Jump to content

Помогнете - изгуби ми се дисков дял!


Sten

Препоръчан пост

Преди малко понеже си нямях друга работа реших да изтрия един малък дял(8 GB) в началото на един от харддисковете. Този дял го бях заделил в случай, че в някакъв момент реша да инсталирам там ОС и всъщност не беше форматиран. Понеже само ми стоеше като буква сред другите дялове - реших да го изтрия от дисковият мениджър. Явно обаче не е трябвало да го правя, защото след това ми изчезна и вторият дял от харддиска - останалото до 1,8 ТВ - почти пълно с информация, част от която още не съм резервирал. :(

Сега съм отворил Parted Magic - GParted, но не знам какво точно да направя за да не влоша нещата. Има една опция Create partition table - нея ли да използвам и как точно? Трябва ли да възстановя първо изтрития неформатиран дял и после този след него, или направо да се насоча към втория дял, където трябва да ми е информацията?

post-9526-0-16434000-1385196527_thumb.png

Link to comment
Сподели другаде

Тъкмо инсталирах втората програма. Мисля, че това е дялът, който ми трябва. Сега какво - натискам Finish и стискам палци?

post-9526-0-55682400-1385201680_thumb.jpg post-9526-0-00504100-1385201790_thumb.jpg

 

Забелязах малка разлика в началният и крайният сектори, които ми показва инструмента Test Disk в PartedMagic и в PartitionWizard(16370235/3907024064 срещу 16370298/3907020601) - това може ли да е проблем?

Link to comment
Сподели другаде

Програмата изглежда ми откри дяла, но не мога да го отворя - уиндоус ми го показва като RAW. В Partition Wizard дялът се вижда като NTFS, но пак не мога да го отворя. Някакви предложения?

Може би трябва да наглася началото и края на дяла по сектори точно както ми ги показваше първоначално инструмента в PartedMagic?

Link to comment
Сподели другаде

Лично аз съм спасявал изтрит погрешка дял на моята система със следната програма (но не помня вече всички менюта)...да се чете внимателно, защото е мощен, но не особено интуитивен инструмент!

 

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

 

Едни познати вчера пък по мое предложение успяха да спасят снимки от два изтрити дяла (а как се бяха изтрили, потребителя бе вързал компютъра към телевизора, който го питал дали да ги конвертира в негова си файлова система и той се съгласил...после било твърде късно като се сетил какво е направил макар че се опитал да прекъсне процеса по-средата)...в резултат на което програмата бе открила липсващите данни, но колегите ми я бяха оставили да сканира докато обядват и като се върнали самия процес бе забил, а проблемния хардиск се бе самоизключил (така че там може проблема да е по-сериозен), но поне на моята машина ми върна 250 GB дял...и съм доволен от нея като цяло.


Ако не се справиш и английския не ти е проблем и имаш време и търпение тук са истинските гении по-оправяне на тези поразии...често ще ти питат за различни неща - сериен номер на диска, за прикрепиш копие от MBR в поста си за анализ и т.н. - те ще го анализират и ще качат модната версия на MBR, която да възстановиш на твоята система за да се появи диска и т.н...не е лесно, но е като крайна мярка...от опит казвам, че си разбират от работата:

 

http://www.msfn.org/board/forum/169-hard-drive-and-removable-media-issues/

Link to comment
Сподели другаде

Опитах да се регистрирам в онзи форум, но отново срещам някакъв проблем. Пишат, че ми изпращат писмо за потвърждение, но в моята поща - mail.bg - няма нищо.

В момента освен всичко друго, си мисля и за следното. Понеже използвам 32 битова ОС - при първоначалното монтиране на 2 терабайтовият диск правих т.нар. "подреждане" - 63 към 64 кВ. Може ли това да е част от проблема? В момента TestDisk ми показва един ntfs дял с 3890653767 сектора, които явно са по 512 байта. Понеже в началото от същата програма записах къде по сектори свършва първият(неформатиран) дял от този диск и откъде започва и свършва вторият дял - предполагам, че трябва отново да създам същите два дяла, но не знам как точно и трябва да съм сигурен в това, което правя за да не правя повече грешки...

Link to comment
Сподели другаде

Пробвай да си направиш поща в Yahoo или в gmail и опитай пак да се регистрираш. Работата с дискови дялове не е от най-лесната задача.

http://thestarman.pcministry.com/asm/mbr/PartTables.htm

Link to comment
Сподели другаде

Малко се притеснявам да давам толкова подробна информация за себе си :), особено на американска компания, но изглежда няма друг начин да си реша проблема.

В момента съм пуснал "дълбок анализ" с TestDisk и вече е малко над 50% - утре се надявам да видя резултатите.

