Jump to content

Windows 10 - драмата продължава


Гост Zig Zag

Препоръчан пост

Удивително какъв подлузурко трябва да бъде човек, когато официално се прави на загрижен за комфорта ти, а в действителност въобще не го интересува как си, имаш ли проблеми и какво желаеш. Inside програмата изглежда е измислена несъществуваща такава за залъгване на обществото, да бият барабан колко внимателни и заинтересовани са те към системата и твоя милост. Защото на фона на това, което ги сполетя, щяха да си лепнат етикета на най-големите некадърници, какъвто впрочем вече си го имат, сами са си го извоювали. Ясно е, че липсва координация за мащабни проекти, за това не можем да ги съдим. Но кажете, има ли полза от подмяна на системата или е точно обратното? Как е според вас? Откакто се появи Windows 8 само черни точки се трупат докато го опознаваме, все повече и повече. Лошото, че остава като наследство за следващите версии от серията.

 

Ето и забележките по ред на откриване:

 

1. Флаш плеъра е вграден без възможност за деинсталация или даунгрейд. Потребителите нямат избор на флаш плеър! Или ползваш последния или гасиш компютъра! :D

Това само майката "Глупост" може да го роди така. :)
2. Internet Explorer също е вграден, без възможност за деинсталиране и даунгрейд. Всеизвестно е, че потребители се оплакват от по-новата версия и желаят да минат на по-старата, защото Compatibility Mode не си върши работата. Тя поправя едно, но разваля друго. А и приложенията, работещи с предходните версии ще трябва да минат на сухо или да търсят друг браузър за употреба.
3. Дупка която е посочена за поправка не бе уважена и поради наглостта си да бездействат, Google се наложи да я оповести публично.
 

От Microsoft все още не са закърпили уязвимостта, въпреки, че са били информирани за нея още преди месеци.
Преди дни Google оповестиха публично опасна дупка в сигурността на Windows 8.1, която все още не е запушена и може да бъде използвана. Чрез нея потребители на ниско ниво, могат да получат администраторски права в последната и най-рекламирана операционна система на Майкрософт - Windows 8.1. От Google поясняват, че въпросната уязвимост е била докладвана на Microsoft още на 30 септември 2014г. Въпреки не малкото време от тогава, все още не е излязла кръпка, която да реши проблема. Затова сега, съгласно инициативата на Google, наречена Project Zero, която е посветена на разкриване на слабости в областта на софтуера, преди хакери да могат да ги експлоатират, от компанията публично оповестиха въпросната заплаха. Според Google 90 дни трябва да бъдат напълно достатъчни за Microsoft или всяка друга сериозна компания, за да се справи с отстраняването на проблем в техен продукт. Резултатите от Project Zero показват, че повечето бъговете или дупки, които са докладвали се оправят в срок. Така се спазват и правата на потребителите, които получават адекватна поддръжка. Не за първи път обаче Microsoft реагират мудно. За пример само припомняме, че в Windows XP с години бяха известни определени дупки в сигурността и те така и не бяха поправени до спирането на поддръжката на тази система. От Microsoft не коментират защо за толкова време все още не са успели да предложат на потребителите си решение на този проблем, но казват, че "корекцията на Windows 8.1 уязвимостта е на път".

