Jump to content

Препоръчан пост

Съдейки от предписанията тук би трябвало да можем да ловим от задънени места - без проблем, от прозореца или от терасата. Някой опитвал ли е да каже дали се получава?

"Хората, които ползват обикновени антени, ще трябва да ги обърнат вертикално,
ако искат да приемат цифрова телевизия. В плана е описано, че обикновените
антени стават за приемане на новия сигнал, но трябва да се обърнат вертикално, а
не хоризонтално, както е сега при аналоговата телевизия."

http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_1267590_126.jpg

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 94
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Не съм опитвал, но теоретично няма абсолютно никакъв проблем приемането да става от прозореца или терасата, очаквам в по-големите градове да няма никакви проблеми и със стайна антена.

Това за обръщането на антените е точно така-причината е, че излъчването на цифрова телевизия става с вертикална поляризация на излъчването, което пък е доста по-добре, защото позволява излъчването да става с доста по-малка мощност на излъчване, при по-добра територия на приемането, и подобрение, особено когато се приема в движение (освен подобрението от другите технически предимства на цифровото разпространение на сигналите).

Въобще, трябва да сме радостни, че цифровизацията настъпва и в България.

Link to comment
Сподели другаде

Аз ловя цифровите ефирни с такава антенка:

http://store.picbg.net/thumb/E6/19/ff2154a0ae97e619.jpeg

Сигнала ми е 76% ниво и 90% качество!

Приемника ми е този: HDTV сателитен приемник EDISION Miniplus Highspeed COMBO

Link to comment
Сподели другаде

Приемника ми е този

Приемника ти няма инсталиран софтуер на кабеларката и не виждам как ще започне работа с нея. 

Утре ще си купувам антена. И се колебая каква да бъде. Дали стайна или не. Възнамерявам да я скрепя на терасата. Това качество на сигнала дали има някакво значение?

Link to comment
Сподели другаде

Приемника ми няма кабелен тунер, а е комбо с ефирен DVB-T и сателитен DVB-S/S2! Така, че софтуер за каблена не му е и нужен в случая! Има обаче в сайта и приемник с два тунера: HDTV кабелен и ефирен приемник EDISION Argus VIP3 И нека се има в предвид, че тук ефирния тунер не е DVB-T а е DVB-T2 което си е предимство! Жалко, че нямат комбо със сателитен DVB-S/S2 и ефирен DVB-T2 тунери, но си намерих друга марка (отново доказала се с качеството си), и скоро ще го имам и него!

Link to comment
Сподели другаде

...И нека се има в предвид, че тук ефирния тунер не е DVB-T а е DVB-T2 което си е предимство! ...

Би ли споделил повече за предимствата на Т2 в БГ, че нещо не мога да намеря инфо от притежатели на Т2 приемници, освен по-висока цена в съответствие с неизползваеми възможности спрямо определения със закона и плана за цифровизация стандарт DVB-T за БГ?

Link to comment
Сподели другаде

Предимството е, че можеш да гледаш сръбските програми например (и не са само те, но ти трябва Yagi антена за далечно приемане), които са точно в DVB-T2 с което си гледаш и българските без никакви проблеми ;)

Link to comment
Сподели другаде

С Яги антена (или каквато и да е друга), не трябва ли да си доста близо до сръбската граница, за да хващаш сръбска телевизия или радио (цифрово ефирно)? Изпробвали ли сте да хващате например някъде в централна България и ако да-какъв е бил резултатът?

За средни и дълги вълни няма проблеми и на 4000 км. да се хващат (през нощта), но за съжаление вече не останаха такива радиа. 

Link to comment
Сподели другаде

Има една особеност, която пропускаш при ефирния сигнал т.е. огромна е разликата на излъчване между аналоговия и цифровия сигнал! Аналоговия се излъчна на хоризонтална поляризация, което от своя страна отслабва дължината на лъча, особено при пресечени местности! Също така му трябват много по-големи мощности, за да покрие даден район! Докато цифровия сигнал е с вертикална поляризация, и за да покрие същия по площ район му трябва около 10% от мощността на аналоговия! Не помня къде точно прочетох, но човека пишеше, че с такава антена Televes DAT-75 HD BOSS (живеел някъде по морето) хванал сигнал от Украйна, и от Турция! Само дето тези, които може да се навият, да си купят такава антена, сигурно ще се броят на пръсти - прекалено е висока цената и 216.00лв.! Ако искаш повече подробности относно DVB-T2 програмите, които се ловят в българия от съседни страни, прегледай писаното във форума на предавател   ;)
 

Link to comment
Сподели другаде

Напротив-точно това съм споменал в първия си пост в тази тема! 

