Jump to content

Препоръчан пост

mp3 CBR 320 kbps е достатъчен за целта. Касетите нямат високо качество и затова да се използва примерно FLAC формат е ненужно според мен, но винаги може, разбира се.

Link to comment
Сподели другаде

Касетите нямат високо качество

 

Наистина ли? Интересно. Защото едно време в България музиката се разпространяваше предимно и само на касети.  :unsure:  В смисъл - хората не използваха грамофони или CD от 90-те, а касетите бяха някакви специални, някои имаха холограми.

Като се има предвид, че записите ще се правят за аудио CD дали пак в MP3 трябва да се направи или по-добре да е lossless? Ако е по-добре lossless - защо е по-добре?

Link to comment
Сподели другаде

Имаше и дискове, но бяха скъпи, също така CD плейърите бяха скъпи и касетите бяха основния носител. Тяхното качество спокойно се покрива от mp3 форматът, даже е в излишък. Записът в mp3 формат лесно може да се запише после на диск в Audio CD формат (CDDA) с някоя програма. Аз използвам Easy CD-DA Extractor. Грамофонните плочи пък отдавна загубиха ролята си на носител, макар, че са способни на високо качество. Работата с тях е много деликатна и човек трябва да има здрави нерви, за да се занимава и пуска музика с такъв носител. Сега плочите са много ограничени откъм употреба и често пъти просто се "рипват" с качествена техника в цифров формат без загуби (lossless). Оттам нататък може да се прави каквото си иска човек и си слуша него.

Link to comment
Сподели другаде

Хайде стига драматизации! За прехвърляне на аудио касети в MP3 един среден битрейт от 192 Kbit/s е достатъчен. Че дори може би и по-нисък. MP3 (в лицето на LAME Encoder) е достатъчно развит аудио формат, за да не се налагат високи битрейти за запазване на добро качество, а аудио касетките не са чак толкова качествени по принцип, за да има нужда от висок битрейт. Като добавим към това и потенциално не чак толкова добрия касетен дек и след това не чак толкова доброто преобразуване от аналогов в цифров сигнал от ADC на звуковата карта и смисълът от висок битрейт намалява още повече.

Също така е редно вече всички потребители на MP3 да загърбят CBR и да преминат на VBR. Всички други известни съвременни видео и аудио кодеци са забравили за CBR. Само потребителите на MP3 се инатят като магаре на мост и упорито отказват да преминат към по-съвременните и качествени технологии. Прогрес? Що е то?

И особено пък този CBR 320 Kbit/s битрейт. За мен това е битрейтът на идиотите (или най-малкото на незапознатите), защото е безполезен и прахосва пространство на твърдия диск. Той реално не предлага никакви разлики в звука спрямо един висок VBR режим, но заема осезаемо повече пространство. Идеята на MP3 (както и на всеки lossy формат) е да осигури добра компресия и да се спести пространство. Ако качеството е наистина толкова важно, тогава има lossless. CBR320 е някъде по средата и приложението му е общо взето никакво.

Link to comment
Сподели другаде

Времето на пестене на някакви мегабайти за сметка на качеството отмина. Сега имаме огромни обеми хард дискове на ниски цени. Добре, че повечето хора, които се занимават с рипване на музика и качване по тракерите го правят именно в mp3 320 kbps CBR. Преди години не беше така, пестяха място и компресираха музиката повече. VBR не може да се смята за голяма "далавера", защото някои по-стари устройства могат да имат проблеми с него.

Zig Zag, касетите имат горна гранична честота до 18 kHz и mp3 форматът е достатъчен при 256-320 kbps. Показаният от теб пример на картинката се отнася за по-нисък битрейт от 192 kbps. При 320 kbps почти няма да забележиш разлика, тя е минимална. На слух пък никак няма да забележиш. Говорим за сравнение със CD, което има горна граница над 20 kHz, най-често до около 21,5 kHz.

Link to comment
Сподели другаде

Аз съм съгласен, че вече няма толкова нужда от пестене, но CBR320 реално не предлага по-високо качество от VBR, а заема повече пространство. Ако имаше разлика в качеството, щях да кажа че има някакъв смисъл, но такава разлика няма. Когато ползата от CBR320 е никаква, то дори и малко увеличаване на размера прави целия режим нерентабилен. Коефициентът на полезно действие на CBR320 е изключително нисък спрямо този на VBR.

