Jump to content

С каква скорост се записва windows?


K.I.T.T

Препоръчан пост

Няма най-добра скорост за запис. Тя зависи от носителя, оптичното устройство и фърмуеъра. Като цяло за средностатистическия потребител няма особено значение. Митове и легенди са твърденията, че винаги трябва да се записва на най-ниската възможна скорост. Дори понякога може да е по-лоша идея.
Link to comment
Сподели другаде

Митове и легенди са твърденията, че винаги трябва да се записва на най-ниската възможна скорост. Дори понякога може да е по-лоша идея.

 

Вие на каква скорост записвате Night_Raven?

Щом казвате, че ниската скорост не е оптималния начин за запис, как тогава потребителят да определи коя е нужната скорост?

Link to comment
Сподели другаде

При записването върху оптичен носител, влияние оказват няколко основни фактора:

  • Качеството на носителя, върху който ще се записва дадена информация.
  • Състояние и характеристики на оптичното устройство.
  • Фърмуера на оптичното устройство.
  • Използваният Writing mode, като влиянието на този фактор е далеч по-малко осезаемо отколкото останалите три.

Всички тези променливи влияят върху записа на информацията върху оптични носител много повече отколкото самата скорост на запис.

 

Като цяло постоянното записване на ниска скорост е мит. В някои случаи, бавното движение на главата на оптичното устройство може да доведе до момент, в който лазерът засяга съответни съседни звена от оптичния носител (сектор или писта), като това води до грешки в записа на информацията върху него.

 

Щом казвате, че ниската скорост не е оптималния начин за запис, как тогава потребителят да определи коя е нужната скорост?

 

Ако оптичните носители, както и устройството, бъдат изрядни, то тогава скоростта на запис не е от толкова голямо значение и се избира най-често в зависимост от времето, с което даден потребител разполага за запис.

При нискокачествени носители може да има полза да се използва по-ниска скорост на запис. В повечето случаи, за да се определи оптималната скорост за запис на даден носител (съотношението скорост/грешки), трябва да бъдат извършени редица тестове, от които средностатистическият потребител няма да има особена полза.

Link to comment
Сподели другаде

Това е ужасно! :sad: Сега и аз не знам с каква скорост да си пиша дисковете. Използвам дискове само Sony DVD-R. На малка скорост не са правили грешка никога. Но ме интересува качеството на запис да съхрани данните ми колкото се може по-дълго време.
Link to comment
Сподели другаде

В общи линии, всеки потребител избира тази скорост, която му върши работа. Придържането към дадени стереотипи и прочие не е задължително, особено, ако се работи с качествени носители. Скоростти от 4x, 8x, 16x са напълно достатъчно за нормален запис.
Link to comment
Сподели другаде

Колегата е дал доста точно описание. Аз само ще допълня, че записвам CD носители на около 24x скорост (т.е. понякога по-висока, а понякога - по-ниска), еднослойни DVD носители записвам на 8x или 16x, а двуслойни DVD носители - на максималната им. Зависи какво правя на компютъра. Ако имам работа и твърдият диск е зает, избирам не толкова висока скорост, за да не се стига до изпразване на буфера, но ако само ще записвам, избирам по-височка скорост. Разбира се винаги (п)оставям отметка за проверка записания диск. Това ми е закон.
Link to comment
Сподели другаде

Това е ужасно! :sad: Сега и аз не знам с каква скорост да си пиша дисковете. Използвам дискове само Sony DVD-R. На малка скорост не са правили грешка никога. Но ме интересува качеството на запис да съхрани данните ми колкото се може по-дълго време.

Night_Raven и s.feradov вече съвсем правилно и точно са се изказали,за това, че не скоростта на записа, а качеството на носителя, върху който ще се записва дадена информация е от много по-голямо значението . Аз искам само да допълня някой неща, които смятам, че са важни и заслужават внимание. Те са свързани с основни критерии, които можете да използвате при избора на CD-R, което най-добре отговаря на вашите нужди. Ще говоря конкретно за CD-R.