По принцип няма никакъв проблем по морето да се хващат излъчвания от Турция, Гърция, Румъния, Русия и Украйна, а при по-редки случаи се хващат станции от Близкия изток. Специално за турците проблема е голям, тъй като рядко спазват международните изисквания за излъчване в погранични райони, тоест на места, където би трябвало да се хващат без проблеми Хоризонт и други станции, на същите честоти турците излъчват с далеч по-голяма мощност от необходимото. Като се вземе в предвид и релефа, положението е наистина трагично. Дано сега, с цифровото излъчване нещата се подобрят. 

Не става въпрос и само за поляризацията на сигнала, знаете, че при цифровото излъчване няма нелинейните и  линейни изкривявания характерни за аналоговия сигнал, както и ако нивото на единицата се повлияе от нещо непредвидено (сграда, слънчеви изригвания или каквото и да било друго), то единицата си остава логическо 1, нулата си е 0, докато при аналоговия, едно такова затихване или изкривяване директно влияе на качеството на картината... Но като гледам аватара Ви, съм сигурен, че сте запознат с тези неща и с математическата им обосновка. : )

Link to comment
Сподели другаде

Да, тези неща ги знам, но нещо не мога да намеря поста в предавател, където се споменава за прием на цифрови сръбски от София?! Не знам какво точно имаш в предвид като казваш: "Дано сега, с цифровото излъчване нещата се подобрят.", но сравнявам два от операторите с ефирните програми, на един и същ приемник + телевизор. И честно казано ефирните са с много по-добро качество, и по-ясна картина! Вярно е, че на моменти има проблеми със сигнала, но нали бил тестов период! Между другото bTV и то HD от Виваком сравнено с ефирното цифрово bTV ако не се загледаш изобщо няма да откриеш разлика, а ефирното е SD все пак, пък е почти едно към едно с HD-то на Вивакомци! Не е кой знае каква разликата, но изобщо не се забелязва, дори и след продължително гледане, а тя се изразява в това, че HD-то е с по-наситено черно и е малко по изострена картината! Това SD да е с почти същото качество като HD си е доста добре за ефирните телевизии в България! Има и доста мнения в предавател, където се оплакват от качеството, но явно си зависи и от приемника и телевизора! Аз съм с 32" Сони и съм доволен, а приемниците които имам са вече в подписа ми!

Link to comment
Сподели другаде

Да им сервирам аз на телевизията да им сервирам! Вижте с какво качество ни лъжат!

Нормално ли е това? Щом едни го могат така, значи и други така си го правят. :angry:

Ние сме баламурници! :)

 

http://i44.tinypic.com/2uonehu.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Не, че нещо, но снимките от MGM ми изглеждат преекспонирани и с нереални цветове! Друг е въпроса, че снимките от NovaTV са леко мъгляви! При мен цифровата ефирна превъзхожда по качество цифровата сателитна от БСК и Вива! Сравнението както вече казах го правя с един и същ приемник, и телевизор! Качеството обаче от операторските приемници е доста по-лошо, в сравнение с неопраторски HDTV приемник! До септември има доста време и ще трябва да подорбят качеството в цялата страна, както и покритието, ако искат да избегнат солените глоби!

Link to comment
Сподели другаде

Не, че нещо, но снимките от MGM ми изглеждат преекспонирани и с нереални цветове!

Нали и аз това казвам. Цветовете не са реални и един господ знае още на колко канали цветовете им не са реални! Провери и твоята MGM, току виж си се уверил в ръждивия цвят на телевизията. :) Само че нали се сещаш, че потребителите не могат да се усетят. Освен ако не вземе някой да сравни, както аз съм показал. И тук няма никакви глоби. Гледаш каквото ти дадат. :)

Link to comment
Сподели другаде

Глобите ги споменах заради цифровата ефирна, която отдавна трябваше да е стартирала напълно и то с много повече на брой телевизии! Сега замазват очите на европейците с новия ефирен оператор БСК, но ако до септември не оправят нещата с покритието, и броя на програмите ги очаква изненада от доста солидна глоба - това имах в предвид!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...