Jump to content

Наръчник: Nero DriveSpeed


Препоръчан пост

Nero DriveSpeed

 

Официална страница: www.cdspeed2000.com

Линк за изтегляне и повече информация: Nero DriveSpeed 3.00

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Размер: 277KB

 

Гарванско еженощие:

Почти всяка вечер моя милост се приспива с някой филм, сериал или анимация. Бях заредил файлове и от двете си оптични устройста, но когато Crystal Player премина на от DVD-RW на файловете на CD-RW записвачката ми, установих (чак сега), че втората върти диска много бързо и вдига много шум. Просто самото устройство не може само да си регулира удачно скоростта и независимо, че не му е нужна максималната скорост за да възпроизвежда файл в реално време, то си върти на максимални обороти. Тогава се сетих за Nero DriveSpeed. Тази малка програмка позволява да зададете желана от вас скорост на въртене на диска в устройството.

С други думи: ако гледате филми директно от диск и ви дразни шума от въртенето (все едно устройството ще излита), то тази програма ще ви свърши чудесна работа.

 

Колкото Nero Burning ROM е разплут и претрупан, толкова Nero DriveSpeed е смислена и полезна програма. Работата с нея е много лесна. Цялата програма се състои от два прозореца - основният и този за настройките. Ще ги разгледам подробно.

 

При стартиране на програмата се появява и иконка в системния трей. http://pics.softvisia.com/design/pics/1702/ndstrayej0.png Тя предлага само две опции:

- Launch Nero DriveSpeed - показвa основния прозорец на програмата;

- Exit - спира програмата.

 

Основният прозорец

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1702/ndsoptionsjg8.png

 

В най-горната част се намира падащо меню, от което избирате кое устройство ще настройвате. В него фигурират и виртуалните ви устройства (на Daemon Tools, Alcohol 120%, Virtual CloneDrive или др.). Не че има смисъл да ги настройвате.

Под това падащо меню ще имате едно или две полета Read speed в зависимост дали имате само обикновена CD записвачка или е DVD записвачка. Ако имате само CD записвачка (независимо дали е една или повече), ще имате само едно поле Read speed. Ако имате поне едно устройство, което да може да чете DVD дискове, ще имате и второ поле Read speed. В зависимост какъв диск сте вкарали, ще е активно или първото (CD) или второто (DVD) поле.

В полетата имате по едно падащо меню, от което определяте желаната от вас скоросто на въртене, а вдясно, срещу Current:, се изписва настоящата такава.

От вас се иска само да си изберете устройство от падащото меню и после да зададете желана скорост на въртене. Ефектът е моментален.

 

Ако в момента имате DVD диск в устройството, ще ви се активира долното падащо меню:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1702/ndsmain2pj4.png

 

Под полето/полетата Read speed се намира полето Spin Down Time. Оттам можете да зададете желано от вас време за Spind Down. Това определя колко да продължи да се върти диска в устройството след спиране на четене от него. Всяко устройство има различно време. Вдясно, срещу Current: се изписва стойността в момента.

 

Под него са бутоните Silent и Fast:

- Silent - настройва скоростта на избраното устройство на най-високата и същевременно тиха;

- Fast - настройва скоростта на избраното устройство на най-бързата скорост.

 

След това са бутоните Eject/Close и Stop отляво и Options и Close отдясно:

- Eject/Close - изважда/прибира таблата на избраното устройство;

- Stop - спира въртенето на диска в избраното устройство на момента;

- Options - отваря прозореца с настройките;

- Close - затваря главния прозорец, но не спира програмата.

 

Настройките на програмата

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1702/ndsoptionsjg8.png

 

В горната част се намира полето Speed Settings. Оттам можете да редактирате списъка с наличните скорости. За дадобавите желана от вас скорост, която я няма, просто я напишете в горното поле и натиснете бутона Add. За да премахнете дадена стойност я маркирайте и натиснете бутона Remove. При натискане на бутона Detect програмата засича стандартните стойности на устройството.

След това е полето Language откъдето от падащото меню можете да си изберете желан език за интерфейса. Поддържани езици са (подред от програмата): китайски, чешки, датски, холандски, английски, финландски, френски, немски, унгарски, италиански, японски, корейски, норвежки, полски, португалски, руски, словенски, испански.

 

Най-отдолу са общите настройки:

- Run at startup - DriveSpeed ще се стартира автоматично с Windows;

- Start minimized - DriveSpeed ще се стартира минимизиран;

- Restore speed settings at startup - задава избраната в момента скорост при всяко стартиране на Windows.

 

Сега ще обясня как да си направите препратка (shortcut), който автоматично да задава желана от вас скорост на избрано от вас устройство без да се пуска самата програма.

Създавате си обикновена препратка, кликате върху нея с десен бутон и избирате Properties. В полето Target: добавяте следното /HA:x /ID:y /S:z, като не забравяте интервала след кавичките и първата наклонена черта.

HA определя канала, на който е устройството, ID определя позицията на устройството (Master или Slave), а S определя скоростта - по ваше желание. Стойностите на HA и ID можете от падащото меню в главния прозорец на програмата. Там ще пише 1:0 или 1:1 например. Първата цифра е стойност x, а втората - y. Стойността за S, както вече споменах, си я определяте вие.

Ето бърз пример. Ако устройството ви е на Secondary Channel, Primary устройство е и искате препратката да задава скорост на въртене 8х, въвеждате /HA:1 /ID:0 /S:8. Ето например как би ми изглеждал текста в поле Target: на мен:

"E:\Install\Software\Burning & CD-ROM Tools\CD Speed\DriveSpeed.exe" /HA:1 /ID:0 /S:8

По този начин можете да си направите колкото искате препратки с различни скорости за различни устройства.

 

Това е от мен за тази програма. Дано се окаже полезно за някого.

 

Всички права върху текущата статия и картинките включени в нея са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Автор: Венцислав Димитров (Night_Raven)

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...