И именно, че щом пространството не е проблем, а качеството е важно, да се прескочи директно на lossless. Все пак точно това е предназначението на форматите без загуба - да предоставят максимално качество на хората, които нямат проблеми с пространството, или за които качеството е просто много по-важно от заеманото пространство.

Защо трябва да се ползва някакъв междинен режим с изключително ниско КПД?

 

И няма особено значение каква е горната граница на честотите, защото е напълно възможно музиката изобщо да не стига дотам така или иначе. Аз мога да се обзаложа, че няма да се усети разлика между CBR320 и CBR160.

Link to comment
Сподели другаде

Можеше да не пускаш темата тогава. Сякаш искаш да кажеш, че ние сме в грешка, а тези от сайта много разбират нещата. Какво препоръчват на този сайт? Да запишеш касетите в огромни WAV файлове? Аз по-горе споменах, че може да се запишат във FLAC формат, което е същото качество, но по-малки файлове. И да добавя, че повечето музика на касети може да се намери в цифров формат в интернет, бил той и mp3, но записан директно от дискове. Гарантирано ще е по-добър от собственият ти рип и ще ти спести много работа и проблеми...

Link to comment
Сподели другаде

Има заглавия, които са издавани само и единствено на касетки. Проектите са изоставени. Членовете са избягали зад граница. Няма да ги чакам да издават CD.
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте, от доста време се занимавам с дигитализиране на аудио касети. Наистина много от родните групи от 90-те са издавали само на касети и ги няма да друг носител. Изчетох много по темата, имам доста опит и тестове... Да кажем, че ако ви удовлетворява слушането на Mp3-ки от известните тракери, работата е ясна, но не заблуждавайте хората, просто си слушайте Mp3-ките. Zig Zag, ако имате интерес да станат нещата както трябва, пишете ми на skype: frankyman81 и ще Ви помогна с каквото мога. Ето спектралната картина на касетен запис, който правих днесhttp://foto-bg.info/display/1CDIE6RVB7MB3IMLGWW60HOKKG7L8W2S.jpg

...и не се заблуждавайте от некомпетентни съвети от сорта за  софтуерни филтри за изолиране на фоновия шум. Така освен шума се изтрива и чат от полезния сигнал. Ето, че може да се постигне добър резултат с достатъчно старание и повече търпение. Не си заслужава записи, които вече ги няма на пазара да се прецакат с компресия, при положение, че на касетите може да им е и последното пускане. Дават им живот 10г., а вече са на много повече. Заслужават да се запишат както трябва.

...по логиката на коментарите, които чета, би трябвало да издават CD-тата с mp3, че ще събират повече. Стига глупости! ...а и ако пуснете записа на по-висок клас уредба или, ако няма такава е достатъчно едни по-хубави слушалки и звукова карта, ясно си личи изрязаното от mp3 компресията дори с 320kpbs. Сега някой ще каже пак, че си слуша на компютърните колони за 50-10лв и е доволен и няма разлика между mp3 и lossless, но се сетете как до преди 15г. ни се виждаше невероятно да слушаме на това, което днес е достъпно за всеки и се замислете, че след още някоя година Hi-fi техниката ще е много-по достъпна и ще съжаляваме, ако не сме записали касетите както трябва и вече няма от къде да се запишат!

Zig Zag, напиши какви касети с български групи имаш. И успех в начинанието! 

Link to comment
Сподели другаде

Ето един списък от мен с липсващи албуми в колекцията:

