Jump to content

Два въпроса относно лаптоп леново G500


Препоръчан пост

Весела Коледа. 

 

Имам 2 въпроса относно лаптопа. Има 2 видеокарти, поне така показва Device Manager. Intel HD 4000 и AMD Radeon HD 8750M.  От време на време ползвам CCleaner и горе пише характеристиката и показва, че в момента работи Intel-ската. Кога се включва втората видеокарта (AMD)?

 

Втория въпрос е, как да запазя максимално живота на батерията. 1 Седмица я разреждах и зареждах до дупка и днес реших да я извадя и да карам само на ток. Според вас как е по-добре?

Link to comment
Сподели другаде

По мощната видеокарта се включва когато системата прецени че приложението което работи изисква повече ресурси.Например когато работиш с приложение,или играеш някоя лека игра която не изисква голяма мощност на видеокартата работи Intel-a.А когато стартираш например някоя по-нова игра от сорта на Star Craft 2 или подобна тогава системата автоматично включва втората видеокарта.Има и опция с която сам избираш с коя видеокарта да тръгне дадено приложение или игра.А за батерията има много изписано,но нека някой по-компетентен да се изкаже.

Link to comment
Сподели другаде

За батерията е важно първите няколко зареждания и разреждания да са пълни, т.е. да се зареди докрай и след това да се работи, докато не се изтощи напълно. Това се прави, за да се калибрира сензора в батерията, който отчита заряда ѝ. След тези няколко цикъла положението се обръща: тогава е всъщност по-добре да се изтощава по-малко и съответно да се зарежда по-честичко.

Огромен враг на батерията е и топлината. Една стандартна литиева батерия работи най-добре на температури между 10 и 30 градуса, т.е. общо взето около или малко по-ниско от оптималната температура за хората.

Друг враг за една литиева батерия е бързият разряд, т.е. ако даден лаптоп бъде натоварен много, което да доведе до висока консумация на енергия.

Казано иначе: най-големият кошмар за една литиева батерия в един лаптоп е, когато батерията е поставена в лаптопа, той е свързан към електрическата мрежа (посредством зарядното устройство) и на лаптопа се извършва интензивна дейност - играене на тежка игра, видео компресиране, рендериране на триизмерни модели, някакъв бенчмарк на процесор или видео карта и др. Подобна ситуация е ад за батерията и ѝ съкращава живота драстично. Затова и точно хората, които използват лаптопите си като настолни компютри, са тези, които после се чудят защо батериите им се скапват толкова бързо.

Затова е добра идея батерията да се маха и лаптопът да използва само на захранване от мрежата, ако той ще се използва продължително време (десетки часове/дни/седмици) и/или ще се натоварва сериозно. Съхранението на батерията през това време е най-добре да се извършва в гореспоменатите температурни граници (препоръчително между 10 и 20 градуса) и на около 40% заряд, като температурата на съхранение е по-важна от заряда. Колкото по-дълго време ще трябва да се съхранява батерията извън лаптопа, толкова по-важно е условията да са близки до оптималните. Ако говорим за няколко часа извън лаптопа, тогава няма особени проблеми, стига батерията да не е изложена на много високи температури (да речем на директни слънчеви лъчи, до някоя печка и т.н.).

 

Надявам се е достатъчно и разбираемо като обяснение.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Ами аз не го товаря много. Преди малко сложих батерията.

 След тези няколко цикъла положението се обръща: тогава е всъщност по-добре да се изтощава по-малко и съответно да се зарежда по-честичко.

 

До колко % трябва да я изтощя? Ако я съхранявам извън лаптопа, колко пъти на месец трябва да я зареждам?

Link to comment
Сподели другаде

Не, че трябва да я изтощаваш до определен процент. Няма някакви установени норми/правила. Може би 40-60% и после да се зареди примерно до 90%. Идеята е да се получи балансирано зареждане и разреждане. Т.е. по-добре ще е да бъде разредена до 80 и след това заредена до 90, но ако трябва да се зарежда на всеки 5-10%, ще е доста досадно. От друга страна да се стига до 0% (или нещо подобно) пък също не е особено добра идея. Затова предлагам 40-60% като приличен компромис: хем да се позапази батерията, хем да има интервал да се поработи, без да се налага да се търси контакт.

 

Ако я съхраняваш извън лаптопа, не би трябвало да има нужда да се зарежда периодично, доколкото знам.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...