Jump to content

Препоръчан пост

Орязването на XPDM е логично следствие, тъй като имплементацията между Direct3D и GPI APIs бе ограничена от самия им дизайн. Поради тази причина беше въведен WDDM, който използва изцяло Direct3D ориентиран driver model.

 

Заетото дисково пространство след инсталацията на Windows Vista/7/8 е повече поради нововъведенията в тези операционни системи и необходимото пространство върху диска за правилното им функциониране. Доколкото навярно сте забелязали, разликите между Windows Vista, Windows 7 и Windows 8 в това отношение са доста малки. Всички тези неща на фона на размера на днешните твърди дискове изглеждат напълно нормални.
 

 

Честно казано, не виждам много полезни новости в Windows7, oсвен UAC. Останалото е баластра от много шарени картинки.

 

 

Т.е. промените в kernel-а, cache manager-а, механизмите на shutdown, добавянето на AppLocker, BTG, допълнителните нововъдения по отношение на сигурността не са полезни новости?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 30
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Честно казано, не виждам много полезни новости в Windows7, oсвен UAC. Останалото е баластра от много шарени картинки. Ако е за Aero-т - в Linux подобни ефекти се реализират много по-щадящо.

 

Моля? Правилно ли прочетох? Ти шегуваш ли се? Е, това не очаквах да го прочета от теб.

 

Подобренията на Windows 7 спрямо Windows Vista са много, камо ли спрямо Windows XP. Да видим за кои ще се сетя...:

- значително подобрена работа с многоядрени/многопроцесорни системи, което се дължи от части на сериозно преработения dispatcher lock за по-добра и ефективна синхронизация на задачи и изпълнение на нишки;

- Protected Mode на Internet Explorer (той използва User Account Control), но го споменавам самостоятелно;

- BitLocker за криптиране/защита на данни;

- многобройни подобрения на ядрото;

- подобрена Data Execution Prevention;

- Address Space Layout Randomization, която прави някои видове атаки доста по-трудни за изпълнение и повишава нивото на сигурност;

- AppLocker;

- пренаписана защитна стена, която може да филтрира и изходящ трафик;

- Homegroup, която улеснява споделянето на съдържание на хората в нея;

- вградена поддръжка на VHD;

- поддръжка на Core Parking, което води до по-висока енергийна ефективност;

- регистърът е част от paged pool-а, което подобрява леко производителността;

- добавяне (спрямо XP)/усъвършенстване (спрямо Vista) на SuperFetch;

- добавяне (спрямо XP)/усъвършенстване (спрямо Vista) на ReadyBoost и ReadyBoot;

- значителено подобрен Memory Manager;

- подобрена паралелна инициализация на драйвери по време на стартиране;

- опция за закъснено стартиране на услуги;

- приоритет на I/O операции;

- значително подобрени способности за автоматично откриване и отстраняване на проблеми (troubleshooting);

- DirectX 11;

- осезаемо подобрен дефрагментатор;

- пренаписана и подобрена звукова подсистема;

- подобрена работа с дялове;

- значително улеснена и подобрена инсталация на самата операционна система (вярно, че се прави веднъж и реално не влияе на ежедневната работа, но си е значително подобрение);

- по-добра поддръжка на SSD устройства;

- и още доста други нещица, за които не знам или не се сещам в момента.

 

Все неща, които подобряват производителността, стабилността, сигурността, енергоспестяването и разширяват възможностите. Единственото условие е потребителят да има компютърна система, която да може да се справи с Windows 7, което всъщност не е особено голямо изискване.

 

И тук не включвам това, че Windows 7 предлага по-добра перспектива за приложения, т.е. може да се инсталира софтуер, който не се предлага за Windows XP, като Internet Explorer 9/10 и други приложения както на Microsoft, така и на други разработчици. Не го включвам този фактор, защото става въпрос и донякъде за избор на самия разработчик дали ще поддържа Windows XP или не, което не прави Windows 7 автоматично по-добър.

Link to comment
Сподели другаде

Ако Microsoft продаде 100 копия, то тя трябва да плати $200 на MPEG LA.

