Jump to content

Проблем с таскбара при зареждане на Уиндоус


Dark`Elf

Препоръчан пост

Един приятел се оплака, че при зареждане на Уиндоус първите 20 минути не се появява таскбара, нито е възможно да използва комбинацията ctrl+alt+del. Task managera можел да се пусне, ако веднага съобрази да натисне съответаната комбинация. Въпросъут ми е на какво може да се дължи и как може да е оправи. Имайте предвид и това, че C: е скоро форматирано и Уиндоус е бил инсталиран на чисто - скоро(преди няколо дни).

Дано да сте ме разрали;)

Link to comment
Сподели другаде

Не си казал за коя версия на Windows става въпрос; не си казал и параметрите на машината - при недостатъчно RAM памет или бавен хард диск също се получава забавяне при стартиране.

Друга възможност е някоя програма или модул да стартират заедно с операционната система и с това да забавят стартирането на процеса explorer.exe. В такъв случай е добре да се провери списъка с автоматично стартиращите програми; за целта най-често използвам програмата Autoruns от сайта на Sysinternals. Ако стартираш програмата и покажеш тук снимка на процесите, мога да ти кажа кои процеси са "излишни" и можеш да ги спреш без да навредиш на работата на системата.

Възможно е също да има конфликт между някои устройства или драйверите за тях; за да потвърдим или отхвърлим тази възможност, ще трябва да направиш диагностика с програма от рода на Everest и да кажеш какви драйвери са инсталирани след инсталацията на Windows.

Редакция: за по-лесно - свали си Everest, направи един отчет (менюто "Отчет" -> "Бърз отчет" -> HTML) и го прикачи към съобщението да го видим.

Редактиран от panevdd
Link to comment
Сподели другаде

Ок, ще направя това.

Понеже не е мое Пц-то говоря малко на изуст, ще кажа на човека да направи тези неща, съответно ще постна снимки с резултатите.

Става дума за Windows Xp Service Pack 2. Пц-то му не е кой знае колко мощно, бно е достатъчно да вървят основните процеси.

Рам една платка 128 и една платка 256, общо 384(май толкова прави). Процесро Pentium III около 700 Mhz. Твърдия диск е общо 40 гб - Ц: е мисля около 10 гб. Видеокарта - незнам ще питам.

Странното е, че първите дни след форматирането всичко е било Ок.

Той най-много сега да има инсталирана антивирусна - Nod32 и....някоя друга програма, която не се стартира със зареждането на Уиндоус.

Link to comment
Сподели другаде

NOD32 е малко тежка за този компютър, още повече, че е със SP2. Мога да препоръчам по-лека антивирусна програма, стига той да прояви желание, естествено. Дай отчета от Everest, пък ще го мислим. Питай го дали е сложил драйверите на дъното; за Intel-ските дъна по принцип трябва да се инсталира едно допълнение - Intel Application Accelerator, питай дали го е инсталирал... друго засега не се сещам.
Link to comment
Сподели другаде

Ок, ще го направя това...

Обаче тука има нещо, с което не съм съгласна.(по-точно не ми е ясно) Защо нод32 да е тежка за тази кофигурация? Той преди беше с Касперски...

Link to comment
Сподели другаде

NOD32 стартира прекалено много услуги (според мен). Зависи и от настройките, но обикновено освен антивирусния модул са стартирани мрежовия (Internet MONitor), пощенския (Email MONitor) и модула за макросите в офис документите (Document MONitor). Обикновено проблемен е мрежовият модул - при стартиране се забавя разпознаването на мрежата, тъй като в същото време Windows се опитва да си провери за актуализации или да настрои IP адреса.... на по-слаби конфигурации понякога това оказва влияние.

Night_Raven, въпросът за ефективността на различните антивирусни програми е сложен и комплициран... :) Според мен това зависи основно от потребителя.

Нека видим състоянието на системата, после ще правим изводи.

Link to comment
Сподели другаде

Да, ефективността наистина е относителна. NOD32 има точно една единствена услуга (service) - NOD32 Kernel Service, 2 активни процеса - nod32krn.exe и nod32kui.exe. Това не е много. Колкото до модулите, ами дали ще е активен само един или ще са пуснати повече, е все същото. Забавяне няма. Виждал съм как работи и на слаби машини и честно казано проблеми няма. Ако толкова потребителят изпитва параноя, може да се спре EMON, но другите са важни и е меко казано глупаво да се спират. Ако примем, че AMON е най-важният, то IMON е веднага след него и му диша във врата.
Link to comment
Сподели другаде

Да, ефективността наистина е относителна. NOD32 има точно една единствена услуга (service) - NOD32 Kernel Service, 2 активни процеса - nod32krn.exe и nod32kui.exe. Това не е много. Колкото до модулите, ами дали ще е активен само един или ще са пуснати повече, е все същото. Забавяне няма. Виждал съм как работи и на слаби машини и честно казано проблеми няма. Ако толкова потребителят изпитва параноя, може да се спре EMON, но другите са важни и е меко казано глупаво да се спират. Ако примем, че AMON е най-важният, то IMON е веднага след него и му диша във врата.

