Jump to content

Печена Видеокарта по Български, как да оправим видеото с магия.


Препоръчан пост

Печена Видеокарта по Български,

 

Кога да приготвим това ястие:

1. Ако имате видеокарта която се е прецака и не е още в гаранция.(Ако е в гаранция за бога не правете това!)

2. Ако оптично на видеокартата няма нищо повредено и компютъра ви все още се пуска с нея до Биос, но не може да подкара графичен интерфейс като Уиндоус(може би само в моя случай).

3. Ако имате време интерес и опит с хардуер, можете да готвите на горещи температури и внимавате какво правите.

4. Искате да тествате късмета си защото това ястие дори приготвено добре, може да не промени нищо и да довърши видео картата ви.

5. Така или иначе картата е прецакана, така че защо не ? :)

 

 

Продукти:

Прецакана видео карта без гаранцияи и друго спасение.

Инструменти необходими за премахването на Охлаждането и.

Нагревателен Уред.

Стойка за картата

 

Начин на приготвяне:

Извадете видеокартата и демонтирайте охлаждането и, почистете чипа от термопастата му. С повече късмет няма да имате Радиатори на рамта на платката ако имате ще трябва да ги махнете. Намам си и идея с каква паста се слагат те защото ги залепва също. Премахнете и кабелчета ако има и всичко което евентуално ще се разтопи на платката при температура над 200 градуса. Аз лично трябваше само да смъкна охлаждането на моята GTX 560 Gainward Phanom.

 

Изберете уреда си за нагряване. Помнете че искате да нагреете само големия главен чип на картата не всичко. Толкова че неговите спойки незабележими и не достижими за поялник да се разтопят и запоят на ново. Това е вашата идея и надежда че проблема е в лоша спойка на главния чип която вече не прави контакт. Някой хора ползват фурна, така се нагрява цялата платка еднообразно. Най професионално е да се ползва инфрачервена лампа, която нагрява картата също еднообразно на висока температура. Аз лично съм човек на "използвай това което имаш". Нямам фурна и специални лампи но имах пистолет за горещ въздух. Използва се в строителството мисля и може да се закупи за доста евтина цена. Нагрява до невероятни температури и е реално шушуар с който не е добра идея да си изсушите косата, ще ви остане само черепа :) Но е способен да нагрее само главния чип на доста висока температура и не рискувате да подлагате цялата платка и всичко на нея на равна температура. Каквото и да имате помнете че най добре е картата да не опира от доло на повърхност която да се нагрее също и да ви изгори чиповете който са от долната страна

така че най добре да я поставите на стойка във въздуха. Аз ползвах обърнат на обратно капак на Тенджета :)

 

Избирате място за работа което е безопасно за големи температури, аз ползвах котлоните си за готвене на който поставих капака върху който поставих картата. Ще има газове така че или ползвайте вентилация или го правете на вън или не дишайте много :) . Пускате пистолета за нагряване и го насочвате без приставка само на главния чип на максимално нагряване. Аз го държах около 5 минути но гледайте на не се разтопи самия той, че тея уреди не са от най-сигурните и безопасните. След като прекъснете нагряването с пистолета, пробвайте от разстояние каква температура излъчва чипа, при мен беше все едно доста нагрят котлон, така се предполага че е бил нагрят достатъчно за да се разтопят спойките му и да се оправи контакта с чипа.

 

Оставече картата достатъчно време да изстине. Сложете нова термопаста и охлаждането, сглобете и тествайте. Прекръстете пръсти и вярвайте в магията защото си нямам идея как точно това функционира и готвенето на видеокарти преди да го опитам ми звучеше като пълна измислица. 

 

Всеки казва че вероятността това да оправи видеокартата ви е доста малко ако не никаква, и дори да се оправи е въпрос на време преди пак да се прецака. Може да е ден, седмица или година. По голямата вероятност е да си изгубите времето и да я унищожите напълно. Но ако не ви пука и обичате хардуерни експерименти защо не :) При мен проработи, кой знае до кога но ще информирам ако пак се прецака.

 

Снимки:

http://s23.postimg.org/8pg3y29a3/IMG_20150102_030707.jpg

 

http://s4.postimg.org/6jkmxwqod/IMG_20150102_030726.jpg

 

http://s30.postimg.org/wqx8mm8a9/IMG_20150102_130606.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Описал съм кога да се прави това и кога да не се прави. Това не е сигурен ремонт а по скоро експеримент за ентусиасти. Метода който аз ползвах е различен от стандартните, но това нагряване на спойки за чипове се ползва от специалисти чрез други по-професионални методи. Когато първо прочетох за него в международен хардуерен форум, там ползваха газова фурна и ако искате можете да гледате доста такива изпълнения в youtube. Посмъртно очаквах че ще функционира но това е много късметлийки начин да си оправиш картата, повечето опити унищожават картата напълно. На мен ми провървя и се радвам да споделя опита си с вас :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...