Да. Проблемът е никакъв. Ще качат цената на копието си с $2. Защо трябва да ни правят на будали? MPEG2 е един от най-популярните лослес формати - без загуба и твърдението, че е излишен е абсурдно.

 

Една част от тях ще са за тъничките ултрабуци или таблети, които нямат оптични устройства и няма как да възпроизвеждат DVD дискове.

Не знам каква система им бутат, но за тях може да си им подготвят lite версия. Тия таблети са за сърфинг и четене на книжки и бумаги.

 

От останалите една част от лицензите пък ще се използват на компютри, които даден потребител си е сглобил/асемблирал и е избрал в конфигурацията му да не фигурира оптично устройство.

Това са глупости. Няма потребител, който да не слага DVD. Лишаването на компютър от DVD е като да караш кола без резервна гума. Не познавам такъв потребител. Във форума също отсъства такъв.

 

Някои от потребителите, които са си закупили Windows 8, пък е възможно да си имат отделен/стационарен DVD плеър и да си гледат DVD филмите на него.

Е това няма нищо общо с компютъра!

 

Някои хора пък вече не гледат DVD, а са преминали на Blu-ray

И какво от туй? Програмите, които правят кепчър на екран и на ТВ не записват в блурей, а в MPEG2. Необходимостта си остава.

 

не всички, които гледат DVD дискове на компютъра си, използват точно Windows Media Player или Windows Media Center.

Нали знаеш, че има масово много програми, които са с изискване за Windows Media Player за възпроизвеждането на даден формат? Лично съм патил от този дефицит на MPEG2 и благодарение на отсъствието му програмите просто не работят! Като сериозен пример - програмата DeskScapes 8.0 за анимиран тапет.

И какво излиза в крайна сметка? Че по всички точки е необходима поддръжката на формата.

Бих се лишил от 2 долара, но да знам, че при необходимост уиндоус системата ще ми възпроизведе MPEG2 и DVD. Трябва да са много пропаднали, за да не могат да възпроизвеждат DVD.

Link to comment
Сподели другаде

Орязването на XPDM е логично следствие, тъй като имплементацията между Direct3D и GPI APIs бе ограничена от самия им дизайн. Поради тази причина беше въведен WDDM, който използва изцяло Direct3D ориентиран driver model.

Има ограниченост, която обаче в масово използваните приложения не е толкова значителна, а няма как да не споменем че орязване от подобен тип оставя много хардуер несъвместим, което си е удар ако притежаваш десетки компютри. Отгоре на всичко от Microsoft обещаваха съвместимост, но не я дадоха. Смятам, че в Windows7/9 има излишно много software bloat измежду някои значителни подобрения.

п.п Всъщност Вие колко пъти точно сте имлементирали "между Direct3D и GPI APIs"? ;)

Моля? Правилно ли прочетох? Ти шегуваш ли се? Е, това не очаквах да го прочета от теб.

Да разгледаме функциите:

CoreParking изисква процесор, способен на C6 Power State, който не всеки процесор го има имплементиран.

Има и алтернативи на Bitlocker и то сериозни такива. Криптиране иначе имаше реализирано и в XP.

ProtectedMode на IE не е панацея и има пропуски. Всъщност IE не е изборът на всеки за браузер, но е подобрение. Факт е, че подобна фунцкционалност може да се постигне със Sandboxie.

ReadyBoost честно казано за мен е леко излишен израстък. Ползва се флаш памет, която честно казано масово не се слави с висок трансфер, сиреч висока скорост. Обикновено е значително по-бавно от HDD, а и USB не е особено практично, при условие че трасферите се обработват от CPU - виждал съм неприятни ефекти.

Подобрената работа с дялове в Windows7 всъщност представлява нищо пред една свободна или платена алтернативна програма, която да върши същата работа. Толкова ограничена е всъщност подобрената поддръжка, че прости неща като сливане на два дяла могат да бъдат проблем с нея, но не и с външна програма - много условности.

Дефрагментаторът в Windows7 всъщност е много по-малко информативен от този в XP, макар подобренията.

SuperFetch е наследник на Prefetch в WindowsXP и е обвиняван за какво ли не.

Звуковата система на Windows7 е подобрена, но интерфейсът е влошен и честно казано усложнен. Иначе безспорно е подобрението.