 
Google разкри публично дупка в Windows 8.1
 

И четвърта точка, най-важната! :)
4) От Windows 8 нагоре кошмарите за всички геймъри са неразделна част. Микробите твърдо са решили да прецакат производителите и потребителите, като са изключили DirectX9 и по-малък от поддръжката. Поне можеха да емулират или да поправят грешката си, интересно защо са изключили (заключили или повредили) възможностите на старите игри, но както някой бе казал, сега са по-заети да пишат кода за Старт Меню. :) За него се шумеше и трещеше, навсякъде се говори колко много важно било то, колко много хора се оплаквали, че не умеели да влязат в менюто. Но това въобще мене не ме засяга. Тук става дума, че DirectDraw функцията не работи и няма никога да ви работи под Windows 8 / Windows 8.1 и Windows 10. Всички потребители на актуалните системи са пре...ецакани. Уеб пространството е наводнено от оплаквания за ниският FPS и лагването на игрите в ниска скорост. Ако някогашна класическа стара игра, например от 2004-та година ви върви на 100+ fps, то под Windows 8 ще лагва на 11 -20 fps. Това се случва ина малките игри от 2 MB. До тези отговори стигнах след къртовски опит няколко дни денонощно да подкарам на всяка цена игрите, които ползват DirectX 7 и DirectX 9, които фактически губя, поради лошия избор на система.

Windows 8 warning for games

Ето и обяснението на Микрософт:

Windows 8-8.1 DirectDraw Emulation Issues (кликни и презареди адреса)
DirectDraw Emulation Is Broken In Windows 8-8.1 (кликни и презареди адреса)
Windows 8 - Speed Issues Running Games DirectX9 & Older (кликни и презареди адреса)

Форумите и нета продължават да се пълнят с безсмислени въпроси в безсмислени опити, две години само наблюдение отстрани, преинсталации и тестове на драйвъри, смяна на видео карти, само защото Микрософт не е обявявил публично свое предупреждение, даже се стремят да отклоняват потребителите чрез отклоняващи отговори, предпочитат да го скрият, пардон - да спестят този факт. И още много други фактове биха ви ги скрили, както си стои въпроса с .... Дупката! :) Ще си стои разбира се, тя не е на дневен ред. Това е обичай, с който трябва да свикваме. Проблемите с DirectX са от появата на Windows 8 и вече трета система се прави. Така че добре си помислете дали имате нужда от нова система с нов софтуер и.... нови дупки. :forgetit:

Link to comment
Сподели другаде

Отново изписа една камара глупости.

 

Удивително какъв подлузурко трябва да бъде човек, когато официално се прави на загрижен за комфорта ти, а в действителност въобще не го интересува как си, имаш ли проблеми и какво желаеш. Inside програмата изглежда е измислена несъществуваща такава за залъгване на обществото, да бият барабан колко внимателни и заинтересовани са те към системата и твоя милост. Защото на фона на това, което ги сполетя, щяха да си лепнат етикета на най-големите некадърници, какъвто впрочем вече си го имат, сами са си го извоювали. Ясно е, че липсва координация за мащабни проекти, за това не можем да ги съдим.

Нямам грам идея за какво говориш. Изписа няколко реда текст и нищо не каза.

 

Но кажете, има ли полза от подмяна на системата или е точно обратното? Как е според вас?

Дали има полза потребител да мигрира на по-нова версия на Windows? Зависи от доста неща:

- от коя на коя операционна система се мигрира всъщност;

- хардуерът на компютъра ще се справи ли с новата версия на операционната система;

- има ли драйвери за всички хардуерни компоненти за новата операционна система;

- използва ли потребителят специфичен/екзотичен хардуер и/или софтуер, който може да не функционира под по-новата операционна система;

- за какво се използва компютърът;

- колко е предразположен потребителят да свикне с евентуалните промени в интерфейса и функционалността на новата операционна система;

- и др.

 

Откакто се появи Windows 8 само черни точки се трупат докато го опознаваме, все повече и повече.

Ако черните точки преобладават спрямо зелените/червените/белите/какъвто цвят трябва да са положителните, то значи потребителят гледа основно интерфейса и/или изобщо не е запознат с техническите особености на системата. В моя тефтер Windows 8.1 трупа много повече плюсове, отколкото минуси.

На техническо ниво най-добрата официално излязла операционна система на Microsoft към момента е последната — Windows 8.1. В общи линии всяка следваща версия на Windows е била по-добра от предходната. Някои уговорки могат да се направят, ако сравним Windows 98 SE с Windows Me и Windows XP с Windows Vista.

