Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте приятели. Тук е мястото да ви споделя какви мъки и притеснениня ме споходиха с Windows 8 и програмата Shadow Defender. Ще се опитам много сбито да отразя историята по точки, а накрая и моята тревога, защото не знам какво да правя и се притеснявам за данните на външния ми хард. Всичко това се случва на моя компютър, с пресен Уиндоус на няколко часа, с форматирани двата му дяла на харда.

1. Инсталирам легален Windows 8 Pro.

2. Забелязах, че първите актуализации се инсталират скрито, без да се вижда зареждане на проценти. Затова оставих уиндоус сам да свърши работата, като аз единствено наблюдавах процеса като следя ресурсите от диспечера на задачи. Когато приключи процесите рестартирам компютъра, с което се инсталираха ъпдейтите при изключване.

(Тук идва първата тревога. Още в началото съм виждал, че за над половината ъпдейти дава неуспешно инсталирани. Затова преминах на този метод с изчакването за автоматично актуализиране. Трябва да знаете, че за да започне е добре веднъж да стартирате "Проверка за актуализации", при което уиндоус веднага ще започне да ги тегли, ако автоматичния режим е включен. Аз въпреки че преминах гладко, накрая почти половината ми останаха неуспешни. Повторни опити за ъпдейт дава, че няма актуализации. За да го накарам да се повтори влязох в "Административни инструменти -> Services" и от там спрях приложението Windows Update. След което изтрих съдържанието в C:\Windows\SoftwareDistribution\DataStore и в "C:\Windows\SoftwareDistribution\Download", а после пак пуснах приложението за ъпдейт от Services. Интересно, че не искаше да намира нови актуализации, дори да съм рестартирал. Въпроса е: възможно ли е половината ъпдейти да са неуспешни поради факта, че се изчакват да се инсталират подред и ако един ъпдейт е неуспешен заради проблем с интернет връзката на хранилището, останалите да овиснат също. Случва ли се същото и при вас и дали е нормално?

3. Приключих с актуализациите и сложих необходимите програми. Всичко мина гладко.

Накрая за пръв път сложих Shadow Defender. Много приятна програма, но големи поразии ми създаде.

4. След един от рестартите Shadow Defender трябваше да е в Shadow Mode (замразен режим), но вместо това показваше че е размразен.

5. Стартирах uTorrent за да тегля HD филм от Замунда. В един момент забелязах, че връзката е паднала от 1.6 MB/s на 5-10 KB/s още в началото. Тук става дума за някаква малфункция. Опитах се да рестартирам uTorrent, но това не можеше да се случи. От диспечера на задачи не може да се спре, да се разтовари и да завърши дърво, имаше го на две места - и в Приложение и във Фонови процеси. Във Фонови процеси рамта на uTorrent беше 170 MB. Поради невъзможността да продължа, дадох Изключване от Настройки. Започна изключване но висеше и не спираше. Нямаше предупреждение като питане за принудително спиране на приложение. Опитах от копчето да спра - пак няма резултат. Това ме принуди да натисна резет бутона. След това ме споходиха тревогите. Документите ми бяха в изключения и забелязах, че три картинки и един инсталатор липсват, а другите 5 инсталатора са си на място. В този момент Ad Muncher премина в Trial режим, незнайно какво го прихвана!?!?!? Попъп съобщи и кравата беше червена.

6. Правя нов опит с uTorrent, но пак се повтори същата случка с принудително изключване.

7. Отметвам на Shadow Defender да замрази, рестартирам и след рестарта вече имаме Shadow Mode отново. Интересно, че при тази стъпка картинките си бяха обратното на мястото, но едната беше повредена 1х1 пиксела със запазен размер. Инсталатора обаче не се появи. Ad Muncher кравата отново е Premium. :desert:

8. Следва нови опити с uTorrent в размразен режим. Не става. Винаги се повтаря следното: При стартиране на задачата торент клиента да сваля, започва от максимална скорост. Рамта на фоновия utorrent започва да расте и винаги стига до 170 MB. Когатозаеме 140 MB, скоростта на сваляне започва да пада, докато стигне до 5-10 KB/s.

9. Решавам да преинсталирам uTorrent. За целта отивам пак на сайта да го сваля. IDM обаче изстреля собщение, че не може да извърши процеса. Деинсталирах и него. При инсталацията на IDM излезе грешка, че интеграцията с браузъра не може да се извърши, понеже два файла на програмата липсват, но въпреки това сме можели да продължим, тъй като програмата можела да поправи това. След инсталацията му при сваляне на файл се виждаше грешка с файла във пълна вина има Shadow Defender, който забранява достъпа. Деинсталирах го, бях убеден и спокоен, че причината е в него. След рестарта изскочи бързосканиране за поправка на диск "D", където имам 6 големи файла и 15 малки. Стана много бързо и уиндоуса стартира. Действително, преинсталациите на програмите минаха гладко, а uTorrent вече сваляше на максимална скорост и нямаше Фонов Процес. 

Не смея да инсталирам Shadow Defender отново!

10. Изваждам безопасно Външен Хард Диск. При вкарването му Уиндоус постоянно ме информира, че устройството вероятно е било извадено по опасен начин и че има съмнения за изгубени и повредени данни, дали сме искали да стартира сканиране и поправка за това устройство при рестарт. Отказвам и на всяко боцкане все така ме пита. Въпроса тук е: какво ще стане с файловете ми, ако му дам да поправя? Дали да му позволя? При сканирането на дял "D" нищо не ми репортна. Все пак се притеснявам, защото ако наистина има нещо сериозно, искам първо да спася наличните файлове и тогава да дам да си прави експерименти с поправки. :)

 

Кажете нещо по въпроса - каквото и да е. Интересува ме неуспешните ъпдейти дали са нормални и дали да разреша сканиране на външния хард? Та той е пълен с 800 GB данни.

И зад това всичко - Shadow Defender, който неясно как му хрумна да не се стартира в замразен режим, от тогава се появиха всички болки. Имам подозрение, че програмата не работи добре с "Изключения".

Link to comment
Сподели другаде

Извинявай, не съм видял, че си писал.  :sad:  Не знам как се заблудих, не съм видял! :bang:

 

Да, CHKDSK е. В дял "D" си записа bootsqm.dat и постоянно иска да ми сканира двата партишъна на външния хард, а аз му не давам да пипа там. Имам имидж на системата с ъпдейтите без инсталирани програми. Просто мога да заменя системата и да спрат тези съобщения за сканиране за грешки. Необходимо ли е да минава през CHKDSK?

Link to comment
Сподели другаде

Не виждам причина да не сканираш. Редно е да го направиш.

 

Смея ли, като си помисля на какво е бил подложен уиндоуса и кой знае каква муха му е духнала в мозъка, да си мисли че има да прави софтуерни поправки, да си присвоява правата над папки, да не знае кое е в замразен режим и кое не, така едно време един дефрагментатор се беше объркал и започнал да дефрагментира флашката ми, с което я съсипа и загубих някои данни от нея, и при всяко бутване си отиваше по нещичко от данните. Та и с този бъгав уиндоус....

Дали с нов уиндоус CHKDSK ще работи коректно да улови грешките или старата система след срив знае какво търси?

Благодаря Night_Raven. ;)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...