е „windows 8.1“.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...