Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте, в последно време видеото ми започна да се пържи при натоварване (или поне чак сега го разбах) и стигна чак до 90-91 градуса докато разцъквах една игра (като ми паднаха фреймовете изведнъж от 60 до 4-5 и ми зацикли тотално ме наведена мисълта да проверя как са градусите). С "Nvidia geforce 9600 GT" съм с пасивно охлаждане и се чудех дали това охлаждане ---> http://www.stantek.com/index.php?i=51035

  ще ми помогне да посваля температурата. Иначе без натоварване градусите ми са 56-58. КАто пуснах малко PES 2013 днес, градусите ми скочиха до 64 и само до там, но на FPS-тата и Dirt 3 (особено на Dirt 3) ми качва доста повече! Рових се доста в интернет и срещнах коментар в един форум, в който един човек споменава за същото видео с пасивно охлаждане и за почти същия проблем (даже по-зле от моя, на него му е стигало до 100 С) и, че като добавил един вентилатор на кутията свалил градусите доста. Искам просто да попитам дали това от линка може да ми свърши някаква работа или не. :look:

Link to comment
Сподели другаде

С "Nvidia geforce 9600 GT" съм с пасивно охлаждане

 

До сега не съм виждал Nvidia geforce 9600 GTс пасивно охлаждане. Тези видео карти са с вентилатор на самата платка охлаждаща процесора и.

Извади внимателно видео картата от РСI слота почисти от прах и ако ти се отдава изстрий и подмени термо пастата на радиатора за  процесора  .

Възможно да е блокирал вентилатора на охлаждането. Провери дали се върти.

Link to comment
Сподели другаде

До сега не съм виждал Nvidia geforce 9600 GTс пасивно охлаждане. Тези видео карти са с вентилатор на самата платка охлаждаща процесора и.

 

Извади внимателно видео картата от РСI слота почисти от прах и ако ти се отдава изстрий и подмени термо пастата на радиатора за процесора .

 

Възможно да е блокирал вентилатора на охлаждането. Провери дали се върти.

 

Човек, няма вентилатор моята видео карта! Цялата е в метални обвивки (медни тръбички и разни алуминиеви радиаторни покрития). Докато пишех отговора я намерих как изглежда! Ето това ми е картата:

http://content.hwigroup.net/images/products/large/020919.jpg

 

  Свалях я преди няколко дена да видя за какво иде реч. (знаех, че няма вентилатор, но исках да я поразгледам)

Link to comment
Сподели другаде

Да видим сега...

 

Имаш два варианта: 1) осигуряваш по-добра циркулация на въздухва в кутията или 2) монтираш активен охладител на картата. Пасивните охладители без добра циркулация на въздуха в кутията не са особено ефективни.

 

В общи линии активният охладител е по-оптималният избор, ако само картата има проблеми с температурата, защото ще е я охлади по-добре (разбира се зависи от класа на охладителя, но говорим като цяло), ще отнеме по-малко време и евентуално дори пари. За по-добра циркулация ще трябва да си набавиш допълнителни вентилатори в кутията, което може да ти струва повече (в зависимост от това колко имаш в момента и колко ще са ти нужни, за да постигнеш добър ефект) и пак няма да е толкова ефективно решени за самата видео карта, защото нейното местоположение е такова, че по-трудно се подава на охлаждане. В този случай обаче пък печелиш цялостно охлаждане за всички компоненти. В зависимост от кутията, вентилаторите и изпълнението, можеш да смъкнеш температурите с няколко градуса на всички чаркалаци вътре.

Ако можеш да направиш и двете, ще е най-добре. :)

 

Това, което ти си си харесал, всъщност не е охлаждане за видео карта, а вентилатор за създаване на въздушен поток в кутията.

http://www.titan-cd.com/product_image/Fan/Sfan/F/005_5.jpg

 

Охладители за тази видео карта обаче надали ще се намерят особено лесно, защото е старичка.