Вече дали въпросните системи ще се харесат на потребителите, е съвсем отделен въпрос. Това е въпрос на вкус.

 

1. Флаш плеъра е вграден без възможност за деинсталация или даунгрейд. Потребителите нямат избор на флаш плеър! Или ползваш последния или гасиш компютъра! :D

Това само майката "Глупост" може да го роди така. :)

„Вграденият“ Adobe Flash Player се актуализира заедно с операционната система през Windows Update. За потребители, които актуализират ръчно, но редовно, или които са оставили авотматичните актуализации включени, това е плюс, защото заедно със самата операционна система се актуализира и Flash плеърът. Вярно е, че няма възможност за премахване или връщане на по-стара версия, но все пак актуализацията не е задължителна. Потребителят може просто да не я маркира за инсталация, ако актуализира ръчно. При положение обаче, че Adobe Flash Player е едно от най-атакуваните приложения, е доста важно то да е винаги актуално. От гледна точка сигурност това е добра идея. Интересното е, че си доста заинтригуван за сигурността, защото цитираш някакви уязвимости, но въпреки това не оценяваш предприетите мерки Flash Player да се актуализира по-редовно.

Google Chrome също има вграден Adobe Flash Player, но не съм срещал подобни оплаквания по негов адрес.

 

2. Internet Explorer също е вграден, без възможност за деинсталиране и даунгрейд. Всеизвестно е, че потребители се оплакват от по-новата версия и желаят да минат на по-старата, защото Compatibility Mode не си върши работата. Тя поправя едно, но разваля друго. А и приложенията, работещи с предходните версии ще трябва да минат на сухо или да търсят друг браузър за употреба.

Internet Explorer е вграден, но може да бъде премахнат до голяма степен. Не напълно, защото това би навредило на самата операционна система, защото браузърът всъщност е съвкупност от множество функции и библиотеки в самата операционна система.

Това, че потребителите се оплакват, не значи нищо. Те могат да се оплакват, че Microsoft не предоставят по три желания като духа от лампата на Аладин. Дали различните приложения ще работят коректно с новата версия на браузъра зависи от самите тях, а не от Internet Explorer.

 

3. Дупка която е посочена за поправка не бе уважена и поради наглостта си да бездействат, Google се наложи да я оповести публично.

Вече ти беше отговорено на това. Уязвимости има във всички операционни системи (били те Windows, базирани на Linux или Mac) и във всички приложения. Винаги има такива, които остават незапушени. Не разбирам защо се хващаш конкретно за тази.

 

И четвърта точка, най-важната! :)

4) От Windows 8 нагоре кошмарите за всички геймъри са неразделна част. Микробите твърдо са решили да прецакат производителите и потребителите, като са изключили DirectX9 и по-малък от поддръжката. Поне можеха да емулират или да поправят грешката си, интересно защо са изключили (заключили или повредили) възможностите на старите игри, но както някой бе казал, сега са по-заети да пишат кода за Старт Меню. :) За него се шумеше и трещеше, навсякъде се говори колко много важно било то, колко много хора се оплаквали, че не умеели да влязат в менюто. Но това въобще мене не ме засяга. Тук става дума, че DirectDraw функцията не работи и няма никога да ви работи под Windows 8 / Windows 8.1 и Windows 10. Всички потребители на актуалните системи са пре...ецакани. Уеб пространството е наводнено от оплаквания за ниският FPS и лагването на игрите в ниска скорост. Ако някогашна класическа стара игра, например от 2004-та година ви върви на 100+ fps, то под Windows 8 ще лагва на 11 -20 fps. Това се случва ина малките игри от 2 MB. До тези отговори стигнах след къртовски опит няколко дни денонощно да подкарам на всяка цена игрите, които ползват DirectX 7 и DirectX 9, които фактически губя, поради лошия избор на система.

Нищо от DirectX не е изключено. Не знам как изобщо си стигнал до подобно заключение.