Не съм виждал проблеми със стабилността при NT базирана OS, но да кажем че е добрена стабилност.

Инсталационният процес е усложнен, при условие че трябва да ровиш в разширените опции, за да намериш някои необходими инструменти. Ако човек е по цъкането на NEXT и OK - по-просто е, безспорно.

Решение на Microsoft е да не добави нормална поддръжка на SSD в WindowsXP.

VHD от колко процента от потребителите се ползва като опция? Сигурно приблизително колкото онези, където коментира за липсата на MPEG2/MPEG4 декодер за DVD-та в Windows.

Смятам, че останалите подобрения на функционалността на ядрото и защитата могат да бъдат реализирани без 15GB bloatware. Windows XP имаше много подобрения спрямо предишните, но беше относително съвместим с по-стар хардуер, а Vista и впоследствие 7 оставиха много хора с пишещи машини. Изискванията за нов компютър не изглеждат кой знае какви, ако го имаш. Ако имаш обаче фирма с 200 компютъра картинката с поддръжката придобива съвсем друг изглед.

Всъщност по-предното мнение го написах с тон на разочарование, понеже смятам че много от подобренията можеха да бъдат реализирани по-пестеливо, не че мисля че няма подобрения. Но докато има подобрения на заден план в работата на системата, смятам интерфейсът за все по-удобен, извратен и дори неинформативен. Това намирам разочароващо, защото въпреки многото подобрения на заден план, това е което виждаш и използваш всеки ден, а мен лично ме отблъсква.

Много от подобренията, като ASLR присъстват в Linux толкова рано, колкото година 2005. И както виждам, доста по-скромно откъм ресурси. Дори прозрачностите, които в Windows изискват 128MB 2.0 WDDM карта в Linux могат да бъдат подкарани с S3 Savage 8MB.

Радетел съм за чистота и оптимизация на софтуерният код и не ми допада на къде вървят нещата. Не смятам текущото за много оптимизирано.

Link to comment
Сподели другаде

Има ограниченост, която обаче в масово използваните приложения не е толкова значителна

 

Няма смисъл да се поддържа модел, чиято ефективност е вече изчерпана. Това ще бъде само и единствено хабене на излишни ресурси.

 

Това намирам разочароващо, защото въпреки многото подобрения на заден план, това е което виждаш и използваш всеки ден, а мен лично ме отблъсква.

 

Вас може и да Ви отблъсква, но това не се отнася за всички потребители. Отново повтарям - има потребители, които искат невъзможното от Microsoft. Щом толкова сте свикнали с Linux-базирани дистрибуции, използвайте тях. Както Windows, така и те имат своите предимства и недостатъци.

 

Друго нещо също ме озадачава. В един момент потребителите "плачат", че Windows няма вградена дадена функция. След като тя бъде добавена, веднага почват изказванията от рода "Защото ми е функция X, след като има 3-rd party software Y."

 

При Windows 8 и Windows Server 2012 има изключително много подобрения. Човек просто трябва да седне да почете малко. Не че вие вярвате на написаното в литературата, но това е друг въпрос.

Link to comment
Сподели другаде

При Windows 8 и Windows Server 2012 има изключително много подобрения. Човек просто трябва да седне да почете малко. Не че вие вярвате на написаното в литературата, но това е друг въпрос.

Поддържането на този модел има смисъл, защото дава съвместимост с много хардуер. Беше обещано. Моята машина има само XDDM драйвери за видеокартата и те не се поддържат от Microsoft за новите версии. Ами който има фирма със 100, 1000 компютъра? Трябва да сменя хардуерната база генерално, за да използва компютрите с най-новата версия на Windows като пишещи машини за Word и Excell?

Никъде не съм отричал, че няма подобрения на заден план. Обаче без да ги вадиш от списъка на Microsoft, честно - ти колко процента от функционалностите в Windows ползваш и за колко смяташ, че са недостатъчни и ограничени и използваш външен софтуер?