 

Ако не възнамеряваш да слагаш активен охладител на видео картата или не можеш да намериш сносен такъв, но пък имаш прилична кутия, тогава бих те посъветвал да смениш термопроводящата паста на видео картата и да добавиш вентилатори в кутията. Ако термопроводящата паста е нискокачествена и/или засъхнала (както предполагам), е много вероятно (да не кажа сигурно), че тя пречи на охлаждането на графичния чип. Затова ще е добре да я смениш. Демонтираш текущия охладител и го продухваш колкото се може по-добре (с компресор, флаконче с въздух под налягане, прахосмукачка или - в краен случай - с уста), почистваш всички контактни повърхности с памуче и кореселин или спирт, нанасяш слой с хубавата пастичка и монтираш обратно охладителя. Правилно добавените допълнителни вентилатори ще осигурят сносен въздушен поток около видео картата (няма как да е отличен поради самото ѝ местоположение) и ще спомогнат за цялостното охлаждане. Е, това означава и повече прах в кутията, но... трябва жертви. :)

 

Ако се спреш на активно охлаждане, пак ще е хубаво да използваш добра термопроводяща паста. В този случай обаче може да не е нужно да си купуваш отделно. Някои охладители (например тези на Arctic Cooling) обикновено са с фабрично нанесен слой качествена паста. Други обаче (като тези на Titan например) нямат нанесен, а идват с малко в комплекта, но която хич не е добра. Така че трябва да си наясно с тези подробности.

 

Най-добрите термопроводящи пасти на пазара в момента са Prolimatech PK-1/2/3 и Noctua NT-H1. Други качествени са на Tuniq, MX-1/2/3 пастите на Arctic Cooling и Arctic Silver 5. Да уточня, че Arctic Cooling и Arctic Silver са две напълно различни компании. Пастите на Arctic Cooling са MX-2 и MX-4, докато Arctic Silver се казва "Arctic Silver 5". Последната е класика в жанра, но е енергопроводима, което крие рискове. Така че най-оптималният вариант за теб според мен си остават точно MX-2/4 пастите на Arctic Cooling, предлагащи най-доброто съотношение цена/производителност/лесна откриваемост по магазините.

За охладители вече е малко по-сложно и ако искаш препоръки, ще трябва да споменеш конкретни модели или поне да кажеш какви ценови листи да гледаме. :)

Link to comment
Сподели другаде

Това, което ти си си харесал, всъщност не е охлаждане за видео карта, а вентилатор за създаване на въздушен поток в кутията.

Наясно съм, че не е охлаждане за видео карта. Знам го, исках да знам дали ще има някакъв ефект върху видеото ако го взема. А иначе относно цялостната циркулация в кутията мисля, че е добре (е има накъде още де, но...) Имам мястно за една големичка перка отгоре на капака на компютъра ми, където има опция да се сложи една перка и място за още една малка отстрани на кутията, но и това, което съм го "харесал" не върши ли същата работа?!? В смисъл такъв, сега няма да върши чак такава работа като една перка с диаметър около 10 см (където има опция да я сложа отгоре на кутията), но все пак... Обаче като се замисля и както и ти казваш... по-добро от активно охлаждане няма! Сега да не ти казвам как разцъквам...  :haha:  Имаме един вентилатор стар (такива за контакт, да ти духат студено през лятото :haha:

 

), взех го и го поставих зад машината точно при видеото да духа.. направо смъкна градусите с 18 до 20 градуса и си разцъквам която си искам игра без да качва над 64. Той, че не е от огромните вентилатори не е, но никак не е практично, обаче ми върши работа докато поизмисля нещо свястно! Не знам, иначе трябва да мисля за активно охлаждане, че с тия допълнителните на кутията мисля, че няма да смъкне повече от 5-6 градуса (което не ме грее чак толкова)(абе все още ще ме "грее", ама буквално и в това е проблема! :haha: ) . Както спомена и ти предвид разположението на картата... няма да има голяма полза! Оплаквания за високи температури на останалите компоненти иначе нямам!

А казваш... трудно се намират охладители за т'ва видео...  Да гледам значи нещо 2-ра ръка...? Ако попадна на нещо ще се консултирам да синхронизираме мнения относно това дали става или не! :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...