 

Ти всъщност знаеш ли какво е DirectDraw? Това е API, което последно е поддържано официално в DirectX 7. От DirectX 8, който се появи през 2000 година, DirectDraw официално не същестува като част и не се поддържа. Т.е от Windows 2000 насам няма DirectDraw. Също така, това е 2D API, което значи, че се използва почти изцяло само от 2D игри. Може да използва и от 3D такива, но нямасмисъл. И за капак: не всяка 2D игра го използва. Ако вземем тези три фактора под внимание, можем да за заключим, че игрите, които страдат от липсата/лошата поддръжка на DirectDraw, са доста малко на брой.

 

Тествал съм стари игри от 1997 насам и всичките съм ги подкарвал да се държат нормално. Вярно, за някои от тях трябват допълнителни настройки и човъркания, за да се подкарат както трябва, но това важи не само за Windows 8. Нормално е. Все пак говорим за игри отпреди 15-20 години. Нормално е да се появяват проблеми, при положение, че са писани за операционни системи, които под капака са коренно различни от съвременните такива. Ако не знаеш или още не си стоплил, нека да ти го кажа директно: дали дадена игра ще върви както трябва зависи от доста неща, не само от коректната поддръжка на DirectDraw или някое друго API или еди-коя-си спецфичина функция.

 

Така че престани с преувеличената мелодрама, защото нищо не си изгубил.

 

Ето и обяснението на Микрософт:

В дадените от теб връзки няма обяснения на Microsoft, защото това са форуми, където участие вземат служители, които се занимават с поддръжка. Това не са разработчици.

 

Форумите и нета продължават да се пълнят с безсмислени въпроси в безсмислени опити, две години само наблюдение отстрани, преинсталации и тестове на драйвъри, смяна на видео карти, само защото Микрософт не е обявявил публично свое предупреждение, даже се стремят да отклоняват потребителите чрез отклоняващи отговори, предпочитат да го скрият, пардон - да спестят този факт. И още много други фактове биха ви ги скрили, както си стои въпроса с .... Дупката! :) Ще си стои разбира се, тя не е на дневен ред. Това е обичай, с който трябва да свикваме. Проблемите с DirectX са от появата на Windows 8 и вече трета система се прави. Така че добре си помислете дали имате нужда от нова система с нов софтуер и.... нови дупки. :forgetit:

Имам ли нужда от нова операционна система? Да видим... Системата ще оползотвори по-добре хардуера ми, ще ми даде достъп до по-съвременни технологии, ще подобри сигурността, ще повиши ефективността и производителността. От друга страна, сигурно няма да мога да подкарам лесно някои стари приложения и игри, които надали ще ми се наложи да използвам, но за които по всяка вероятност ще намеря някакво решение, ако се поровя 5 минути в Google. Дилема, дилема. Да избера по-добрата операционна система или да поема риска евентуално в един момент да ми се наложи да прекарам няколко минути повече в Google. Май ще се спра на по-новата операционна система. Звучи ми като мааааааааалко по-добра оферта.

 

Разбира се ти и всички други, които мислят като теб, са свободни да използват каквото пожелаят.

 

Лично аз предпочитам да вземам моите решения на базата на факти, логика и практично мислене. Ако обаче вашите шесто чувство, женска интуиция, карти таро, врачка, хороскоп, квартален хакер, или каквито други „надеждни“ източници на информация използвате, ви нашепват друго, имате пълното право да изберете да им се доверите.

Link to comment
Сподели другаде

Зиги, добре дошъл в реалността. :)

 

От години беше ясно, че така ще стане. Тяхната политика да задържат изкуствено версиите на библиотеките до там води. Всичко е "вери найс", докато не се наложи ъпдейт.

Към проблемите спокойно могат да се добавят "облачната хиперинтеграция" /нещо дето Apple го направиха и не е мега-хипер-дупер/, задълбочаването на .NET интеграцията /доста спорна технология/ и т.н.