Отново да повторя - Подобрения на системно ниво може да има, кръпки на ядрото може да има, но потребителският интерфейс става все по-неинформативен и глупав. Нещото, което всеки ден се вижда и ползва става все по-неинтуитивно. Metro-то се ползва от единици и повечето клиенти просто искат да се байпасне и да им зарежда в режим десктоп. Добре, че има такъв софтуер.

Потребителите плачат, че няма вградена функция. Но моето изискване е като е вградена, да не е между другото, а да е действително полезна и информативна. Също така винаги съм искал модулност на системата. Честно да кажа - новите функции и кръпките по системата не виждам как оправдават 5 пъти повече заеманото място. Microsoft просто се оляха с безполезни картинки и шарении, а са пренебрегнали някои неща, които са ключови. Като искат всички да минат на най-новата версия на Windows, да осигурят хардуерна съвместимост възможно по-голяма. Защото без такава големите корпорацийки, фирми и много потребители ще се натискат до последният възможен момент на старата версия, ако не им се наложи да боравят с новата и/или да сменят платформата/компютъра/

Linux дистрибуции не мога да ползвам, защото не са съвместими с MS Windows приложенията, а такива са ми необходими.

Отново да повторя - има подобрения в сигурността и стабилността - безспорно, но ако погледнем масовият потребител - не го интересува двигателят в колата, той иска колата да е удобна за управление и да върви леко и бързо. Всичко останало е коментиране за geek-ове като нас.

Ако ви е по-лесно, просто си кажете, че ме е яд, че "не ми тръгва". За жалост системата тръгва, пачнати драйвери се намират, с които съвместимостта с Windows7 е подобрена, обаче въпреки подобренията в сигурността и стабилността не съм преминал на Windows7, защото смятам че не е достатъчно оптимизиран откъм заемано място, интерфейсът не толкова удобен и честно казано - имам лиценз на лаптопа за WindowsXP Professional.

Между другото - освен подобренията, в Windows7 има и гафове, като неправилното превключване на 256 цветовата палитра, заради който проблем почитателите на старите игрички и някои стари приложения не могат да си ги ползват out of box.

Link to comment
Сподели другаде

Да. Проблемът е никакъв. Ще качат цената на копието си с $2. Защо трябва да ни правят на будали? MPEG2 е един от най-популярните лослес формати - без загуба и твърдението, че е излишен е абсурдно.

Ами, просто са преценили, че не искат да се занимават повече и да плащат, пък дори и да могат да си вземат парите от потребителите. Освен това не е нужно конкретно Microsoft да плащат въпросните такси. Фирмата, която продава стоката на клиента, е длъжна да ги плаща. В случая с Retail копията това е Microsoft. В случая с продаден компютър/лаптоп на (примерно) Dell това ще е Dell. Т.е. всеки OEM производител (Dell, HP, Acer, Lenovo и т.н.) ще трябва да плаща тези такси. Те може би също не искат да ги плащат, което да подтиква Microsoft да вземе това решение. Просто тези компании предпочитат повече печалби, което е разбираемо.

Не съм казвал, че харесвам идеята да се премахне поддръжката на MPEG2/DVD. Казах, че има някаква логика в това и разбирам защо го правят.

И MPEG2 не е lossless формат, а е lossy.

 

Не знам каква система им бутат, но за тях може да си им подготвят lite версия. Тия таблети са за сърфинг и четене на книжки и бумаги.

По-лесно е да е обратното - тези, които са в малцинство и искат нещо, да трябва да си го закупят допълнително. Навсякъде е така. Вместо да има две отделни версии на операционната система, която да усложнява живота на технически отдели, поддръжка, продавачи и да обърква клиентите, е по-лесно да има една версия и отделно да се закупува добавка.

 

Това са глупости. Няма потребител, който да не слага DVD. Лишаването на компютър от DVD е като да караш кола без резервна гума. Не познавам такъв потребител. Във форума също отсъства такъв.

Не са глупости. Аз лично съм сглобявал такива конфигурации. Да, повечето имат оптични устройства. Има обаче и такива, които нямат. Някои хора просто нямат нужда от оптични носители. Изтеглят филмите от Интернет и ги гледат така, не записват дискове, могат да си инсталират Windows през флашка и т.н. След като нямат нужда от такива носители, защо да дават 40 лв. за оптично устройство? Различните хора имат различни нужди. Аз имам оптично устройство, но не съм го ползвал от сигурно година (че и повече).