Предполагам, че е до някъде и маркетингова стратегия, но производителите на ОЕМ продукти, като Sony, HP, Philips твърдят, че някой супер прецизни и висококачественни аудио системи могат да засекат разлики в звучението на записаните CD-R. Нещо повече,те твърдят още, че понякога дори копието може да звучи по-добре от оригинала. Всеки е в правото си да вярва или не в тези твърдения :) За тези които не са на ясно, съвсем бегло искам да обясня структурата на записваемият диска, който се състои от 4 слоя. Има и пети, който на практика е с някакво „изображение” нанесено на повърхноста на диска.

1 –пластмасова основа на диска /поликарбонат/ която придава необходимата здравина и форма на диска

2- активен слой - точно в/у този слой се извършва записа.

3-светлоотразителен материал-при CD-ROM той е алуминиев, а при CD-R диск се използва чисто сребро и може да се постигне 65-80% на коефициент на отражение.

4- защитен слой при който се използва специален лак. При някай дискове този лак е или некачествен или просто се пести или е с грешен режим на сушене и т.н. а това е причина, някой дискове да пожълтяват отгоре или да стават на петна, вълнички и т.н. Типичен пример за това са „Принко” произведеждани преди години в ДЗУ-Ст Загора. От този слой зависи до колко диска е изложен на външни механични или химични влияния.

Но аз искам да се спра повечко на втория/ активния слой/ ,защото от него зависи надежността и качеството на записа,както и неговата трайност с години напред. Този слой може да бъде от цианин и фталоцианин. Първият тип е с цвят на морски вълни /по тъмен - най често синьо-зелен/, а втория доста по-светъл или златист . Такива дискове са с по-съвременна технология и се смятата, че запазват по-дълго време записаната информация и са по-надеждни при съхранение при по-неблагоприятни условия. Това е така, защото дисковете с фталоцианина имат по-малка чувствителност към слънчева светлина и UV лъчение. Ето защо, те са по-подходящи за съхранение на данни.От друга страна обаче,специално за аудио диск се смята, че дисковете с покритие от чист цианин са с по-високо качество на звука,защото имат по – добри оптични характеристики. Те се четат по-лесно от всички модели аудио плеъри,песните се стартират по-бързо и т.н.Докъто някой аудио дискове записани на CD-R диск с работен слой от фталоцианин може да се „зачудят” или дори да не се просвирят от някой аудио плеъри.

Основната причина за намаляване на качеството на звука при презаписване е по-малкият коефициент на отразяване на светлината от лазера на четящото устройство. По тази причина CD-RW например, не са подходящи за запис на музика,защото при тях коефициентът на отразяване е най-малък.

Вероятно някой от Вас /по-възрастните/ са чували и си спомнят феноменът на зеления флумастер.Преди доста години имаше слух, че звучението на компактдиска се подобрявало, ако задната му страна е оцветена в зелено. Разбира се физическо обяснение за това въобще няма, но някой компании за поръчкови ОЕМ продукти, направиха добър бизнес продавайки легендарните „Нigh-end зелени флумастери”по 60 долара!!! :crazy1: :hot:

Искам да спомена и за още един тип записваеми дискове, които са с означение „аудио”. http://www.motisxp.c...gemanagermodule

Те са предназначени най-вече за домашни CD рекордери. Реализирани са като самостоятелни аудио компоненти. Различават се от компютърните CD-R по специален цифров код, записан на диска. Този код се чете от CD рекордера за да може диска да бъде разпознат като аудио диск. Ако записвате обаче такъв диск на компютъра си , при него скоростта задължително трябва да е ниска, защото са разработени за запис при стандартна скорост на въртене на доска 1Х. Макар, че те се рекламират, като дискове за запис на аудио данни с високо звуково качество, лично аз смятам, че ако ще се прави запис на компютър, а не на CD рекордер обикновенните CD-R дискове са за предпочитане. За да няма неприятни изненади CD-R с означение „аудио” записвайте на най-ниската възможна скорост. Всички останали CD-R /независимо с музика или нещо друго /на около 24Х. За DVD аз лично предпочитам 8Х, но когато бързам си позволявам и на 16Х. До сега не съм имала никакъв проблем при такива скорости.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...