Jump to content

Препоръчан пост

Твърдението че цифровата ефирна телевизия ще бъде с високо качество и даже HD не е вярно! Напротив! Качеството е по-занижено от нормалното като за HD! Тук помествам доказателство за сравнение. Ако някой си мисли, че гледа цифрова телевизия с качество, то той си въобразява като детенце вярващо в Дядо Коледа! :)

Честито на всички наивници! :)

 

http://i39.tinypic.com/rhnc00.jpg

 

Link to comment
Сподели другаде

Явно не в цялата страна излъчват качествено! Сравнявам обаче не с YouTube, а реално с БСК и Вива (на един и същ приемник- това е важно, защото сравняването с различни приемници е неправилно) спрямо ефирната, и нямат това качество, което има тя! Нека се има в предвид обаче, че за всяко отделно населено място си е индивидуално приемането на сигнал от мултиплексите, и ефирното му разпространение после т.е. проблема идва от излъчването по населени места, а не от самия сигнал, който също идва от сателит до ретранслаторната станция във вид на мултистрийм (по който начин се и приема сигнал от БСК и Вива от абонатите им посредством сат. антена и приемник, но с разликата, че не сигнала не е по мултистрийм протокола, който се води най-качесствения)!!! Има време до нова година (според обещанието им) да оправят нещата, но за тази цел трябва, такива като нас да им съобщават за тези нередности, за да ги отстранят, а не да си мълчим, и после да плюем по тях, че не са си свършили добре работата!

Link to comment
Сподели другаде

Не те разбирам Пламене. Ти на сателитна телевизия ли гледаш цифровата? Оператора ти е дал сателитна чиния и приемаш каналите, които оператора ти е заложил по договор? Аз на оптична телевизия си гледам перфектно HD. Проблема е само "с" и "от" ефирната! Цифровизацията е едно голямо престъпление към българския народ. И твърдението, че от някои кули излъчването е ниско качество, а от други кули е високо качество, издиша! Няма как да знаеш това! Тук не става дума за съревнование между кулите и ти няма как да знаеш коя дава и коя не.

Впрочем... от къде накъде качеството ще е различно? Ако тези не са готови защо спряха аналоговата тв?

Чисто и просто - ефирната телевизия е една голяма заблуда. И този HD не е никакъв HD, а е SD с безумно похабяващ надут ресурс!

Link to comment
Сподели другаде

Двата приемника от подписа ми са комбинирани т.е. имат и сателитен и ефирен тунер! За това казах, че сравнението е най-точно на един и същ приемник на програмите от сателит и ефир (през HDMI кабел свързан към поне 32 инча (минимум) телевизор)! Тук при цифровата телевизия няма тази свързаност на ретранслаторите един с друг, както беше при аналоговата, защото всеки ретранслатор снабден с мултиплекс приема сигнала директно от сателит по протокола мултистрийм (чрез сателитна антена) - виж снимките по долу), и от там го препредава ефирно в цифров сигнал през самия ретранслатор! За това и качеството не е еднакно в различните населени места, пък и не покриват толкова, колкото покриваха при аналоговото излъчване (за това е сега и алармата, че доста населени места остават без ефирна телевизия)! Нали се сещаш, че не се използва абсолютно еднаква техника в различните населени места, че да има еднаквост в качеството на сигнала?! Говоря не само за сателитните антени, а и за самия мултиплекс (можеш и приемник да го наречеш), даже не изключвам и самите ретранслатори)! 

 

Снимката - 1: http://www.predavatel.com/bg/8/lovech_snimki/teteven1_3.jpg (тази съм я правил с телефона и е вече прикачена към сайта на Предавател)!

 

Снимка - 2: http://www.flickr.com/photos/104725216@N08/10312330073/ (а тази е снимана с цифровия фотоапарат съвсем наскоро)!

 

п.с.Между другото HD програмите при БСК и Вива. са също с отвратително качество, заради наблъскването им в един транспондер, и принудителния ъпскал, за "уж" подобряване на качеството! Да, за обикновения потребител няма да има значение, и ще му изглежда, че гледа истинско HD, но в действителност изобщо не е така!

Link to comment
Сподели другаде

Добре де,щом казваш че мултиплекса от сателит се приема от наземните ретранслатори и се разпръсква сигнала,защо няма въсможност който желае директно да ползва сигнала от сателита ,а не от наземните ретранслатори.

От кой спътник е излъчването на мултиплекса?

