Прехвърляне към съдържание


Снимка

Компютъра гасне и не иска да се включи

процесор компютър

  • Моля, влезте, за да отговорите
5 отговора по тази тема

#1 Цветелин

Цветелин

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4 мнения

Публикувано: 04 July 2013 - 18:30

Здравейте.

От 2-3 дена компа ми се бъгна. Гасне и след това не се включва. Перките въртят, червения индикатор за HDD-то свети постоянно, все едно е забил хард диска, но нито звук, нито картина. Пищялката ми работи и по принцип издава един кратък звук когато тръгва нормално, но сега и това не прави, нито писка продължително и с няколко повторения, като при грешка.

Това всичкото го прави, като съм с процесор, с който съм от 6 месеца и работеше перфектно: 

Intel PENTIUM 4

3GHZ/ 512/ 800

SL6WK COSTA RICA

2250a168

(Това го пише на самия процесор).

 

Ето направо цялата конфигурация. Това е доклад от аида64, за хардуерната част. Тъй като е htm формат съм го качил в dox: http://dox.bg/files/dw?a=6f52f1a698

 

Следих температурата, като го подкарах един път. Направи ми впечатление, че температурата на дъното е доста нестабилна(0-55градуса), иначе на самия процесор държи 30-35градуса. Като пуснах 3 браузъра с по 7 таба и го държа на 100% - стигна до 42 градуса и пада надолу. Смених пастата. И не ще и не ще. 

Също така пробвах след като го бях мъчил да подкарам компа с тоя процесор, да го включа без процесор - същата работа. Перките въртят,индикатор HDD свети , няма звук, няма картина и пищялката не се обажда.

Слагам по-слабия процесор и тръгва.

 

А да щях да забравя. Като спре тока или го изключа от контакта след това ми дава грешка ...

Губи ми се датата и часа и в биос ми пише

CMOS Checksum error - Defaults loaded

Warning! CPU has benn changed or CPU Ratio changed fail Please re-enter CPU settings in CMOS setup and remeber to save befor quit.

Давам "load defaults" и тръгва без проблеми.

 

Това е общо взето. Чакам мнения и въпроси, ако трябва да дам още някоя информация,

За което ще съм благодарен.



#2 as9993

as9993

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 695 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 04 July 2013 - 18:45

Случайно да е правен overclock на процесора или да са пипани стойности в BIOS-а? Има ли някакви конкретни действия или закономерност, които причиняват тези проблеми? Добавяни ли са нови устройства към дъното - памети, външни устройства или друго? 

Извадете батерията на BIOS-а от дъното, дайте изводите на късо (компютъра междувременно е изключен от електрическата мрежа!) с някакъв метален предмет. Поставете отново батерията и проверете дали проблемът съществува.

Изтеглете HWMonitor от следния адрес: http://www.cpuid.com.../1.23-setup.exe

Напишете стойностите на напреженията или направете screenshot.


"Родена в пъкъла музика се е разцъкала, като вълна избута боклука в ъгъла"


#3 Цветелин

Цветелин

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4 мнения

Публикувано: 05 July 2013 - 10:13

Така. Първо направих тест със слабия процесор:http://prikachi.com/...70/6296170i.jpg

 

След това опитах, да сменя процесорите, да сложа по-силния и да опитам, да го подкарам, за да направя снимка и с него. Доста трудно се получи. Не искаше да тръгне. Разкачих абсолютно всичко(батерия, кабел Интернет,видео карта,хард диск, захранване,процесор) от дъното и с един джъмпер рестартирах биоса, както е пригодено за моето дъно. Опитах и отново фал. Смених захранването. Сложих друго 1я път не иска да тръгне(като през всичкото това време - перките започват да бръмчат, индикатора на хдд-то свети, но монитора не тръгва все едно е умрял.

Захранването тъй като го бях закрепил тръгна да пада и го чукнах лекичко и кво да видим - компа тръгна. Оправих CMOS грешката. настроих датата и компа заработи.

Направих 1 снимка:http://prikachi.com/...81/6296181o.jpg

 

Работих 5 минути да речем с опера и тъкмо направих 2ра снимка и отворих гугъл хром и умря отново.

Ето я 2та снимка: http://prikachi.com/...92/6296192z.jpg

 

Върнах стария процесор с новото захранване показва:http://prikachi.com/...15/6296215M.jpg

 

Така. Прави ми впечатление, че стойността срещу VIN1 и под Value е доста нестабилна. Пада до 1.068 или скача до 2.30 

Овърклок не съм правил(освен ако това Load defaults в биоса не се брои за клок). Като вляза в боиоса за напреженията има CPU CLOk - на 200Mgz е , като са показани мин-макс 200-255.

 

Промени по компютъра не са правени. Както е работил просто е угаснал. Иначе преди това работеше 24/7 и нямаше никакви проблеми.

Цялата конфигурация аз съм си я правил. За това реших, да питам тук, защото не мога да се похваля със завидни знания относно конфигурацията. Може пък нещо да не е съвместимо. Иначе обикновено само чета по форумите и намирам каквото ми е необходимо.

 

И все пак въпроса е Как до вчера работеше с този процесор без прекъсване, а сега ту тръгне и гасне, ту не се включва?



#4 Цветелин

Цветелин

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4 мнения

Публикувано: 07 July 2013 - 13:42

Направо ви затрудних. Да опитаме друго. Хванал съм един мултицет и гледам от  тази схема:  

20-pin_ATX_connector.png

Мултицета ми е някакъв електронен. Избрал съм постоянен ток с обхват 20V

Минуса съм го го сложил на на 7ми изход (черен кабел)

така започваме :

1(оранжев):3,3

2(оранжев):3,3

4(червен):5,17

6(червен):5,17

8(сив):4,14

9(виолетов):5,05

10(жълт):12,17

11(оранжев):3,31

12(Син):-11,77

14(зелен):0,02

18(бял):-5,09

19(червен):5,18

20(червен):5,18

А на буксата с 4те изхода (2черни и 2 жълти)

12.19.. пада до 11.97.

Тези измервания ги правя в момента, докато попълвам тук съобщението (естествено работя със слабия процесор от доклада от аида64 -1.7Гхз). Демек компа съм го отворил и меря и ви пиша  :)

Добре ли е захранването. Или точно в него да търся причината? 



#5 Цветелин

Цветелин

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4 мнения

Публикувано: 09 September 2013 - 16:54

Възможно ли е поради стар биос, да дава тези грешки и ако се ъпдейтне биоса, да се оправят нещата?

Пробвах и с друг процесор също 3Гхз, но прави същото нещо.



#6 Nazikov

Nazikov

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2125 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 09 September 2013 - 20:20

Това ти е била първата работа преди да вземеш нов процесор - да видиш дали се поддържа от дъното (неизвестно какво е) и има ли нужда от обновление на биоса.







Други теми с тагове процесор, компютър

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители