Jump to content

Батериите на лаптопа ми свършиха


Препоръчан пост

Здравейте! 

Ползвам лаптопа стационарно. Преди около година батериите престанаха да работят, но това не ми попречи, защото лаптопа постоянно е включен в мрежата. Напоследък индикаторната лампичка за зареждането започна да мига с оранжев цвят. Опасно ли е това за лаптопа? Може ли да работи така, или трябва да се направи нещо? Моля за съвет.

 

ПП Не ми се дават пари за батерии, защото не предвиждам и занапред да го местя от мястото му.

Link to comment
Сподели другаде

Здравей, Станимире

И аз съм с лаптоп и не му слагам батерията. Вкъщи го ползвам и си е на адаптора. Има няколко теории за това дали трябва да се слага от време на време батерията за да се разреди и зареди за по-дълъг живот. Не съм стигнал до някакво заключение.... Не я разреждам почти от месеци... Оставям я заредена. Това може би не е точно по темата ти. Но, пък за оранжевия цвят(без да претендирам за големи познания), ти да не би да си я държиш постоянно в лаптопа? Аз мисля че батериятаа 100% е добре ако си с адаптора, да я свалиш от лаптопа. Най-малкото не ти тежи и дори компютъра се охлажда по-добре (може би) заради това че е свалена... А и за какво ти е там? Ако не съм се объркал и съм си решил че не си я свалил, ако е друго, -не знам.

Успех с решението.

Link to comment
Сподели другаде

Това мигане на индикатора може да означава много неща. Дай марка и модел на лаптопа. Също така постави батерията в лаптопа и дай 1 снимка от програмата HWMonitor. В програмата пише износването на батерията.

Link to comment
Сподели другаде

 Всъщност батерията не е сваляна откакто е купен през 2008год. Едни "специалисти" ме посъветваха да не я свалям въобще. Не ми е минавало през ума, че може да се работи и без батерия в лаптопа. След като прочетох мнението на abracadabra свалих батерията и мигането угасна. 

Благодаря на всички, които се включиха в решаването на проблема ми.

Link to comment
Сподели другаде

Много добре че си се оправил. Но все пак за мен въпроса правилно ли е да стои батерията като при теб 6(шест)години, или да се свали заредена, и да не се пипа примерно на 1 година(някъде така се сещам да я пусна и презаредя), си остава. Има ли някой идея как е по-добре за батерията и лаптопа....?

Link to comment
Сподели другаде

Напоследък индикаторната лампичка за зареждането започна да мига с оранжев цвят. Опасно ли е това за лаптопа? Може ли да работи така, или трябва да се направи нещо? Моля за съвет.

Не трябва да те притеснява премигването. С две думи това е предупреждение, че батерията е пред изчерпване. Аз бих я оставил в лаптопа в случай на токов удар. Ако пък изобщо не работи, то по-добре да се извади.

Link to comment
Сподели другаде

И, никой ли не знае нещо за това правилно ли е да стои батерията, или да се сваля(при честа работа с адаптор!)

Не ползвате ли лаптопи? Как Вие процедирате? Споделете, ако искате.

Ето аз какво открих: "въпросът дали трябва да премахнете батерията, когато лаптопът е включен към зарядното? Много собственици на преносими компютри търсят отговор на този въпрос. Отговорът е Да и Не,( :juggle:  :look: ) в зависимост от ситуацията.

Когато батерията е пълна и лаптопът е включен към контакта, това не вреди, защото веднага след като нивата стигнат 100%, батерията спира да приема енергия и тя се пренасочва директно към системата за захранване на лаптопа.( А, дано.)

Все пак, има един минус в поддържането на батерията в гнездото, когато лаптопът е към контакта, а той е, че може да се предизвика прегряването й,  причинено от хардуера на лаптопа. (Кой лаптоп не грее? ).Топлината, предвид факта, че батерията е на 100% пълна със заряд, е истинският враг на литиевата батерия, а не контакта, както повечето хора си мислят.

Пълното изтощаване на батерията трябва да бъде избягвано, защото този стрес, който се причинява на батерията, може да й нанесе сериозна щета. Препоръчително е да се извършват частични разряди, докато нивото достигне приблизително 20-30% и чести зареждания, вместо пълно изтощаване и след това пълно зареждане.

Как да извършите пълно изтощаване ?

Най-добрият начин да се направи пълно изтощаване  (100% до минимум 3%)  се състои в следната процедура:

1. Пълно зареждане на батерията до максималния й капацитет.

2. Оставете батерията да си „почине“ от зареждането за около 2 часа или повече, за да се охлади. Можете да използвате компютъра през това време.

3. Изключете захранващия кабел и настройте компютъра да се хибернира автоматично на възможно най-ниският процент, както е показано на снимките отдолу."

П.П.

Според мен, с една дума: -Когато се сетиш, сложи  и я дозреди, после пак в шкафчето.... :music:

Link to comment
Сподели другаде

 С две думи това е предупреждение, че батерията е пред изчерпване.

Невярно. При всеки лаптоп е различно. Няма как да знаеш какво прави, защото автора на темата дори не е упоменал модела на лаптопа.

 

И, никой ли не знае нещо за това правилно ли е да стои батерията, или да се сваля(при честа работа с адаптор!)

Не ползвате ли лаптопи? Как Вие процедирате? Споделете, ако искате.

Аз смятам, че ако лаптопа се натоварва много трябва да се свали батерията. А ако се ползва просто за сърфиране и музика и т.н. може да се остави батерията. За да се запази живота на батерията възможно на-дълго трябва да се пази на сухо и хладно място. Да се предотвратява бързо изтощаване. Също така да не се зарежда до максималния ѝ капацитет. Може би максимум до 60% не повече, а на 3 месеца трябва да се изтощи и зареди напълно. 

 

Ако се държи извън лаптопа, също да е на сухо и хладно място, да не е заредена докрай, а до половината. На 2-3 месеца да се изтощи и зареди напълно. Също да се пази от ярка светлина. Да не се изтърва, хвърля и т.н. 

 

стои батерията, или да се сваля(при честа работа с адаптор!

Може да стои, може и да се махне. Зависи от товара. Лично аз моя лаптоп не го товаря твърде много и батерията ми е заредена на 60% и зарядното си стои включено, а вечер когато го местя в другата стая си карам на батерия.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...