 

Но както се казва - нека децата се кефят. :)

Link to comment
Сподели другаде

Сагата продължава.

На 5-то място поставяме извънземното мислене на Микрософт, а именно - да скрие деинсталаторите от Старт Менюто. От 50 програми при мен само 3 или 4 успяват да го излъжат, вероятно успяват да се маркират като допълнителни приложения - програми, за да пробият в папките на Старт менюто. Ако не са за бой, не знам за какво друго са тия дри - - - - - сл - - - - - вци! Много си позволяват. Първия линк който намерих по запитването

Ще ни бъде съвсем хубаво и забавно, някой да се сети за още недоразумения на всезнаещите и всеможещите. :)

Link to comment
Сподели другаде

Понякога си мисля, че ще е добра идея да ти премахна правата за публикуване на коментари, защото е повече от ясно, че в 98% от случаите нямаш грам идея за какво говориш и реално само разпространяваш невярна информация. Казано иначе: ръсиш глупости.

 

Windows не крие нищо. В менюто Start се показват онези препратки, които инсталаторите на програмите са създали. Липсват препратки към деинсталации, защото инсталаторите не са създали такива, не защото операционната система не ги показва.

 

В темата не виждам някого, който не знае как да си направи деинсталатора както трябва и се оплаква.

Моят пакет с кодеци добавя препратка към деинсталатора в менюто Start, защото искам там да има такава И знам как да го направя. Ако дадена програма не добавя препратка към деинсталатора, това значи, че инсталаторът ѝ е направен некадърно или авторът просто не желае творението му да може да се деинсталира от там.

Link to comment
Сподели другаде

... това значи, че инсталаторът ѝ е направен некадърно или авторът просто не желае творението му да може да се деинсталира от там.

 

Значи проблемът е в моя телевизор. Сверих информацията и видях, че някои нямат деинсталатор, може би заради проблема, който им създава уиндоус са се отказали, три приложения от 10 имат и се виждат, като четвърто не се вижда и то е MKVToolnix. Ще вземе да натисна авторите да си оправят деинсталатора или да го скрият, че като глеам май не знаят какво се случва с него.

Link to comment
Сподели другаде

Моят пакет с кодеци добавя препратка към деинсталатора в менюто Start, защото искам там да има такава И знам как да го направя. Ако дадена програма не добавя препратка към деинсталатора, това значи, че инсталаторът ѝ е направен некадърно или авторът просто не желае творението му да може да се деинсталира от там.

Аз също не харесвам да има деинсталатор там. Стои ми малко като концептуална недомислица.

Link to comment
Сподели другаде

Аз също не харесвам да има деинсталатор там. Стои ми малко като концептуална недомислица.

 

Явно си само ти. Много бързо познавам кога някой говори честно и кога подправено. Представи си, че сърфираш из старт скрийна и случайно се натъкваш на програма, която преценяваш, че не й е тук мястото и не ти трябва повече. Като пич аз я деинсталирам на място. А ти затваряш менюто и отваряш ново меню за намиране на add/remove на програми.

 

Когато един автор не уважава потребителите, той започва да търси и намира начини да ги отблъсква от желанието за деинсталация. По което може да разбереш колко всъщност си уважава продукта. За съжаление тук големия принос за този дискомфорт дават Микрософт. До сега е можело, от сега не може - Windows 8 серията дава нови плодове. На какво? На глупостта си. С Internet Explorer - една майка ги е родила. Въобще не се чудете. Ако Микрософт ви кажат че правят нова система, значи подгответе се за ползване (употреба) на програми от годината на издаване на новата операционна система. Като чели всичко се пише от нови хора, навлизащи в бизнеса, които обръщат всичко с краката нагоре. Чели, недочели, недомислили, неразбрали кое за какво е, но подменят и веригата вземе та се разкъса. После това не функционира, онова не тръгва, дава грешка, ами как да тръгне, като школниците бутат, от няколко хиляди все един цапа, а другите дори не са го видяли какво е написал. Че може ли в купа сено да търсиш грешка.