 

Е това няма нищо общо с компютъра!

Има разбира се. Има хора, които гледат филмите си на системата за домашно кино. Да речем компютърът е в спалнята, а големият телевизор е в хола, където има и DVD и Blu-ray (евентуално) плеър, на който се гледат филми. А може пък потребителят да разполага с лаптоп, който да няма оптично устройство или то да не работи, което също се среща. А може би няма как да се подаде пълният аудио сигнал. Да речем има лаптоп или компютър, но няма начин в конкретния случай да се подаде на плеъра/системата за домашно кино 5.1 аудио сигнал, та ако потребителят иска 5.1 звук, ще трябва да си гледа филма на DVD плеъра.

Хора има различни и ситуации има различни.

 

И какво от туй? Програмите, които правят кепчър на екран и на ТВ не записват в блурей, а в MPEG2. Необходимостта си остава.

Не всички. В интерес на истината повечето програми за запис на работен плот и/или игри използват свой кодек или lossless кодеци. Fraps примерно използва свой кодек. MSI Afterburner използва MJPG или RV1. CamStudio използва по подразбиране Microsoft Video 1. Camtasia Studio използва сой си кодек. За запис от TV/DVB тунер много хора използват например huffyuv. Далеч не всички използват MPEG2. Да не кажа, че са адски малко на брой.

 

Нали знаеш, че има масово много програми, които са с изискване за Windows Media Player за възпроизвеждането на даден формат? Лично съм патил от този дефицит на MPEG2 и благодарение на отсъствието му програмите просто не работят! Като сериозен пример - програмата DeskScapes 8.0 за анимиран тапет.

И какво излиза в крайна сметка? Че по всички точки е необходима поддръжката на формата.

Бих се лишил от 2 долара, но да знам, че при необходимост уиндоус системата ще ми възпроизведе MPEG2 и DVD. Трябва да са много пропаднали, за да не могат да възпроизвеждат DVD.

Ако дадена програма разчита толкова на даден кодек или функция, може да си го лицензира лично, за да не стават проблеми. Много програми го правят това - инсталират си нужните библиотеки, кодеци, драйвери и каквото там им е нужно да си работят. Не разчитат, че някой друг ще им го осигури.

 

И не, не излиза, че поддръжката на формата е необходимост по всички точки. Да, би било по-удобно да я има и аз съм на мнение, че е по-добре да я има. Разбирам обаче защо е предприет този ход, виждам логиката за него, дори и да не я одобрявам напълно.

 

 

------

 

CoreParking изисква процесор, способен на C6 Power State, който не всеки процесор го има имплементиран.

Има и алтернативи на Bitlocker и то сериозни такива. Криптиране иначе имаше реализирано и в XP.

ProtectedMode на IE не е панацея и има пропуски. Всъщност IE не е изборът на всеки за браузер, но е подобрение. Факт е, че подобна фунцкционалност може да се постигне със Sandboxie.

ReadyBoost честно казано за мен е леко излишен израстък. Ползва се флаш памет, която честно казано масово не се слави с висок трансфер, сиреч висока скорост. Обикновено е значително по-бавно от HDD, а и USB не е особено практично, при условие че трасферите се обработват от CPU - виждал съм неприятни ефекти.

Подобрената работа с дялове в Windows7 всъщност представлява нищо пред една свободна или платена алтернативна програма, която да върши същата работа. Толкова ограничена е всъщност подобрената поддръжка, че прости неща като сливане на два дяла могат да бъдат проблем с нея, но не и с външна програма - много условности.

Дефрагментаторът в Windows7 всъщност е много по-малко информативен от този в XP, макар подобренията.

SuperFetch е наследник на Prefetch в WindowsXP и е обвиняван за какво ли не.

Звуковата система на Windows7 е подобрена, но интерфейсът е влошен и честно казано усложнен. Иначе безспорно е подобрението.

Не съм виждал проблеми със стабилността при NT базирана OS, но да кажем че е добрена стабилност.