Link to comment
Сподели другаде

Излъчването е от спътника, от който се излъчват и програмите на Виваком т.е. Intelsat 12 at 45.0°E, но както казах, излъчва се по друг протокол (мултистрийм с цел да не се влошава качеството както е при другите транспондери)! Проблема е, че не всички приемници поддържат този протокол т.е. трябва ти HDTV приемник с операционна система линукс, или такъв, който има възможност за инсталиране на този протокол! Виж снимката:

 

http://store.picbg.net/thumb/43/54/0be3ea7437ba4354.jpg

 

На нея се вижда транспондера за мултистрийм т.е. 11591 с вертикална поляризация, скорост на символите 30000, корекция на грешките 3/4 и 8PSK за HD сигнала!

Link to comment
Сподели другаде

Ами избрали са най-сложната схема за разпостранеяване на сигнала...

Недостъпен за някои райони на страната...

Щото в затънтените райони им пука много за качеството и насила са пренудени да се вържат към двата всевишни доставчика за да гледат тъпите реклами през 5 минути!...

Целта да няма покритие навсякъде е ясна като бял ден!...жалко!

Link to comment
Сподели другаде

Не знам за вас, но аз чакам от умрял писмо - да ми оправят качеството на телевизията. Това съвсем неочаквано (ненадейно) ли ще стане или ще се похвалят публично? Ако стане тихомълком, значи са измамници!

Link to comment
Сподели другаде

Знаеш ли, писна ни да се появяваш и да ни "разобличаваш" какви сме "наивни". Качеството зависи от много фактори, като интерфейс, декодиращо устройство и т.н. Подобрение на качеството на някои места спрямо аналоговата има. На други обаче всяка телевизия изчезна и това е лошо. Необходимо е да пуснат още мултиплекси. А пък за качеството въобще не ми дреме - ползвам телевизор тумба и практически не го гледам.
Link to comment
Сподели другаде

Сравнявам обаче не с YouTube, а реално с БСК и Вива (на един и същ приемник- това е важно, защото сравняването с различни приемници е неправилно) спрямо ефирната, и нямат това качество, което има тя!

 

Защо да не сравнявам с YouTube? Точно с него трябва да сравнявам, защото обърни внимание на разликата в битрейта и големината на файла! По-голям битрейт трябва да диктува по-голямо качество. А тук с цифровата е наопаки! Ако трябва да се направи еквивален на качеството на цифровата телевизия, то качествто трябва да се занижи примерно от 7420 kbps на 1000 kbps - 1500 kbps., това е 7 пъти занижаване размера на файла (което не е сторено) и 7 пъти занижаване качеството (това е сторено) и е равно на мазното качество на VOYO. Може би трябва да свера снимките на новините по VOYO с снимките на новините по цифровата телевизия?

Добра идея. Направо ще пусна мостра два файла в удобен момент. :computer:

Link to comment
Сподели другаде

Ми то и декодер TV Star от T-Market показва същите данни, но все едно гледаш през станиол, а турското Neo извади картина все едно гледаш Full HD! За това ти казах, че има значение и ефирното излъчване на сигнала от мултиплекса, както и от самия декодер! Сравнението го правя с приемник с гарантирано немско качество (т.е. няма китайски аналог на този приемник) и има DVB-T + DVB-S/S2 тунери! Другия е Полски (DVB-T/T2 + DVB-S/S2), но и той вади не по-лоша картина от немския! Разлики ще има - все пак няма никаква свързаност между ретранслаторите един с друг, както беше едно време с аналоговия сигнал! Още един пример между немеца и операторски HD приемник на БСК - е операторския не може да извади тази яснота, контраст и цветове, които вади немеца! А тези декодери дето се продават наляво и надясно по магазините са или китайски дръвчета, или турски (рядко ще се уцели нещо друго, но ще е на много по-висока цена)! Така, че нещата тук са доста относителни - да не кажа на 80-90% дори, а дали ще се подобрят ще се разбере след време, когато се установят всички нередности, но за тази цел трябва ние потребителите да им напомняме постоянно, за да се задействат (иначе ще си мислят, че всичко ОК)! Така по форумите да пишем за нередностите никой няма да им обърне внимание, и за това трябва направо на тях да се съобщават!

Link to comment
Сподели другаде

Така по форумите да пишем за нередностите никой няма да им обърне внимание, и за това трябва направо на тях да се съобщават!

 

Имаш ли идея къде да ги намеря?

Link to comment
Сподели другаде

В сайта на цифровизация има раздел с въпроси и отговори - в дясно има поле за съобщения към тях! Обаче колкото и да им писах преди за липсата на сигнал в нашия град се задействаха чак когато писах на КЗП, БТВ и СЕМ - така, че пробвай, може пък да се получи!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...