Jump to content

Сила на сигнал на мобилен телефон


Препоръчан пост

Здравейте,

 

От 1 седмица имам нов телефон - Sony Experia Z3 compact, обачи почти всички приятели с които говоря ми е оплакават, че не ме чуват отсреща хубаво. Аз ги чувам идеално.

Днес съм решим да го "заведа" във Виваком за проверка, но искам да попитам - в опциите на телефона има сила на сигнала - при мен показа сега -95 dBm 9 asu.

Може ли някой да обясни как стоят нещата с разчитането на тези данни и връзката им с провеждане на разговор?

При разговор в началото ме чуват както трябва и после изведнъш започват да не чуват по думите им да ме чуват заглъхнало.

Link to comment
Сподели другаде

Как познавеш кога сигнала е по-добър - когато числото "-dBm" e по-близко до 0 и "asu" е по-голямо? Пробвах тест като оставих телефона до телевизона и се обадих на друг телефон и отидох в другата стая да случам. не чух никакви проблеми - звукът беше чист и без проблеми. Пробвах го 3 пъти по 3 мин. ПРеди да го направя това звъннах на едни приятел и той не ме чуваше както трябва. Да не би да държа телефона по някакъв начин лош? със сигурност начина ми на държене на закрива нито един от двата микрофона.

Link to comment
Сподели другаде

dBm е мярка за мощност еквивалентна на Ват (W), но в логаритмичен мащаб. Колкото по-силен е сигнала, толкова по-близо е до нулата. 0 dBm е 1 mW, а -90 dBm е равно на 1 pW. 

Почти всеки смартфон има т.нар мъртъв захват, което ще рече, че при неправилно държане, тъй като антените се реализират като писти на печатна платка, то с ръка могат да се закрият и съответно мощността на сигнала прието в антената ще е много по-малко, Това разбира се е най-краткото възможно обяснение, по принцип е много сложно какво точно става като се закрие антената с ръка. Като съвет бих препоръчал когато се говори по телефона да се опита да се държи по различен начин или да се остави на масата без да се държи и да се провери качеството на разговора.

Link to comment
Сподели другаде

Направих още един експеримент - накарах приятелката ми в другата стая да ми се обади и да говори  10 минути - 3 разговора като и казах да сменя захвата на телефона. Нямаше никакви проблеми. Кристален звук без проблем. За теста с телевизора писах. Въпросът е, че след това като пипах телефона нарочно по различни начини за около 3-4 секунди като че ли загуби обхват и изписа  -113 dBm и 0 asu. Странна работа.

Не искам да го давам на сервиз защото телефона се води ударо и водоустойчив и не съм много убеден, че сервиза на Виваком след като го разглобят ще го сглобят със същите качества. Ще му дам още 10 дни и ще следя за евентуални проблеми. Има ли програма с която мога да следя силата на сигнала и ако телефона изгуби сигнал да разбера - т.е. програмата да записва силата на сигнала примерно за 24 часа - android 5.0.1

Link to comment
Сподели другаде

Ами не се сещам за подобна програма, може би трябва да се разгледа какво се предлага в Play Store. Макар, че това е сравнително лесно да се реализира, в смисъл телефона мери при всички случаи силата на сигнала идваща от антените, защото по този начин работи клетъчната мрежа, така че информацията е готова, само трябва да се записва в някаква база данни или в текстов файл. Така че съвета ми е да се потърси подобно приложение-най-вероятно вече е направено.

Link to comment
Сподели другаде

Здравей и благодаря за помоща, тази програма я пробвах, но ту не може да записва дълълг период от време. в момента в който заключиш телефона спира да отчита и подновява веднага след отклучването му. за съжаление няма програма която да прави лог постоянно. има една която прави лог на 15 мин но аз искам на по-често.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...