Инсталационният процес е усложнен, при условие че трябва да ровиш в разширените опции, за да намериш някои необходими инструменти. Ако човек е по цъкането на NEXT и OK - по-просто е, безспорно.

Решение на Microsoft е да не добави нормална поддръжка на SSD в WindowsXP.

VHD от колко процента от потребителите се ползва като опция? Сигурно приблизително колкото онези, където коментира за липсата на MPEG2/MPEG4 декодер за DVD-та в Windows.

Смятам, че останалите подобрения на функционалността на ядрото и защитата могат да бъдат реализирани без 15GB bloatware. Windows XP имаше много подобрения спрямо предишните, но беше относително съвместим с по-стар хардуер, а Vista и впоследствие 7 оставиха много хора с пишещи машини. Изискванията за нов компютър не изглеждат кой знае какви, ако го имаш. Ако имаш обаче фирма с 200 компютъра картинката с поддръжката придобива съвсем друг изглед.

Всъщност по-предното мнение го написах с тон на разочарование, понеже смятам че много от подобренията можеха да бъдат реализирани по-пестеливо, не че мисля че няма подобрения. Но докато има подобрения на заден план в работата на системата, смятам интерфейсът за все по-удобен, извратен и дори неинформативен. Това намирам разочароващо, защото въпреки многото подобрения на заден план, това е което виждаш и използваш всеки ден, а мен лично ме отблъсква.

Много от подобренията, като ASLR присъстват в Linux толкова рано, колкото година 2005. И както виждам, доста по-скромно откъм ресурси. Дори прозрачностите, които в Windows изискват 128MB 2.0 WDDM карта в Linux могат да бъдат подкарани с S3 Savage 8MB.

Радетел съм за чистота и оптимизация на софтуерният код и не ми допада на къде вървят нещата. Не смятам текущото за много оптимизирано.

Няма значение, че не всеки процесор поддържа C6 Power State, това е подобрение, което има реално приложение. Това, че не всеки ще може да се възползва от това, не е проблем на операционната система.

Разбира се, че има алтернативи, но това не прави BitLocker по-малко полезен. Това, че има някъде там някакъв Мерцедес, не значи, че БМВ-то ти не струва и можеш да си го занесеш за вторични.

Да, Protected Mode, не е панацея, но е още един слой защита за онези, които са се спрели на Internet Explorer. Да, може се постигне със Sandboxie. Може и с BufferZone Pro. Може и пясъчниците на други продукти за сигурност като avast! и Comodo. 

Защо ReadyBoost да е излишен? Не го ползвай. За някои хора може да е полезен. Идеята е не да се ползва високата скорост, а по-бързия достъп. SuperFetch ще си складира там не чак толкова важните данни и ще освободи памет за малко по-належащи неща. Естествено, че ReadyBoost не може да замени добавяне на още памет, но ако човек има някоя излишна флашка наоколо и системата му е с малко памет, може да усети някакво макар и малко подобрение.

Относно контрола върху дяловете, да, външен софтуер предлага доста повече опции, но това не значи, че наличното в Windows 7 не е по-добро от наличното в Windows XP. А и все пак Windows 7 подравнява правилно създадените дялове. Нещо, което не всеки друг софтуер прави.

Да, дефрагментаторът в Windows 7 не притежава графиката (предполагам това визираш под "по-информативен", защото то с това разликите в тази насока приключват), но е далеч по-добър. Да, би било приятно и този в Windows 7 да имаше някаква графика, но все пак качеството на работа е по-важното нещо от визуалните прелести.

Да, SuperFetch е наследник и "ъпгрейд" на Prefetch от Windows XP. Не знам какво имаш предвид под "обвиняван". Ако използваш думата в буквалния ѝ смисъл, то това обикновено го правят само големите "специалисти". Те и Prefetch обвиняват за глупости и го спират или му чистят папката. Аман от квартални хакери.

Интерфейсът винаги е субективно нещо. На мен интерфейсът ми допада и ми е по-удобен в Windows 7. Не само за звукови настройки.

Как ще е усложнен инсталационният процес? Целият е графичен, докато в Windows XP има текстова част и графична част. Само това е достатъчно, за да се каже, че е улеснен.

Да, малък е процентът на онези, които използват VHD. Е и? Остава си подобрение.