Благодаря за съдействието и се надявам, че ще продължите да отделяте от времето си за да оправим тази доста неприятна ситуация!

Относно онзи форум - в момента съм с наполовина създаден/висящ акаунт. Опитвам да направя нов с новата поща, но и това не става - пробвам различни варианти за име и все ми излиза nopermission. Може би имат ограничение по ИП?

Link to comment
Сподели другаде

Идея си нямам...моята регистрация там датира от 02 Dec 2011 (когато си бях забърсал моя дял E:\), но така и не стигнах до тях (макар че си писах по Л.С. с един от гийковете), защото се оправих сам по някакъв начин с TestDisk и оттогава все я препоръчвам, но за работа с дискови геометрии и други параметри не се наемем да давам информация или помощ, защото и аз съм kinda начинаещ в тази сфера все още. :)

Link to comment
Сподели другаде

Когато използва Parition Recovery Wizard, кликна ли всъщност Finish?

 

Имаш предвид, че в тази програма операциите се натрупват и изчакват за потвърждение? Така мисля - в програмата дялът се появи като ntfs(но в ХР все още не се виждаше като такъв), но може би заради това разминаване на секторите информацията я няма. Тогава реших да рестартирам и при зареждането се стартира онзи инструмент за проверка за грешки. Сега не мога да кажа какво точно намери, но в ХР сега дялът изглежда празен.

 

Ако си склонен да отделиш още от личното си време - би ли погледнал там?

След няколко опита успях да се регистрирам.

Link to comment
Сподели другаде

По принцип трябваше да има възможност дялът да се възстанови както си е бил, все едно нищо не се е било случило. Това не е гарантирано по принцип, но има шанс. В случая обаче явно вече сме отвъд това. Сега според мен ще е добра идея да се направи опит за възстановяване на информацията. За целта наистина може да се използва TestDisk, което е доста мощно и способно приложение, но не е подходящо за неопитни потребители. Аз се считам за опитен потребител като цяло и го използвам само в абсолютно крайни ситуации, когато всички други варианти не помагат. Затова ще си позволя да предложа да опиташ с GetDataBack For NTFS. Платена е, но е отлична и лесна за работа. В началния екран избери Performa a Quick scan или Systematic file system damage. Опитай първо с първата от тези двете и ако не постигнеш желания резултат, опитай с другата опция.
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за съвета. Ще изчакам с платената програма - 80 долара ми се виждат доста и засега ще се направя на честен. :) Мисля да направя това, което предлагат от другият форум - да направя копие на ниско ниво и после ще мога да пробвам различни неща.

Все пак да попитам - по принцип тази прорама може ли да възстанови и имената на файловете или когато пробвам - тогава ще разбера?

Link to comment
Сподели другаде

Ако питаш за GetDataBack, да, тя ще възснатови файловете с имената им. Реално погледнато ако не си записвал никакви данни във въпросния изгубен дял, би трябвало да можеш да си върнеш всичко без особени проблеми. Разбира се гаранции няма, но резултатите би трябвало да са добри.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте отново.

Първо се извинявам, че се забавих толкова да споделя решението на моят проблем. А то се получи малко смешно. :) Платих за програмата DMDE и чрез нея клонирах диска с повредения дял на друг диск. Понеже другият диск е 4 терабайта, трябваше да ги двържа и двата на втория ми компютър, който е с W 7. В един момент рестартирах компютъра и тогава системата започна CHKDSK и след края на проверката всичко си беше там(под ХР тази проверка не даде резултат).

Поуката(за мен поне :)) от тази история е, че ХР не работи добре с advanced format дискове, а с такива над 2 терабайта - изобщо.

Сега обаче имам друг проблем и понеже има връзка - ще питам тук.

Досега използвах ХР и 10 гигабайта място ми бяха достатъчни. "Седмицата" обаче иска поне 20 или 25(нека да са 30-32 - нямам големи програми, а игри изобщо). Трябва да свия единия дял от диска, за да увелича другия. Ще си копирам файловете на друго място, но все пак искам да попитам как е най-безопасно и удобно да извърша преоразмеряването? Мисля, че с програма под ХР е най-неподходящо(ако не и невъзможно) - може да се получи същият проблем. Друг вариант, за който се сещам е с "жив" диск с Parted Magic или нещо подобно. Четох, че при самата инсталация на "седмицата" има някаква възможност за преоразмеряване на дялове, но не знам дали при това се запазват файловете, които са на несистемния дял.

Освен това искам да питам за т.нар. GPT - доколкото разбирам тази ОС използва различен формат на дяловата таблица - това ще засегне ли вторият дял на харддиска? В смисъл мога ли да преоразмеря дяловете и да преинсталирам както трябва като си запазя файловете?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...