БАРАБИ БЛУС БЕНД - Песни от гаража - 1993 /Unison RTM/
Ревю - IV.88 - V.89 - 1995 /DS Music/
Шкода 105 ел - 1540 кДж/л - 1997
ДОДО(В. Търново) - Малко по малко - 1997
Babyface Clan - Ethereal Babytalk - 1992 /Riva Sound/
Ицо Петров и група "Татко Kристофър" - Отново на път - 1995 /Mega Music/
Смут - Най доброто от група Смут 1995 /Mega Music/
Пепи Писарски - Поглед назад - 1996
Стенли - Обсебен - 2002
Нона Йотова & Иван Лечев - Омана - 1994 /Stars records/
Нона Йотова - Среднощен вятър - 1996 /DS Music/
ОМ - The Run of the Spring - 1994 /DS Music/
ОМ - Писма - 1994 /DS Music/
Медикус - CountryClub Hits - 1994
Monolith - Sisyphus - 1997
Павел Васев - To My Friend E... - 1990
Високо напрежение - На Марс - 1996 /Subdibula/
Високо напрежение - Резерват - 10 години Високо Напрежение - 1997 /Subdibula/
Стефан Вълдобрев - Една нощ в театъра - 1995
ОКАЗИОН - Дай ми сладолед - 1992
Охолен живот - Охолен живот - 1995
ДВЕ КУПЕТА - Забранени ветрове - 1996 (Wizard)
ЖЕН-ШЕН - Пробуждане - 1995
ANTISAPIENS - Грозни сънища - 1994
ХИТОВЕ НА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ - РТМ и ТИЙНЕЙДЖЪР. Прод.Хари Аничкин Дж., записи Сити, НДК, РТМ, 91-92
МЪРТВИ ПОЕТИ - Страх от високо - 1994
Тибетски сърца - Hearts ot Tibet EP - 1993
Релси и грес - Мръсната касета - 1995
UNDERGROUND CITY (компилация)
UNDERGROUND CITY Vol.2 - 1995 (компилация)
Империята - 1992 /РТМ/ (компилация)
ВАЛЯК - Дупка в асфалта
Angel & UA - Биотокове - 1993
ALEX - Have You Ever Felt - 1997
Катрин - Другата в мен - 2003
АФАЗИЯ Девствен свят (Aphasia: Virginal World) - 1997
ЗВЕЗДИТЕ НА ДОБРУДЖА /подб.и съст.Бомбая-RMS; демо/ 1996
ФОРМАЦИЯ ХИПНОЗИС - Hypnosis Bulgaricum - 1998
ИЛИЯ ФОРТУНОВ - От първо лице - 1998
VESPER - На Келтската принцеса - 1996 (ЕМИ Г.Орях.)
КИРИЛ ВАЛЕРИ ЗДРАВКОВ - Different Points Of View - 1996
Дихание - Riva Sound, 1992
ЕМИЛ ВЪЛЕВ - Депресивна еклектика - 1996
THE RIVER - Original Soundtrack from the Eko-performanc - 1996
ДУМИ И КАМЪНИ - Думи и камъни - 1994
ДУМИ И КАМЪНИ - Уморено - 1996
DRUM - Compatibility - 1996
BLACK SPIDER І (първи) - 1996
БОГ’ВЕ - Кошница с лимони - 1996
ЦЕЦО ВЛАЙКОВ - Хвани бика за рогата - 1995 (ДЖО МЮЗИК) 
ILLUSION - Разходка - 1996 (Riva Sound)
А NAKED - Demo - 1995
Т.К.З.С. - Нежен ексхибиционизъм или миражи в кестеняво - 1995
ГОРСКИ ЦВЕТЯ - Импресия - 1995
НАТЮРМОРТ - Panta Morto - 1996
СЕРГЕЙ ДЖОКАНОВ - Истории - 1996
ЕЛЕНА КОЛЕВА - Джаз около полунощ - 1995 -ДЖО МЮЗИК
SICKNESS - The First and the last - 1994 (Ст.Загора)
PRETTY HATE MACHINE - Fuck you! We don’t care - 1995
ЛУД ГИДИЯ - Луд гидия І /прод.Господинов-Гепи; 1995 - Riva Sound
БОЖКО И ЛЬОШКО - Мегасингъл… Така, така! - 1994 /СУБДИБУЛА/
СЛАВИ БИТРАКОВ - 1994 /Riva Sound/
СМУТ - Love in September - 1994 - /Riva Sound/
PARTY BOYS (Габрово)- демо - 1994
О.К.БОЙС - Танцувай с мен - 1994
НАСКО - Rock & Roll - 1994 - /Riva Sound/
BUCKSTOWN - Double Shock - 1993 /прод.Субдибула и Бъкстаун/
LIVING HOPE - A Separate Reality - 1994
Sed Toy Killer – Feel it - 1994 /DS Music/
Васил Пармаков квартет - Ломброзо 1993 /Riva Sound/
АЛЕГРО - Барок - 1993 /DS Music/ http://www.allegro.hit.bg/new_bg/barock.htm
ЕФДИБИ FDB - Dreams of Angels - 1993 /Riva Sound/
Desolate - Four Element - 1999 Live
Мираж - 
Cute Accuse - Bad News - 1996 http://stars.fdmedia.bg/index.php?catid=303
Illusion - Разходка - 1995
Infinity - Happy Man Blues
Nasty - Nasty & Nasty
Nu Ages - Протовоположности - 2002 /Riva Sound/ 
Theo - Songs of Love & Death - 1998
Ревю - концерт в Троян (неиздадена касета)
Бобо, Тошо и Табаков - Да нариташ културата - 2000
Виолетов генерал: Demo 1991 /Riva Sound/
LAST HOPE/FACE UP: Split Tape 1996
СЛАВ - Просветление I - DS Music, 1995
СЛАВ - Всичко в едно - DS Music, 1995
СЛАВ - Птици върху жица - DS Music, 1997
СЛАВ - Пътуване в безвремие - DS Music, 1997