Какви 15 гигабайта bloat? Windows е около 9-10 гигабайта след инсталация. А и наистина ли ще издребняваме за това? Особено при дори тогавашните размери на твърди дискове, та камо ли при сегашните? Да, фирма с 200 компютъра би се наложило да направи доста солидна инвестиция, но нека не забравяме, че никой не принуждава въпросната фирма да мигрира към по-нова операционна система.

 

Хубаво, на теб интерфейсът не ти допада. На мен пък ми харесва. Тук вече навлизаме в субективната зона, където всеки си има свое мнение. На мен Windows 7 ми е доста по-удобен за работа от Windows XP.

 

Аз направо не мога да схвана логиката ти/ви. Хората от Microsoft предлагат множество подобрения, а вие ми носите от 9 кладенеца вода, за да ми обясните как не били полезни или дребни. 'Ми хубаво, на вас не ви вършат работа. Има на хора, на които някои от тези екстри им вършат чудесна работа. Да, не всички подобрения са големи и не всички са полезни на всеки потребител, но са там. Тези подобрения са факт. Фактите не могат да се отричат. 

 

И наистина е интересна ситуация... Една групичка хора се оплакват, че в Windows няма някаква си там опция/функция. Microsoft добавят въпросното нещо. Една част от потребителите, които са се оплаквали, вече са доволни, но друга част от тях продължават да се оплакват, че не е достатъчно. Отделно се появява нова групичка, която да обяснява как въпросната функция е копирана от не знам си къде. Microsoft усъвършенстват въпросното нещо. Недоволните до него момент вече са доволни. Хората, които са тръбели, че нещото е изкопирано, продължават да си го правят. Сега пък някой си съд в някоя си държава или континент не е доволен, защото Microsoft упражняват монопол и трябва да се защитава конкуренцията.

Каквото и да направят от Microsoft все има недоволни и мрънкащи. Не съм закоравял фен на Microsoft, колкото и на някои да им се вярва. Има някои практики и виждания на компанията, които рязко се разминават с моите. И все пак в един момент осъзнах, че те наистина се опитват да следват течението и същевременно да угаждат на колкото се може повече потребители. Вечно има някой, който е крайно недоволен и намира кусури. Не можеш да угодиш на всички.

Link to comment
Сподели другаде

...Хубаво, на теб интерфейсът не ти допада. На мен пък ми харесва. Тук вече навлизаме в субективната зона, където всеки си има свое мнение. На мен Windows 7 ми е доста по-удобен за работа от Windows XP.

Едно от много дразнещите неща при Windows7 е това, че ако нямам включени колони, не мога да настройвам силата на звука. Може да е нищо, но предпочитам да регулирам звука преди да включа колоните. Настройките по подразбиране и прочие също са малко по-особени и честно казано не ми допадат. Другото е необходимостта за повече ровене по GUI-то до достигане на настройки на системата. Може и от команден ред да се викат, така е. SuperFetch пък е общо взето полезна функция, но някои изглежда не я долюбват. Тяхно мнение.

Дефраментаторът в Windows7 е по-неинформативен именно защото липсва графика и липсва описание на това, което прави в момента. Едни проценти не ми стигат. Ако ми стигаха, щях да си форматирам дисковете през интерфейса на Windows, а не през команден ред. Правя го, защото дава много повече информация. Общо взето просто не считам че системата е достатъчно оптимизирана и заема с причина толкова ресурси. Никъде не съм отричал подобренията в Windows и има безспорно, казвам че масовият потребител вижда това, което вижда на преден план, на ниво GUI. Факт е, че при конкурентни операционни системи нещата са реализирани по-компактно и много опции не изискват толкова много ресурси. Значи Microsoft не ги е грижа за максимална оптимизация и разчитат, че за всяка следваща версия човек ще си купува нов компютър, което може да е вярно в САЩ, но не навсякъде. Ако ще е за угаждане, аз бих искал Windows7 да е до 5GB, да е модулен и да може да се премахват ненужни функционалности. С 3TB HDD, 256GB SSD, Quad Core процесор, 16GB+ RAM и DX 11 2GB Видео карта може и да не личат всички тези неща толкова много, но на по-стар хардуер са пагубни.

