Jump to content

Ревю на CSPlayer - Важен ли е размерът?


Препоръчан пост

Неизменно филмите отдавна се превърнаха в част от нашия живот и ние все по-често заставаме пред монитора, за да изгледаме някой екшън, комедия или драма. С повишаване на интереса към филмите се повиши и интереса към програмите, които могат да ги възпроизвеждат, като лека-полека се появиха десетки, стотици и може би хиляди програми за преглеждане на филми, видео файлове и други медийни файлове. Всяка програма твърди, че е по-добра, по-лека и по-функционална от другите, а доста от тях твърдят, че са изключително малки и все така функционални.

 

Една от последните програми е CSPlayer, за която авторите твърдят, че е изключително малка (по-малка дори и от небеизвестната Media Player Classic), но със същите опции и функционалности. В това ревю ще разгледам основните възможности на програмата, както и настройки, проблеми при работата, забележки и други.

 

За целта на ревюто съм използвал версия 0.7.1, която може да бъде изтеглена от този линк (при появяване на нова версия линка ще се обновява).

 

Първото, което ми направи впечатление е, че програмата не изисква инсталация, сложно конфигуриране или някакви други манипулации, за да тръгне, защото се състои от един-единствен файл с размер около 400 килобайта. Просто го стартирате и приложението е готово за работа:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture12pq9.jpg

 

Както се очаква от приложение с подобен размер, интерфейса е семпъл и изчистен без множество бутони и функции. Но в крайна сметка реално какво ви трябва - приложение, което да възпроизвежда файлове. Все пак има какво да се желае дори и от този изчистен интерфейс, но според мен си има всичко необходимо - бутони за възпроизвеждане, плъзгач за звука, възможност за заглушаване на звука и лента за статуса, в която виждате името на възпроизвеждания файл и колко време е минало. Също така при натискане на някой от бутоните за възпроизвеждане в горния десен ъгъл на прозореца за преглед се появява квадратче с информация кой бутон е натиснат.

 

Относно менютата и функционалностите - те определено не са особено много. В менюто File имате цели четири възможности, две от които описват първата основна възможност на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture13cj4.jpg

 

Освен отварянето на най-известните медийни файлове, програмата може да отваря и DVD дискове, като от новата версия има поддръжка и на менюта, глави и секции от дадено DVD. Лично на мен това ми се стори удобно, защото иначе все търся с коя програма да прегледам дадено DVD.

Нещо особено при тази програма е, че когато пуснете даден видео файл, не можете да отворите друг преди да изберете Close от това меню. Много странно и крайно непрактично според мен. Иначе програмата поддържа drag-and-drop (влачене и пускане), но това не компенсира нещата.

Нещо интересно е възможността да видите кои кодеци се използват в момента, като изберете Properties от това меню. Чрез него ще можете да ги настроите за по-добро възпроизвеждане:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture17hx8.jpg

 

В менюто Play имате четирите основни бутона за възпроизвеждане на файлове, като също така разполагате и с бързи клавишни комбинации:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture14xt9.jpg

 

Възможностите относно изгледа (View) не са изобщо много, но са най-необходимите:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture15hr0.jpg

 

Интересното е, че имате възможност за промяна на яркостта, контраста, наситеността, сатурацията и гамата, но това може да стане само по време на възпроизвеждане на даден файл.

Самите настройки на програмата не са много и се заключват в основно настройване на плеъра (стартиране на цял екран, възможност за повече от едно стартирано копие на програмата, действие при приключване на възпроизвеждането), задаване и настройка на клавишни комбинации и информация за използваните филтри.

 

При възпроизвеждане на DVD, едноименното меню става активно и предоставя отново основни функционалности:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture16sn0.jpg

 

Все пак тези опции са полезни и лично на мен ми предоставиха достатъчен контрол за да прегледам едно DVD.

 

Последната картинка към това ревю се отнася до плейлиста на програмата и неговата функционалност:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1721/picture21nn2.jpg

 

В плейлиста присъстват стандартните и необходими възможности като влачене и пускане, премахване на елементи от списъка, записване и зареждане на плейлиста, сортиране и изчистване. Можете да настроите плеъра да започва отначало щом стигне до последния елемент на плейлиста, но пък не можете да размествате елементите от списъка.

 

 

Сега ще впечатля и други неща, които открих по време на работата с прогамата:

- при смяна на файловете в плейлиста, ако програмата не е най-отгоре (на фокус) иконата й в лентата със задачи премигва няколко пъти

- бутоните за превъртане са крайно нефункционални, защото превъртат по един кадър

- всеки път трябва да излизам от текущия прозорец, за да пипна някоя настройка

- не работят клавишите Enter и Esc в диалоговите прозорци, а трябва да чукнете с мишката дадения бутон

- показването на времето става през интервал от две или повече секунди, а не гладко през една секунда

 

Нещо изключително важно, което забравих (благодаря на Sir William, че ме подсети) - програмата има локализация на бългаски! Езиковия файл може да бъде изтеглен от тук - http://celyo.dyndns.org/downloads/csplayer-lng/Bulgarian.lng и го поставете в същата директория, в която се намира програмата. После от менюто Options -> Language можете да го направите активен.

 

Това са някои неща, които видях, но предполагам, че има още.

 

Накрая ще завърша с нещо като заключение. Програмката е лека, не заема много място на твърдия диск (даже изобщо), не гълта много ресурси и се борави много лесно с нея. Има доста недодялани неща, но ако искам да я ползвам за да прегледам дадено клипче, да видя даден файл или да прегледам набързо дадено DVD - честно казано бих я използвал, защото не ми трябват хиляди функции и възможности за тази цел.

 

И накрая отговор на въпроса от заглавието - "Важен ли е размера?". Според мен е важен, защото гонейки малък размер се изпускат някои полезни функции или улеснения, но тук е момента да се замисля доколко съм взискателен :)

 

Всички права върху текущото ревю и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...

Хубаво ревю на българска програма!

 

Име на автора: Илия Василев Илиев

Nick Name: Celyo

http://celyo.dyndns.org/images/celyo-small.jpg

 

Нека да има повече български програми! :)

Link to comment
Сподели другаде

Браво пич, само така! Плейърът "чете" видеофайловете чрез чужди библиотеки на кодеци, инсталирани на компютъра, чрез пакети от ранга на К-lite. Забелязвам обаче, че въпреки мощната видеокарта която имам - Radeon x1950pro, като се пусне да се гледа някой филм се забелязва различна варираща степен на натоварване на централния процесор от 6 до 30%. Докато същия филм при Videolan въобще не товари процесора - седи си на 0%.
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...