Link to comment
Сподели другаде

Явно си само ти.

Съмнявам се. Има сериозни минуси, едва ли само аз ги виждам.

 

 

Много бързо познавам кога някой говори честно и кога подправено.

Или се самозаблуждаваш много бързо.

 

Представи си, че сърфираш из старт скрийна и случайно се натъкваш на програма, която преценяваш, че не й е тук мястото и не ти трябва повече. Като пич аз я деинсталирам на място. А ти затваряш менюто и отваряш ново меню за намиране на add/remove на програми.

- Първо аз НЕ сърфирам из менюто. Да, понякога се налага да ровя там и колкото по-малко излишни неща има - толкова по-добре. Второ, ако мишката е бърза се увеличава вероятността да уцелите иконката за деинсталация по грешка, при което трбва пак да се връщате. И ако с мишка е неприятно, пет пъти е по-неприятно през отдалечена връзка или тъч интерфейс! Трето, при бързо търсене или резултатите за деинсталаторите трябва да се филтрират или ще излизат в резултатите. И в двата случая е слаба реализация. Четвърто не може да се разчита че има деинсталатор там, ако ви трябва. Пето става така че има няколко начина да се свърши едно нещо, като не е сигурно дали са еднакво добри. Шесто всички функции на началното меню предполагат стартиране на програми, а деинсталирането им е нещо доста различно. Тоест менюто вече изпълнява две много различни функции, като втората е доста по-отговорна и невероятна за често използване.

 

- Аз доста внимавам какво качвам на Windows, макар да го ползвам предимно за експерименти. Точно защото знам че дистрибуторите са придобили някои неприятни навици. Повечето ми програми нямат никаква нужда да бъдат премахвани през целия жизнен цикъл на инсталацията. Най-често използваните от мен програми имат линкове в дясната част на работния плот, за да избегна недостатъците на менюто. Но програмите с които експериментирам винаги имат линк на работния плот, за да не забравя да ги разкарам, като си свърша работата.

 

- Вие тръгвате да правите едно нещо, после в процеса на търсене забелязвате друго и правите трето. :)

Лошо няма, но не всички потребители имат такъв маниер на работа.

 

 

 

Когато един автор не уважава потребителите, той започва да търси и намира начини да ги отблъсква от желанието за деинсталация. По което може да разбереш колко всъщност си уважава продукта.

Продуктите дето не уважават потребителя изобщо нямат деинсталатор.

Разберете, някои автори наистина затъват финансово. Други просто са алчни. При това положение не е чудно че правят глупости.

 

 

За съжаление тук големия принос за този дискомфорт дават Микрософт. До сега е можело, от сега не може - Windows 8 серията дава нови плодоhttps://www.kaldata.com/IT-Новини/Dropbox-е-получила-275-искания-за-разкриване-на-п-97508.htmlве.На какво? На глупостта си. С Internet Explorer - една майка ги е родила. Въобще не се чудете. Ако Микрософт ви кажат че правят нова система, значи подгответе се за ползване (употреба) на програми от годината на издаване на новата операционна система. Като чели всичко се пише от нови хора, навлизащи в бизнеса, които обръщат всичко с краката нагоре. Чели, недочели, недомислили, неразбрали кое за какво е, но подменят и веригата вземе та се разкъса. После това не функционира, онова не тръгва, дава грешка, ами как да тръгне, като школниците бутат, от няколко хиляди все един цапа, а другите дори не са го видяли какво е написал. Че може ли в купа сено да търсиш грешка.

За съжаление Microsoft отдавна не правят софтуер, те правят бизнес и това ги е превзело изцяло. Конкретно грешката в резлизацията им е че те така и не успяха да си направят политика за измененията. Например Apple редовно правят изменения и това почти не им създава проблеми.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...