JAZZ:
Zone C
Athanas Gounov - The End of the History - 1997
Hristo Yotzov - Opium - 1998 (cassette)
Abritus / Абритус (Разград)
Jazz+X - Trio - 1993

...И няколко липсващи лочи:
Джаз трио + Х - Пиле шарено / Jazz trio + X - Full-Colored Bird - 1990 - BTA 12657 (VINYL)
Динамит Брас Бенд - Почит към Дюк Елингтън - ВТА 11460 (VINYL)
Фолк джаз бенд Пловдив - 1988 - BTA 12464 (VINYL)
The Focus ’65 Quartette – 7” EP, Balkanton BTM 5817 - 1965 (VINYL)
Focus Jazz Quartet - BTA 11676 (VINYL)
Джаз среща IX - София '86 / IXth Jazz Meeting, Sofia ’86 – Balkanton BTA 12168 – 1987 (VINYL)
Evgeni Lambrinov Jazz Quartet, Margi Kostova – Jazz - BTA 10782 (VINYL)
Jazz In A Socialistic Countries - BTA 1501 (VINYL)
Милчо Левиев - 1967 - Anti Waltz (Forbidden Songs) /произв. в Швейцария - 1998/ (VINYL)
Милчо Левиев - Rhapsody in Blue/ Katoomi quartet + the Bulgarian Radio Symphony Orchestra Balkanton BTMC 7599 (има го издаден и на плоча).

PS: Някои от албумите ги има на mp3. Търся хубави рипове или по-добре оригиналните носители, помагайте!

Link to comment
Сподели другаде

Браво @ifranyman! Уникален списък! Много труд си положил да го изготвиш, браво! Не съм вярвал, че мога да срещна толкова сериозен човек.


Имам Тебетски Сърца, но изглежда съм загубил касетката. Възможно е да съм я презаписал и изхвърлил обложката, друга логика не намирам при положение, че всичко ми е събрано на едно в кутии от домакински и битови уреди.
Можеш ли да снесеш DRUM - Compatibility, понеже при нас ми се струва качеството от Б страна много лошо?
А "Бисквитките" имат ли издание на CD? В един форум някакъв радио водещ или оператор е рипвал от CD, но мисля че неговото е дигитализирано от касетка. Убеден съм даже.

Link to comment
Сподели другаде

 Zig Zag, писах ти на лични. Не е кой знае какво да опиша какво нямам, по-трудно беше обратното. На "Тибетски сърца" имам на mp3 "Water Colour" - демо от 1991г., "91:01" от 2001г.(лимитиран тираж от 500 бройки) и от оригинално CD - "Психокинетик" 1999г. Липсва ми албума "Hearts ot Tibet" -  EP - 1993г. На DRUM нямам нищо, прибавям и тях към списъка с издирваните. Знам за два албума - "3 Bits Of Our Mind" от 1998г. и "Compatibility" от 1996г.. "3 Bits Of Our Mind" го има целия качен в Youtube -

 и  
 . Не е качествен рипа, но друг не съм срещал и нямам касетите. "Compatibility" го е имало качен в zamunda, но е изтрит. Моля, ако някой го има да го сподели. Има го качен отново доста некачествен Тук.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...