п.п Фирма е принудена да преминава към нова версия на Windows, просто защото на старата й спират поддръжката. Не е въпрос на избор.

п.п2 Що иде реч за инсталационният процес - ами то в текстовата част си пише кое се натиска и какво прави. За сметка на това в инсталатора на Windows7 има разширени опции, които не се показват на екрана по подразбиране, ами трябва да бъдат извикани. Намирам го за излишно. И честно казано ми допада повече текстовият режим, защото работя с клавиатура, а не с мишка. По-мързеливо е.

Link to comment
Сподели другаде

Ако мислите, че една операционна система трябва да угажда на абсолютно всеки потребител, то жестоко се лъжете.

Ми то от доста време има такава и то абсолютно безплатна, за разлика от продукта на MS

Всъщност това ще си им остане най-големия проблем, че нямат безплатна ОС за домашна употреба, защото са прекалено алчни в съревнованието си с ябълките и не само! Няма лоша ОС все пак, но не бих дал пари за нещо, като мога да ползвам друго за същите неща, които ми трябват и то напълно безплатно!  ;)

Link to comment
Сподели другаде

Кажете коя е операционната система, защото съм почти убеден, че не угажда на всеки потребител. Не забравяйте, че ние също сме такива.

След като принципно целият екип е съставен предимно от потребители (не като мен дето почти нищо не разбират) не се ли сещате коя е?

Link to comment
Сподели другаде

Aко говорите за Linux-базирани дистрибуции, то със сигурност мога да Ви гарантирам, че те не са удачни за доста потребители, сред които съм и аз.

Link to comment
Сподели другаде

Една от най-интересните аномалии на Windows 8 системата е способността да самозатрива своите приложения!

Това ще постигнете в случай, че оставите компютъра да поспи без нито една отворена от вас програма и докато е в готовност или работи да угасне тока. При стартиране на компютъра системата не се зарежда и остава да виси в това си състояние за постоянно. Изход да започне работа е резет бутона, недай боже до там да стигнете, че ще ви последват следните случки:

Стартира се Repair Disk - първият знак, че ви скопяват системата. Следват многократни рестартирания. На финала ви очаква неработещи приложения от старт скрийна, като те са обозначени с "х". Освен тях, може да спрат и други вградени на микрософт програми, като например PDF Reader. Съвета при опита да отворите PDF документ е да намерите и инсталирате програма за това приложение, понеже той, уиндоуса, не намира такава. Най-лошото обаче е, че за да поправите тези недоразумения на микрософт, трябва да им се регистрирате на сайта и да използвате онлайн акаунт, който да приложите като свържите Windows 8 с него, за да се поправят приложенията! Нещо като да се индивидуализирате в системата. Големи смешки, тия ни взеха за идиоти.

 

http://i39.tinypic.com/a25bgw.png

Link to comment
Сподели другаде

При Windows 8 има и други начини, чрез които могат да бъдат поправени повредените приложения. Отделно - подобен вид стечение на обстоятелствата е изключително рядък и се характеризира най-вече с грешен запис на swapfile.sys върху твърдия диск. Лично аз съм се сблъсквал около шест, седем пъти с подобно спиране на тока, но така и не съм имал проблеми.

Link to comment
Сподели другаде

1. При Windows 8 има и други начини, чрез които могат да бъдат поправени повредените приложения.

 

2. Отделно - подобен вид стечение на обстоятелствата е изключително рядък и се характеризира най-вече с грешен запис на swapfile.sys върху твърдия диск. Лично аз съм се сблъсквал около шест, седем пъти с подобно спиране на тока, но така и не съм имал проблеми.

 

1. Моето убеждение е че няма друг начин, освен да използваш акаунт в Микрософт. Ако визираш трета страна софтуер за бекъп или нова инсталация на Windows 8 с поправка - това е много тежка артилерия за такива дребни изгъзици на Микрософт.

2. Значи е възможна тогава по-лошата вероятност - без особени причини да направи грешен запис, независещо от потребителят и независещо от гасенето на тока. Дефакто - може да се случи с всеки потребител на Windows 8.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...