И аз съм виждала как работи нод на по-слаба машина - 256 рам, процесор Амд 750 мхз и кофти видеокарта (не е кой-знае колко по-слаба, но горе-долу съите параметри). Нямах никакъв проблем тогава - никакво забиване или натоварване от страна на антивирусната.

Link to comment
Сподели другаде

Според мен забавянето на Taskbar-а е само един от проблемите. В отчета ми направиха впечатление следните неща:

Компютърът е свързан в мрежа, като е зададена настройка за автоматичен IP адрес. В същото време има програми, които се стартират автоматично и още при стартирането си напразно се опитват да се свържат с мрежови ресурси - ICQ, WebFolders XP, предполагам - и NOD32. Те получават достъп до мрежата едва след установяването на IP адреса; до момента на свързването всяка една от тях би могла да "блокира" Taskbar-а.

Налице е мрежов проблем, който би трябвало да бъде отстранен от доставчика на интернет услуги; подробна информация за проблeма има на сайта на Microsoft. Според отчета проблемът се е проявил на 18.8.2006 г. в 11:45 ч., на 18.8.2006 г. в 11:48 ч. и на 1.8.2006 г. в 20:59 ч..

Случвало се е да "блокират" приложения: Центърът за помощ и поддръжка (HelpCtr.exe, на 14.8.2006 г. в 13:28 ч.), Internet Explorer (IEXPLORE.EXE, на 14.8.2006 г. в 23:26 ч.), NFS 6 (NfsHP2.ori, на 15.8.2006 г. в 14:27 ч.) и Ulead VideoStudio (vstudio.exe, на 15.8.2006 г. в 15:51 ч.).

Освен това работата на системата е била сериозно нарушена - има съобщение за "син екран" на 23.8.2006 г. в 19:24:47 ч. Всичко това може да доведе до забавяне на работата, особено при стартиране.

Инсталирани са някои излишни (според мен) програми - ICQ Toolbar, K-Lite Codec Pack 2.47 Full и Indeo® software. Ако не се използват, програмите WebFldrs XP и Windows Media Encoder 9 Series също са излишни.

Температурата на твърдият диск е висока - 43 градуса. При интензивна работа с диска (видео редактиране например), е възможно преминаването на температурата над допустимите 55 градуса.

 

Препоръчвам да се направят следните неща:

1. Да се отстранят мрежовите проблеми - за това обаче думата има доставчика на интернет услуги.

2. Да се забрани автоматичното стартиране на ICQ - в настройките на самото ICQ има такава опция.

3. Да се деинсталират излишните програми. K-Lite Codec Pack 2.47 Full почти винаги създава проблеми, по-добре е да се инсталира Lite версията. За останалите програми, които съм посочил, нека твоя приятел си прецени доколко са му необходими.

4. Да се провери за грешки системният дял (C:) - предполагам, че в резултат от "синия екран" и блокирането на програмите достъпът до някои файлове е затруднен. Проверката се извършва по следния начин: отваря се My Computer, цъка се с десен бутон върху дял C:, команда Properties, раздел Tools, бутона Check Now..., поставя се отметка в Automatically fix file system errors и Scan for and attempt recovery of bad sectors. Второто не е задължително - използва се, ако има съмнение за "лоши сектори" във файловата система. След това се цъка на бутона Start, в излязлото съобщение се потвърждава с Yes и се рестартира.

5. Да се охлади твърдия диск. Обикновено става, като се постави вентилатор, който да охлажда диска.

6. Допълнително, за ускоряване на работата, може да се дефрагментира системния дял.

Още нещо, което няма пряко отношение към проблема, но е добре да се направи - да се инсталират драйверите на видеокартата.

Надявам се да съм бил полезен. :)

Link to comment
Сподели другаде

Повечето от проблемите, които е описал panevdd са по-скоро теоретични и почти никога не се случват. Най-често забавянето при стартиране се дължи на софтуерен конфликт. За целта просто компютъра трябва да се стартира в safe mode и ако зареди нормално, значи проблема почти 100% е софтуерен. За решаването му е достатъчно просто да се започне една по една да се деинсталират програми и след всяко деинсталиране компютърът трябва да се рестартира да се види дали проблема се е оправил и така ще се установи коя програма е виновна. Първо трябва да се започне от програмите, които са тясно свързани с операционната система - антивирусни програми и защитни стени, допълнително инсталирани драйвери, кодеци, както и програми за обработка на звук, видео и изображения. Освен всичко забелязах, че има някакво инсталирано приложение RTLSetup (Right-to-Left?!). Също така всички устройства са споделени, което не е добре, защото всеки може да преглежда и променя съдържанието им.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...